Ikigai: Šťastný a dlouhý život

Ikigai: Šťastný a dlouhý život https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354890/bmid_ikigai-stastny-a-dlouhy-zivot-7FO-354890.jpg 4 64 15

Tato knížka vás bude inspirovat a povzbuzovat, abyste objevili svoje osobní IKIGAI, japonské tajemství dlouhého a šťastného života. Nabídne vám cestu, na které zapomenete na spěch, najdete svoje životní cíle a poslání, lépe si uvědomíte, v čem jste opravdu dobří a co vám opravdu přináší uspokojení. A najdete odvahu, abyste se právě tomu věnovali. Každý svůj den pak prožijete radostně a naplno – a zůstanete celý život mladí!... celý text

Žánr:
Osobní rozvoj a styl , Zdraví

Vydáno: , Leda
Originální název:

Ikigai: Los secretos de Japón para una vida larga y feliz , 2016


více info...

Přidat komentář

Eldar80
10.10.2023 3 z 5

Má to matoucí název a obálku. Vytváří to dojem, že to bude primárně o IKAGAI, ale je to především o dlouhověkosti. Ikigai je zde jen jedna z věcí a nakonec se jí nevěnovalo zdaleka tolik pozornosti.
Víc se řešilo zdraví, stravování, zkušenosti stoletých a pár fyzických cvičení. Jako fakt, o nalezení ikigai to není. Je to jen zdůrazněné na obálce. Je to spíš jen shrnutí obecně známých věcí. Zkrátka informačně nic převratného.
I tady se objevuje flow, meditace, přítomnost, skromnost, pobyt v přírodě apod. Bylo to hezké, ale jak to může být bestseller nevím. Je to spíš pro vaše blízké, na kterých vám záleží a o kterých víte, že moc nečtou.
Někomu může pomáhat číst to opakovaně a obsah si občas připomínat. Čtení může navozovat příjemnou a uvolněnou náladu. Nestresovat se a nechat věci volně plynout. Ale nezahálet! Naopak je nutné být aktivní.
Možná to ocení lidé, kterým je blízké Japonsko a jeho minimalismus. Tráva je zelená, obloha je modrá, Slunce svítí. Někomu ta přílišná zenovost nemusí sedět. My jsme zvyklí přemýšlet a tady trháte plevel na zahrádce.
Jen je dobré si uvědomit, že není důležitá délka života, ale jeho kvalita. A tu právě tihle superstoletí mají... To spojuje všechny modré zóny a tak na tom něco bude. Ukazuje to tím správným směrem. Přístupné, ale moc stručné. 75% 3,5*

_Knihomolka_
10.05.2023 3 z 5

"Místo abychom hledali krásu v dokonalosti, hledejme ji v nedokonalém. Základem je "přijmout", že existují jisté věci, nad kterými nemáme moc. To je například důvod, proč Japonec ocení šálek nepravidelného tvaru s vinoucí se prasklinou."
- wabi sabi
Nemůžu říct, že bych z knihy byla úplně paf, ale něco mi po sobě skutečně zanechala - jedno příjemně strávené odpoledne, hlavu plnou otázek souvisejících se smyslem života a sebepřijetím a také pár hezkých citátů...


hu_87
07.10.2022 5 z 5

Knížečka je aspoň pro mě úžasná, naučná a čtivá.
Je to sice taková všehochuť, ale to mně osobně nevadilo.
Lidé z ostrovu Okinawa jsou známí svou dlouhověkostí a šťastným přístupem k životu. Jako cenné vnímám i to, že je zde načrtnut i přístup těchto lidí ke každodenním věcem, k sociálním vazbám, ke stravě.

PFP
27.05.2022 4 z 5

Nenáročné čtení, jinak spíš příjemné "opáčko". Líbil se mi hlavně konec - propojení se stoicismem.

martinka.cz1
14.03.2022 4 z 5

Knížka se mi četla velmi dobře, jen jsem od ní možná očekávala trošku víc. Víceméně jsem si zopakovala znalosti, co jsem již věděla. Nicméně a nenáročné příjemné čtení na víkend.

PetraKysova
07.01.2022 5 z 5

Veľmi príjemné čítanie. Celú dobu čo som knihu čítala (1 deň) som cítila taký pokoj na duši. Kniha vám nič nenúti, len opisuje ako to robia v Japonsku ľudia ktorý sa dožili vysokého veku a sú stále aktívny a zdravý. Je to prirodzené, na nič sa to nehrá.
Je nutné sa samozrejme pozerať na knihu z dvoch pohľadov. Jeden je ten môj kedy mám za sebou už čo to prečítané v tejto oblasti, čiže som si zase len mierne zhrnula čo už som vedela. Čo nie je nikdy na škodu si zopakovať nejaké múdra. A druhý pohľad je pokiaľ je to pre niekoho úvodná kniha do nejakého seba zdokonaľovania, tak si myslím že môže byť veľmi prínosná. Samozrejme nikto nezačne hneď praktizovať úplne všetky rady a typy, to ani nie je možné. Ale vybrať si pár veci a na tých začať sa mi zdá ako dobrá cesta.
Knihu rozhodne doporučujem či už na pokojné a pekné zopakovanie alebo ako novú múzu.

Lucieenka
14.11.2021 4 z 5

Knížka se četla dobře. Nic převratného od ní nečekejte, ale nikdy není špatné si připomenout, jak si zlepšit a prodloužit život.

Lajtwing
15.05.2021 3 z 5

Neuškodí si přečíst, i když nenarazíte na mnoho opravdu revolučních nápadů. Japonské pojetí života se mi vždy líbilo. Život nemusí být složitý, děláme si ho složitým sami. Já svou ikigai našel a jsem za to vděčný.

Eridan
03.10.2020 3 z 5

Z knihy na vás dýchne klid, pokoj, harmonie. Chvíli se zastavíte ve svém běhu životem a rozjímáte nad ním. Co je skutečně důležité, co chci a potřebuji, co vlastně miluji a co je jen povinnost? Jak najít radost v malých každodenních věcech? Jak se nezabývat příliš tím, co bylo a bude, ale jak plně prožívat to, co je teď? Kniha vám ukáže cestu. Není vyčerpávající a vlastně to není návod. Jen jakýsi náčrt, jehož konkrétní rysy si budete muset doplnit sami. Po přečtení velmi pravděpodobně budete pít víc zeleného čaje, jíst pestrou stravu a chodit do schodů. A i to se počítá.

Uterox
29.08.2020

Knížka se mi líbila. Přehledné členění do jednotlivých kapitol. Inspirativní příběhy ze života. Nasání "odlišné" kultury. Různé tipy co jíst, jak žít a v čem je ten odlišný přístup života. Japonská kultura. Vědět co děláme a proč to děláme.

Ttammarra
22.04.2020

Tato kniha se mi četla velmi dobře. Je rozdělena na přehledné kapitoly, čtení hezky utíká. Dozvíte se, jak na dlouhověkost, co jíst za potraviny, jak se hýbat. Trochu mě mrzelo, že o ikigai se autoři zmiňují až na konci knihy, ale stejně se mi kniha líbila a budu se k ní vracet. Rozhodně stojí za přečtení, ale nečekejte zase od ní zázraky, dost věcí bězně známe.

vojtech5896
25.06.2019 3 z 5

Studie o životě Japonců z Okinawy, kde žije nejvíce stoletých lidí na světě. Spousta praktických rad přes výživu, cvičení, hledání smyslu práce až po důležitost kontaktu s přírodou a ostatními lidmi. V poslední kapitole je užitečné shrnutí. Trochu mě zklamalo, že kniha jde spíše do šířky než do hloubky - ikigai je nastíněn jen okrajově. Nicméně je to zajímavá kniha a budu se k ní určitě vracet.

dontbullshitme
21.03.2019 4 z 5

Kniha, která vás tak nějak přiměje být trochu aktivnější, pokud máte dost silnou vůli. Já mezi takové nepatřím, ale myslím, že bych se k tomu mohla po malých krůčcích nastudovaných z knihy dopracovat. Rozhodně se tam najdou věci, které se dají aplikovat hned, takže ze sebe máte dobrý pocit, i když ještě nejste mistrem ikigai. :)

horkosladka
14.02.2019

Myslím, že žít spokojený život je v podstatě určujícím cílem rozumně uvažujícího člověka. Ovšem pod spokojeností si každý představuje něco jiného. "Ikigai" je japonské pojetí smysluplného a vyrovnaného života. Radovat se z blízkosti přátel, ze slunce, ze šálku čaje, z dobrého jídla, z pohybu, z pobytu v přírodě, staráním se o dům a zahradu, o blízké, dělat užitečnou práci, povídat si o tom, co nás skutečně zajímá, neustále se něčím zabývat, dělat to, co nás baví, učit se novým dovednostem nebo rozvíjet to, co v nás už je, mít to s kým sdílet, těšit se z bytí v přítomném okamžiku, to vše je tím, co naplňuje náš život. Umět být vděčný za to, čeho se nám dostává a vážit si drobných maličkostí, nežít v minulosti ani se neděsit budoucnosti - to je nejspíš ten správný recept na duševní pohodu. Japonský přístup "ikigai" může přinést inspiraci i nám Evropanům. Kniha zároveň ale neříká nic zásadně nového.

Olous1
06.01.2019 5 z 5

Kniha inspiruje k objevení svého IKIGAI,japonského tajemství šťastného a dlouhého života. Autoři chtějí, abychom zapomněli na spěch a našli své životní cíle a poslání. Moc hezká kniha. Doporučuji.