terez.book terez.book komentáře u knih

☰ menu

Kufr z nebe Kufr z nebe Lin Rina

Oproti kronikám velká slabota. Autorka od milé romantiky skočila k nepovedené rádoby detektivce. Měla jsem velká očekávání a kniha mě dost zklamala. Kroniky si jednou přečtu ráda znova ale toto nee. Postavy ploché, naprosto nudná romantická linka dosazená do příběhu "aby se neřeklo". Zachraňovala to pouze hlavní hrdinka kterou jsem měla ráda ale to je vše.. Jsem ráda že jsem to dočetla a mám to z krku..

20.11.2023 2 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Pěkná oddechovka s jednoduchým příběhem. Popravdě jsem čekala malinko víc ale svoje poslání příběh plní. Přínosné a inspirující pro lidi vyčítající si rozhodnutí ve své minulosti. Pro ty, kterým neustále běží v hlavě "co by kdyby".

15.10.2023 3 z 5


Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

(SPOILER) Přiznejte se. Komu na konci knihy projela myšlenka:,, Aaa! Ten PARCHANT!! :D "
První polovina mě moc neuchvátila, každopádně příběh se pak dost rozjel a já byla neustále na vážkách a nemohla se rozhodnout za jakým princem jde pravda. Konec fakt dost překvapil. Asi jsem stejně naivní jako hlavní hrdinka.

15.10.2023 4 z 5


Vlku zaslíbená Vlku zaslíbená Hannah Whitten

Retellingy zbožňuji..tato kniha byla něco mezi Kráskou a zvíře a Červenou karkulkou. A naprosto originální!
Příběh čtivý, svižný a zajímavý. Líbilo se mi prostředí, kde se to odehrávalo, jen jsem se místy trochu ztrácela v "pravidlech" a historii lesa a musela se párkrát v ději vrátit. Kapitoly z království byly slabší ale pro doplnění příběhů nezbytné. Těším se na druhý díl!

07.08.2023 4 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Potřebovala jsem si trochou "odpočinout" od fantasy a kouzel a toto byla jasná volba. Do knihy jsem šla s velkým očekáváním. Ve čtenářském světě byla jednu dobu úplně všude a kniha vážně nezklamala.
Velice krátké kapitoly, stručný a svižný příběh, který vás prostě DONUTÍ přečíst si ještě jednu kapitolu.. A další.. A další..
Bylo to celé psané poměrně dost s negativní vibrací a celkově z toho dost mrazí.
Už v půlce knihy jsem zvládla odhadnout, kdo nebo co tu hlavní zápletku způsobuje. Navzdory dost lehce předvídatelnému ději jsem se při čtení fakt i bála a běhal mi mráz po zádech. Navodit atmosféru spisovatelka umí dokonale.

26.04.2023 4 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Oproti knize Magie havranů tohle bylo už naštěstí super. Originální svět, čtivý a svižný příběh a nenásilná romantická linka. Navzdory lehce předvídatelnému ději jsem se ke knize ráda vracela a těšila se na každou kapitolu.
Postavy mi opravdu přirostly k srdci. Nathaniela bych možná i přidala ke sbírce svých imaginárních crush. Druhý díl bych si určitě přečetla. Protože konec?! Proč nám to spisovatelka dělá?
Kniha mě opravdu bavila, poslední hvězdu ale dát nemohu. Nesedí mi úplně styl vyprávění autorky. 100 lidí 100 chutí. Stejně jako u Havranů, mi ve vyprávění "něco" chybí.

18.03.2023 4 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Poslechnuto jako audiokniha

Abych byla upřímná, kdybych knihu měla číst, odložila bych ji asi po 3 kapitole. Opravdu psané z pohledu vědy. Jelikož jsem ji poslouchala jako audioknihu při nákupech a při cestě do a z práce tak jsem to zvládla. Myslím, že délka knihy by šla klidně zkrátit na polovinu a nic zásadního by nám neuniklo...
Ale abych zase autorovi nekřivdila. Odnesla jsem si z poslechu spoustu poznatků a "aha" momentů, které mě zásadně v životě ovlivnily. Na základě této knihy jsem přestala pít kávu a celkově jsem z života úplně vyřadila kofein. A světě div se - spí se mi daleko lépe. Celkově jsem začala praktikovat mnoho tipů a rad autora a musím uznat, ze kvalita spánku se mi podstatně zlepšila. Pokud chcete na této stránce života zapracovat, určitě knihu doporučuji.

13.03.2023 3 z 5


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

️Věčný život, někdo by ho vnímal jako dar, Morana a Vesna jako prokletí.
️ Poměrně dost dobře zpracované fantasy téma na českou/slovenskou mytologii. Myslela jsem, že po Světlech nad močálem mě už na toto téma už nic tolik nenadchne ale opak. Hltala jsem každou stránku a mrzela mě jediná věc - že kniha nebyla delší. Obvykle mi vadí, když se v ději a v čase přeskakuje na dvou linkách ale tady se mi to líbilo.

18.02.2023 4 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Krásný vánoční příběh pro děti i dospělé. Vrátí vás do dětství, kdy vaše největší starost byly vaše oblíbené hračky.
Nemám k tomu co jiného dodat. Kouzelné, originální, čtivé, prostě Rowlingová.

07.01.2023 5 z 5


Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

První přečtená kniha od autorky a jedno velké zklamání.
Jenom doufám, že její předchozí vychvalované knihy se už budou dát číst..
Fantazie a nápad super. Jen mi to přišlo poněkud nedokončené. Sotva jsem se v systému světa začala orientovat tak kniha končila. Příběh by na detailech nutně potřeboval upravit. Místy dost chaotické a milostná linka fakt divná a děj těžko uvěřitelný. Přišlo mi to jako rádoby napodobenina Dvorů.
Co bylo fajn - netradiční zobrazení víl jako nedokonalých bytostí a celková atmosféra knihy. Občas se člověk u čtení i zasměje. Kniha má ale opravdu nádherný přebal, to se musí nechat!

29.11.2022 2 z 5


Čarodějnice dřívější a budoucí Čarodějnice dřívější a budoucí Alix E. Harrow

️Příběh o naději tří sester, které chtějí obnovit práva čarodějnic.
️U této knihy jsem se trochu trápila. Chvilku jsem myslela že knihu odložím. Absolutně mi neseděl styl vyprávění autorky. Velice neosobní a květnatý jazyk úplně kazil kouzlo příběhu a vůbec jsem se nemohla začíst. První půlku knihy se v podstatě vůbec nic nedělo a neuvěřitelně se to táhlo. Klidně by kniha mohla být poloviční. Vyprávění by opravdu pomohla ich-forma.
️Co se mi líbilo byla originalita příběhu. Díky tomu jsem knihu dočetla i když jsem se fakt musela nutit..
️Autorka nejspíš doufala ztvárnění od Netflix. Příběh má všechno. Feminismus, lesbičky, jedna z nich tmavé pleti a jejich zásnuby. Ani transsexuál nechyběl. Nechápejte mě špatně. Jsem ten poslední člověk, který by proti čemukoliv z tohoto byl. Tady mi to ale fakt přišlo skoro záměrně a násilně vecpané do příběhu. Nemusím mít v dějové lince všechno za každou cenu..
️Celkově jsem od knihy očekávala trochu víc.

25.11.2022 2 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Když se to umí - v jednoduchosti je krása.
Další přečtená kniha od této spisovatelky a opět nezklamala. Musím podotknout, že oproti předchozí knize (Limea) se autorka i značně zlepšila! Jednoduché, lehké a odpočinkové čtení.
Konec 19. století, prostředí velkolepé knihovny, první láska a velice jednoduchý(a snadno předvídatelný) příběh. Myslím, že s nápadem autorka díru do světa neudělala ale bylo to tak neuvěřitelně čtivě napsané, že jsem knihu těžko zvládala odložit.
Těším se na volné pokračování Kufr z nebe, protože Kroniky mě opravdu neuvěřitelně bavily.

13.11.2022 4 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

,,Proč tohle chceš? "
,, Chci vidět, jak vypadáš s rozpuštěnými vlasy, když ti do tváře svítí slunce."

Dlouhou dobu jsem nenarazila na tak skvělou knihu. Autorka vytvořila dokonale propracovaný děj. Má obrovský smysl pro detail a ani v nejmenším jsem neměla představu, co se bude dít následující stránky. Čekala jsem hodně, toto ale ne. Velice pochmurná a hororová atmosféra, kde postavy padají jak mouchy. Opravdu mi místy bylo skoro zle a zírala jsem nevěřícně na stránky..
Z prvu jsem si myslela ze to bude další napodobenina Hunger Games ale vyklubala se z toho velice originální dystopie.
,, Ženy v okrese nemají povoleno vlastnit domácí zvířata. Mazlíčci jsme totiž my.”
Hlavní hrdinka Tierney žije ve světě, kde právo žen téměř nic neznamená. Děsně jí celou dobu fandíte aby to všechno dokázala zvrátit a navedla společnost na správný směr..a pak vás konec knihy naprosto odrovná..
Posledních 20 stránek jsem měla hodně "aha" momentů a vše do sebe neuvěřitelně zapadalo. Konec je na můj vkus moc otevřený ale nejspíš to byl záměr autorky. Nemyslím, že by plánovala pokračování.

13.11.2022 5 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Kniha Stříbrných plamenů nás vrátí zpět do kouzelného světa víl a na Noční dvůr. Jen je rozdíl v tom, že zde jsou hlavní hrdinové Nesta a Cassian.
Musím přiznat, že postava Nesty mi už od samotného začátku série neuvěřitelně lezla na nervy. Jak už jsem ale psala u předchozí série, spisovatelka má neuvěřitelný talent znechutit vám kladnou postavu a ze zaporáka udělat hrdinu. Na tom v podstatě staví své příběhy a moc mě to baví.
Prvních cca 300 stran se nic zásadního neděje a příběh má rychlý spád až poslední kapitoly. Pokud jste ale milovník knih od Maas, tak vám to rozhodně vadit nebude a budete hltat každou stránku. Spisovatelka to prostě umí. Vztah Nesty a Cassiana dávkuje postupně a pomalu - napětím nemůžete ani dýchat.
Některé postavy, jako třeba Morrigan, Azriel, Elain, Lucien nebo Eris by si zasloužily víc propracovat. Myslím a doufám, že se jim bude autorka věnovat v dalším díle. Něco mi říká, že se určitě ještě i objeví Tamlin. Nemůžu se dočkat pokračování!

31.10.2022 5 z 5


Nejchladnější dívka ve Městě chladu Nejchladnější dívka ve Městě chladu Holly Black

‍️Škoda, škoda!
Moje první kniha od této spisovatelky a musím říct, že jsem dost zklamaná. Autorka měla dokonalý nápad na příběh. Ohrané téma upírů - a stejně dokázala vymyslet něco originálního. Nápad na karantenní Města Chladu, systém jak se svět s nákazou vypořádal i to jak to zasáhlo do osobních životů lidí. Tím to bohužel skončilo.
‍️Příběh se neuvěřitelně táhnul. Naprosto nedomyšlené detaily. Charaktery postav nestálé. Některé vedlejší postavy byly doslova protivné a téměř zbytečné. Naopak hlavní postava upíra, která byla nejzajímavější potřebovala trochu víc propracovat. Nelogická romantická linka. A ten konec? Autorka snad zamýšlela další díl?
‍️Velký plus za nápad, velké mínus za provedení. Doufám že slavná série Krutý princ (na kterou se teprve chystám) od autorky už bude stát za to..
Opravdu velká škoda..

29.10.2022 2 z 5


Uprchlík z cely 25 Uprchlík z cely 25 Richard Paul Evans

Superhrdinové nejsou úplně téma, které bych vyhledávala. Přiznám se, že první díl jsem koupila protože mě zaujal vzhled knihy. Což nedělám úplně často..
Příběh takový je dost prostý a plný klišé. Outsider který má superschopnosti (zde v podobě elektrického proudu), které z prvu odmítá následně je použije k záchraně nejbližších a celého světa. Děj se u jedničky docela táhl a název knihy je trochu zavádějící.. O cele takové byla snad jedna kapitola.
Druhý díl byl o něco lepší - propracovanější a zajímavější ale přesto jsem se do čtení musela lehce nutit. Komunikace superhrdinů a dalších postav mi lezla na nervy..
Bylo vydáno dalších 6 dílů, které nejsou přeložené do češtiny. Těžko říct, jestli bych měla chuť v sérii pokračovat, kdyby byla možnost.

29.10.2022 2 z 5


Dvůr trnů a růží 1–3 (box) Dvůr trnů a růží 1–3 (box) Sarah J. Maas

Do této knižní série jsem šla s obrovským očekáváním. Když se řekne knižní kategorie fantasy young adult, téměř každý knihomol zmíní sérii "Dvorů". Dle mého vkusu bych ani neřekla že jde o tuto kategorii, naopak mám dojem že by se to mělo prodávat na občanku +18 některé scény byly dost detailní, takové 50 odstínů šedi s vílami a kvalitnějším příběhem .
Musím vyzdvihnout jednu věc. Autorka vám dokáže lusknutim prstu znechutit kladnou postavu a stejně tak ze záporáka udělat miláčka.. A vy s ní prostě bez řečí budete souhlasit.
Z prvního dílu jsem byla ze začátku trochu v rozpacích a nechápala co na tom ostatní vidí. Občas ne moc logické situace namíchané s vykradeným námětem Krásky a zvířete. Ke konci se to slušně rozjelo, nabralo to na originalitě a s chutí jsem se pustila do druhého dílu.
Ten už byl o poznání daleko lepší. Autorka přidala kupu sympatických vedlejších postav. Nenudila jsem se jedinou stránku. Co vás jistě na této knize bude bavit nejvíc, je rozvíjející se romantická linka..
️Třetí díl bych klidně zvládla i kratší, přípravy na válku byly občas zdlouhavé. Pokud si ale zamilujete(a jakože určitě) hlavní postavy, délku knihy nějak ustojíte.

02.10.2022 5 z 5


Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Žij každý den, jakoby byl tvůj poslední. Takové to klišé, že? Díky této knize už nebude.
Představte si, že existuje společnost, která vám zavolá s tím, že máte posledních max 24h. Nikdo neví proč a jak. Výjimky ale neexistují. Jak tento den - poslední den prožijete?
Kniha se četla jedním dechem. Dle mého názoru, je umění napsat dobrou knihu, u které už podle názvu víte jak skončí. A přesto celý děj doufáte, ze to tak nebude.. Velice čtivě napsané a kapitoly jsou velice krátké. I příběh sám o sobě je docela dost prostý. Přesto bych to k odpočinkovému čtení nezařadila. Při čtení mi skákala husí kůže, plakala jsem a smála se.
Povinná četba pro všechny, co své dny jen "přežívají".
Jak byste strávili poslední den vy?

25.09.2022 5 z 5


Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

️,,Za zrodu stínu se světlem povstanem,
prolitá krev novou krev povolá,
pro králův řád, ať navždy odolá,
dle našich přísah, rod je nám zákonem."

Univerzita, problematika rasismu, historie Afroameričanů, trauma ze ztráty blízké osoby, legenda krále Artuše a magie.
Musím říct, že autorka dala do hromady témata, které vůbec nejsou jednoduchá už sama o sobě.
️Děj se prvních 200 stran neuvěřitelně táhne. Navíc jsem se na začátku knihy v pravidlech řádu a velkém množství postav neuvěřitelně ztrácela. Ocenila bych nějakou tabulku hierarchie řádu. Celkově mi to nepřišlo moc čtivě napsané, možná to bylo i překladem..
️Na druhou stranu musím ocenit velkou originalitu příběhu. Bála jsem se, že to bude tématicky přeplacané ale autorka se s tím poprala vskutku bravurně. V druhé polovině knihy vás ani na chvilku nenechá vydechnout a děj má velice rychlý spád. Po dlouhé době jsem narazila na knihu, se kterou jsem byla vzhůru dlouho do noci, protože jsem jí prostě nedokázala odložit. Nutně potřebuji pokračování!

22.08.2022 4 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

,,A já jsem se zamilovala, jako když člověk usíná: pomalu a pak najednou docela."

Kniha o první lásce, naději i beznaději a rakovině. Musím říct, že daleko lepší než film(jak jinak). Taková lehčí kniha, přečtená za dva dny.
Tak trochu mi neseděl styl psaní autora ale zároveň to mělo něco do sebe. Člověka to minimálně donutilo popřemýšlet.
Zprvu jsem to typovala na nudnou zamilovanou slaďárnu-a to zas nakonec úplně nebyla. Samozřejmě, při čtení nějaká ta slza ukápla. Ale příběh o nemoci jako takové, je dost reálně podaný. Bez přikrášlení, bez ideálů a realistický. Miluji černý humor Hazel Grace. U knihy se budete smát ale i plakat.

17.08.2022 3 z 5