Mýtonoši přehled

Mýtonoši
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478165/bmid_mytonosi-yMy-478165.png 4 331 331

Mýtonoši série

1. díl >

Magie artušovských legend ožívá v urban fantasy hitu z americké univerzity! Šestnáctiletá Bree hledá po smrtelné autonehodě své matky únik před bolestí. Rezidenční program na Severokarolinské univerzitě vypadá jako skvělé útočiště – ale jen do chvíle, než se Bree stane svědkem útoku démona a dozví se o tajném studentském spolku mýtonošů. Neúspěšný pokus vymazat jí vzpomínky probudí její vlastní magické schopnosti... a tak se před ní otevírá nový svět, ve kterém není nic jisté. Dokonce ani to, jestli smrt její matky byla jen nehoda.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Legendborn , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mýtonoši. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (80)

Adele02
24.07.2024 4 z 5

Wow. V jednu chvíli to byl silný kandidát na plné hodnocení.
Miluju artušovské legendy a tady to je setsakra kreativní pojetí. Ty zvraty? Ten konec? Miluju! Je to kreativní, pořád se tu udržuje napětí, v ničem se to neplácá zbytečně, a způsob, jakým Bree zpracovává trauma, taky zakomponován skvěle. Někdy jsem nicméně měla pocit, že následky jistých situací se měly odrazit ve větším (nebo i menším, ale beru v potaz, že Bree je koneckonců šestnáct), a hlavně mi dělalo problém uvěřit, jak onen svět magie funguje v "běžném" světě a jak to ty postavy prostě tak rychle přijaly.
Ale jinak to bylo super, nechyběl tomu všudypřítomný skvělý humor - a doufám, že si to Selwyn Kane v dalších dílech nepokazí.

deedulka
19.07.2024 4 z 5

Kniha mne předem trochu děsila svojí tloušťkou a netušila jsem, jestli mám čekat pecku nebo zklamání. Věděla jsem jen, jakou legendou je příběh inspirován a už to mne úplně nenalákalo. Ale až na pár výjimek se mi kniha četla svižně a byla poutavě napsaná. První zádrhel nastal u prvního setkání klubu, kdy jsem myslela, že snad usnu. Tam bych ušetřila dobrých 50 stran, které bych vyhodila a hned by se kniha nosila lehčeji. :-) Další rušivý element bylo neustálé omílání barvy pleti hlavní hrdinky a všude dřímajícího rasismu a připomínání, že by Bree nejraději původní obyvatelé zotročili a v současné době by se obraceli v hrobě, kdyby věděli, že právě ona vstoupila na určité místo...úplně mi to do klasické fantasy knihy nesedělo a přišlo mi to tam vložené na sílu. Spíš bych tohle téma viděla v contemporary čtení. Ale chápu, že autorku tohle jí blízké téma tíží a pokud píše fantasy knihy, tak to tam prostě chtěla mít a dostat to ze sebe.
Vím, že už vyšel druhý díl série a určitě se na něj chystám, ale má ještě více stránek. Tak jen doufám, že polovina nebude jen setkávání klubu. :-D


ciaram
13.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak konečně jsem asi po měsíci knihu dočetla. Docela dlouho jsem ji měla odloženou, protože mě hlavní hrdinka dost iritovala svou sebestředností, sobectvím, přístupem ke komukoliv jinému než sama k sobě. Grrrr. Autorka dost často upozorňovala na to, že je Bree černá dívka. Dodnes pronásledována, je jí křivděno. Každý, kdo se na ni podívá, má hned řešit, že je černá atd. Klub, do kterého se snaží dostat, je samozřejmě kompletně bílý (= prolezlý rasismem). Tak proč jsem nakonec dala čtyři hvězdy? Protože námět průměrný nebyl. Zajímavá sestava lidí, tajemství, láska, trošku přihlouplý dědic a výbušný ochránce. Démoni vstupující do reálného světa a ty části, kdy Bree odhaluje víc svou rodinnou minulost (černošská kouzla) a schopnosti, jsou velmi slušné. Té ukřivděnosti je tam ale na můj vkus moc. Takže byť kniha skončila otevřeně, nevím, jestli hned půjdu do dalšího dílu. Obálka je ale nádherná.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (47. týden)

21.11.2021


Citáty z knihy (10)

Jenže tahle nová vzpomínka mi nepřipadá skutečná. Je to jen tenká, chatrná vrstva upředená ze stříbrného dýmu, pod níž je vidět nepopiratelná pravda. (Mýtonoši, str 33)


Zjistila jsem, že moje agonie je hladová. Nebaží po pravdě. Ve skutečnosti ne. Jenom se chce krmit smutkem, dokud na žádnou ji- nou emoci nezbyde místo. (Mýtonoši, str 445)


Ať už se rozhodneš dělat cokoli, holčičko, musíš žít život podle sebe. (Mýtonoši, str 453)


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Mýtonoši v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených409x
ve Čtenářské výzvě86x
v Doporučených32x
v Knihotéce281x
v Chystám se číst417x
v Chci si koupit131x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

magie pro dívky romantika superschopnosti

Autorovy další knížky

Tracy Deonn
americká
2021  82%Mýtonoši
2023  84%Pokrevní cejch