Nejchladnější dívka ve Městě chladu
Komentáře knihy Nejchladnější dívka ve Městě chladu
Tohle byla moje druhá kniha od autorky a pořád si stojím za tím, že její styl psaní je velmi čtivý. Tahle kniha mi ubíhala podstatně rychleji, což byla zásluha především hlavní mužské postavy Gavriela. Postavy obklopené tajemstvím a nebezpečím mě vždy bavily, nutí mě to číst dál, protože se chci o těch postavách dozvědět co nejvíc.
Na začátku knihy nás autorka hodí rovnou doprostřed strašlivé situace. Probudit se mezi mrtvolami hned na začátku chce rozhodně odvahu. Tím si kniha upoutá pozornost čtenáře a nabídne napínavý a děsivý úvod, během kterého se seznamujeme s Taninou minulostí a také se světem, kde Tana žije. Světem plným upírů, kteří používají moderní technologie, aby k sobě nalákali své oběti, které použijí buď jako potravu nebo z nich vytvoří další svého druhu.
Musím však říct, že proces, jak se stát upírem, byl poměrně komplikovaný a nejasný. Nebylo přesně dané, za jakých všech okolností se může člověk proměnit a tato myšlenka nás provází celou knihou. Ke konci mě to už začínalo štvát a ten otevřený konec tomu popravdě moc nepomohl.
Tento upíří thriller je originální s nečekanou pointou, příležitostným sarkasmem a černým humorem. Dobře čtivý a napínavý, pro mladší čtenáře perfektní. Splnil má očekávání, ale mohlo by z toho být vytěženo víc. Podle zakončení knihy bych očekávala druhý díl.
Knihy o upírech vůbec nevyhledávám, ale tady jsem udělala výjimku, protože mě zaujala anotace.
Kniha je svým způsobem čtivá, ne tím, že bych ji nedokázala odložit, ale tím že jsem chtěla vědět, co se bude dít dál.
Možná to bylo jenom tím novějším 400 stránkovým vydáním, ale kniha mi přijde zbytečně dlouhá. Nebyla ani moc napínavá, jak bych očekávala a místy jsem se vyloženě nudila. A láska mezi Tanou a Gavrielem se zrodila, tak nějak z ničeho.
Čteno v AJ
Ja Holly zbožňuju, takze asi nikdy nebudu úplně objektivní. Do příjezdu do Coldtown jsem to milovala, pak se to začalo táhnout. I tak ale hodnotím hezky a těším se na další počiny.
Knížku jsem si vybrala, protože mě zaujal její název. A popravdě, moc mě nebavila. Většina se dost vleče a dlouho jsem čekala, kdy se stane něco zajímavého. K tomu došlo až v posledních pár kapitolách. Takový průměrný příběh.
Nejchladnější dívka ve městě chladu sleduje příběh Tany, která se z večírku probudí mezi těla svých přátel, obětí brutálního upířího masakru. Tana unikne a rozhodne se zachránit nejen sebe, ale i svého nakaženého ex-přítele a tajemného upíra Gavriela. Společně se vydávají do Města chladu, kde žijí upíři odděleni od světa, ale cesta je plná nebezpečí a těžkých rozhodnutí. Tana se musí postavit vlastním obavám a zjistit, co vše je ochotná obětovat, aby přežila.
Autorka ze všech možných upířích knih,vytvořila jednu svou. Byla tam hodně krát detailně vysvětlována přeměna nákazou na upíra, až jsem z toho upřímně byla dost zmatená. Přišlo mi originální ,že vytvořila jakousi karanténu pro upíry,z které se nakonec stalo město,kde chodili i obyčejní lidé pro smrt. Tana nebyla žádná superhrdina a nechovala se nereálně,měla srdce na správném místě,a proto mi i jako hlavní postava sedla. :) Taky se mi moc líbily citáty o smrti na začátku každé kapitoly. Někoho by to mohlo rušit,ale mě bavily střídavé zásahy do minulosti,takže jsme neměli jen aktuální dění v knize. Stejně jako u Krutého prince nám na půl knihy Holly odepřela Cardana, tak tady se to bohužel stalo zase s Gavrielem. :( A taky moc nechápu název knihy- kdo je tedy nejchladnější dívkou a proč právě Tana?
Jak jsem říkala,občas mi tam nějaké věci neseděly,ale vzhledem k tomu,že jsem nikdy nic upířího nečetla,tak mi jako standalone tohle stačilo.
Moje první setkání s Holly Black a nevím jestli ji dám další šanci. Kdyžtak mi napište jestli jsem třeba jen nenarazila na "slabší" kus.
Líbilo se mi autorčino pojetí hlavní hrdinky. Ve vypjatých situacích je na hraně hysterie, při akci se škrábne atd.
Na druhou stranu se jí nijak nepovedlo mě zaujmout hlavním hrdinou. Rezervovaný a rozervaný postoj, který k němu Tana měla to jen zhoršoval.
Nápad pěkný, v upíři praxi jsem se trochu ztrácela.
Po dočtení mám radost že je kniha standalone a nerozplizla se do trilogie jak to dnes bývá ve zvyku.
Tak tohle bylo grandiózní zklamání. Prvních tak 100 stran bylo chytlavých, ale dál to bylo čirý utrpení. Do čtení jsem se musela opravdu nutit. Nechápu. Na začátku nás navnadí na upírskou romanci, ale dotyčný upír je pak 250 stran někde v pejru. Načež se jako v klasické YA romanci k sobě chovají jako by byli milenci už celé věky, ačkoliv se znají sotva dva dny, a čekala bych větší vnitřní boj, jestli se také stát upírem, když už jednoho "milujete". A tolik otázek. Stane se z vás upír, když kousnete zvíře? Vlastní krev nevadí? Nestačilo by vypít dostatek upíři krve a být pak silnější než všichni ostatní? To jako v noci stačí mít zavřená okna a dveře, aby vás nepřepadli hladoví upíři? A když jednou zapomenete ventilačku, tak je oheň na střeše? Teda upír v obýváku?
Jakmile dorazili do města chladu, tak mi to začalo nepříjemné připomínat Zemětřas a jeho zombie ghetta, a ten mě teda vůbec nebavil a ani jsem ho nedočetla, a to dočítám skoro všechno. To, že se pak Pearl párkrát nešťastně změnila v Pear, už je jen taková hruštička na dortu.
(SPOILER)
Stalo se vám někdy, že jste začali číst, totálně se nadchli, ale pak jen koukali, co to autor s příběhem vyvedl? Já to zažila s touto knihou. Moc děkuji Lucie Benešová , že jsem díky tobě knihu vydržela a že jsem ji z té knihovny konečně vzala. S tebou je sč všeho prostě top.
A teď k příběhu. Začíná to peckovně, jak nám říká anotace, proběhne nějaký masakr. Hlavní hrdinka se probouzí a začíná obrovské a drsné dobrodružství pro čtenáře a boj o život pro ni.
Nojo, jenže to trvá fakt jen chvíli. Pak autorka začne dělat klasické melodrama. SPOILER!!! Při útěku jednou vyleze oknem, ale jak je přítomen upír lačnící po krvi? No tak tím samým oknem proskočí a je celá od krve. KONEC SPOILERU!! Takže tu jsem si začala ťukat na čelo. Ale ok, jedna chyba. Pokračujeme.
Účastníky této knihy čeká putování a všem nám je jasné kam. A že putují safra dlouho. Moje nejlepší kamarádka mi vyprávěla o výpravě do Roklinky u Tolkiena, a já místy měla pocit, že to snad trvá stejně dlouho . A ne, na to tahle kniha fakt nemá.
Co taky musím zmínit, tak je komplikovanost celé upíří rasy a přeměn. Místy se do toho zamotala i autorka a já po dočtení jaksi nemám odpověď na jednu zásadní otázku. A podle mě ani ona.
No, když dorazíme, kam máme, tak zase začne zbrklost jako blázen. Romantika, akce, vše honem honem, bez předchozích souvislostí, takže jsem na to opět zůstala čumět jako tele na nová vrata.
Konec? Nemít cukrovku, už ji mám, opět bez logiky.
Suma sumárum - Připomínek mám ještě mnoho, ale pozitiva - je to čtivé, utíká to pod rukama, ale strašně strašně nedotažené. ŠKODA! Začátek slibný.
(SPOILER)
Jedni touží po nesmrtelnosti, druzí lačni po krvi - taková jsou Města chladu.
Když se Tana probudí po večírku zjistí, že všichni její známí jsou mrtví. Teda všichni, přežil ještě její nesnesitelný ex-přítel, a pak i jakýsi záhadný mladík. Tana se navzdory nebezpečí rozhodne oba chlapce zachránit a vydat se na jediné místo, kde mají šanci přežít, i kdyby byli pokousání a nakažení od upírů.
Tím místem je Město chladu. Město, kde večírek střídá večírek, krev teče proudem a lidé se tu stávají potravou a nebo novými upíry. Má to ale háček, jak jednou do Města chladu vstoupíte, dostat se ven je téměř nemožné.
Nebýt toho, že jsem knihu četla ve společném čtení, byla by to nejspíš první kniha, kterou jsem nedočetla. Jen díky našim debatám jsem to vydržela až do konce. A za to ti chci @jitkadudychova moc poděkovat.
Pokud chcete tuto knihu číst upozorňují, že v příspěvku se mohou vyskytovat spoilery.
Anotace i pár prvních kapitol, tohle všechno vypadalo velmi slibně. Pak se to ale všechno strašně pokazilo. Možná mně kniha nebavila, protože už nejsem cílová skupina. Na druhou stranu, stále věřím že i YA fantasy může být čtivé propracované a logické. Autorka mi bohužel dala pouze tu čtivost, a to ještě jen v určitých momentech.
Nakažení, přeměna v upíra, to vše bylo velmi složitě vymyšleno, ale promyšlené už bohužel ne. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě že? Myslím, že jsem se do fungování přeměny nezamotala jen já, ale dokonce i sama autorka.
Největším zklamáním pro mne ovšem byla romantická linka. Proč téměř v každé YA fantasy musí být hlavní hrdinka totálně hloupá? A pozor, tady se do ní dokonce kvůli té hlouposti zamiluje nejobávanější upír široko daleko. Super, tleskám. Ostatní by za svou hloupost zaplatily životem.
No co, kdyby aspoň romantická linka byla dál uvěřitelná, autorce bych dokázala odpustit. Ale tady nebylo téměř nic. Žádný vývoj vztahu. Prostě jsme zamilovaní a tečka.
Celý příběh byl velmi plochý, přímočarý a postavy nebyly vůbec promyšlené. Svět jsme viděli jen z rychlíku. Ne, tohle se zkratka vůbec nepovedlo.
Jediné co se mi líbilo byl začátek knihy a pár pohledů do minulosti Gavriela. Toť vše.
Chtěla jsem uzavřený příběh, upířina zněla dobře, ale kdykoli jsem knihu otevřela, nemohla jsem se začíst. Už nejsem cílovka. Nedočteno, posláno dál.
A to jsem si myslela, že jsem na upíry už stará. :)
Kniha je skvěle čtivá. Příběh je zajímavý.
Vše se odkrývá velmi postupně, což drží napětí.
Jen konec vlastně není úplně koncem a nepřichází žádné velké finále, ze kterého byste si sedli na zadek.
Velmi mě zklamala milostná linka. Náznaky, dlouho nic, a pak až slova o lásce. Erotika žádná.
Hrdina byl vykreslený jako tajemný šílenec. Popravdě jsem se v něm moc nevyznala. Hrdinka se občas taky chovala nelogicky.
Má první kniha od autorky, ráda si od ní přečtu i něco dalšího.
toto bolo super, upírsky príbeh, žiadne rozprávky, "reálne" fungovanie sveta s upírmi, žiadna sladká romantika /tá tam síce bola, ale taká iná/
postavy nie sú vyslovene kladné a záporné, lebo aj ten najlepší človek musí nejako konať, ak je v ohrození ... a tiež nie všetko, čo vyzeralo šťastne, tak aj skončilo
autorka to mala celkom dobre vymyslené a premyslené, vznik upírov, ich fungovanie, a to, že oni v podstate neboli všetci len zlí, samozrejme boli aj takí, ale tak ako sa medzi ľuďmi nájdu blbci, tak aj medzi nimi, no inak, ak by zostali "v utajení", fungovali by v pohode a nikto by nebol ohrozený ... takto vlastne žili aj v tom Meste, oni si veľmi dobre uvedomovali, že nemôžu všetkých ľudí vysať a zabiť, lebo rozmnožovať biologicky sa nedokážu, že ?
čítalo sa dobre, rýchlo, zaujímavo ... kapitoly sa striedali ako súčasnosť a rôzne pohľady buď do minulosti alebo k inej, ako tej hlavne postave ... to bolo fajn, no jedna vec mi tam chýbala, Tanu ohrozovala jej matka a to, ako sa z toho zachránila, tam vysvetlené nebolo ...
príbeh končí v podstate otvorene, dá sa spraviť pokračovanie alebo si ho ukončíte podľa seba, inokedy mi to vadí, ale tu ani nie, mne to prišlo ako celkom fajn záver ....
"Ve měste Chladu lidé umírají každou noc. Jsou příliš křehcí. Zabije je chyba, předávkovaní nebo nemoc. Věčšinou ale umírají přímo na Smrt."
Holly mi svými knihami moc nesedla, ale chci vědět, co se na ní ostatním líbí, a tak ji čtu dál. Tahle kniha se mi od ní zatím líbila nejvíc (mám za sebou Krutého prince a Nejtemnější část lesa). Na začátku se toho stane hodně, což mě vtáhlo, pak jsem měla pocit, že se děj moc neposouvá, ale i tak mi to přišlo zajímavější než předchozí knihy, i na postavách mi záleželo o něco víc. Dokonce bych řekla, že má svět s upíry zajímavě vymyšlený - nevím, jestli dost logický, ale to dokážu přehlížet. Bylo to něco trochu jiného od světů, kde se upíři před lidmi skrývají, asi to mi přišlo zajímavé.
Na tuhle knihu jsem byla strašně natěšená, i když jsem úplně nevěděla, co můžu očekávat, protože jsem od autorky ještě nic nečetla.
A já vám prostě nevím.
Kniha se četla hezky, stránky ze začátku ubíhaly a já si užívala to, jak nás autorka hned první kapitolou hodí do děje. Začátek je samá akce a napětí, a vy doufáte, že i zbytek knihy se ponese ve stejném duchu.
No, jak kniha velkolepě začala, tak s každou další stránkou děj začal zpomalovat, až mi někdy přišlo, že stojíme na místě, autorka všechno strašně dlouho natahovala, k dost situacím se i vracela.
Cesta do Města chladu byla tak strašně dlouhá a unavující. A hlavně, nijak mě ten vytvořeny svět neoslovil.
Hlavní postava Tana byla celkem fajn, žádná naivní pipka, ale holka, které to pálí.
Gavriel, asi bych si ho oblíbila víc, kdyby měl v knize více prostoru a byla do děje zasazená trochu víc erotická linka. Takhle čtete a čtete a najednou jste na konci a zjistíte, že je z toho láska jako trám a to ani nevíte, kdy k tomu pořádně došlo.
Bylo to utahaný, byli situace, kdy jsem se i nudila, ale námět dobrý, jen možná špatně uchopený.
Knihu jsem přečetla celkem rychle, ale jsem z ní trochu rozpačitá. Příběhu se nedá upřít spád, je čtivý, zhruba do dvou třetin i docela logicky navazující. Ale potom "cvak" a najednou mi to přestávalo dávat smysl, chování postav je chvílema naprosto mimo. Navíc proč by měla být hlavní hrdinka tou nejchladnější dívkou se vlastně nedozvíte. I otevřený konec příběhu spíš ubližuje. Celkově za tři hvězdy.
Kniha pro mne byla zklamáním. Na mne byla moc ponurá, surová a depresivní. Děj se mi táhnul a přeskakování do minulosti na mne působilo rušivě. Dočetla jsem ji jen proto, že jsem chtěla znát konec. Četla jsem již plno upířích knih a tato byla jedna z nejslabších.
Kniha sa s ničím nepára a hneď v prvej kapitole sa ocitneme na chate plnej mrtvých tínedžrov. Postupne sa nám odkrýva príbeh o svete plnom upírov, a ako ľahko sa môžete stať jeho súčasťou. Páčilo sa mi striedanie kapitol, kde sa strieda hlavný príbeh s pohľadom do minulosti a ako to do seba začne pekne zapadať. Zároveň nám to pomáha pochopiť hĺbku jednotlivých postáv. Celý príbeh má spád a odohráva sa len v pár dňoch. Veľmi som si obľúbila postavu Gavriela, ktorý bol príjemne vyšinutý ale zároveň distingvovaný. V knihe je dosť násilia aj s explicitnými popismi a strieka tam krv kade-tade, čo ale za mňa k správnej upírine patrí.
Koniec knihy ma veľmi milo prekvapil tým, že to nie je úplne prvoplánové, ale zároveň nahneval určitou otvorenosťou, ktorú nemám u stand alone kníh rada.
Od autorky som čítala aj "Nejtemnější část lesa", a táto kniha je za mňa lepšia, pútavejšia a s lepším príbehom.
Tak nejak som čakala niečo iné..
Celý dej sa odohral behom pár dní. Dej bol napínavý. Boj s ale aj proti upírom.
Čakala som, že Tana, hlavna hrdinka bude upírkou, o to vacsie prekvapenie, že ňou nie je a bojuje proti nákaze, bola som zla lebo som jej želala aby sa ňou stala a bola zo svojim upírom.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
upíři, vampýřiHolly Black také napsal(a)
| 2018 | Krutý princ |
| 2019 | Podlý král |
| 2020 | Královna ničeho |
| 2015 | Železná zkouška |
| 2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Externí recenze
- Nejchladnější dívka ve městě chladu / Knižní regál
- Jsou mezi námi a mají hlad / Pavel Polcar, Recenzárium
- Za branami města, kde žijí krvelační upíři, v přímém přenosu! / Jana K. (11/2021)

87 %
74 %

Nejchladnější dívka ve Městě chladu
„Upíři jsou predátoři a my jsme jejich kořist. Na to nesmíte nikdy zapomenout.“
A přesto se jednoho z nich pokusí zachránit… Jaké to bude mít následky?
„Kdo na světě by mě chtěl zachránit?“
„Nikdo, kdo to má v hlavě v pořádku,“ řekl Lucien.
O čem kniha je
—
Sedmnáctileté Taně se život obrátí vzhůru nohama, když se probudí po večírku a zjistí, že jsou všichni mrtví. Tedy kromě jejího expřítele Aidana, který je nakažený, takže hrozí, že se promění v upíra, a záhadného mladíka Gavriela, který něco skrývá. Čas se krátí - večer a s ním i upíři se nezadržitelně blíží, takže Tana nemá moc času rozhodnout se, co podnikne. Bude její rozhodnutí správné?
Jeden večírek. Jedno otevřené okno. Jedno rozhodnutí. K čemu tohle všechno povede?
Můj názor
—
Knih o upírech je hodně, ale tato je v něčem jiná. Představuje nám svět, ve kterém se začala šířit upírská nákaza. Upíři nestárnou a zabít je je téměř nemožné, takže se jejich počet neustále zvyšuje, a bezpečí lidí s každým dalším upírem klesá. Proto vzniknou Města chladu – místa, kam se zavírají upíři a nakažení. Někteří lidé se tam ale chtějí dostat dobrovolně, protože se touží stát upíry a získat nesmrtelnost. Jenomže jakmile do Města vstoupíte, dostat se ven je téměř nemožné...
Kniha má 39 kapitol a každá z nich začíná citátem o smrti. Je to moje první knížka od autorky, ale bohužel mě moc neoslovila. Myslím, že kdybych ji četla podruhé, možná bych si ji užila víc, protože bych většinu času nebyla tak zmatená.
Fungování nákazy bylo totiž originálně vymyšlené, ale podle mě špatně podané. Některé informace byly jasné, ale jiné si člověk musel ze začátku domýšlet z různých situací a až později se ukázalo, jestli měl pravdu nebo ne. Abych nebyla ztracená, dělala jsem si poznámky, ke kterým jsem se mohla vracet - díky tomu jsem nakonec vše důležité pochopila.
V průběhu knihy mi také nedávala smysl většina Gavrielových prohlášení. Jejich význam vyšel najevo až na konci, po odhalení jeho tajemství.
Postavy mi nebyly moc sympatické a jejich chování bylo často naivní a nelogické. Celkově mi příběh přišel dost naivní a tak trochu o ničem. Hlavní hrdince vše vycházelo až moc hladce a některé náhody byly opravdu velké.
Vztah mezi Tanou a Aidanem byl hrozně zvláštní – hlavně to, jak se k sobě chovali.
—
V minulosti, když spolu Aidan a Tana „chodili“, se k ní Aidan choval hrozně zvláštně a nakonec se s ní rozešel s tím, že jejich vztah začal být příliš vážný. To jako vážně? Proto jsem pak vůbec nepochopila, proč ho má Pearl (sestra Tany) ráda a proč k němu byla Tana celou dobu tak hodná.
Celou knihu jsem si kladla otázku, co se stalo s Aidanovou přítelkyní. Na začátku se dozvíme, že všichni, kdo byli na večírku, zemřeli, a jediní přeživší jsou Tana a Aidan. Logicky tedy musí být mrtvá i ona. Jenže Aidanovo chování tomu vůbec neodpovídá – jako by se nic nestalo. Až na konci knihy se krátce potvrdí, že opravdu zemřela, a nic víc k tomu není...
KONEC SPOILERU
Romantická linka na mě působila prvoplánově a málo uvěřitelně. Jejich vztah se neměl jak budovat, když se asi dvě třetiny knihy vůbec neviděli.
Některé části mi přišly zbytečně zdlouhavé a hrozně random.
—
Třeba zmínka o tom, že si Tana chtěla v minulosti dvakrát vzít život - ale proč, to si můžeme jen domýšlet. Možná to nějak souvisí s tím, co se stalo její matce?
KONEC SPOILERU
Queer postava mi přišla trochu násilně vložená, jako by tam byla jen „aby tam byla“.
Velice časté popisování toho, co je nebo bylo v televizi, mi po nějaké době začalo lézt na nervy. Autorka toho většinou využívala, aby nám předala nějaké informace, ale některé z nich šly podat i jinak a něco už bylo možná zbytečně opakované.
Začátek vypadal slibně, ale postupně to začalo upadat. Nudila jsem se a posledních pár kapitol jsem se do čtení musela nutit.
Závěr byl hodně uspěchaný. Celé tajemství, které mě docela zklamalo, bylo odhaleno v podstatě v jedné kapitole a to tak, že to hlavní hrdince prostě z ničeho nic došlo. Nejvíc mě asi naštval samotný konec, kdy jsem si říkala: „To je jako všechno?!“
—
Na konci jsem si kladla spoustu otázek, například: stala se Tana upírem, nebo těch 88 dní s Gavrielem přečkala a vyléčila se? Co s nimi bylo dál? Co Aidan? Jak reagoval svět na to, co Lucien řekl krátce předtím, než ho Tana zabila?
KONEC SPOILERU
Snažila jsem se najít i nějaké klady, ale těch bohužel moc není. Přemýšlela jsem, jestli by kniha mohla předat alespoň nějakou myšlenku. První, která mě napadla je, že do velkých rozhodnutí bychom neměli skákat po hlavě – hlavně pokud mají trvalé následky. Někteří byli zaslepení touhou po nesmrtelnosti, a proto se chtěli stát upírem, i když byli varováni, že to není tak růžové, jak si myslí. Spousta z nich svého rozhodnutí zpětně litovala, ale už to nešlo vzít zpátky. Líbilo se mi, že alespoň nad tím Tana víc přemýšlela a nešla do toho slepě jako do jiných věcí.
Druhým poselstvím by mohlo být to, že Smrt může přijít kdykoliv a nečekaně, v jakémkoliv věku. Každý den může být ten poslední. Upíři a jejich nakažlivé až smrtelné kousnutí vás mohlo zastihnout nepřipravené – stejně jako Tanu a její vrstevníky na večírku.
Shrnutí
—
Na tuto knížku jsou smíšené recenze. Já se bohužel musím připojit k těm, kterým se moc nelíbila. Za mě je nápad skvělý, ale nesedlo mi provedení a příběh byl tak trochu o ničem.
Nicméně pokud máte rádi knihy o upírech a chcete zkusit něco originálního, určitěji jí dejte šanci - třeba vám sedne. Své fanoušky má a určitě si najde další. :-)
Plusy
+ originální nápad
+ slibný začátek
Mínusy
- špatně podané informace o nákaze
- nesympatické postavy
- naivní, nelogické a zvláštní chování postav
- naivní a zdlouhavý příběh
- slabá romantická linka
- zbytečné pasáže
- násilně vložená queer postava
- časté popisy toho, co je nebo bylo v televizi
- uspěchaný závěr a useknutý konec