Kouzla rodu Thornů
Kouzla rodu Thornů série
1. díl >
Strhující fantasy, ve které knihy žijí vlastním životem a mohou i zabíjet. Elisabeth vyrůstala v jedné z austermérských veleknihoven. Od malička procházela kolem spoutaných grimoárů – kouzelných knih, které se po osvobození změní v běsnící monstra z kůže a inkoustu. Když při útoku na veleknihovnu jeden z nejmocnějších grimoárů uprchne, Elisabeth se ocitne uprostřed gigantického spiknutí a je obviněna ze zločinu. A co hůř, k soudu ji bude doprovázet čaroděj Nathaniel Thorn, který je ztělesněním čirého zla… Nebo je vše jinak?... celý text
Originální název: Sorcery of Thorns, 2019
Komentáře knihy Kouzla rodu Thornů
Milý pohádkový příběh jako vystřižený z Anglie na začátku 19. století. Je sice primárně pro mladší dívky, ale užijí si ho i starší čtenáři – včetně mě. :-)
Systém magie založený na smlouvách s démony, oživlých grimoárech a knihovnách – to je za mě originální a skvěle zpracovaný nápad.
Ústřední trojice postav funguje výborně (nikdo mi nelezel na nervy, hurá!), některé dialogy mě i nahlas rozesmály, ale jasný vítěz je Pan Obláček :-)
Samozřejmě nechybí napínavé a vážné momenty, kdy jde o život i o osud celého lidstva.
Celkově svižné, napínavé čtení s humorem i romantikou. Jediná drobná výtka je občas kostrbatější překlad, který mi sem tam nedával úplně smysl.
Sorcery of Thorns je magická kniha, ktorej dej sa odohráva v úplne očarujúcom svete plnom mágov, knihovníkov a démonov. Autorka fungovanie svojho konceptu mágie vysvetľovala postupne, vďaka čomu som ho mohla viac oceniť. Podobným spôsobom mi predstavila aj postavy, ktoré boli zaujímavé a dokopy mali úžasnú chémiu, vďaka čomu v deji vznikali rôzne komické situácie.
Autorka však tento príbeh napísala pre postavy a nie pre dej. Jej zámerom bolo zobraziť postavy, ktoré sa postupne učia, vyliezajú zo svojich ulít, prekonávajú zažité predsudky a na vlastnej koži sa dozvedajú pravdu. Dej pritom tvoril viac-menej skôr kulisu, takže občas sa zdalo, akoby všetko zastalo na mieste. Vďaka tomu síce kniha získala trochu jedinečnosti a status príbehu, ktorý sa venuje dôležitej téme prekonávania predsudkov, lenže potom občas strácala dynamickosť.
Nemyslela jsem, že to někdy řeknu, ale na tuhle knihu jsem stará. Taková pohádka pro starší. Není špatná, ale nejsem cílová skupina už tak 25let.
Elisabeth vyrůstala ve veleknihovně, kde byla celý život obklopena kouzelnými grimoáry, kteří se, po jejich osvobození, mění v krvelačná monstra. Když jeden z grimoárů uprchne, padne stín podezření právě na Elisabeth. A tím začíná dobrodružství, ve kterému Elizabeth musí dokázat svou nevinu, odhalit spiknutí a také se vypořádat s city k čaroději Nathanielu Thornovi, který má být ztělesněným samotného zla.
I když jsou názory na Kouzla rodu Thornů různorodé, tak mě se knížka moc líbila. Margaret Rogerson přišla s něčím opravdu originálním, a to ať už po stránce prostředí, zápletky, tak i postav, a to nejen těch hlavních. Třeba takový Nathanielův démon Silas, i když měl být pouze bezcitným stvořením, si získal mé sympatie. Elisabeth je správně nebojácná hrdinka, Nathaniel zase neodolatelný narcis a i přesto, že jsem si na začátku říkala, že se bojím romantické linky, protože se mi do příběhu úplně nehodila, tak jsem byla z toho pomalu rozvíjejícího se vztahu nadšená, protože nebyl nucený a nestal se středobodem děje.
Děj knihy se z počátku možná trošku vlekl, ale poté docházelo k jednomu zvratu za druhým a některá odhalení jsem opravdu nečekala. Neustále také v knize narážíme na téma sebeobětování a jeho následků, které ovlivnily Elisabethino smýšlení o životě a také hrály důležitou roli při magií nabitém a napínavém konci.
Co bych autorce ale vytkla, je svým způsobem taková… přeplácanost, kdy do příběhu bylo zakomponováno až moc prvků. Příběh byl originální už sám o sobě, takže nebylo třeba to tolik lámat přes koleno.
Nejsem úplný fanda sci-fi, ale občas po tomto žánru sáhnu a kniha mě docela bavila. Zkusím i druhý díl.
Kniha se skvělou atmosférou, zajímavým příběhem a postavami, které jsem si zamilovala. Děj je rychlý a svižný s jasnou linkou bez odboček. Zakončení velkého finále bylo zvláštně uťaté, ale sakra, tomu příběhu to prostě přesně takhle sedlo.
Kniha se mi líbila, je čtivá, děj je napínavý a vytvořený svět se mi moc líbil, to samé zajímavé postavy.
Hlavní hrdinka mi byla od začátku sympatická a její odhodlání to samé.
Přestože knihu hodnotím kladně, jak již někdo zmiňoval, posledních cca 50 stran bylo zbytečně rozvleklých. Se samotným závěrem jsem ale již spokojená byla.
Když jsem knihu četla, na začátku jsem si říkala, že jsem se zas nechala strhnout nějakým trendem. Postupně jsem však názor změnila. A to skoro o 180 stupňů.
Postupem času se mi kniha líbila víc a víc. A to hlavně díky postavám v knize. Hlavní hrdinka je docela svá, ale líbil se mi její smysl pro spravedlnost a touha dělat věci správně. Hlavní hrdina mě zas tak neoslovil, ale jeho démon byl zajímavým zpestřením příběhu.
Líbil se mi i svět. Jednak ožívající knihy a druhak systém magie, který zde byl. Obojí bylo originální a zasazené do světa tak, že by to nemohl nikdo zpochybnit.
A co se týče příběhu, byl, až na pomalejší start, velmi dobrý. Poznáváme svět, zároveň magii a zároveň postavy. Vše je ale poměrně přirozené a to, co hlavní hrdinka prožívá vás nutí číst dál, protože chcete vědět co za tím vším je.
Nakonec musím ještě zmínit romantickou linku. Ta byla podle mě jednou z nejslabších částí příběhu. Osobně mi přišla trochu uspěchaná a občas až na moc na sílu vpasovaná do příběhu.
Suma sumárum, pokud máte rádi YA fantasy a chcete něco co má skvělý svět a je to stand alone, toto je jasná volba.
Další knížka, která už mi nějaký tep pátek ležela v knihovně a čekala na přečtení.
Děj knížky byl fajn, líbilo se mi sbližování postav a celkově ani zápletka nebyla vůbec špatná. Hodně mě bavila tématika grimoárů a celkově svět knihoven v tomto světě.
Postavy byly sympatické, nejvíce jsem si oblíbila Silase, protože bez něj by knížka neměla takové kouzlo. Samozřejmě Elisabeth s Nathanielem byly taky super.
Knížka se docela dobře čte, ale chvílemi mě knížka moc nebavila, protože mi přišla lehce zdlouhavá a některé kapitoly bych lehce zkrátila.
Za mě je to průměrná knížka a její čtení jsem si užila, ale není to nic extra.
Na závěr bych chtěla napsat, že já nejsem fanoušek fantasy a nečtu fantasy tak často, takže možná pokud jste fanoušci fantasy tak se vám knížka bude líbit více.
Skvělá fantasy s odvážnou hrdinkou, krásné vtáhnutí do děje. Moc se mi líbí pojetí démonů.
Prvních 60 stran mi trvalo se začíst, ale potom to začalo být úplně jiné než jsem čekala a nakonec se mi to moc líbilo. Bylo to velmi netypické fantasy (např. tam nejsou žádné víly) a navíc standalone! Miluju to a můžu vám to s klidem doporučit
Kniha je fajn. Všechny 3 postavy jsou sympatické. Téma oživlých grimoárů se mi moc libilo. Půjdu hned na druhý díl :)
Příběh mě na začátku zcela pohltil. Je pravda, že jsem před ní měla dlouho absťák na fantasy a tato kniha ho ukojila. Milostná stránka příběhu je nevinná, postavy jsou moc sympatické, čte se to opravdu samo.
Jen posledních asi 50 stran jsem myslela, že umřu nudou, ale úplný konec mě zase probral. Jako milou oddechovku určitě doporučuji. Pro dospívající čtenáře jako dělané.
Nemůžu říct že to je dokonalé, ale úžasné je to určitě!
Elisabeth je moc fajn, Nathaniel je...naprosto bombózní chlapík, ale na Silase NIKDO nemá!
Jo, přesně. Silas je ta NEJLEPŠÍ postava z této knihy, díky němuž jsem se nikdy nenudila!
Skoro jen kvůli němu jdu na druhý díl, jelikož si nedokážu představit ho tak rychle OPUSTIT!!!!
Doteď jsem měla v plánu dát téhle knize jen čtyři hvězdy, ale teď jsm si uvědomila že...
Vlastně MUSÍM DÁT PĚT HVĚZDIČEK!
Já jsem úplně nadšená! :D :D
Téhle knize se nebojím dát všech 5 hvězd! Po romantických knihách jsem měla trochu obavy přesedlat zpět na fantasy, ale tahle kniha mé obavy odbourala hned od začátku. Od prvních stran je příběh nabitý akcí a nebyla jediná kapitola, kdy by se děj táhl a nudil.
Za mě velké, ale opravdu VELKÉ plus je za sympatičnost všech hlavních postav! Už dlouho se mi nestalo, že by mi hlavní hrdinka byla sympatická, ale u Elisabeth prostě nešlo jí nemít ráda. A Nathaniel a Silas? Prostě bomba. Jeden lepší jak druhý!
Sice už asi od čtvrtiny knihy máte podezření na pachatele a kolem poloviny ho znáte na 100%, ale příběhu to vůbec nijak nevadilo, protože šlo o to, jak se to celé vyvine a jak pachatele dopadnou... A vše kolem toho bylo spjaté a důležité.
Nápad s živými knihami mě okouzlil a bylo to milé, napínavé a i vtipné.
Opravdu, knihu jsem si plně užila a jen mohu doporučit! Za mě je škoda, že je kniha tak nedoceněná a více se o ní nemluví, protože už teď jí budu nutit k přečtení všem, kdo budou ochotni poslouchat! :D
A rovnou se vrhám nad další díl.
Moc pěkné!
Souhlasím se všemi kdo to psali, ani na moment jsem se nenudila. Tuhle knihu mám půjčenou od sestry (co se jí stalo?? Byly doby kdy mi nechtěla půjčit nic!) a styl sestry opět nezklamal. Určitě si moc ráda přečtu i další knihy od Margaret (vlastně všechny co zatím vyšly) a už se moc těším na tu novelu: tajemství domů Thornů. (Vlastně jsem ji už začala číst)
;) Moc doporučuji tuhle opravdu povedenou fantasy.
Toto bylo zatraceně milé překvapení. Já se nenudila ani jeden moment, nápad s osobitými grimoáry byl skvělý, postavy sympatické. Klidně by to mohlo stát jako samostatný uzavřený díl. Na druhou stranu velice ráda si přečtu pokračování. Přeci jenom jsem si toho démonka oblíbila.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
magie, kouzla čarodějové pro dívky démoni knihovny pro dospívající mládež (young adult) fantasyMargaret Rogerson také napsal(a)
| 2021 | Kouzla rodu Thornů |
| 2022 | Temná kněžka |
| 2022 | Magie havranů |
| 2023 | Tajemství domu Thornů |

89 %
Kouzla rodu Thornů
Autorka fantasy umí. A to i bez toho, aniž by musela psát děj na tři knihy. Jednoduchý, ale promyšlený svět ze kterého autorka vyždímala maximum mě bavil. Stejně jako postavy.
Její sarkastické mužské hrdiny prostě žeru. Velmi povedený nápad a určitě si přečtu i novelu, protože potřebuju více (hlavně Silase).