Čarodějnice dřívější a budoucí

Čarodějnice dřívější a budoucí https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491267/bmid_carodejnice-drivejsi-a-budouci-GZW-491267.png 4 122 45

Čarodějnice neexistují. Zatím. V roce 1893 už se čarodějnice na světě nevyskytují. Pokud žena na sklonku 19. století hledá alespoň špetku moci, může ji najít jen u volební urny. Když se však sestry Eastwoodovy připojí k hnutí sufražetek Nového Salemu, začnou pátrat po prastarých rituálech, díky nimž by feministické hnutí mohly proměnit v hnutí čarodějnické. Aby dosáhly svého cíle a přežily, musejí oživit zapomenutá zaklínadla – jen tak dokážou vzdorovat temným silám, které jim kráčí v patách.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Once and Future Witches , 2020


více info...

Přidat komentář

Američanka510
13.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Moje druhá kniha, kterou čtu od autory. Spoustu lidí se nelíbilo January a deset tisíc dveří to je autorčina první kniha a já jsem jí přečetla strašně rychle a zamilovala jsem si jí. Tohle jsem četla tedy dva měsíce, ale ne protože by to nebylo dobrý, ale protože jsem byla v čtecí krizi a tahle kniha mě z toho naprosto vytáhla. Je lepší než January.
Já nemám mínusy, tak napíšu jen plusy.
+ zajímavě vykreslené postavy
+ feminismus
+ sesterství
+ práce s novou magií
+ příběh je vyprávěn z více pohledů
+ je to jedna kniha, kde se vše vyřeší i ve správném načasování není to ani pomalé ani rychlé
SPOILER
+ nemá to tuctový konec, na který jsme všichni až moc zvyklí

Tak snad někdy příště u další recenze Vaše Lucka. Ld

Nymfadora
07.11.2023 5 z 5

Pro mě naprostá srdcovka. Jestli v sobě máte aspoň špetku nezkrotného romantika a nevadí vám impulzivní odvážnost, jíž je příběh prosycen, tak do toho!!! (Kniha je protkána místy až drzým feminismem.) Děj tak akorát nechává čtenáře vychutnat si popis rozporuplných pocitů postav nebo atmosféry Salemu, než jej vrhne do dalšího nečekaného zvratu. A ach ty básničky, pohádky, zaříkadla... Musím smeknout před překladateli.
Je dlouhá, ale stojí to za to.
Jo, a ten konec neuhodnete, vsadíme se?


kolacky
21.10.2023 5 z 5

Docela drsné. Příběh tří sester, každá jiná a přitom tak podobné... Osud s nimi pěkně točil a nejenom s nimi, se všemi ženami. A protože to chtěly napravit, rázem z nich byly čarodějnice. Málokterý muž v téhle knize je sympatický, ale když už, tak stojí za to. Moc se mi líbilo, jak jsou jednotlivé kapitoly uváděny veršovaným kouzlem. A vkládané pohádky, co moc pohádkami nebyly... Knížku určitě doporučuju všem, kdo má rád nezvyklé příběhy s kouzly.

terinka.tp
09.10.2023 4 z 5

Once upon a time there were three sisters..tři sestry, tři kruhy, tři znamení, tři postavy a proto si myslím, že i tři zápletky by v knize bohatě stačily, aby se z dobrého námětu nestala jen přehlcená kniha, u které člověku už žádná kouzla k nalezení cesty nepomohou.
Kniha se mi jinak líbila, všechna zaklínadla a říkanky byly krásně napsané, ale samotná tématika čarodějnic je obsáhlá a náročná, že bych ocenila jednodušší děj bez velkého množství zvratů.

broskev28
27.09.2023 4 z 5

Bezesporu zajímavá knížka, přinejmenším překladatelka si musela neuvěřitelně vyhrát s říkadly a říkankami, dokonce i s pády. Sestry Grimmovy i Charlotte Perraultová - nestačila jsem zírat a lapat vše, co se podřizovalo „ženskému kánonu“. A souhlasím se zdejším latentním feminismem, protože doba, kdy o všem rozhodovali pouze muži, jakkoli byli hloupí a neschopní, představuje ve vývoji naší, lidské společnosti nepoměrně delší úsek než ta historická (matriarchát) či nynější feminismus. Každý soudný člověk určitě chápe, že řídit, vést a inspirovat by měli ti nejschopnější, a nikoli ti, kteří patří ke „správné“ polovině lidstva, ale stejně tak víme, že to je utopie.
Každopádně příběh se mi četl dobře, připadal mi originální a hlavně dobře přeložený, snad až na neustále zmiňované kloubky. Přesto si jej do knihovny nekoupíme; obávám se, že naše čtenářky z kategorie YA se knihám tohoto rozsahu raději vyhnou.

"1.pád: žalem mřít,
2.pád: šťastně žít,
3.pád: pohřeb mít,
4.pád: porodit,
pro život pátý pád,
pro smrt je šestý,
sedmý je prstýnek pro nevěsty."

sabina3898
27.08.2023 5 z 5

Tak tohle bylo překvapení. Nečekala jsem nic a dostala naprosto uhrančivou směsici feminismu a fantasy plnou ženské odvahy, nezdolnosti a sesterské sounáležitosti. Všechny tři sestry se mi dřív nebo později zadřely pod kůži a já neměla jinou možnost než jim z celého srdce fandit. A nejen jim, celému sesterstvu. A to že je to jeden příběh v samostatný knize, žádná série, byla jen třešnička na tomhle zábavném dortu.

Butterfly340
12.08.2023 2 z 5

Jsem tak ráda, že jsem tuhle knihu zvládla dočíst! To si ani neumíte představit :D Je to strašná nuda. Přestože akce je tam víc než dost, tak děj se posouvá velmi pomalu. Je to hodně natahované a končí to něčím, co hlavní hrdinky mohly udělat asi tak o tři sta stran dřív...

Co mi neskutečně vadilo bylo, jak vše bylo založené na náhodách. Autorka píše, jak se jí to hodí do krámu. Nějak jsem se s tím nemohla smířit. Už jenom prostředí, v němž se to odehrává... Rok 1893, ale vypadá to spíš na hluboký středověk. Všichni jen řeší čarodějnictví, nic jiného je nezajímá. Podivné je i to, jak je město izolované. Nikoho netrápí, co se tam děje, a ve městě zas neřeší, co se děje okolo nich. Jediný prvek 19. století jsou továrny... Takže jde prostě o středověk s továrnami :D Směšná je i náboženská otázka. Každá ulice či instituce se jmenuje po nějakým svatým, ale tím to tak končí. Do kostela nechodí nikdo a o Bohovi nepadne ani zmínka.

Příběh provází hafo nesrovnalostí. Píše se, že z Hlubin (vězení) nelze nikoho vysvobodit, přitom naše sestry asi tak o stránku dřív vesele osvobozovaly vězně, jak kdyby se nechumelilo. Když pak zatknou samotné sestry, tak nám autorka sdělí, že neskončí v Hlubinách, ale jinde, kvůli technickým problémům. A o nějakou tu stránku, hle, jsou v Hlubinách! O tom, proč tam byly přesunuty, nepadla v knize ani věta.

Samotný čarování je nedomyšlený. Čtou dětský říkanky a pohádky a v tom hledají kouzla. Najednou si prostě uvědomí, že jo, tahle věta je kouzlo :D Čekala jsem, že nám bude sděleno, jak přesně to poznají, ale nedočkala jsem se.

V knize se taky vyskytuje různý lgbt. Že bych s tím měla problém, to asi úplně ne, ale přišlo mi, že to tam bylo, jen aby to tam bylo. Ostatně jako jiný aspekty příběhu, že.

Poslední věc, na kterou si postěžuju bude začátek anotace - Čarodějnice nejsou. Ale budou - actually, každej v tý knize je čarodějnice xd Tak jakýpak že nejsou?

K těm pozitivním věcem... Oblíbila jsem si Juniper. Drsná s ostrým jazykem. Taky myšlenka příběhu je dobrá. Ženská síla a vzít si to, co nám ukradli. Bohužel pouze námět k dobré knize nestačí. Chce to víc.

Etule
05.06.2023 5 z 5

Tak tohle bylo celkem velké překvapení. Ze začátku jsem si říkala, že to asi není kniha pro mě, že ji nejspíš ani nedočtu. Ale tak nějak jsem stále četla dál, i když se mi hlavou honilo, že vlastně nevím jestli se mi to líbí.
Pak se to nicméně rozjelo a mě se pomalu začínaly postavy dostávat pod kůži. Moc se mi líbilo, jakým způsobem se zde kouzlilo. V jednu chvíli jsem si myslela, že jsem odhadla, jak to skončí, ale parádně jsem se sekla. :D Což mi ale rozhodně nevadí, je fajn, když se o konci netrefím. ;)

Iva095
11.05.2023 1 z 5

Kniha se mi hodně špatně četla, příběh mě moc nebavil a ani jedna z hlavních hrdinek mi nepřišla nějak zajímavá. Knížka je rozhodně originální, ale to je tak vše co se mi na ní líbilo.

lexikon_tf
23.04.2023 5 z 5

Jako každý rok v dubnu, čteme společně knihy s čarodějnickou tematikou. Letos padla volba na knihu Čarodějnice dřívější a budoucí, která by mě jinak úplně minula. A to by byla velká škoda!

Příběh nás zavede na konec 19. století do Nového Salemu, kde se za podivných okolností znovu po letech setkají tři rozhádané sestry. Nejstarší z nich, knihovnice, totiž ve starých knihách objeví říkanku, která rozpoutá řetězec zvláštních událostí.

Sestry se nakonec rozhodnou připojit se k hnutí sufražetek, aby tak společně bojovaly za ženská práva, za lepší svět pro ženy, kde by nebyly zlomené a nebály se chtít pro sebe něco víc.

Postupně však zjišťují, že jejich staré říkanky a rituály narážejí na jinou mocnou sílu, které je třeba společně čelit. A pomalu ale jistě to začíná být otázka života a smrti.

Krásný příběh nejen o sesterské lásce, prodchnutý magickými silami, ale také hezky zpracované téma ženské rovnoprávnosti. Moc jsem si čtení užila, líbilo se mi jak bylo vyprávění prokládáno pohádkami, ve kterých, jak víme, se vždy skrývá důležité poselství.
Kdo máte rádi knihy plné čarodějnic a boje s temnými silami, moc doporučuji!

nonameperson04
13.04.2023 4 z 5

Krásný, ale smutný příběh o třech sestrách, které nechtěly skákat, jak kdejaký chlap píská.

lucky4ever
01.03.2023 4 z 5

V této knize se mi opravdu líbil systém fungování čar, který podle mě navazuje na skutečné historické představy o čarodějnictví. Příběh se mi taky velmi líbil, i když jeho tempo bylo pomalejší. Co mě při čtení ale rušilo, bylo nesmyslné přecházení do přítomného času a slovo "kloubky".

zsykorova
02.02.2023 5 z 5

Tahle kniha má všechno, co miluju - čarodějnice, magii, sufražetky. Jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla.

Lidska_ctecka
12.01.2023 3 z 5

Příběh byl super a postavy dobře popsané. Jen jsem knihu asi nečetla ve správný čas a neudělala na mě takový dojem. Trvalo velmi dlouho, než jsem se do knihy začetla. Bylo zajímavé sledovat, jak se sestry vyvíjí a nachází k sobe znovu cestu. Líbil se mi způsob vypravování příběhu - střídaly se pohledy všech tří sester a my mohli vidět jejich rozdílné způsoby přemýšlení. Za celou dobu se v knize objeví tolik žen, že se v nich každá čtenářka (alespoň zčásti) najde.
Pro mě byl příběh bohužel trochu předvídatelný, ale vynahrazuje to originalita.
(Na mé poměry bylo v knize málo romantiky, která by děj odlehčila. Naprosto však chápu, že se nehodí všude.)

lenkazezapadu
21.12.2022 5 z 5

Čarodějnice jsou tak strašně moc úžasná knížka! Vážně oceňuji zasazení do konce 18. století a vyhrání si s touhle dobou, co se té fantastiky týče. Všechny postavy jsou naprosto dokonale vykreslené, tím myslím i ty vedlejší. Do teď jsem si nevybrala, která ze tří sester je mi nejsympatičtější, poněvadž každá má něco do sebe. Alix E. Harrow píše naprosto nádherně. Tolik krásných slov. Zároveň však musím hrozně moc pochválit překlad Adély Špínové, smekám. Tahle kniha je prostě vážně dobrá a budu ji doporučovat snad úplně všem! Přečtete si to!!

1259
15.12.2022 5 z 5

Mám nějaký psací blok a tak nemám žádný kulantní slova, ale knížka byla super.

Marta88
11.12.2022 5 z 5

Jedním slovem dokonalost. Sedla mi jako víme co na hrnec :). Takže doporučuji všemi deseti.

cori
27.11.2022 3 z 5

V Novém Salemu se o jarní rovnodennosti 1893 setkávají tři sestry knihovnice Belladonna, těhotná dělnice Agnes a policií hledaná sedmnáctiletá Juniper, které se snaží získat pro ženy ztracenou moc a vzkřísit čarodějnictví, v cestě jim ale stojí zfanatizovaní muži vedení radním Hillem usilujícím o místo starosty. Vše se odehrává ve světě, kde existuje magie a každá žena i muž může kouzlit, stačí k tomu znát příslušná slova (zamaskovaná jako slova dětských básniček, písniček a průpovídek- např. Pec nám spadla, Sviť, měsíčku, sviť, Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí, Zlatá brána otevřená...). Příběh je prokládaný upravenými verzemi klasických pohádek. Hrdinkám se staví do cesty různé překážky, zažívají osobní peklo a bojují o svůj život.
Spoiler: Aby byla kniha poplatná dnešním požadavkům, má jedna z hrdinek lesbických vztah a vystupuje tu i jeden transsexuál.

terez.book
25.11.2022 2 z 5

️Příběh o naději tří sester, které chtějí obnovit práva čarodějnic.
️U této knihy jsem se trochu trápila. Chvilku jsem myslela že knihu odložím. Absolutně mi neseděl styl vyprávění autorky. Velice neosobní a květnatý jazyk úplně kazil kouzlo příběhu a vůbec jsem se nemohla začíst. První půlku knihy se v podstatě vůbec nic nedělo a neuvěřitelně se to táhlo. Klidně by kniha mohla být poloviční. Vyprávění by opravdu pomohla ich-forma.
️Co se mi líbilo byla originalita příběhu. Díky tomu jsem knihu dočetla i když jsem se fakt musela nutit..
️Autorka nejspíš doufala ztvárnění od Netflix. Příběh má všechno. Feminismus, lesbičky, jedna z nich tmavé pleti a jejich zásnuby. Ani transsexuál nechyběl. Nechápejte mě špatně. Jsem ten poslední člověk, který by proti čemukoliv z tohoto byl. Tady mi to ale fakt přišlo skoro záměrně a násilně vecpané do příběhu. Nemusím mít v dějové lince všechno za každou cenu..
️Celkově jsem od knihy očekávala trochu víc.

Alíček83
24.11.2022 3 z 5

Příběh o 3 sestrách čarodějnicích v Novém Salemu by byl zajímavý, ale bylo to fakt hrozně zdlouhavé, táhlé, opakující se fráze o cestách a slovech. Líbily se mi pohádky - i když hodně feministické (sestry Grimmovi :-)) a pověsti i kouzla, když to bylo napínavé (zlo a stíny, upalování). Ale stačilo méně stránek (400 místo 600). A epilog jsem nepochopila - měla fyzické tělo, když mohla chovat Evu?

Štítky knihy

pro dívky

Autorovy další knížky

Alix E. Harrow
americká, 1989
2020  77%January a Deset tisíc dveří
2022  82%Čarodějnice dřívější a budoucí

Kniha Čarodějnice dřívější a budoucí je v

Právě čtených9x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených16x
Knihotéce153x
Chystám se číst230x
Chci si koupit62x
dalších seznamech4x