specialista5 specialista5 komentáře u knih

☰ menu

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

První polovinu jsem přečetl jedním dechem za pár hodin, obrovský potenciál pro další děj, vývoj postav i potenciál pro spoustu vtipů plynoucích z faktu, že jednotka tráví svůj čas sledováním seriálů. Bohužel to autorka nebyla úplně schopná naplnit.
Čte se to dobře, ale úplně cítím že to mohlo být lepší a to mě trochu mrzí.

06.07.2021 3 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Kdysi jsem se k této knize dostal díky maturitní četbě a od té doby mě jako jedna z mála z těch knih baví. Je to tak fascinující pohled do života těch mladíků a toho jak se s časem mění oni i jejich pohled na okolí a domov ... Určitě se ke knize po pár letech zase vrátím.
P.S. film je snad srovnatelně dobrý

05.10.2020 5 z 5


Zabíječ trolů Zabíječ trolů William King

Moje první ochutnávka světa Warhammeru, popravdě jsem po tolika doporučeních měl asi větší očekávání, a to je možná i tím problémem. Nenechte se zmást, je to poutavě napsané, a dost to tahají zajimavé postavy. Ale nějak mi nesednul ten "povídkový" styl psaní. Přišlo mi, že se děj odehrává stylem, někam přijdou, je boj, pak pár vět a najednou to autor utne. Následuje další kapitola, kde je krátký úvod ve smyslu kam došli v době kdy tam čtenář nebyl a zase se bojuje. Trochu mi chybí takové to sžití s postavami, které vzniká i tím, že si prožijeme tu jejich "rutinu", přesuny, strasti cesty atp.
Kdybych teď knihu vzal a otevřel ji kdekoliv, tak můžu začít číst klidně z prostředka a o nic moc nepřijdu, aspoň takový z toho mám pocit.
Není to špatné, jen mi to asi úplně nesedlo, pokračování si možná někde půjčím pokud vůbec, na koupi dalšího dílu mě to zatím dost nenadchlo.

05.10.2020 3 z 5


Underground Underground František Kotleta (p)

Jo byla to zase celkem jízda, ale nebude to Kotletův masterpiece už napsal lepší. Konec tak trochu zvláštně odplynul aniž by to v člověku něco zanechalo, vlastně teď když to píšu trochu zpětně, si kromě několika scén z první půlky, ulice Daniela Landy a té párty moc nepamatuju. Možná začínám být překotletován... Každopádně jako vždy pobaví a neskutečně to uteče. Nicméně někomu kdo od Kotlety nic nečetl, bych osoboně doporučil asi něco jinýho. Proto 4* s odřenýma ušima

05.10.2020 4 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Poslední díl série, příběhově naprosto úžasné. Oproti předcházejícím knihám má děj větší spád, je tu víc velkých zvratů a změn v ději, které často ani nečekáte a už je to takové "vzdálenější" sci fi, kdy se čtenář zasní a ponoří do příběhu.
I přesto všechno se mi tato kniha četla nejhůře z celé série. Musel jsem se někdy trochu nutit k tomu v ní pokračovat, bylo to nějaké náročné i s vědomím že s každou další stránkou se příběh dostává do úplně jiných rovin a dimenzí. Poslední třetina nebo čtvrtina knihy to ale zase neskutečně zakončila a možná i zachránila. Konec vážně stojí za to, až si někdy říkám kde se to v autorovi bere, protože tohle je ... neskutečné.
Asi to vážně mohlo být celé trochu kratší a pak bych dal určitě těch 5 hvězdiček :) (a to mám dlouhé knihy a série rád)

30.09.2020 4 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Z celé trilogie asi nejlepší. První díl bylo takové nastartování, člověk si zvykne na způsob autorova psaní, na postavy a čínská jména a v druhé knize si to začne ještě více užívat.

30.09.2020 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Celá série se stane zásadním dílem sci-fi a bude klasikou. Nevím kde se to v něm bere, ale celý příběh je tak originální a zajímavý, že prostě musíte číst dál.
Jediné co mě brání dát 5 hvězd, je fakt, že mi asi na 100% nesedí někdy až příliš zbytečně podrobný popis autora, kniha a ty následující mohly být o něco kratší a ničemu by to neuškodilo. Navíc první polovina je taková výrazně pomalejší, dokonce jsem se musel i prákrát nutit k tomu v ní pokračovat, ale nakonec jsem určitě rád že jsem to překonal a užil si toto neobyčejné dílo.
Doporučuju milovníkům sci-fi, neočekávejte jednoduchou jednohubku, ale když vytrváte budete odměněni.

30.09.2020 4 z 5


Zakuti v oceli Zakuti v oceli Miroslav Žamboch

Paráda, celkem mi to připomnělo Poločas rozpadu od Kotlety. Což je naprosto úžasné postapo a tomuhle dávám stejné hodnocení.
Někteří zde psali, že to ze začátku dost rozvážné, pomalé, celé to mohlo být kratší. V porovnání s povídkami či dalšími knihami autora (třeba s Baklym) to je možná trochu rozvážnější, ale mně to naprosto vyhovovalo. Pokud mě příběh baví mám rád dlouhé knihy a tuto jsem přečetl za jeden večer a kousek následujícího propršeného dne. Když si čtenář prochází "rutinou" hlavního hrdiny, dost se s ním zžije a zajímá ho kde se co "už" stane.
Doporučuju, obzvláště tomu kdo má rád postapokalyptické světy.

P.S. nechápu kde pořád brali tolik kafe a mohli po něm spát

30.09.2020 5 z 5


Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Příjemný návrat do světa Eragona, neurazí ale ani extra nezaujme. Pokud nejste fanoušky původní série odeberte si z hodnocení minimálně 1 hvězdu. Dávám 4* z nostalgie, není to vyloženě špatná kniha, ale něco tomu chybí. Každopádně jsem rád, že jsme si mohli připomenout tento svět, a seznámit se více do hloubky i s některými postavami, které jsme potkávali v Odkazu.
Kdo má rád Odkaz, určitě si to musí přečíst, kdo ale Eragona nezná, tak by tady asi neměl začínat ...

08.11.2019 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Takové nemastné neslané ... za nápad, prostředí a vedlejší postavy 3 hvězdy, ale dočíst to byl celkem Mordor. Chtěl jsem to v druhé polovině několikrát odložit.

30.08.2019 3 z 5


Jenom lidé Jenom lidé Sylvain Neuvel

Slabší závěr série. POZOR možný spoiler

Bylo tam tolik možností a materiálu, jak rozvinout příběh a prostředí na té druhé planetě, ale bohužel je to jen okrajová záležitost ... A když už se tomu světu autor věnuje, tak pořád přeskakuje tam a zpět, jak tento svět postavy zpětně vypráví. Díky tomu to není tak čtivé a dokonce jsem se musel občas do čtení i nutit... Je to trochu škoda, protože první dva díly celkem fungovaly a děj utíkal i s tímto neobvyklým stylem vyprávění. Tady, kde se střídají časové linky, to už není ono.

30.08.2019 3 z 5


Spiaci obri Spiaci obri Sylvain Neuvel

Rozmýšlel jsem jestli 3 nebo 4 *, nakonec dávám 4, protože jsem byl příjemně překvapen tím jak nakonec funguje tento styl vyprávění. Možná jsem ale z doporučení jiných, očekával ještě trošičku víc.

30.08.2019 4 z 5


Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Becky Chambers (p)

Kniha možná hned nezaujme, ale s každou stránkou se čtenář čím dál tím více noří do příběhu. Sžívá se s postavami a oceňuje krásný a promyšlený svět.
Děj je řetězec epizod z života posádky a i když ne každá překypuje akcí, tak každá je důležitá, poutavá a děj díky tomu neskutečně plyne. Těším se na další díl

28.12.2018 5 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Přečteno za jeden den. Úžasně poutavé, originální prostředí, zajimavá zápletka. Není to vůbec jako Marťan, je to jako kniha od jiného autora, což je možná plus? možná mínus? záleží asi jak pro koho. Popravdě musím přiznat, někdy jsem se musel vrátit pár řádků, abych s neztratil, ale to se asi stalo jen asi na 2 místech. Doporučuju přečíst.

14.09.2018 5 z 5


Mise Saturn Mise Saturn John Sandford (p)

Jeden z nejlepších nových sci-fi počinů co lze najít. Na jednu stranu dost technické (což mě zaujalo a pak jsem si ze závěru i googlil některé pojmy na wikipedii) na druhou stranu super příběh a ukázka toho, jak by to asi doopravdy mohlo vypadat když mezi sebou začnou závodit světoví rivalové o nové technologie. Za mě super kniha, ani vám nepřijde, že má tolik stran !

29.07.2018 5 z 5


Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

Ze série asi nejslabší, ale i tak pořád pecka. Člověk do toho stejně musí jít s tím, že to není nějaké extra dílo co se týče složitosti a nepředvídatelnosti děje, skupinka hrdinů bojuje proti protivníkům, ty pozabíjí a posunují se dál, občas někdo umře nebo se k nim někdo přidá a jdou dál pořád za svým cílem ... Co je jinýho a co se mi líbilo na celé sérii, je prostředí (Česko a okolní Evropa v postapokalyptickém světě to je bomba) a společnost, kde je vidět jak se různí lidé budou chovat v tak extrémních podmínkách. Samozřejmě to není žádnej psycholocko sociologickej rozbor, ale jde o to, že tak nějak si myslím, že by to vypadalo. Spousta magorů, lidi co si pamatují svět před snažící se žít civilizovaně, lidi co využívají situace a hlavně ostatní, bezohlednost, surovost ... Za mě super, přečteno celé v kuse. Ještě co mě tak napadá tak škoda toho nechutný cliffhengeru mezi 2 a 3 dílem, a na konci jsem si ještě říkal, že to mohlo být trošku víc prodloužený, co a jak ... (ale zase byl pěknej a aspoň trochu překvapivej).

29.07.2018 4 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Dostal jsem se ke Kotletovi až po přečtení většiny Kulhánků a musím říct že dobrý. První polovina trochu slabší než druhá, hlavně ty sexuální scénky, tam mi přišlo, že je autor neumí moc záživně popsat. A v druhé části se jim už víceméně vyhýbá tak nevim, je to trochu podivný, ale jinak je to super oddychovka, která zabaví.
Jdu hned na pokračování tak snad bude taky tak poutavý :)

29.07.2018 5 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Ze začátku to nějak nebylo ono, síly se tam mění jak se mu zachce, a vůbec to nezapadá (o to lepší to je pocit až to všechno dostává smysl jak se prokousáváte dál knihou), říkal jsem si je to Kulhánek toho musím dočíst třeba se to změní a měl jsem pravdu, druhá polovina opět super. Trochu mě mrzí, že prakticky vůbec nevyužil Denisu což byla, po tom co se událo v předešlých dílech, jedna z postav s největším potenciálem, ale Mluvčí brzo přiroste k srdci a konec taky super, plus ta část s Devlinem mě dostala (y)

06.11.2017 4 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Masakr, masakr, masakr ... Nevím čím to je, ale jakmile se začtete (což trvá jen chviličku) tak už nejdou Kulhánkovi knihy odložit, najednou čas plyne nějak podivně rychle a všechny povinnosti co na vás čekají někam zmizí a nezajímají vás, jste tu jen vy a kniha, kterou lze odložit jen velmi obtížně, hned pokračuju na další díl!

04.11.2017 5 z 5