Mise Saturn

Mise Saturn https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337728/bmid_mise-saturn-cjF-337728.jpg 4 332 104

Pro fanoušky Marťana přichází mimořádný thriller z budoucnosti od autora bestsellerů NY Times a držitele Pulitzerovy ceny Johna Sandforda a mezinárodně uznávaného fotografa a fanouška sci-fi Cteina. Píše se rok 2066. Zaměstnanec Caltechu si při pozorování jen tak mimochodem všimne anomálie – něco se blíží k Saturnu a zpomaluje. Vesmírné objekty nebrzdí – to dělají jen kosmické lodě. Závěr jednání vlády je jasný: ten, kdo dokázal postavit tuhle loď, je v technologiích nejméně sto let napřed, a kdo se této lodi zmocní a dokáže ji dostat na Zemi, bude mít tak velkou výhodu, že mu žádný jiný národ nebude moci konkurovat. Číňané souhlasí... Začíná nejdůležitější cesta v historii výzkumu vesmíru. Dobrodružství o odvaze, zradě, vynalézavosti, tajemství a udivujících objevech, protože členové narychlo složené mezinárodní posádky zjišťují, že jejich sílu a rozum otestují nejen nepřátelé ze Země...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Omega
Originální název:

Saturn Run , 2015


více info...

InstinktCZ
InstinktCZ
16.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Tak bohužel tato kniha mi nesedla. Na doporučení známých a po přečtení anotace jsem se na ni hodně těšil... Možná o to věští bylo mé zklamání. Knížka označena jako scifi, mi přišla spíše jako politické drama. Scifi tam bylo velmi málo a když už, zalila ho záplava politických her a podvodů. Původně jsem chtěl dát knize pouze 1*, nicméně závěr byl celkem napínavý, takže přihodím jednu navíc. Každopádně jsem rád, že už to mám za sebou.

NLubos
NLubos
27.12.2022 1 z 5

Tahle knížka mě prostě nebavila. Spíš než sci-fi to byl americký akčňák v kulisách sci-fi. Najdete tam prezidentku USA, agenty, vládní pletichy mocných, samozřejmě nechybí přestřelka, týpek co je děsně free, jedna skoro filmová hvězda, spousta dolarů a šukbank snad nemá cenu ani komentovat... Nejzajímavější byl asi doslov o kosmických letech. Jednu hvězdu jsem dal za to, že knížka má přes 600 stran a přesto se to dalo dočíst. I když ke konci jsem přeskakoval, protože bylo zcela zřejmé, že žádná sci-fi už z toho nebude.


Milosz
Milosz
08.12.2022 4 z 5

"Realistická" sci-fi o tom, jak se u Saturnu objeví mimozemský objekt a Američani a Číňani začnou závodit o to, kdo se tam dostane dřív.
První dvě třetiny docela dobré a napínavé, ale když se konečně dostaneme k tomu objektu, tak zjistíme, že je to vlastně zklamání a nestálo to za to.

Arev122
Arev122
04.04.2022 3 z 5

Nějak jsem se zpočátku nemohla do děje začíst,konec byl pak více akční . Trochu mě kniha zklamala.

Minathir
Minathir
26.02.2022 4 z 5

Velmi pekne napsana a napinava knizka. Po technicke strance dobre zvladnuta, ale hlavne se mi libila myslenka, ze hlavnim nepritelem lidstva nebudou mimozemstani, ale sami lide a jejich politikareni a sobeckost.
*Spoiler : Konec, kde by vsechny znalosti byly zniceny kvuli hamiznosti, by byl mozna depresivni, ale mne osobne by mi sedel vic.

Atrament
Atrament
19.12.2021 3 z 5

Příjemné čtení, takové trochu starosvětské sci-fi, které mi místy hodně připomínalo práce A.C. Clarka (nabízí se především srovnání se Setkáním s Rámou a s Vesmírnou Odysseou).
Moc nechápu to srovnání s Marťanem v anotaci, protože to s Marťanem má společné jenom to, že jde o sci-fi.

Bavilo mě, že přesně po vzoru starých scifáren je zde boj USA vs ti druzí (akorát Sovětský svaz tentokrát nahradila Čína). A samozřejmě USA jsou ti správní Mirkové Dušínové, zatímco Čínani jsou většinou skrz naskrz zloduši :) Líbili se mi všechny ty technické detaily a vychytávky, to že kladli důraz na sci místo na fi.

Co mě mrzelo bylo, že se autoři u Clarka neinspirovali úplně důsledně co se týče charakterů. Jejich posádka na mě totiž ani zdaleka nepůsobila jako tým špičkových odborníků a astronautů, ale naopak po většinu času se chovali a mluvili jako parta teenagerů na školním výletě.

Hanys_
Hanys_
10.11.2021 5 z 5

Fantastické sci-fi. Vesmírné zbrojení usa vs čína, souboj s časem o to, kdo se dostane rychleji k tajemnému tělesu...hodně dobré.

jaroiva
jaroiva
22.08.2021 3 z 5

Čekala jsem misi k Saturnu, ale bylo to spíš o politickém závodu.
Na to, co se tam všechno událo, mi připadá, že je to napsané tak nějak vůbec ne napínavě.
Celkem slušně jsem si užívala čtení do chvíle, kdy (malý spoiler) zemřela jedna z mých - do té doby oblíbených - postav. Pak jsem se tím nějak prokousala a konec mě už zase začal bavit.
Celkově hodnotím jako lepší průměr.

jirimatejka
jirimatejka
12.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Zajímavé téma, zajímavě zpracované a i technické detaily jsou podle všeho velmi vymakané, není tam žádný vyložený nesmysl typu cestování nadsvětelnou rychlostí.

IvikaS
IvikaS
02.05.2021 4 z 5

Zábavné, čtivé a celkem realistické, moc jsem si čtení užíval a zhlédla jsem díky tomu i pár dokumentů o vesmíru. Rozhodně doporučuji jako lehkou zábavu, s Marťanem bych to neporovnávala to je přece jenom vyšší level.

TaNya_
TaNya_
17.04.2021

Hm, chtěla jsem tomu propadnout a potenciál to mělo opravdu slušný, ale ta politická nenávist mi to znechutila. Když to shrnu, tak z toho mám spíše kladný dojem, ale ač věřím v rivalitu národů, tak co je moc, to je moc a pak už je to přitažené za vlasy.

Awča
Awča
22.02.2021 5 z 5

Velmi pozoruhodné sci-fi. Bavilo mě úplně všechno, technické detaily, politické záležitosti, osobní životy. Navíc je Saturn má oblíbená planeta.
Překvapivě tu byla spousta ženských hrdinek na vysokých pozicích.
Jen překlad byl místy trochu divný, a také mě moc neoslovila obálka.

evilunicorn
evilunicorn
19.12.2020 5 z 5

Proklatě dobře napsané sci-fi!Tahle kniha ukazuje,že i na poměrně známém půdorysu setkání s mimozemskou inteligencí lze napsat neotřelý a originální příběh plný napětí, zvratů a technických vychytávek tak,aby výsledkem byl naprosto špičkový zážitek ze čtení.Oceňuji také pohled jaký kniha vnáší do zákulisí politiky okolo vesmírných letů,za všemi těmi vznešenými řečmi a pozlátkem.Bravo, výborná kniha, doporučuji všem.

Racek213
Racek213
28.11.2020 4 z 5

No, docela slušné, kvalitních tvrdých SciFi není zas tak mnoho a tak jsem byl docela potěšen. A co mi vadilo? Ta sběratekská vášeň mimozemšťanů mi zkazila dojem a ti dva politruci. Te dobrý je ... a ten zlý... no jo. Ty si mohl odpustit.
No a autor docela dobře popsal motor VASIMr. Alespoň řada lidí pochopí, že asi tudy cesta nevede. Tedy zatím určitě.

Carol1122
Carol1122
31.08.2020 5 z 5

Zajímavé vesmírné sci-fi plné nových poznatků z oblasti vědy, které doplňují pěkný příběh. Ač se za mě příběh zpočátku vyvíjel pomalu, palec nahoru za překvapivé zápletky a rozuzlení. Rozhodně doporučuji.

asfi
asfi
28.07.2020 5 z 5

Kniha super sci-fi ako ma byt, odporucam,akurat ten koniec bol nejaky rychly :-)

Aprilek
Aprilek
25.07.2020 5 z 5

Moc scifi nečtu, ale tohle mě opravdu zaujalo

FireOfFilth
FireOfFilth
10.07.2020 5 z 5

U Saturnu je náhodou objeven neznámý objekt, po větším zkoumání je odhaleno, že se jedná o mimozemskou loď, tzn. novou technologii. Takže začne závod s časem, kdo ze světových velmocí tuto technologii získá.
Jedná se ryze čistou hard sci-fi jízdu říznutou politickým podkresem. Každá z lodí používá jiný pohon, laikům je to krásně vykresleno v jednom rozhovoru. Krásně je tu popsán vývoj pohonů a řešení celého systému, energetika, chlazení atd.
Celkově to působí hrozně realisticky zrychlování lodí, vliv gravitace planet, následné brzdění. Žádná pohádka jako třeba ve Star Wars.
Postavy jsou úžasné, neměl jsem s žádnou problém, byly velmi odlišné a každá měla něco do sebe. Nejvíc mě bavil Sandy Darlington a Crow.
Jediné co mě poměrně zklamalo bylo, že po objevení a prozkoumání mimozemského tělesa jsme se nedozvěděli více o jejich minulosti atd. Dozvěděli jsme se relativně dost, ale čekal jsem to hlubší.
Kniha má skvělý doslov od obou autorů, kde píší jak se snažili vše napsat realisticky, kde extrapolovali vývoj techniky 50 let dopředu. A hezky byl popsán problém raketového inženýrství.
Kniha se mi hodně líbila a můžu doporučit hlavně lidem, které baví technika.
Hodnotím 85%

Mr. Crew
Mr. Crew
22.06.2020 5 z 5

Ani jeden z pánů autorů nemá vzdělání v oboru a na knize, která se napohled tváří jako hard SF je to zřetelně poznat. Pan Ctein je původem fotograf a pan Sanford je reportér a postavy Sandyho a Fiorelli jsou pěkná syntéza obou autorů. Jak již bylo naznačeno, kniha se tváří jako hard SF ale je to spíš social-polit fiction a trochu to připomíná Sedmero EV bez té disaster linky. Fakt je ale ten, že koho bavil Saturnský ruchch, přijde si na své i tady protože i přes nepopiratelně reportérké kořeny je to skvělá kniha na které jde poznat, že jeden z autorů je fakt dobrý reportér, který umí ověřovat prameny a využívat zdroje. Bavil jsem se neskutečně i díky na dnešní dobu vcelku slušnému překladu.

aginecka
aginecka
16.06.2020 4 z 5

Ačkoliv mám ráda knížky, které můžu využít jako dopravní prostředek na výlety do neznámých časů či krajů, ze všeho nejvíc si užívám ty, kde na příběhu až tolik nezáleží, protože veškerou pozornost na sebe strhává skvělý vypravěč. A Mise Saturn je přesně ten případ. Téma je zajímavé, ale nebýt způsobu, jakým autor příběh dávkuje, s takovým nadšením bych sedm set stran nabitých politikou nezpracovala.