Jenom lidé

Jenom lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397887/bmid_jenom-lide-ivp-397887.jpg 4 185 46

Akta Themis série

< 3. díl

Doktorka Rose Franklinová v dětství náhodou objevila v zemi zakopanou obrovskou kovovou ruku. Později jako vědkyně řídila tým, který vypátral další části ohromného těla, které společně tvoří Themis: gigantického robota mimozemského původu. Rose spolu s lingvistou Vincentem, pilotkou Karou a tajemným neznámým, co s nimi vedl rozhovory, zachránili Zemi před geopolitickými konflikty a cizí invazí. Nyní, po téměř deseti letech v jiném světě, na vzdálené planetě, se Rose vrací na Zemi, aby zde našla jen stará zkrachovalá spojenectví a vše naprosto zničené. Musí zburcovat zbytky Obranného sboru Země, když se její přátelé obrátili proti sobě. Závěrečný díl trilogie Akta Themis je kombinací sci-fi, apokalyptického thrilleru a mrazivě varovného příběhu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Themis Files 3: Only Human , 2018


více info...

Přidat komentář

OndraMergl
25.10.2022 2 z 5

Takové to když si dovolenkujete na cizí planetě, kde místní neví, co s vámi, ale jejich úřední šiml řehtá násobně pomaleji, no a mezitím jde vaše domovská planeta do kopru, takže pak vlastně ani nemáte radost, že jste se vrátili domů, protože to už s domovem nemá moc společného.

haannyys
22.02.2022 5 z 5

Nebyla jsem si jistá, jak hodnocení knihy pojmout. Jako samostatnou knihu nebo závěr trilogie? Proto prostě napíšu, že se mi líbí. Líbí se mi trochu nový styl (přeskakování z jedné doby jednoho světa do světa druhého v jiné době), protože jsem se trochu bála, že třetí kniha bude jen popis, ale tohle to oživilo. Líbilo se mi rozuzlení, líbí se mi kniha jako taková. Jen teď nevím, co budu číst. Jsem naladěná na Themis. Bude mi chybět.


FireOfFilth
13.11.2021 3 z 5

Pro začátek musím říct, že tato série mě zaujala hned po přečtení anotace k první knize Spící obři. Kniha psaná zajímavým stylem rozhovorů postav mě bavil a četl se velmi dobře. Tajemná postava, která je prováděla byla dobrý tahounem příběhu. Celkově příběh působil zajímavě, až mysteriózně.
Druhý díl v tom tak nějak pokračoval. Bohužel se to nedá říct o této knize, která to celé zničila.
Jak Probuzení bohové skončili skvělým cliffhangerem, který mě opravdu navnadil na poslední svazek, tak jsem z něj totálně zklamán.
Čekal jsem, že na mateřské planetě robotů se dozvíme něco zajímavého a bude to působit stále tajemně a mysteriózně. Bohužel to byla opravdu nuda. Jediná postava, která tuto knihu jakštakš zachránila byl pan Burns.
Takový potenciál to mělo, nevím jestli to byl záměr spisovatele, nebo tak nějak vyplynulo.
Určitě tuto sérii doporučuji, ale poslední kniha asi některé zklame jako mě.
Hodnotím 55%.

janyska13
26.07.2021 3 z 5

Bohužel nejslabší díl z této série. Začátek akčnější, občas se tam něco dělo, ale vlastně ne tolik, kolik bych čekala. Škoda, mělo to větší potenciál...

Shaxx
31.05.2021 4 z 5

První díl boží.
Dvojka spíše nuda.
Třetí, závěrečný díl byl průměr, ale lepší než dvojka. Každopádně nějaký epický konec se nekoná, uzavřené je to spíš aby se neřeklo, než aby ukončení ve čtenářovi probudilo nějaké extra emoce.
Mělo to potenciál, ale nakonec to skončilo jako průměrná série s dobrým startem, unylým středem a snaživým koncem.

Luigi1
01.04.2021 5 z 5

Moc pěkné čtení,ktré čtenáře chytí a nepusti.Konec trilogie byl moc pěkný.

Julinka679
10.02.2021 4 z 5

Skvělé zakončení této sci-fi trilogie, která je naprosto boží! :-)
Bohužel se jedná o poslední díl Akt Themis ale dokázala bych si představit několikadílné pokračování.
Řekla bych, že není třeba komentovat tento úžasný knižní počin, který jsem si naprosto zamilovala (i když nejsem zastánce sci-fi knih s mimozemskými civilizacemi).
Jenom lidé (a i celá série) si zaslouží 4,5* a doufám, že se někdy dočkáme pokračování, nerada se s Rose a všemi ostatními loučím :-)

Padla Hvezda
24.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Trojka mi přišla z cele serie nejlepší. Nicméně nechápu konec a celé to "stvořili jsme kopie" pointu. Když chtěli stvořit kopie, měli poslat na smrt je. Jinak se nemuseli obtěžovat.

Prince_of_book
20.09.2020 3 z 5

Třetí díl za mě slabší než první dva. Tak nějak jsem se nemohl začíst do děje.. Upřímně mně to začalo bavit až od pasáže v Korei.

Celkově velmi zajímavá série napsaná zajímavým formátem.

Hodnocení knihy 6,5/10

nada3314
16.08.2020 5 z 5

Mě se celá série líbila moc!

B4LU
12.07.2020 3 z 5

Slabší průměr.
Stejně jako u předchozích dílů platí, že autor vymyslel celkem zajímavou situaci, v níž se svět(y) nachází, ale prostě ji nedokáže dotáhnout do nějakého uspokojivého konce. Deus ex machina, šlus, konec. Ani děj, který nás situací provází, není nic přelomového, takže se člověk může plně soustředit na hlavní postavy a jejich rozhovory. Ty se sice čtou dobře a rychle, ale tentokrát působí nevěrohodněji než kdy dřív - u předchozích dílů není takový problém přijmout, že všechny rozhovory na vojenských základnách atd. se prostě nahrávají a archivují, ale kdo by si nahrával své konverzace někde na tržišti (navíc pro vlastní potřebu, protože jsou někde na mimozemské planetě)? Navíc má jít o neformální konverzace, takže široké opisy všeho možného okolo (plus osobní historie toho, kdo zrovna hovoří) působí jako pěst na oko.
Bonusový mínusový bod je za Katherine z (haha) GRU. Opravdu Neuvel nedokáže napsat ženskou postavu, která by se nechovala jako kráva?
Tedy k sérii jako celek - má parádní obálku a netradiční formu vyprávění, i přes kterou se překvapivě dobře čte, ale jinak je to ve všech směrech nedotažené a dost mělké dílo. Celkově takový slabší průměr.

Tintinnabulum
05.07.2020 2 z 5

První dva díly velice zajímavé čtení a hodnoceno 4/5.Bohužel poslední díl nebyl slabší, ale totálně na nic.Veliké zklamání.

Selket
25.06.2020 4 z 5

Bohužel musím zcela subjektivně konstatovat, že je trojka asi nejslabší ze série. Ano pořád si drží svůj standart, co se týká napínavosti, prostoru pro zamyšlení, bezprostřednosti. Ovšem oproti ostatním dílům má asi nejchudší děj, hlavně s porovnáním s dvojkou. Zvraty, které se tam odehrávají občas trochu vyšumí, nebo jsou postaveny na vachrlatých základech. Spolu s tím se mi moc nezdálo, že by Neuvel zvládl morální a iteligenční vyspělost Ektů. No a Eva...jí zřejmě není devatenáct, ale čerstvých šestnáct a nejspíš dost nezvládá vlastní dospívání. Její výbuchy typu: Nesnáším svoje rodiče a oni mě nechápou, mi dost lezly krkem. I tak musím hodnotit Akta Themis jako jednu z nejlepších sérií, co jsem četla a jestli Neuvel ještě něco zplodí, tak sem s tím!

wotana
30.04.2020 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších sérii sci-fi, kterou jsem kdy četla. SUPER - doporučuji.

denisa4368
13.04.2020 5 z 5

Skvělý závěr sci-fi trilogie.

Líbilo se mi prolínání současnosti a pobytem na Esat Ekt. Jsem ráda, že to vlastně mělo happyend.

certik003
31.03.2020

Těšila jsem se na vylíčení života na druhé planetě, což sice v knížce je, ale jak se tam střídají časové roviny, tak v jednom okamžiku je těch politických pletich na obou planetách až moc a do čtení jsem se místy musela nutit. Hodně mi chyběl pan Tajemný, vynahradil mi to alespoň pan Burns, který mě nakonec potěšil víc než dost. Závěr není nic moc, přestože nemůžu napsat, že by mě vyloženě zklamal. Prostě po akčních dílech přišel víc filozofický. Celkově se mi ale celá série moc líbla.

michal3736
05.03.2020 4 z 5

Závěr serie se mi líbil. Kniha svižně utíká a najednou jste na konci ani nemrknete. Už od počátku mi bylo jasné jakým směrem se lidstvo bude vyvíjet. Stále cyklicky a nikdy se nepoučí...4 hvězdy protože je to opravdu čtení, při kterém člověk nemusí moc přemýšlet...

Romča11
26.02.2020 5 z 5

Tenhle díl se mi opět líbil stejně jako ty díly předchozí a znovu se opakuji, ale tohle je geniální série. Po celou dobu čtení jsem jen žasla, co všechno autor dokázal vymyslet, v jakých oblastech se vyzná a jak má všechno propojené.
Co nejvíce oceňuji jsou nadčasové myšlenky, které se dají aplikovat na mnoho situací.
Musím říct, že na celé knize je prostě vidět, že ji psal někdo, kdo je opravdu chytrý, inteligentní a má doktorát z lingvistiky.
K ději tedy musím říct, že se mi zdal lehce natahovaný, v jednu chvíli mi už to bylo celé dlouhé, některé dokumenty by se asi daly vyškrtat, ale ve většině připadů tam měli své místo a děj krásně plynul a postupně gradoval k zápletkám a poté krásně ke konci.
Kniha pokračuje v zajímavém zpracováni a to tedy, že je napsána formou různých záznamů rozhovorů a osobních deníků, což velice oceňuji a moc se mi tento formát líbí.
Postavy máme ve většině stále stejné, ale nově se nám přidávají postavy z nově objevené planety. Jejich chování a pravidla mi byla docela nesympatická, hlavně záměry císařovny. Poté se nám zde objevuje jedna z hlavních vedlejších postav Kathrine. Ta mi byla krajně nesympatická, hlavné to její předstírání kamarádství a neviňátka. Tu jsem nesnášela. Ale Vincenta, Rose a Evu, ty jsem si zamilovala, ty jsou moc sympatičtí.
Celkově jsem byla z této knihy velmi nadšená, hlavné z toho, jak se všechno skládalo dohromady, ale jak i měli mezi sebou hlavní postavy konflikt, ale zároveň do sebe vše zapadalo a všechno bylo tak promyšlené a hlavně je to sci-fi a tématem jsou mimozemšťané a jejich roboti!
Pokud máte rádi sci-fi, tak rozhodně doporučuji! Já si tuhle sérii opravdu zamilovala. ❤

david8843
10.02.2020 3 z 5

Je to příjemné čtení, odsýpá, ale ani třetí díl téhle série ve mně nezůstane kdovíjak dlouho obtisknutý.

bibi.r
28.11.2019 3 z 5

Závěrečný díl série byl docela podivně pojatý. Možná o dost pomalejší a rozvláčnější než bylo potřeba, ale přesto důstojné zakončení série.

Autorovy další knížky

Sylvain Neuvel
kanadská, 1973
2017  79%Spící obři
2018  87%Probuzení bohové
2019  79%Jenom lidé

Kniha Jenom lidé je v

Právě čtených4x
Přečtených232x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených10x
Knihotéce166x
Chystám se číst82x
Chci si koupit45x