RomanDušek RomanDušek komentáře u knih

☰ menu

Trnitá sklizeň Trnitá sklizeň Corban Addison

(SPOILER) Z této knihy je mi dost smutno. To, v jakých podmínkách pracují chudí lidé nejen v asijských zemích, za pár korun, denně minimálně 12 - 16 hodin,,.. Šijí oblečení pro západní svět a sami si jej nemohou dovolit, jelikož z toho, co si vydělají, musí uživit rodinu.
Šokovalo mne, jakým způsobem jsou dělníci z ještě chudších zemí nabíráni agenturami, které jim slibují vysoké výdělky. Zájemce o práci se většinou musí velmi zadlužit, aby zaplatil agenturnímu zprostředkovateli, který mu pak následně sebere pas a pokud zaměstnanec dělá problémy, je nahlášen na imigrační oddělení policie a zavřen...! Tohle mi nepřijde úplně super. Navíc z toho, co si má údajně vydělat, ve finále vidí jen část, jelikož něco si strhává agentura...
Chtěl bych ovšem vyzdvihnout Camerona, stejně jako to udělala uživatelka PetaSK. Tento vysoce postavený ředitel právního odboru firmy Presto, jakmile zjistil, že ve fabrice, ve které vznikl požár, se neměl šít žádný jejich oděv, protože se firma nacházela na Červeném seznamu, vydal se do Bangladéše, Jordánu a jiných států a mapoval tam situaci na vlastní pěst. Postupně odkrýval špínu, ve které funguje systém objednávek a předávání si spolupráce mezi jednotlivými výrobními podniky. Bez ohledu na to, zda tam nedochází k nekalostem. Hlavně aby se splnila zakázka a vedení firmy Presto bylo spokojeno. Začal pracovat na zlepšení. Neměl před sebou vůbec jednoduchý úkol. Ale z větší části se mu to povedlo. I za přispění novináře Joshe. Postavit se proti vlastnímu chlebodárci, to už chce pořádnou kuráž! Ale Cameron se toho nebál.
Chtěl bych reagovat na komentář uživatelky DominaCZ - píšete, že ke znásilňování žen a dívek nedocházelo. Věřte, že se velmi mýlíte. Toto přiznal Hamad Basara, ředitel továrny v Dubaji v rozhovoru s Cameronem mezi čtyřma očima. A taktéž sice mlčky, ale potvrdil, že jeho podřízený, Siraj Ahmed, se tímto provinil již mnohokrát.
Dále o tom mluvila Ghada Aziziová, ředitelka Al-Karamy, organizace na prošetřování továren na oblečení. Bylo to mnohokráte v knize potvrzeno.
Ta část textu, kterou ve svém komentáři zmiňujete a dala jste ji do uvozovek, je vytržena z kontextu. Ano, toto sice v knize zaznělo, to je fakt, ovšem předcházela tomu docela smutná část, kde dívka, kterou označujete za husu, ovšem její jméno zní Alya Begumová, popisuje, jak nejen jí Siraj několikrát znásilnil.
Sice je to fiktivní příběh, ale založený na skutečných podkladech. A bohužel, nejspíš k takovému hnusnému chování dochází dnes a denně. Jen se o tom nepíše...
Dále musím vyzdvihnout, co napsala opět uživatelka PetaSK - "Doporučuji si přečíst všem zápaďanům. Už nikdy nebudete o oblečení uvažovat stejně." Naprosto souhlasím! Vidíme ve výloze pěkné oblečení, ale již nemáme tušení, co za jeho výrobou stálo. Otázka zní - pokud by to většina z lidí věděla, stále by stála o nákup "značkového" oblečení? Začal by se každý z nás zajímat, zda jeho tričko nevyrobil dělník, který žije ve strachu? Zda jeho kalhoty neušila znásilňovaná dívka?

Byl jsem rád, když se Cameronovi, společně s Declanem Maysem, Ranou Jalilem, Ajmalem Alamem a doktorem Tareqem Hussainem, podařilo osvobodit Jashela Sayeda Parveena z fabriky a dostat jej zpět domů k Farzaně.
Bylo těžké si číst, jaké následky si odnesla Sonia Hassanová z požáru továrny. Částečně slepá, slyší jen na jedno ucho, mluvení jí vyčerpává a motá se jí hlava. Tím nemůže vydělávat. Navíc přišla o sestru Nasimu a matku Joyu. Rodina tak má mnohem menší příjem a otec Ashik jí neuživí tím, když jezdí s rikšou.
Alya, která byla znásilňována Sirajem, následně otěhotněla. Tím přišla o práci a příjem peněz. Jelikož by nemohla posílat peníze své rodině a následně se postarat o miminko, její bratranec jí začal prodávat… Bylo potom moc hezké, když Rana jí zařídil práci u něho doma, kde mohla pracovat jako uklízečka.
Příběhy těchto 3 postav, jsou jen malinké promile toho, co se v těch chudých zemích děje. Naštěstí se najdou hodné duše, které se jim snaží zajistit lepší život. Díky Cameronovi, Rustymu Blackwelovi, Joshuovi Griswoldovi, částečně i díky Vancemu Lawsonovi, se dočkali finančního odškodnění a mohli tak mít lepší vyhlídky do budoucna.
Co bylo naprosto krásné, když se tato malá skupinka postižených, rozhodla, že ze svého odškodného, věnuje část rodinám, které byly zasaženy požárem fabriky a buďto přišly o své blízké, nebo si odnesli trvalé zdravotní problémy. To klobouček dolů!!

Všem tuto knihu doporučuji. Autora řadím mezi oblíbené a vyhledám i další jeho knihy.

19.06.2021 5 z 5


Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci Charles Martin

(SPOILER) Posloucháno jako audiokniha.
Přednes Martina Zahálky, jenž knihu namluvil, byl výborný. Bylo znát, že si knihu předem přečetl a věděl tudíž, kde zvolit jakou intonaci hlasu.
Sice jsem knihu doposlouchal již včera, ale nedokázal bych napsat nic kloudného. Jednak jsem měl slzy v očích a potom bylo potřeba si promyslet, jak to napsat, poněvadž příběh ve mne zanechal velmi silné emoce.
Annie byla suprová holčička. Bohužel, v již tak nízkém věku jí potkalo něco, s čím by se nemělo žádné dítě setkat a trápit se s tím. Ovšem, byla to odhodlaná slečna a snažila se získat peníze na operaci, kterou si její rodina nemohla dovolit. Tak prodávala limonádu a chovala cvrčky pro rybáře. Každý ve městě jí znal, měl jí rád a dával jí peníze nejen za limonádu, ale i něco navíc do nádoby vedle.
Když jí potkal Reece Mitch, příběh děvčátka, které nutně potřebuje nové srdíčko, se začal ubírat tím správným směrem. V Reeceovi, bývalém špičkovém kardiochirurgovi, získala nejen skvělého přítele, ale i naději, že se vyléčí.
Jenomže, ne vše jde v životě tak snadno. Annie měla několikrát velmi blízko k tomu, aby se již nenacházela na tomto světě. Párkrát jsem musel přehrávání audioknihy zastavit. Nedokázal jsem dál poslouchat. Bál jsem se pokračování.
Royer Morgan, lékař, který se o Annie dlouho staral, spolu se svým přítelem a bývalým kolegou, opět oprášili svou spolupráci a společnými silami udělali vše, aby mohla Annie opět rozdávat radost.
Mimo hlavní příběh o shánění vhodného dárce srdce pro malou holčičku, zde sledujeme také to, jak se Reece vyrovnává se smrtí své ženy Emy i jeho krásné přátelství se švagrem Charliem. V průběhu knihy se dozvíme, jak Charlie přišel o zrak.
V knize zazní taktéž mnoho zajímavých informací o orgánu, který v příběhu hraje hlavní roli – srdci. Ale i to, jak probíhá operace, co je důležité před samotným výkonem i po něm. Co vše obnáší zařazení dárců orgánů a čekatelů na ně, na seznam.
Byl to neobyčejně krásný, dojemný příběh. Ještě dlouho bude ve mně doznívat.

16.06.2021 5 z 5


Zimní příběh Zimní příběh Mark Helprin

(SPOILER) Po delší době jsem knihu odložil nedočtenou. Do knihovničky ji již vracet nebudu. Nabídnu ji někomu jinému.
Souhlasím s komentáři níže, že kniha se čte poněkud složitě.
Zvládl jsem 1/4, ale dál to již nešlo.
Žánr fantasy jsem četl prvně a není to evidentně můj šálek kávy.

Když opomenu situace, které se mohou odehrát pouze ve fantasy příběhu, tak mne dost překvapilo, že dívka, která je sotva plnoletá a jenž narazí v domě své rodiny na zloděje, tak se s ním věnuje milostným hrátkám (nechce umřít jako nevinná dívka) a chce si jej vzít. Zloděje, jenž chtěl okrást její rodinu... To je dosti nereálné i na fantasy příběh. A tohoto mladíka s kriminální minulostí ještě s velkou slávou představí své rodině...

Možná jsem ten příběh neměl brát tak vážně, ale pro seznámení a vážný vztah dvou lidí, se dá vymyslet mnohem více uvěřitelnějších situací.

Ovšem čtenářům, kteří čtou tento druh literatury, se kniha bude jistě líbit.

07.06.2021 1 z 5


Barí, syn Kazanův Barí, syn Kazanův James Oliver Curwood

Stejně nádherná kniha, jako Vlčák Kazan. A i tato se pochopitelně zařadila mezi mé nejmilejší a nejoblíbenější!
Opět krásně popsaná příroda a souboje mezi zvířaty. I zde nechybí smutnější chvíle, ovšem hlavní je, že většina z nich je s dobrým koncem.
Věřím, že i díky takovýmto příběhům, si děti vytvoří přátelský a láskyplný vztah ke všemu živému.
Autora jsem hned po knize Vlčák Kazan zařadil mezi oblíbené a vyhledám si i ostatní jeho knihy.
Všem mohu jen a jen doporučit! :-)

Čtenářko Paj-Inko - ty okolnosti, za kterých Barí opustil svůj domov a rodiče, když byl ještě velmi malý, jsou správně popsané. I to umístění jezera bobrů. Chce to se jen lépe soustředit na příběh a sama zjistíte, že to tak opravdu je ;-)

31.05.2021 5 z 5


Vlčák Kazan Vlčák Kazan James Oliver Curwood

I desetinásobný počet hvězdiček by byl pro tuto knihu, která v sobě ukrývá neobyčejně kouzelný příběh, málo!
Mohu s klidným srdcem upřímně konstatovat, že toto byla TA NEJKRÁSNĚJŠÍ KNIHA, kterou jsem kdy četl a navždy si ji uchovám ve svém srdci a každému ji budu doporučovat.
Nejednou se mi stalo, že jsem přišel o pár slz... Moc jsem Kazanovi a jeho milované Šedce, fandil. A je moc dobře, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Nemohlo to mít lepšího konce :-)
Ano, je smutné, jak se někteří lidé chovají ke zvířatům. Ale vždy si říkám, že na každého jednou dojde. A v takovém případě nechť je uplatněno - na hrubý pytel, hrubá záplata.

Určitě si přečtěte! Budete stejně šťastni, jako jsem byl já! :-)

14.05.2021 5 z 5


Den, kdy se to stalo Den, kdy se to stalo Nuala Ellwood

Velmi silný příběh!
Maggie si prožije mnoho nepříjemných chvil. Je smutné, že ztratí svou milovanou dceru, ale zase se setká s někým, s kým už možná nečekala, že se uvidí.
Při čtení dopisů, které měla Maggie obdržet, mi občas uteklo pár slz...
Sonia, pečovatelka Maggie, byla skvělý člověk!

Autorku jsem zařadil mezi oblíbené a dokoupil její předchozí knihu.

Tento příběh nebudete chtít odložit. Doporučuji všem!

11.12.2020 5 z 5


Špinavý kšefty na North Ganson Street Špinavý kšefty na North Ganson Street S. Craig Zahler

SUPER, SUPER a ještě jednou SUPER!!
Pokud by to šlo, dal bych více hvězdiček :-)
Během čtení jsem si tohoto autora přidal mezi své oblíbené a budu se těšit na každou jeho další knihu stejně, jako malé děti na Vánoce... :-)
Vynikající styl vyprávění povznesl tuto krimi na zcela novou úroveň!
Je to chvilkami docela drsné čtení. Doporučuji všemi deseti! :-)

30.11.2020 5 z 5


Kecanice Kecanice Michal Šanda

Dlouho jsem přemýšlel, jak toto dílo okomentovat. A zda jej vůbec komentovat...
Souhlasím, je to fantasmagorie. Ale totálně extrémní!
Nevím, nejspíš jsem nebyl naladěn na stejnou frekvenci, jako autor, když to psal.
Přemýšlím, zda by nebylo lepší dát si před čtením větší množství alkoholu, nebo marihuany. Protože naprosto střízlivý člověk nebude absolutně chápat, o čem je řeč... A to jsem se snažil nebrat text příliš vážně...
Dávám jednu hvězdičku z milosti, jelikož se mi od autora líbila kniha Merekvice.
Ať se pan Šanda nezlobí, ale na tuto knihu byla škoda papíru.

23.11.2020 1 z 5


Kautokeino – Krvavý nůž Kautokeino – Krvavý nůž Lars Pettersson

Styl psaní a vypravěčské umění autora je bezpochyby jedinečné! Popisování zimní krajiny, respektive prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je natolik detailní, že máte pocit, jako by jste tam byli s ním. Skvěle dokáže vylíčit i mráz a postupný chlad, který v severských zemích panuje.
Hodně autor dbá na detaily. Popisuje dopodrobna, jak hlavní postava tráví den a co se kolem ní děje. Ale i předměty, případně činnosti ostatních.
Velmi se mi líbilo, jak se Anna zapojovala do všech činností a pomáhala jak rodinným příslušníkům, tak ostatním. Ať už to bylo úklidem, nebo maličkostmi.
Příběh nebyl špatný.
Díky této knize jsem se dozvěděl pár zajímavostí o Sámech, za což autorovi děkuji.

19.11.2020 4 z 5


Strach Strach C. L. Taylor

(SPOILER) Tak tohle byla pecka! Vynikající příběh, ve kterém je plno napětí, nenávisti, bezmoci, odhodlání a přátelství.
To, co si Lou prožívala v dospívání, to byla síla. Zpočátku zamilovanost, radost z toho, že si jí někdo všímá, že jí má rád a že je ochotný pro ni udělat cokoli. Zahrnována láskou a něžnými slovy, sliby, že spolu budou až navěky. Až se tohle všechno postupně mění v čiré zoufalství, bezmoc, nenávist a boj o přežití...
Nebýt Lou, tak si tím vším projde i Chloe. Ale bylo to o chlup...!
Mike byl nebezpečný hajzlík. Nikdy se nedozvíme, kolika holkám ublížil, ale málo jich nebylo... Nakonec zemřel tak, jak si zasloužil. Z rukou někoho, do koho by to neřekl.
Perfektně promyšlený příběh! Nemám, co bych vytkl...!
Autorka dokázala výborně vystihnout, co prožívají dívky v pubertálním věku. Jejich myšlenky a náhledy na dané situace.
C. L. Taylor opět ukázala, proč je špičkou ve svém oboru.

Na závěr si dovolím přepsat úryvek z textu (strana 140), u kterého jsem se dost pobavil:
Zásluhou vydatných dešťů se jezero během posledních pár dní rozlilo po poli víc do šířky a na hladině plave listí, větvičky a hmyz. Dodávka - tam jsou klíče od Mikova domu. Pamatuju si svazek zastrčený v zapalování a další v palubní přihrádce. Stačilo by pro ně hmátnout - kdyby ovšem dodávka neparkovala víc než půl metru pod vodou. Nejradši bych si nafackovala, že jsem z ní nevyndala věci, než jsem jí odtlačila do jezera. Když mi teď voda šplouchá přes okraj holínek a máčí džíny, vztekám se na sebe čím dál víc. :-)

18.11.2020 5 z 5


Útěk Útěk C. L. Taylor

Naprosto vynikající! Propracované od začátku až do konce do nejmenších detailů.
Opravdový psychothriller!
Mám tuto autorku hodně rád!

18.11.2020 5 z 5


Svobodomyslná Svobodomyslná Kateřina Lieskovská

(SPOILER) Neuvěřitelné, jak se někteří chlapi chovají vůči ženám, nebo i mladým holkám. Kateřina k tomu svému předchozímu partnerovi vzhlížela a i přesto, že ji několikrát uhodil, ponižoval, urážel a shazoval, vyhrožoval jí, tak i přesto se ho snažila mít ráda.
Nepochopím, proč mu vadilo, když si na sebe vzala trochu líčidel a on jí kvůli tomu zabavil mobil, zahesloval notebook, nebo ji zmlátil.
Té holky mi bylo vážně líto. Naštěstí se jí podařilo najít partnera, který jí vážně má rád a z těch slov, která v knize zaznívají z pera Kateřiny, je patrné, že je za tu lásku neskutečně vděčná a že jí stačí ke štěstí málo. Třeba jen koukat na západ slunce, držet se za ruku, nebo probouzet se vedle svého muže.
Jediné, za co ubírám hvězdičky, je občas takové chaotické psaní, kdy autorka přeskakuje mezi dobou před současným partnerem a současností. Občas je to zmatečné...

18.11.2020 3 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Posloucháno jako audiokniha.
B. A. Paris potvrdila, že patří mezi špičku autorů v žánru psychothrillerů! Už její předchozí kniha Za zavřenými dveřmi byla bezkonkurenční. Říkal jsem si, že tou knihou si na sebe upletla bič, že si nasadila laťku moc vysoko, ovšem, jak je vidět, jí to vůbec nevadí. Ba naopak, ona dokáže tuto pomyslnou laťku posouvat stále výš...! Takže bude pro ostatní autory čím dál tím složitější, ba přímo nemožné, se jí vyrovnat, nebo jí dokonce předčit...!
Autorce tleskám ve stoje a smekám za její další bravurní počin! A nepopsatelně moc se těším na její další knihu.

17.11.2020 5 z 5


Prokletí Prokletí Lisa Jackson

Mám všechny knihy Lisy Jackson. Přečetl jsem jich drtivou většinu. Jen jejích posledních 5 knih čeká na přečtení.
Od první knihy, kterou jsem od této autorky četl, jsem se stal jejím fanouškem. A vždy s nadšením čekal, až vyjde nová kniha. Do této chvíle jsem byl povětšinou spokojený s tím, co napsala.
Ale bohužel, zde přišlo obrovské zklamání!! Knihou jsem se prokousával jen se sebezapřením. Dočetl jsem jí jen kvůli tomu, abych zjistil, jak to dopadne s unesenými dívkami.
V knize je až příliš mnoho postav, zamotané rodinné vztahy až hluboko do let dávno minulých a k tomu duchové...
Za mne opravdu ne!
Rád si přečtu i další knihy od Lisy, ale pokud by měla jít s kvalitou, na kterou jsem u ní zvyklý, dolů, přestanu si její díla kupovat.

Jedinou hvězdičku dávám za kapitoly věnované uneseným dívkám.

17.11.2020 1 z 5


Nadechni se Nadechni se L. S. Hawker

Skvěle vymyšlený příběh! Už na samém začátku jsem byl rozhodnutý, že udělím vysoké hodnocení. Čím vším si musela Petty projít, jaké nástrahy překonávala a jak si se vším poradila navzdory tomu, že byla 18 let odříznuta od světa, to smekám!
Žasl jsem nad tím, jakým způsobem měl Pettyin otec vycvičené psy a jak připravil svou dceru na to, kdyby se musela někdy sama bránit!
Spokojenost a vřele doporučuji! Nebudete zklamáni!

06.11.2020 5 z 5


Dcera krále močálů Dcera krále močálů Karen Dionne

(SPOILER) Nevím, kde začít... Je toho tolik, co bych chtěl zmínit.
Tak předně musím napsat, že příběh byl skvěle napsaný!! Bylo to tak realistické, že jsem myslel, že je to psané ženou, která si tím vším prošla. Především ta část odehrávající se v močálech, byla senzační! Bylo moc hezké dívat se na příběh očima malé a postupně dospívající dívky, která znala jen svět v bažinách a přírodu. O okolním světě měla jen pár informací z časopisů starých 50 let. Přesto byla spokojená. I když neměla žádné kamarádky, neměla si s kým pořádně povídat, hrát si,... Nepotřebovala žádný mobil, internet,... Za to ale znala přírodu, zvířata, stromy, rostliny, jak nalíčit past, jak stopovat, lovit a chytat ryby.
Jediné lidi, které viděla, byla rodina, která si udělala výlet k vodopádům. Byla z nich natolik unešená, že si vytvořila imaginární kamarády, kteří symbolizovaly děti z té rodiny. Prožívala s nimi různá dobrodružství, povídala si s nimi. Sice vše jen ve svých představách, ale byla to její forma, jak určitým způsobem nebýt sama.
Bylo mi hrozně líto, jak komplikovaný vztah měla se svou mamkou. Helena neznala okolnosti toho, jak se dostala její mamka do močálů. Že tam není od samého začátku. Ale že byla unesená. Její matka, ačkoli by ráda, nedokázala si k Heleně vytvořit takový správný vztah. Ale bylo moc pěkné, že se snažila udělat jí dort, nebo vyrobit jí panenku. Helena tu panenku nedokázala tolik ocenit, protože se jí moc nelíbila. Ale její matka se snažila. Pro ni to taky nebylo jednoduché. Byla unesená jako dospívající dívka. Odtržena od rodiny, kamarádek,... A najednou měla začít žít daleko od rodiny, v močálech, učit se vařit, šít, začít se starat o domácnost a to vše po boku cizího chlapa, kterého předtím nikdy neviděla a který ji velmi tvrdě trestal. Nepoznala lásku. A s tímto zlým mužem měla dítě. Tak bylo jasné, že si k Heleně nenajde cestu hned.
Helenka měla moc ráda svého otce, protože jí učil všemu, co bude potřebovat pro život v přírodě. Učila se velmi rychle a brzy začala být stejně dobrá jako její otec. I když byl i na ní velmi tvrdý a zlý, pokaždé mu dokázala odpustit a těšila se ze společných chvil s ním. Tím se čím dál víc oddalovala své mamce.
Naštěstí díky Johnovi, který k nim přijel na sněžném skútru, si brzy uvědomila, že otec je vážně zlý člověk a s mamkou utekli.
Helena měla těžký přechod do normálního života mezi ostatní lidi, do světa, kde je spousta techniky. Musela se učit vše od začátku. Ale zvládla to.
Bylo dost hnusný, že Heleniny prarodiče zneužili návratu své dcery po mnoha letech k mediálnímu zájmu a s tím souvisejícímu prodávání rozhovorům médiím. Helena z toho neviděla jedinou korunu. Její matka se uzavřela do sebe a brzy zemřela. Což bylo smutný.
Vynikající část byla věnována tomu, jak se Helena snažila dopadnout svého otce, když utekl z vězení. Krásné využití jejich dovedností, které jí sám naučil. Nakonec použila jeho zbraně proti němu. Zasloužil si to, pacholek.
Celkově naprosto super příběh! Popisování přírody, různých technik stopování, lovu, ale taky popsání mnoha živočichů, nebo rostlin, které jsem neznal.
Na to, že si autorka příběh vymyslela, to napsala více než věrohodně!!
Knihu mohu s největší radostí doporučit!

06.11.2020


34 dní 34 dní Anita Waller

Perfektně promyšlený příběh!
Co všechno zůstalo dlouhá léta pod povrchem a pak jedním odchodem z manželství postupně vycházelo na povrch...!
Čeho všeho je člověk schopen, když je vystaven enormnímu psychickému tlaku, kterému čelí řadu let...
Když zbývalo posledních 10 stránek, říkal jsem si, že bude zajímavé, jak to všechno autorka završí. A to, co přišlo, byla fakt síla...!
To, co se stalo kvůli hádce mezi Jennou a Annou, mi vyrazilo dech a bylo mi pak šíleně moc líto Michaela. Protože on je příklad toho, jak se má chovat chlap k ženě. A že čekání na svou lásku se vyplatí.
Jenny mohla být ráda, že z toho vyšla ještě tak dobře...!
A přátelství, které na konci vzniklo? Pěkné!
Co mě překvapilo, bylo, že autorka popisovala pouze to, jak se odehrávaly jednotlivé životní příběhy konkrétních postav. Ale samotnému vyšetřování vražd věnovala absolutní minimum prostoru. A to ještě tím stylem, že informace byly podávány prostřednictvím detektiva Anně. Žádný pohled na vyšetřování tak, jak je zvykem. Z pohledu detektivů. Ale jo, já to vítám. Četl jsem to takto ve většině detektivek a thrillerů a tohle byla příjemná změna.
Knihu mohu s radostí doporučit!

06.11.2020 5 z 5


Tiché lži Tiché lži Sarah Pinborough

(SPOILER) Myslím, že tato kniha je na stejné úrovni, jako autorčina prvotina Ví o tobě. Není zde nouze o překvapivá odhalení, ať již ze současného života, tak i z minulosti hlavních postav. Dobře promyšlené, místy dost napínavé, traumatizující a šokující!
To, co je Katie ochotná podstoupit, aby přinutila Charlottu/Lisu dostát svým závazkům z dětství, je obdivuhodné! Měla vše dobře promyšlené!
Kapitoly, kde vystupuje Daniel, se čtou velmi těžce... Není jednoduché číst, jak ten malý klučík trpěl. Že byl týrán svou matkou i otcem, a proto se dožadoval pozornosti Charlotty. Ovšem, ta ho neměla ráda a dávala mu to dost jasně najevo. Ale jelikož to bylo malé, nevinné a hodné dítě, nedokázalo se zlobit. Měl jedinou hračku, plyšového králíčka Petra. A to byl asi jeho jediný opravdový přítel. Bylo vážně nesmírně těžké se dostat přes řádky, popisující, jak malý Daniel byl štěstím bez sebe, že ho vzala Charlotta na procházku, a přitom ho za pár hodin čekala krutá smrt... Do háje, jak může někdo ublížit dětem? Chudinka, myslím, že v nebi našel klid. Na tomto krutém světě by se jenom trápil...
Co se týče Avy a jejích kamarádek z plaveckého týmu, ukázalo se, že neřeší nic jiného než sex v různých podobách a jak se co nejdřív zbavit panenství. Holt, taková je už dnešní mládež... Nějaká romantika, láska, to jim nic neříká. A to je dost smutný...!
Líbila se mi Marilyn. Ačkoli byla těžce raněna odhalením pravé totožnosti Lisy, nevykašlala se na ní a snažila se jí co nejvíce pomoci. Bránila ji před kolegy. Tady je hezky vidět, co znamená pravé přátelství!
To, jak se zachoval Simon, ať už ohledně Richarda, nebo Marilyn, ukazuje, jaký by měl být pravý muž! Klobouk dolů, chlape!
Penny ukázala, jaký to je charakter. Že raději stála za novými kolegyněmi, které jí jen podlézali, než za ženskými, které pro ni dělají řadu let a které byly jejími kamarádkami. Nevděčná ženská!
Knihu mohu s radostí doporučit!

06.11.2020 5 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Tak tohle byla síla...! Od první do poslední stránky nasadila autorka těžký kalibr. Málokterá knížka se vyrovná tomuto dílu.
Nemám, co bych vytkl...! Perfektní příběh promyšlený do nejmenších detailů...
Obdivuji Grace, jak vše zvládla a jen kroutím hlavou, co byl Jack za neskutečného psychopata...!

15.10.2020 5 z 5


Kůže Kůže Mo Hayder

(SPOILER) Stejně jako u knihy Panenka, tak i zde se mi velmi líbilo popisování scén, kdy se Blecha potápěla.
Když zůstanu ještě u Blechy - obdivuji ji, jak si dokázala poradit s problémem, který ji připravil Thom. A to i přes řadu překážek. Její bratr se choval jako blbeček (promiňte mi ten výraz). Každý jiný člověk by se snažil s Blechou maximálně spolupracovat, aby měl tu nepříjemnost co nejdříve za sebou. Ale on byl hrozně netečný. Laxní! Jeho postoj jsem absolutně nechápal... A ta jeho přítelkyně? Co to jako na Blechu zkoušela? Že to všechno hodí jenom na ní?! A Thom se své přítelkyně bál? To jako vážně?! Hrozně zvláštní člověk...

Jinak klasika Mo Hayder - její knihy se čtou velmi dobře!

15.10.2020 4 z 5