Kautokeino – Krvavý nůž

Kautokeino – Krvavý nůž https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273202/mid_kautokeino-krvavy-nuz-TDV-273202.jpg 4 24 12

Mladou stockholmskou právničku Annu kontaktují její příbuzní z nejsevernějších končin Skandinávského poloostrova, aby za nimi přijela do Kautokeina, střediska Sámů (neboli Laponců), a pomohla rodině v nouzi. Annin bratranec byl totiž obviněn ze znásilnění a na ní je, aby ho z potíží dostala. Anna zjišťuje, že zorientovat se v místních poměrech je pro ni téměř nemožné. Příbuzní ani další osoby, s nimiž se setkává, jí to ostatně nijak neusnadňují. Během jejího pátrání navíc dojde k vraždě a ukazuje se, že všechno je ještě mnohem zamotanější... Napínavý příběh se odehrává ve skvěle vylíčené tísnivé atmosféře kraje za polárním kruhem v prostředí tradičních pastevců sobů, v jejichž životech však platí trochu jiná pravidla, než na jaká jsme zvyklí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Kautokeino en blodig kniv , 2012


více info...

Přidat komentář

Hája
29.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Kniha je docela pěkná, autor umí krásně popsat detaily severské přírody i obyčejného sámského života. Měla jsem ale problém s hlavní hrdinkou. Stejně jak píše martina.bella, vůbec mi nepřišla uvěřitelná. Autor chtěl napsat detektivku, ale zapoměl, že hlavní hrdinka není policistka, ale obyčejná právnička. Jinak nechápu, proč by ji police zvala do vyšetřování, se kterým nemá vůbec nic společného.

RomanDušek
19.11.2020 4 z 5

Styl psaní a vypravěčské umění autora je bezpochyby jedinečné! Popisování zimní krajiny, respektive prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je natolik detailní, že máte pocit, jako by jste tam byli s ním. Skvěle dokáže vylíčit i mráz a postupný chlad, který v severských zemích panuje.
Hodně autor dbá na detaily. Popisuje dopodrobna, jak hlavní postava tráví den a co se kolem ní děje. Ale i předměty, případně činnosti ostatních.
Velmi se mi líbilo, jak se Anna zapojovala do všech činností a pomáhala jak rodinným příslušníkům, tak ostatním. Ať už to bylo úklidem, nebo maličkostmi.
Příběh nebyl špatný.
Díky této knize jsem se dozvěděl pár zajímavostí o Sámech, za což autorovi děkuji.


camelopardus
02.10.2019 3 z 5

Nepotrpím si na detektivky, proto knihu z tohoto hlediska hodnotit nebudu. Nelíbily se mi ani dialogy, popř. autorovy pokusy o humor - to v mých očích celé dílo nějak degradovalo. Upřít se nedá čtivost a spád děje. Co bych ale velmi ocenila, je výborně vylíčena problematika Laponců (dnes už je toto pojmenování sice vnímáno jako hanlivé, ale mně se označení "Sámové" stejně jako "Romové" nelíbí). Autor srozumitelně popsal dnešní situaci v této oblasti - tím, že tam často osobně pobývá, je zasvěcen a dokáže tak psát jak o kladech, tak i o záporech. Zaujala mě kritika vytváření jakéhosi skanzenu či cirkusu pro turisty, kteří tak získávají romantické a zidealizované představy o domorodých obyvatelích projíždějících se v poklidu a bez stresu v krojích na svých sobech. Ale málokdo se doví o opravdu těžkém a vysilujícím každodenním boji o přežití a o zachování obživy, kdy i desetileté děti musejí čas od času převzít zodpovědnost za tisícihlavé stádo osamoceně vysoko v horách, v teplotách hluboko pod nulou. Už z těchto důvodů stojí kniha jistě za přečtení!

Schamila
21.08.2018 5 z 5

Poslední Laponec a Vlčí úžina byla nádhera, opatřila jsem si podobnou knihu a opět to byla nádhera, tak jsem si našla další dvě podobné. O Sámech - Laponcích je opravdu hodně poučné si číst. I v této knize byly záhadné vraždy, které spolu možná souvisí, možná ne... Nádherně popsané prostředí všeho dění, zvyky - kroj - prostě to si musíte přečíst - a v závěru krásné moudro - "Proč se vlastně zuby nehty držíme zajetých kolejí, vžitých názorů a známých pocitů? Kvůli pocitu bezpečí, samozřejmě. Člověku pomáhá vědět, jak má myslet, co má cítit a co dělat. Pevně stanovené hodnoty nám vyhovují, protože od nich odvozujeme, co je správně a co ne....." Tak proč si někdy nepřečíst něco, co bychom normálně nečetli? To jsem právě udělala a dělám a je to moc fajn, objevit s knihou zase něco nového!!!!!

stolbice
01.06.2017 5 z 5

Není to úplně klasická detektivka, ale je to čtivé, zajímavé a líbilo se mi to :-)

orinka3
20.04.2017 4 z 5

Já se prostě nejsem schopná začíst. Prostředí nadmíru zajímavé, pro mě až exotické - ale to je málo k tomu, aby mě knížka chytla. Děj jaksi nemá spád..........tak jsem tomu dneska dala ještě šanci a vida! Ono to zas tak špatné není, každopádně už se mi to čte dobře a těším se, co bude dál. Takže, kdo je na tom na začátku stejně jako já, chce to vydržet.

čef
03.11.2016 5 z 5

Více než detektivka je to o životě Laponců-Sámů hodně na severu Norska a Finska. Uvědomil jsem si jaké máme štěstí, že žijeme trochu jižněji v trochu více zalidněné zemi, kde nehrozí zmrznutí na cestě při poruše auta, nebo propadnutí sněžného skůtru do jezera. Pátrání bylo sice trochu zdlouhavé a chaotické, ale kupodivu to tolik nevadilo. Docela jsem si čtení užíval.

martina.bella
01.10.2016 3 z 5

Zajímavé prostředí, ale měla jsem potíž s tím, že hlavní hrdinka mi nepřipadala úplně věrohodná. Právnička z města, tedy kancelářská krysa, na první dobrou ví, jak nožem zabít zraněného soba? A má na to žaludek? Vážně??? Načež když ji u benzinky napadne zločinec, kterého kdysi pomohla dostat do vězení, a policistka ji zachrání, tak vzápětí se na toho útočníka vrhne a málem ho ukope k smrti? Fakt? Já nevím… skutečná ženská by se spíš hleděla co nejrychleji dostat do bezpečí, co nejdál od chlapa, který ji napadl. Mockrát mi připadalo, že se Anna chová jako chlap. Asi to bude tím, že knížku psal muž, ale v ich formě jako žena. Pořád mi to tam drhlo. Jinak ale docela zajímavý, i když rozvleklý příběh.

Andrea81
25.08.2016 3 z 5

Hezká sonda do života Sámů a odlišnosti kulturního prostředí, příběh sám o sobě mi přišel takový "o ničem". Ale ta zima....brrrr.

malen
30.04.2016 4 z 5

Souhlasím s komentářem Izu, líbil se mi styl psaní - pohledem ženy, přestože autor je muž. Trochu mě zmátl začátek, ale pak už jsem se začetla V knížce se hodně zmiňuje o sámském koltu - kroji, kdo nezná, doporučuji pro lepší představu vygůglit, protože já měla během čtení úplně jinou obrazotvornost. :)

Izu
18.04.2016 4 z 5

Hodnotim kladne. Velice poutave popsan zivot za polarnim kruhem se sympatickou hrdinkou.Nikdy jsem o Samech a jejich zivote necetla.Takze pokud hledate napinavou detektivku, budete asi zklamani.Ale jestli to neni to jedine, o cem chcete cist, mohla by se vam libit.

Bezantina
26.03.2016

Celkem zklamání a navíc byl problém knihu sehnat. Děj se tak nějak nezáživně line, až jsem zjistila, že jsem už na konci knihy.. Neurazí-nenadchne. Rozhodně je lepší si přečíst Posledního Laponce od O. Truce, protože tam to má aspoň spád a říz (mimochodem v obou knihách se jedná o stejnou vesnici - Kautokeino).

Štítky knihy

vraždy švédská literatura Sámové (Laponci) severská krimi severská literatura Laponsko švédské detektivky

Autorovy knížky

Lars Pettersson
švédská, 1943
2015  75%Kautokeino – Krvavý nůž

Kniha Kautokeino – Krvavý nůž je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x