Trnitá sklizeň

Trnitá sklizeň https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398684/bmid_trnita-sklizen-a7m-398684.jpg 4 30 11

Svět obletí šokující fotografie těla mladé dívky, která se pokusila skokem z okna přežít děsivý požár oděvní továrny v Bangaldéši, kde pracovala. Přes ústa si dala jako ochrannou masku dětské kalhoty, které se právě chystaly na export. Tragický osud děvčete tak sved dohromady vysoce postaveného manažera oděvní firmy, který se rozhodl inkognito bojovat proti nelidským podmínkám zaměstnanců v továrnách, a novináře hledajícího vykoupení. Jejich společným cílem je získat soudní spravedlnost. Postupně tak odkrývají příběhy obyčejných lidí, Sonii, Jashela a Alyi, ze kterých mrazí, protože jsou obětmi moderního otroctví, které s sebou nese sexuální zneužívání, finanční vydírání, nedodržování bězpečtnostních předpisů a mnohá další příkoří.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Ekologie, živ. prostředí

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

A harvest of thorns , 2017


více info...

Danago
Danago
07.11.2022 5 z 5

Velice dobře zpracované téma , o kterém se moc beletrie nepíše. Téma, které se opírá o skutečné události a dění v obchodním světě a myslím, že to rozhodně neplatí jen pro oděvy. Mě se kniha četla velmi dobře. Nechybí tu napětí. Nejedná se jen o popis situace, ale velmi dobře napsaný román.
Stylem mi kniha připomněla knihy od Johna Grishama. Taky nepíše úplně lehké čtení.

Barbanka
Barbanka
27.12.2021 3 z 5

Hodně zajímavé téma,ale dost nešťastné zpracování. Ze začátku mě kniha vůbec nebavila a celou dobu jsem se ztrácela v tom kdo je kdo. Je zde příliš mnoho jmen a postav. Zajímavé to začalo být až tak od půlky knihy, ale popravdě jsem ráda, že jsem to dala do konce..


Kaja1
Kaja1
28.08.2021 4 z 5

Není to jednoduchá kniha na čtení. Musela jsem se pořád ujišťovat kde a kdy se příběh odehrává. Mocní budou vždy využívat chudoby lidí třetího světa, v tom se nic nezmění a nic nezmění ani tato kniha a ani to, že se budu zajímat o to, kdo tričko, které nosím ušil. Je však dobře o tom psát a snad někdy, někde, někdo .....

RomanDušek
RomanDušek
19.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Z této knihy je mi dost smutno. To, v jakých podmínkách pracují chudí lidé nejen v asijských zemích, za pár korun, denně minimálně 12 - 16 hodin,,.. Šijí oblečení pro západní svět a sami si jej nemohou dovolit, jelikož z toho, co si vydělají, musí uživit rodinu.
Šokovalo mne, jakým způsobem jsou dělníci z ještě chudších zemí nabíráni agenturami, které jim slibují vysoké výdělky. Zájemce o práci se většinou musí velmi zadlužit, aby zaplatil agenturnímu zprostředkovateli, který mu pak následně sebere pas a pokud zaměstnanec dělá problémy, je nahlášen na imigrační oddělení policie a zavřen...! Tohle mi nepřijde úplně super. Navíc z toho, co si má údajně vydělat, ve finále vidí jen část, jelikož něco si strhává agentura...
Chtěl bych ovšem vyzdvihnout Camerona, stejně jako to udělala uživatelka PetaSK. Tento vysoce postavený ředitel právního odboru firmy Presto, jakmile zjistil, že ve fabrice, ve které vznikl požár, se neměl šít žádný jejich oděv, protože se firma nacházela na Červeném seznamu, vydal se do Bangladéše, Jordánu a jiných států a mapoval tam situaci na vlastní pěst. Postupně odkrýval špínu, ve které funguje systém objednávek a předávání si spolupráce mezi jednotlivými výrobními podniky. Bez ohledu na to, zda tam nedochází k nekalostem. Hlavně aby se splnila zakázka a vedení firmy Presto bylo spokojeno. Začal pracovat na zlepšení. Neměl před sebou vůbec jednoduchý úkol. Ale z větší části se mu to povedlo. I za přispění novináře Joshe. Postavit se proti vlastnímu chlebodárci, to už chce pořádnou kuráž! Ale Cameron se toho nebál.
Chtěl bych reagovat na komentář uživatelky DominaCZ - píšete, že ke znásilňování žen a dívek nedocházelo. Věřte, že se velmi mýlíte. Toto přiznal Hamad Basara, ředitel továrny v Dubaji v rozhovoru s Cameronem mezi čtyřma očima. A taktéž sice mlčky, ale potvrdil, že jeho podřízený, Siraj Ahmed, se tímto provinil již mnohokrát.
Dále o tom mluvila Ghada Aziziová, ředitelka Al-Karamy, organizace na prošetřování továren na oblečení. Bylo to mnohokráte v knize potvrzeno.
Ta část textu, kterou ve svém komentáři zmiňujete a dala jste ji do uvozovek, je vytržena z kontextu. Ano, toto sice v knize zaznělo, to je fakt, ovšem předcházela tomu docela smutná část, kde dívka, kterou označujete za husu, ovšem její jméno zní Alya Begumová, popisuje, jak nejen jí Siraj několikrát znásilnil.
Sice je to fiktivní příběh, ale založený na skutečných podkladech. A bohužel, nejspíš k takovému hnusnému chování dochází dnes a denně. Jen se o tom nepíše...
Dále musím vyzdvihnout, co napsala opět uživatelka PetaSK - "Doporučuji si přečíst všem zápaďanům. Už nikdy nebudete o oblečení uvažovat stejně." Naprosto souhlasím! Vidíme ve výloze pěkné oblečení, ale již nemáme tušení, co za jeho výrobou stálo. Otázka zní - pokud by to většina z lidí věděla, stále by stála o nákup "značkového" oblečení? Začal by se každý z nás zajímat, zda jeho tričko nevyrobil dělník, který žije ve strachu? Zda jeho kalhoty neušila znásilňovaná dívka?

Byl jsem rád, když se Cameronovi, společně s Declanem Maysem, Ranou Jalilem, Ajmalem Alamem a doktorem Tareqem Hussainem, podařilo osvobodit Jashela Sayeda Parveena z fabriky a dostat jej zpět domů k Farzaně.
Bylo těžké si číst, jaké následky si odnesla Sonia Hassanová z požáru továrny. Částečně slepá, slyší jen na jedno ucho, mluvení jí vyčerpává a motá se jí hlava. Tím nemůže vydělávat. Navíc přišla o sestru Nasimu a matku Joyu. Rodina tak má mnohem menší příjem a otec Ashik jí neuživí tím, když jezdí s rikšou.
Alya, která byla znásilňována Sirajem, následně otěhotněla. Tím přišla o práci a příjem peněz. Jelikož by nemohla posílat peníze své rodině a následně se postarat o miminko, její bratranec jí začal prodávat… Bylo potom moc hezké, když Rana jí zařídil práci u něho doma, kde mohla pracovat jako uklízečka.
Příběhy těchto 3 postav, jsou jen malinké promile toho, co se v těch chudých zemích děje. Naštěstí se najdou hodné duše, které se jim snaží zajistit lepší život. Díky Cameronovi, Rustymu Blackwelovi, Joshuovi Griswoldovi, částečně i díky Vancemu Lawsonovi, se dočkali finančního odškodnění a mohli tak mít lepší vyhlídky do budoucna.
Co bylo naprosto krásné, když se tato malá skupinka postižených, rozhodla, že ze svého odškodného, věnuje část rodinám, které byly zasaženy požárem fabriky a buďto přišly o své blízké, nebo si odnesli trvalé zdravotní problémy. To klobouček dolů!!

Všem tuto knihu doporučuji. Autora řadím mezi oblíbené a vyhledám i další jeho knihy.

DominaCZ
DominaCZ
04.09.2020 3 z 5

Nezajímala mě jednání ve vysokopodlažních budovách a ve velkým západním světě ... mě zajímal tamten svět a to, jak se mají ti lidi, co vyskočili z těch oken, ti se tam ale jen mihli a víc to bylo o politice společnosti, penězích a ekonomice.

Spoiler: Děj z Jordánu a to "znásilňování" holek: tady o nic takového nešlo, protože, jak sama řekla, "Bez námitek mu vyhověla a dovolila mu to." A to žádný znásilnění není.
Pokud mu takhle podrží každá náctiletá husa, je jasný, že je takovej vedoucí směny na koni a má je v hrsti.

Tři hvězdy za dodatek v závěru, že to čerpá z reálné skutečnosti.

babiočka
babiočka
20.08.2020 5 z 5

Reálný obraz společnosti, kde nad morálkou a lidstvím vítězí mamon, hamižnost a přetvářka. Velmi poučné, i když trochu náročnější čtení.

lusila
lusila
30.11.2019 4 z 5

Tŕnistá cesta je /ako zdôrazňuje autor/ fiktívny román . Corban Addison sa pri jeho písaní však inšpiroval skutočnou udalosťou z roku 2012 v bangladéšskom hlavnom meste. V továrni na textil, kde sa šili odevy pre známe značky vypukol požiar, pri ktorom zomrelo 117 zamestnancov a vyše 200 utrpelo zranenia.
"Cameron vzal tepláky a medzi palcom a ukazovákom pošúchal elastickú látku. Predstavil si, ako do nich matky po celej Amerike obliekajú svoje šesťročné dcérky. Že práve preto museli zomrieť ľudia, pomyslel si.

lucie7479
lucie7479
27.09.2019 5 z 5

Corban Addison píše neuvěřitelně poutavé a svým způsobem smutné příběhy. I když na konci knihy píše, že se jedná o fikci, tak čtenář si moc dobře uvědomuje, že ty hrůzy, které ve svých knihách popisuje se skutečně dějí i v reálu. Jen my před nimi většinou raději zavíráme oči :-( První se mi do ruky dostala jeho kniha Trnitá sklizeň. Po jejím přečtení už jsem cíleně v knihovně hledala další jeho knihy. Bohužel v té naší mají jen Kroky ke slunci.

Kamchaa
Kamchaa
13.04.2019 3 z 5

Kniha se mi líbila, příběh je realisticky napsaný, smutný. Trošku jsem měla problém s prolínáním času a postav, ale v součtu se mi kniha líbila :-)

dom.ini
dom.ini
06.04.2019 4 z 5

Knížka určitě stojí za přečtení a každému bych ji doporučila! Příběh a celá problematika je opravdu hodná zamyšení. Jednu hvězdičku ubírám pouze za to, že jsem se někdy v příběhu špatně orientovala, zejména kvůli většímu množství postav a jejich osobních příběhům, díky čemuž bla také kniha delší, než by podle mého mohl být. Ale chápu, že autor chtěl, abychom se do každé z postav dokázali vcítit a dokázali si vytvořit názor o možných příčinách jejich jednání. Velmi se mi líbil, také závěrečný epilog a otázky k zamyšlení, které autor nabízí. Rozhodně doporučuji.

petaSk
petaSk
23.03.2019 4 z 5

Kniha o novodobém otroctví v oděvním průmyslu, od spisovatele, advokáta a aktivisty Corbana Addisona. Vysoce postavený manažer Cameron světoznámé oděvní značky se pouští do boje za lidská práva, stejně jako novinář Josh, který má možná až příliš velké srdce.
Cameron s sebou nese trauma své rodiny, jež si prožila svou otrockou minulost. A možná proto se v něm hnulo svědomí a snaží se, aby gigantická firma Presto, v níž pracuje, nalezla vlastní svědomí. Obě postavy jsou zajímavé. Zatímco Cameron disponuje až božskou mocí věci měnit, Josh je takovým Indiana Jonesem, který tajně prokluzuje do míst, do kterých má Cameron samozřejmý přístup.
Nevýhoda knihy je i její snaha podat mnoho informací co nejpravdivěji, a tím myslím vnitropolitické machinace a spousta jmen, ve kterých jsem se ztrácela. Ale vyčítat to autorovi je nesmysl, protože Trnitá sklizeň by přišla o realitu, kterou se autor snaží popsat.
Doporučuji si přečíst všem zápaďanům. Už nikdy nebudete o oblečení uvažovat stejně.
Bohužel ten konec, příliš pohádkový, shazuje poselství celé knihy a možná si dává myslet, že je dobojováno, že problém za nás vyřeší "ti nahoře".

Autorovy další knížky

Corban Addison
americká, 1979
2012  84%Kroky ke slunci
2021  92%Volání havrana
2013  78%Beznadějný případ?
2018  81%Trnitá sklizeň

Kniha Trnitá sklizeň je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce60x
Chystám se číst39x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x