Prokrastinuji Prokrastinuji komentáře u knih

☰ menu

Nádherně krutý Nádherně krutý J. T. Geissinger

Moje první setkání s autorkou. Tuhle knihu v angličtině jsem si před časem přidala na GoodReads do seznamu potencionálních TBR knih. Když jsem zjistila, že bude překlad, brala jsem to jako znamení - ještě když byla možnost vzít si knihu na recenzi. No je mi trochu líto, že jsem do toho nešla v angličtině, protože tuším, že by moje hodnocení bylo vyšší :/ Jak tušíte, měla jsem celkem velký problém s dialogy hlavní dvojice - když to řeknu blbě “v angličtině by to znělo lépe - rozhodně přirozeněji, a místy bych z toho byla možná i odvařená. Co se týká zápletky, úplně přesně jsem nevěděla, co od toho čekat. Tušila jsem mafiánskou romanci, ale bylo to ze začátku dosti zmatečné a tajemné. Našla bych ještě pár výtek k Liamovi - hlavně jeho chování vůči Tru v určitých situacích :/ Ale co vadí mě, nad tím se druhý nemusí vůbec pozastavit. Je to hodně zajímavý příběh, a pokud vás zaujala anotace, a máte rádi mafiánské romance, a chuť na příběh plný citů, vášně, pomsty a tajemství, směle do toho. Mezi hrdiny je značný věkový rozdíl, a čeká vás dost žhavých scén :D

13.04.2024 3 z 5


Unesená dědička Unesená dědička Sophie Lark

Tak tohle mi padlo do noty, protože miluju romance, a mám slabost pro ty se špatnými muži, kteří se nebojí jít za hranice zákona a pěkně si umazat ruce.

Nessa i Mikolaj jsou velké protiklady, ale ty jak víme se přitahují. Navíc mezi sebou měli menší věkový rozdíl (asi 7 let). Nessa mi na první dobrou úplně nesedla, ale v zajetí se začal její charakter vyvíjet, a pak už jsme si sedly. Mikolaj mi oproti tomu sedl hned od začátku.

Je tady pár nelogičnosti v ději, a rozhodně se nebude řadit k mým top mafiánským romancím, ale jinak se jedná o celkem příjemné čtení, které potěší všechny, kteří čtou pouze v češtině, a tenhle námět (mafie, únos, věkový rozdíl,...) je láká.

30.03.2024 4 z 5


Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Miloučká LGBT+ feel good fantasy záležitost s kouzelníky a magií, zasazená do moderní doby plné technologií. To, a mnohem víc jsou Okouzlení. Připravte se na hate to love romantickou linku mezi Havranem a Sluncem - typickým sunshine & grumpy párem, který jsem si prostě zamilovala.

Máme tady nebinární reprezentaci, found-family trope, a ke slovu se dostane i téma psychického zdraví, protože postavy potrápí úzkosti a panické ataky. Střídají se kapitoly z pohledů Havrana a Slunce. A z vedlejších postav jsem si dost oblíbila postavu čarodějky Antonie :D

F. T. Lukens tady vytváří originální pohled na magii, která se stala součástí běžného života a podnikání. Na vše dohlíží magické konsorcium, lámají se kletby, a vedle toho s postavami zavítáme do kaváren nebo jezdíme hromadnou dopravou.

Nebudu lhát, anotace vám prozradí vše zásadní, takže k příběhu je třeba přistupovat jako k odpočinkovému zážitku, který je odlehčený, plný humoru, a skvělých dialogů. Je to prostě takové pohlazení po duši.

27.03.2024 5 z 5


Každý z mé rodiny někoho zabil Každý z mé rodiny někoho zabil Benjamin Stevenson

Začnu svou oblíbenou větou: "Detektivky moc nečtu." Tady bylo nicméně těch impulzů, proč po ni sáhnout více. Zaprvé mě zaujal název a obálka. Po přečtení i samotná anotace, a když jsem slyšela prvních pár minut z audioknihy, byla jak se říká ruka v rukávu, a já se rozhodla do tohohle příběhu ponořit. Než, ale budu pokračovat ve svém názoru, dovolte mi vás informovat, že...

Tato audiokniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectviluxor @tembr_audioknihy @audiolibrix za účelem recenze. #spoluprace

Ujišťuji vás, že takovýhle formát příběhu se jen tak nevidí. Vypravěčův humor oplývá místy až černým humorem. Dopředu vám sdělí, v jaké a té kapitole dojde k nějaké té vraždě, a že v této knize nenajdete jedinou erotickou scénu. Jistě, klasicky tady máme na začátku tělo... Vlastně těch těl je nakonec víc, a nechybí skupinka podezřelých. To všechno se děje v lyžařském středisku, a točí se kolem jedné nevšední rodinky.

Je asi jen jedna kniha, ke které bych si to jakž takž dovolila přirovnat, a to sice Úzkosti a jejich lidé od Fredrika Backmana. Obě mají humor, nechybí určitá situační absurdita, dostanete nějaké informace dopředu, a hledáte pachatele. Tím to, ale vcelku končí.

Osobně jsem se v audioknize místy ztrácela, a musela si určité pasáže přetáčet znovu. Hlas interpreta byl nicméně moc příjemný. Vidím to tak, že příběhu v podobě mluveného slova musíte věnovat stejnou pozornost jako tištěnému výtisku, aby vám nic neuniklo.

Každý v mé rodině někoho zabil bych doporučila všem, kteří hledají něco svěžího, a chtějí změnu v rutině standardně uchopeného stylu vyprávění.

Hodnotím 4/5

21.03.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Čtvrté křídlo bych se nebála označit za knihu roku 2023. Snad každý, kdo miluje knihy, a pohybuje se na Instagramu nebo Tiktoku o ní už slyšel. Ke mně se dostaly hlavně pozitivní názory, a tak byla moje očekávání spíš vyšší.

Začátek nebyl špatný, ale chybělo tomu větší kouzlo. Svět mě zaujal, postava Violet mi byla sympatická, ale její love interesti mě nechávali chladnou. Potencionální milostný trojúhelník, kde se opakuje určitý vzorec z jiných knih. Xaden je taková vykrádačka Rhyse. Bohužel, když se autorka dostala do bodu “a teď je dám dohromady, jejich interakce pro mě byly křečovité, a ne úplně šťastně zvolené. Tu chemii jsem prostě nefeelovala.

Co musím vyzdvihnout jsou ale vedlejší postavy - Violetiny sourozenci, a přátelé. No a samozřejmě draci - ti jsou na téhle knížce to úplně nejlepší. Když došlo k rozřazování draků a jezdců, příběh mě strhl. Co se týká vzdělání, jakýkoliv student tady může kdykoliv umřít nebo být zavražděn, a nikdo ani nemrkne.

Osobně jsem z knihy nadšená. Označila bych to spíše jako NA.
Co se týká intimností, dala bych tomu dvě papričky.

20.03.2024 4 z 5


Píseň moře Píseň moře Samuel Sattin

Že vám ten název a kresba něco říkají? Ano, tohle je grafický román, který věrně kopíruje stejnojmennou kreslenou pohádku, která byla nominována na Oscara. A je od stejného autora, který stojí za Vlkochodci, na které jste si už u mě mohli přečíst recenzi. Je jedno jestli je vám šest a nebo dvacet pět, tohle pohladí po duši všechny, kteří mají rádi pohádky a nebrání se komiksovému zpracování.

Píseň moře je o sourozencích Benovi a Saoirse, kterým před lety zmizela maminka. Ben svoji sestřičku obviňuje – ke zmizení totiž došlo v den, kdy se narodila. Vše se změní, když děti zjistí, že Saoirsa je stejně jako její maminka tulení víla selkie.

Příběh se mi moc líbil, a určitě vám ho spolu s Vlkochodci můžu doporučit :) Film jsem viděla už před lety, a ráda jsem si ho touhle formou připomněla.

02.03.2024 5 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Nebylo to vůbec špatné, ale ani kdovíjak wow. Většinu knih od CoHo, které jsem četla, miluju. Pak je jedna, kterou nemůžu vystát (ano, koukám na tebe Na obtíž). A nakonec jsou tady dvě průměrně - Vzpomínky na něj a Námi to začíná. Přijde mi, že knihy, které mám od autorky ráda jsou víc propracované, a méně instantní. Taky mi tady chyběla špetka něčeho, čím by si mě to ultimátně získalo. Koukala jsem ze zvědavosti na hodnocení na GR, protože vím, že hodně lidí tuhle knihu miluje, a berou ji jako tu nejlepší od autorky, ale jak se ukázalo nejsem jediná kdo dává míň hvězdiček než je plný počet. Holt někomu se to bude líbit víc, někomu míň, ale tak je to se všema knížkama. Záleží na rozpoložení čtenáře, a jak moc má námět příběhu šanci vás oslovit. Jestli vás zaujala, nebo prostě čtete všechno od CoHo, určitě tuhle nevynechávejte, a udělejte si vlastní názor Co se týká zpracování mluveného slova (poslouchala jsem audioknihu), to bylo na jedničku - nemám co vytknout

3,5/5

02.03.2024 3 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Je začátek 60. let, a my sledujeme příběh Elizabeth Zottové - chytré, inteligentní a krásné vědkyně, která pracuje v Hastingsově výzkumném ústavu, kde hlavní slovo mají muži, a ona je stejně jako ostatní ženy zpochybňována a upozaďována. Dokud nepotká Calvina Evanse, osamělého, geniálního, na Nobelovu cenu nominovaného vědce. Ti dva se do sebe zamilují, ale osud má pro ně jiné plány, a tak o pár let později je Elizabeth Zottová televizní celebritou, která vaří v pořadu Večeře v šest, radí americkým ženám v domácnosti, a tak trochu způsobuje feministickou revoluci.

Řeknu vám, že poslech téhle audioknihy jsem si užila. Mluvené slovo v podání Dagmar Čárové nemělo chybu. Její hlas je příjemný, a dobře se u něj drží pozornost, i když zrovna děláte něco manuálně.

22.02.2024 5 z 5


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Na pokračování populárního bestselleru Námi to končí jsem se těšila, ale s tím, jak začaly vycházet první recenze s průměrným hodnocením, moje nadšení vystřídaly obavy. Čtení jsem si přesto celkem užívalo, ale nemělo to na mě žádný velký wau efekt, kdy bych řekla, jo tohle je další top kniha od Colleen. Dobrá oddechová kniha, to jo. A myslím si, že pokud právě teď poprvé přečtete Námi to končí, a hned za tím budete pokračovat tímhle, třeba vás to uspokojí víc? Svezete se na té wow vlně, kterou ve vás jednička vyvolá. Teoreticky. Na druhou stranu, za mě bylo Námi to končí dotažené i přes ten malý otazníček kolem Atlase na konci, sorry not sorry. Námi to začíná neurazí, ale vlastně to nemá šanci dosáhnout toho, co představovala jednička.

3,5/5

06.12.2023 3 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Ke knize jsem se dostala hlavně díky seriálu, kde se hlavní role ujala moje oblíbená herečka Rebecca Ferguson. Příběh mě svou myšlenkou a zpracováním natolik zaujal, že jsem začala uvažovat o přečtení předlohy, která má na Databázi rozporuplná hodnocení. Právě díky znalosti seriálu jsem se poměrně rychle zorientovala ohledně fungování Sila, ale měla jsem - hlavně první polovinu knihy - pocit, jak kdyby někdo dupal na brzdu, a já se prodírala množstvím postav, a technických detailů, které tady zas tak zábavně podané nebyly. Samozřejmě nechyběly zvraty, a bylo zajímavé z nové perspektivy opět sledovat, jak se snaží postavy dopídit pravdy. Půjdu asi proti všeobecně zakořeněnému tvrzení, že předloha je lepší než adaptace. Mě prostě ten seriál bavil více. Neměl hluchá místa, což o knize úplně říct nemůžu. Scénáristé lépe vybudovali napětí, kdežto v knize autor například určitý podstatný dějový aspekt odhalí čtenářům už na začátku, a to je podle mě škoda.

07.11.2023 3 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Tohle je v pořadí druhá kniha, jejíž filmovou/seriálovou adaptaci jsem letos viděla, a na jejímž základě jsem se rozhodla přečíst si předlohu. U obou (první bylo Silo) jsem se lehce spálila, na druhou stranu, pokud s knihou začnete věřím, že vás příběh upoutá. Červená, Bílá na mě působila dost čtivě, a je pravda, že když jsem se zvládla začíst, stránky mi svižně utíkaly pod prsty. Jenže do toho čtení jsem se trochu nutila - na stránkách jsem nenacházela to kouzlo, kterým na mě dýchl film. Přišlo mi to tak nějak jednoduché Na druhou stranu pokud hledáte odpočinkovou knihu, u které můžete totálně vypnout, a disponuje slušnou rozmanitostí diverzity, tak proč ne

07.11.2023 3 z 5


Základy přírodní magie pro dobrou čarodějku Základy přírodní magie pro dobrou čarodějku Lindsay Squire

Nejsem vyloženě čarodějka, ale musím říct, že mě vcelku zajímají a fascinují ezo věci - magie, rituály, výklad z karet, síla bylinek, Takže když jsem tuhle konkrétní knihu zahlédla na instagramu @zrzavecteni hodně mě nalákala. Po grafické stránce je to úplný skvost - miluju ty barevné ilustrace a kvalitní papír! Přebal knihy má z vnitřní strany navíc tabulku pro kyvadlo. Co se týká informací - tuhle literaturu nemám skoro vůbec načtenou, takže nemůžu porovnávat, ale pro mě jako nováčka to je skvělé a srozumitelné zasvěcení

31.10.2023 5 z 5


Osudové pouto Osudové pouto Elizabeth Briggs

Na pokračování Třináctého znamení jsem se moc těšila, a jsem ráda, že jsme se ho dočkali ještě letos. Opět nechyběla čtivost, a nebyla nouze o žhavé scény Podle mě překladově na českém knižním trhu prostě vlkodlaci chybí (jasně, nějaké knihy máme, ale mohlo by jich být víc), a já mám pro tyhle nadpřirozené bytosti slabost Osudové pouto plynule navazuje na první díl, a pokud jste nějaké věci stihli stejně jako já pozapomenout, nezoufejte, rychle se zorientujete. Nicméně s druhým dílem mě trochu opustilo počáteční nadšení pro tuhle sérii. Co mě mrzí je určitý šablonovitost Akce jako by ustupovala na úkor vývoje hlavní hrdinky, ale jak už jsem naznačovala v recenzi na první díl, Ayla mi úplně nesedla. Samozřejmě v příběhu nechybí ani zvraty, ale vnímám ho jako více utahanější. Btw. Zdá se mi to, nebo vylepšili překlad peprných scén?

3,5/5

30.10.2023 4 z 5


Beladona Beladona Adalyn Grace

Pokud stejně jako já máte rádi Neviditelný život Addie LaRue a Gallant, věřím, že Beladona vám sedne. Já jsem měla velká očekávání, a rozhodně nejsem zklamaná. Nejvíce jsem samozřejmě v příběhu ocenila romantickou linku. A vůbec mi nevadilo, že zápletka má detektivní aspekt - jsem čtenář, který detektivky opravdu nemusí.

Jediné, co bych mohla vytknout je, že se ke konci opakovaly určité fráze mezi Signou a Smrtonošem. Nebo mi to tak alespoň přišlo, a je to škoda. Knize nechybí čtivost a příběh je ideální do sychravých podzimních dnů.

4,5/5

24.10.2023 5 z 5


Princezna klamu Princezna klamu Danielle L. Jensen

Žena se usmála a vycenila na Laru rovné bílé zuby. “Ithicana je nebezpečné místo."
A já jsem nebezpečná žena, pomyslela si Lara.

Miluju trope domluveného sňatku, hate to love vztahy, a fantasy romance, takže tohle bylo něco pro mě :) Jasně, tu část “vezme si ho s myšlenkou, že ho později killne/rozloží jeho králoství/ - to už tady párkrát bylo zpracované, ale mně to zas tak nevadilo. Koneckonců, každej ten příběh je ve finále trochu jiný, a jakmile jsem se začetla, nešlo přestat. A bože jak jsem zase ponocovala :D Totálně jsem propadla tomu světu - ostrovy spojené mostem? A za mě i příjemná změna díky všem těm zvířátkům, které bych v reálném světě fakt nechtěla potkat O.O A na té obálce pořád vidím Halbranda a Galadriel z Prstenů moci - sorry not sorry, idk co bylo dřív (tipuju knihu), ale při čtení jsem si Arena a Laru reálně představovala jako ty herce. Jejich slovní přestřelky byly skvělý. Jen teda zmíním, že nevím proč, ale čekala jsem to víc spicy xD Na druhou stranu oceňuju, že je tady určitý (skoro až slow burn) building jejich vztahu. Samozřejmě celkově v příběhu nechybí akce, napětí, zrady a intrik :D Vím, že někteří ty samolepky nemají rádi, ale tohle je fakt pro fandy Maasové a Jennifer L. Armentrout.

4-4,5/5

“Je načase, aby nám naši nepřátelé přestali diktovat, jak máme žít..."
“Sen."
“Tak ho proměňme ve skutečnost."

20.10.2023 4 z 5


Vlkochodci Vlkochodci Samuel Sattin

Tohle byla neuvěřitelně BOŽÍ záležitost Pokud milujete legendy, Irsko, a animáky, věřím, že si tenhle příběh zamilujete. Hlavní hrdinka Robyn je dcerou lovce, kterého si najmou angličtí okupanti, aby zbavil lesy vlků, jenže legenda mluví i o Vlkochodcích - lidech, kteří se mění ve vlky. Robyn se skamarádí s divoženkou Mebh, která právě mezi Vlkochodce patří, a se svou maminkou jsou jedni z posledních.

Jedná se o adaptaci stejnojmenného filmu, který byl nominovaný na Oscary. Já se na něj teprve chystám, ale věřím, že si ho užiju stejně moc jako tuhle kouzelnou grafickou novelku. Na podzim je to za mě úplně ideální počteníčko, protože se příběh odehrává z velké části v lese, a dominují v něm krásné zemité barvy Plus ta legenda, magie a síla přátelství Opravdu to má svoje kouzlo

13.10.2023 5 z 5


Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

Po Dceři zimy jsem se na další knihu od autorky moc těšila, a moje očekávání Syn podsvětí naplnil. Přiznávám, úvod byl pro mě trochu zmatečný - seznámila jsem se tady s pro mě úplně novým druhem nadpřirozených postav alkonosty, ale pak jsem se chytla, a jela si na té vlně inspirované slovanskou mytologií. A že se to tady těmi bytůstkami jen hemžilo :D

Hlavnímu hrdinovi Matthewovi zmizí krámek, a aby ho našel musí se vydat na nebezpečnou cestu do podsvětí, protože právě tam končí všechny věci, které lidi ztratili. A na jeho cestě mu bude dělat společnost okřídlená dívka, lešij, rusalka, běsomar a nesmím zapomenout na totálně božáckýho černého kocoura Octobera. Všichni o něco přišli, nebo po něčem touží. Mně tyhle postavy, jejich minulost a motivace dost sedly.

Příběh mi přišel skvěle promyšlený, není zde nouze o emoce, napětí, akci, ale i trochu romantiky. V knize zavítáme i do Prahy, a naši hrdinové dokonce narazí na mou oblíbenkyni Moranu (hlavní postavu z Dcery zimy) :D

4,5/5

04.10.2023 5 z 5


Balada mrtvého světa Balada mrtvého světa Alžběta Bílková

Anotace mi dávala vibes Anihilace, ale ve finále jsem dostala něco úplně jiného Obě hlavní postavy - Robin a Kai mají určitý trauma, a nevyřešenou minulost ohledně smrti Kaiova bratra + je tady i lehká romantická linka. Máme tady nový originální svět se svou historií, božstvem, legendami a magií. A bože ten samotný hororový úvod?! Ten byl brutální ale pak už to bylo klidnější. Hodně mě zaujalo nakousnutí otázky cenzurování informací - lidi nevěděli vše, protože jim to bylo zatajováno. V příběhu se hodně putuje, ale rozhodně jsem tam nenašla žádná hluchá místa. Dvě další postavy v zápletce mi navíc připomněly můj oblíbený seriál Britannia. No rozhodně mě to dost bavilo, a myslím, že by to mohlo sednout třeba i čtenářům Naslouchače. Snad se brzy dočkáme dalšího dílu

4,5/5

03.10.2023 5 z 5


Ukradený dědic Ukradený dědic Holly Black

Na tuhle knihu jsem se moc těšila. Kruťas je pro mě srdcová záležitost, ale ne, nečekala jsem, že dostanu druhého Kruťase. Čekala jsem, že se vrátím do toho krásného a krutého světa víl, který Holly Black vytvořila, a potkám další postavy, a přečtu si jejich příběhy, a to jsem dostala

Přiznávám, že na Suren (Wren) jsem tak trochu zapomněla. Byla až moc vedlejší postavou v původní trilogii, že se mi z paměti poměrně rychle vypařila. Za to Doubka, nevlastního bratříčka Jude, který měl v příběhu od začátku velkou roli, na toho nešlo zapomenout

Ukradený dědic je z pohledu Suren a my čtenáři se hned na začátku dozvíme její origin - že je vlastně podvrženka, jak prožila část dětství šťastně v pěstounské rodině u lidí, co ji milovali, jak pak byla podle a krutě přinucena vrátit se do vílí říše, kde ji brutálně týrali, a jak skončila zpět v říši smrtelníků, kde se v jakési vidině pomsty snaží zvrátit všechny kletby a nevýhodné domluvy, které mezi sebou uzavírají lidé a nadpřirozené postavy.

Doubek na začátku příběhu Suren vyhledá, a tak trochu ji zachrání život. Ti dva mají společnou minulost. Ona neví, zda mu může tak úplně věřit, a on potřebuje její pomoc.

Pokud chcete nasát magickou atmosféru (nejen pro podzim), tohle je prostě kniha, kterou vám rozhodně můžu doporučit. Já si čtení užila. Většinou mě moc neučarují knihy, které jsou bohaté na květnaté popisy, ale jelikož tenhle magický svět miluju, hltala jsem stránku za stránkou. Není tady tak silná dynamičnost, kterou měl Krutý princ, ale ta zmijozelská aesthetica, a celkově temnější ladění, mi to bohatě vynahradily.

02.10.2023 5 z 5


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Tahle kniha má provokativní název, který vzbuzuje emoce, a rozhodně všechny zaujme. V zahraničí byl kolem ní velký boom, a já po dočtení můžu říct, že tomu naprosto rozumím. Můžete mít štěstí, a mít vztah se svou mamkou jako měly Rory a Lorelai z Gilmorek, a nebo je to složitější a komplikovanější, ne-li totálně toxické a devastující... Z téhle intimní zpovědi mě místy mrazilo - číst a sledovat, kolik toho bylo špatně, že nikdo nezasáhl,... Jennette vypráví o svém dospívání - jak ji matka nutila chodit na konkurzi, oblékání, hygiena,... A pak se příběh překlene přes bod, kdy její matka umírá na rakovinu, ale před Jennette je ještě dlouhá cesta - bojuje s poruchou přijmu potravy, závislostí na alkoholu, řeší svůj milostný život... a přichází i uvědomění si, co všechno bylo špatně. Rozhodně mě to zasáhlo. Nevadí, že třeba memoáry nejsou váš šálek kávy, pokud vás tahle non-fiction zaujala, určitě ji dejte šanci.

01.10.2023 5 z 5