Komentáře knihy Silo

pavel.2
02.08.2026

Posloucháno jako audiokniha, přičemž hlas slečny, co to namlouvá (Zuzana Kajnarová), je otravný - podobnou kadenci měla i některá z interpretů v Atlasu mraků (Jana Stryková nebo Kristýna Frejová), kde jsem to ale překousnul... tady ne, protože to začalo nudně, pak se skoro nic nedělo, takže nuda pokračovala, až jsem to vzdal. Alespoň ale otravnost interpretace audioknihy i samotný děj byly na stejné úrovni.

Bazalka6
27.07.2026

Howey Hugh, 1. Silo, 2. Turnus. 3. Prach. Hodnotenie 5/5. Nádherná postapokalyptická séria, presne podľa môjho gusta. Dokonca aj sfilmovaná do s série na Apple TV+. Ľudia žijú v obrovských silách pod zemou podľa presných pravidiel, ale nikto netuší kto a prečo ich vymyslel. Zem je zničená. Silá sú také zásobárne ľudí, s presne regulovaným životom, pôrodnosťou, schopnosťou prežiť. Len raz za čas je jeden z nich vyslaný na povrch očistiť čidlá a vonkajšie sklá. Je to trest smrti, už sa nevráti. Ochranné obleky sa rozpadnú a trestanec zahynie. Hlavnou ženskou postavou celých troch sérií je Julliete Nicholsonová. Postupne sa dozvedáme, kto silá (zásobárne ľudí – presne ako silá, kde sa uskladňuje obilie) navrhol, kto to celé riadi a ako. Jednotlivé silá o sebe nevedia a predsa Julliete také jedno „čistenie skiel“ prežije a prejde do rovnakého sila, aj keď toto vyzerá, že je mŕtve. A tak sa začne séria udalostí, keď sa situácia tomu, čo toto všetko navrhol, vybudoval a stvoril vymkne z rúk.

majakmp3
15.07.2026

SILO Hugha Howeye je Solidní post apo!
Kniha má za mě pomalejší rozjezd, ale za to po 20,5 hodinách končí nechutným clifhangerem - už teď se nemohou dočkat na další díly.
Silo je variací na téma Fallout, tedy nic originálního, na druhou stranu proč znovu objevovat Ameriku.
Hlavní devizou knihy jsou postavy a jejich příběhy, které jsou zkrátka prima. Pro milovníky žánru jde o jasnou povinnost.
Za mě 80 %.

puczmeloun
15.07.2026

Ke knize jsem se dostal přes doporučení a jsem za to velmi vděčný. Už začátek totiž člověka chytne. Druhá část očekávání trochu ochladí (teď už vím, že autor tuto knihu původně vydával po částech, jako samostatné povídky), ale pak už to jede bez zaváhání. Člověk hltá každou další větu, každou novou kapitolu, odhaluje svět Sila (a nejen jeho). Často se mi to nestává, ale tady jsem prostě nemohl přestat číst. Najednou bylo kdo ví kolik hodin ráno a zbývalo posledních 20 %. Nu už jsem opravdu musel spát a zbytek zhltal hnedle ráno. Ale jestli i pokračování budou podobná, pak tedy nevím, kdy se příští týden pořádně vyspím. :)*

PS: Co mě na knize opravdu bavilo, byl fakt, že každou mou připomínku k ději nebo okolnostem autor vždy v dalších řádcích nebo kapitolách vy/osvětlil. A tak to má být :)

*Psáno v roce 2017 a i když už pokračování tak dobrá nebyla a mělo to dle mě sestupnou tendenci, moc jsem se opravdu nevyspal. :D

protokol
05.07.2026

extrémna nuda. prešiel som po 10 kapitolu a skončil tak nudnú knihu som dávno nepočúval.

MilanKopeKnihy
24.06.2026 audiokniha

Recenze: Silo (audio)
(aneb když je nejnebezpečnější otázkou prosté „proč?“)
Ve spolupráci s OneHotBook Ivan D. Hladík

Existují příběhy, které tě baví. A pak jsou tu příběhy, které tě pohltí natolik, že při každé volné chvíli přemýšlíš, co se stane dál. A přesně takové je Silo.

Hugh Howey vytvořil fascinující postapokalyptický svět, ve kterém lidstvo přežívá hluboko pod zemí v obrovském silu. Nikdo pořádně neví, jak svět venku vypadá, proč lidé žijí právě tady ani kdo vlastně kdysi nastavil pravidla, podle kterých se všichni musí řídit. Jedno je ale jisté - některé otázky je lepší nepokládat.

A právě v tom spočívá největší síla celé knihy.
Silo není akční jízda od první minuty. Naopak. Příběh si dává na čas, postupně buduje atmosféru, odhaluje jednotlivé vrstvy tajemství a nechává čtenáře neustále pochybovat o tom, co je pravda. Každá nová informace přináší další otázky a já jsem se od příběhu nedokázal odtrhnout.

Co mě bavilo nejvíc, byla právě atmosféra uzavřené společnosti. Strach, manipulace, mocenské hry i obyčejní lidé, kteří se snaží přežít v systému, jehož pravidla už dávno nikdo pořádně nechápe. Hugh Howey skvěle ukazuje, jak snadno se může pravda stát nebezpečnou věcí.

Postavy působí uvěřitelně a lidsky. Nikdo není dokonale dobrý ani vyloženě zlý a právě díky tomu fungují jejich rozhodnutí o to silněji. Jakmile se začnou odhalovat první tajemství, příběh nabere tempo a promění se v něco, co jsem prostě musel poslouchat dál.

Zuzana Kajnarová odvedla naprosto fantastickou práci. Její přednes je přirozený, citlivý a dokonale vystihuje atmosféru celého příběhu. Dokáže skvěle pracovat s emocemi, napětím i jednotlivými postavami a nikdy jsem neměl pocit, že by něco přehrávala. Naopak - její hlas mě do světa Sila vtáhl ještě víc.

A o to víc jsem si poslech užil, protože celou sérii jsem před lety četl v knižní podobě a už tehdy mě naprosto nadchla. Přiznám se ale, že audioknižní zpracování dokázalo celý zážitek posunout ještě o úroveň výš. Díky skvělému přednesu jsem si znovu připomněl, proč patří Silo mezi moje nejoblíbenější postapokalyptické série, a některé scény na mě tentokrát zapůsobily snad ještě silněji než při prvním čtení.

Přesně takhle si představuji audioknihu, která nejen skvěle převypráví známý příběh, ale dokáže mu dodat úplně nový rozměr.

Shrnutí
Originální a neuvěřitelně atmosférický svět
Tajemství, která tě nutí poslouchat dál
Politika, manipulace a strach z pravdy
Skvěle napsané a uvěřitelné postavy
Zuzana Kajnarová podává perfektní výkon

Hodnocení: 10/10
(Protože některé dveře by možná měly zůstat zavřené… ale člověk stejně neodolá a chce vědět, co se skrývá za nimi.)

Za sledování na IG budu rád -> milan.kope.knihomol https://www.instagram.com/milan.kope.knihomol?igsh=MXd5bHJoeXMyZnl0Yg==

#kniznirecenze #tipnaknihu #bookstagramcz #kniznitip #audiobook OneHotBook Hugh Howey Ivan Dachs Hladík @zuzana_kajnarova Knižní závisláci Audiolibrix Audioknihy Audiolibrix

Ilcaznusli
09.06.2026

Sérii mi doporučil přítel.
Ha, možná vyměním i jeho protože jsem se tím sice prokousala (celou sérií) ale bylo to těžší než odrodit dvě děti. Postavy bez charakteru, příběh bez nápadu, další zbytečná politická plácárna se po ramenou. Jak už tu někdo psal, jako simulátor chození po schodech dobrý, jinak prostě ne.
Krásný příklad toho, že nálepka bestseller vůbec nic neznamená.

Hyaenodon
17.05.2026

(SPOILER) Seriál jsem neviděl. Na jednu stranu má kniha spoustu pěkných obratů a postřehů, na stranu druhou... Podle mě autor vše důležité vynechává. Samotné povstání působí škroběně (předchozí čističi neměli kamarády?), bojové pasáže jsou skoro vynechány - mnohem více prostoru je věnováno tomu, jak některá postava pláče, nebo jí alespoň "tečou slzy". Bernardova likvidace je totálně odfláknutá zapraskáním vysílačky na schodech (provedení?, reakce sila?) a třemi řádky ve vstupní komoře (poté, co Juliette zjistí, že to není Lukas). Myslím, že se autor pokouší o vykreslení jakési pseudototality, ale děsně mu to nejde (což americkým autorům obecně - dobře pro ně, protože ji nezažili). Kniha neskončí, ale přestane ve chvíli, kdy to začne být zajímavé, což je v mém vydání částečně zamaskováno Holstonovými složkami. Za mě průměr a nevyužitý potenciál samotného nápadu.

ŠárkaK.17
05.05.2026

Profláklým bestsellerům se obvykle vyhýbám a opět se mi potvrdilo, že dobře dělám. Příběhově to stálo za starou belu, snad čtvrtina knihy je jen o tom, jak někdo jde po schodech. Sotva poznáte pár postav, hned umřou, a zase se chodí po schodech... Vnitřně to nedává smysl, technické části jsou nezvládnuté. Proč by nikoho nenapadlo sestavit výtah? A proč potřebují žáruvzdornou pásku na průchod toxickým, ovšem ne žhavým, prostředím? A těch nelogičností je čím dál víc - později máme čtyřicet let staré ovšem nezetlelé mrtvoly, stejně starou polívku v kastrolu a také tak stará hnijící rajčata...
Překlad? Mizerný. Chyby v překladu ("promiň" místo "to mě mrzí" jako reakce na smutný osobní příběh), nezvládnuté tykání/vykání (nelze tykat někomu, koho oslovujeme ctihodnosti!), gramatické chyby (botama, to už je na úrovni školáka), špatný slovosled, nepochopené fráze, pasáže, které ani nedávají smysl a mohla bych pokračovat donekonečna.
Celkový dojem? Jednoduše ztráta času. Původní povídka ještě nebyla až tak zlá, ale tohle prostě nestojí za to.

Arwen777
11.04.2026

Knihu jsem před mnoha lety koupila jako dárek manželovi a sama jsem se k ní dostala až teď, když jsem měla chuť na sci-fi.
Myslím, že před 10 lety by mě nadchla více, přeci jen za tuto dobu technický vývoj a i tato literatura nabídly mnoho překvapivého. Nicméně i tak si myslím, že se jedná o velmi dobrý román z post apokalyptického světa, kdy lidstvo přežívá v obrovském podzemním silu, protože povrch Země je toxický. Autor představuje svět rozdělený na kasty podle práce, kterou vykonávají, a to by lidstvo nebylo lidstvem, aby se někdo nesnažil vytěžit co nejvíc jen pro sebe.
Zvažuji seriál, který byl podle knihy natočený a myslím, že si časem vezmu i další díl této trilogie.

Tanja00
07.04.2026

Po přečtení mám trochu smíšené pocity. Celkově mě to zaujalo a nutilo číst dál, byly tam i neotřelé zápletky, takže doporučuji dál.

Ticiana
20.03.2026

Mam rada postapokalypticke knihy. Videla jsem serial a ten me pohltil a stejne to mam i s knihou. Serial jsem videla davno, takze me prepadali spis jenom mzitky. Silo je akcni ale tak trochu si nedokazu predstavit ten svet a ten zivot. Jsem zvedava na dalsi dily. Skoda, ze ten druhy je spis o minulosti a teda jen doufam, ze bude stejne dobry a ze mozna sem tam se dostaneme i k Jules a Solovi/Jimmimu.

abssint
21.02.2026

Nejdříve jsem viděla filmové zpracování - seriál - a i když se mi líbil, opět musím přiznat, že kniha je mnohem lepší. Taky mi při čtení došly některé souvislosti, které mi u seriálu unikly... anebo tam nebyly tak dobře vysvětleny. Děj má spád a tu správnou rychlost. Jdu na druhý díl!

Temetese
11.02.2026

Silo je pro jeho obyvatele celým vesmírem, vším co znají. Když se však začnou kupit záhadné smrti a stále více otázek ohledně proslulého čištění, uvědomí si, že ne vše může být takové, jak elity kážou...

Již dlouho jsem nečetl knihu, kde bych tak lpěl na každé straně a napjatě čekal, co má ještě autor v rukávu a jak skončí skvěle sepsaný příběh a worldbuilding. Doporučuji všem milcům propracovaných příběhů a nejen sci-fi fanouškům.

SPOILER: Rád bych se na chvíli pozastavil nad postavou IT šéfa Bernarda, neboť se na první dobrou může zdát, že se jedná o prvotřídního záporáka. Když jsem však chvíli nad jeho osudem polemizoval, dospěl jsem k názoru, že by vlastně klidně mohl být kladná postava, protože, i když pro nás zcela nemysletelnými prostředky, se snaží o jediné - o přežití sila, neboť nestabilita se rychle může změnit v kolaps a zánik civilizace, jak jsme se mohli v knize přesvědčit.

Polariss
03.12.2025

Zajímavá a originální post-apo jízda. Vlastně se dost divím, že jsem se k tomu dostal až po tolika letech, když boom už to má dávno za sebou. Nápad s toxickým větrem a lidma zahrabanýma hluboko pod zemí v dokonale promyšleným Silu je super a svět působí uvěřitelně i dost klaustrofobicky. Příběh umí vtáhnout a tajemství se odkrývají hezky postupně. Jenže… občas to celé zadrhne na stylu. Místy je to napsané tak trochu neohrabaně, takže to sráží jinak výborný nápad. Škoda — mohlo to být fakt top. Ale i tak je to čtení, které stojí za to. Další díl určitě zkusím, jen si dám asi malinko odstup.

DaViD_082
15.11.2025

Netradiční struktura vyprávění, která hlavní postavy a jejich dějové linie uvozuje skrze dva vynikající "povídkové" prology (v součtu čtvrtina knihy) z pohledu zcela jiných postav. Problém je, že ty prology jsou nepoměrně lepší hlavní části.

Čert vem, že si autor po stránce "jak ta společnost/silo fungují" značně odporuje, že to nemá mnohdy logiku apod. Ono o tyto aspekty skutečně nejde, není to postapo v klasickém slova smyslu. Horší je, že se mu druhá polovina knihy rozpadá do vatou vyplněné variace na dnes tolik populární "young adult" série o vzepření se systému a co hůře, neumí pracovat s postavami. Je vidět, že k nim jako autor vztah má, ale nedaří se mu dostat je ze striktně černobílé škatulky. Což působí o to divněji, že události a činy jsou mnohdy ambivalentní.

Jak mě začátek nadchl, tak ve výsledku jsem zklamaný více než co jiného. Nechybí tomu sice potenciál, ale ten zůstává spíše tušený než převedený do praxe. Jakkoli se to zpočátku tváří jako něco ambicióznějšího, tak je to ve výsledku akorát solidní tuctovka na jedno přečtení.

mareksevc
02.11.2025

kvalitný príbeh , zo začiatku sa treba na čítanie dosť sustrediť a mať nato chuť a energiu ale potom už to ide samé

Knihontýnka
23.10.2025

Tohle bylo hodně zajímavé a originální čtení, byť je představa tak zvráceného konce lidstva, jak ho známe, nepředstavitelná. Rovnou pokračuji dalším dílem a jsem zvědavá, co se dozvím o “předtím”

Book_dragon
21.10.2025

Dala bych 10 hvězdiček, kdyby to šlo. Seriál podle této knihy jsem viděla cca hned potom co vyšel, a jelikož velmi nerada čtu knihu, když vím, co se stane, byla jsem vůči této knize velmi skeptická. Ale to byla bomba! Nevím, možná mám tak špatnou paměť, nebo příběh v seriálu mi tolik neutkvěl, ale ta kniha mi přišla úplně jiná. Během čtení jsem vysloveně cítila ten příběh, byla jsem v tom bunkru s postavami, prožívala všechny jejich pochybnosti… To je prostě skvěle napsaná kniha, kterou nešlo přestat číst. Jako jo, pár technických detailů nedávalo smysl, ale upřímně - kniha byla tak čtivá, že jsem neměla problém sem tam přimhouřit oko. Hned jdu na další knihu a těším se jak malá.

Gracian1964
04.10.2025

Dobre napísané post apo.... Napínavé, dramatické, prekvapivé. Určite si chcem prečítať aj zvyšok tejto trilógie a dúfam, že bude rovnako dobrý, ak nie lepší.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi