Silo diskuze

Silo https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203632/bmid_silo-silo-wj3-203632.jpg 4 1983 500

Silo série

1. díl >

V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem. Filmovou verzi se chystá natočit Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor).... celý text

Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Wool , 2011


více info...

Diskuze o knize (27)

Přidat komentář

WoX
29.12.2023

Zdravim:)
Nevite prosim nekdo, jestli se chysta audiokniha teto serie? Diky, Michal

Hamec
08.03.2023 5 z 5

Filmtoro.cz, 8.3.2023
Nový sci-fi seriál ukáže lidstvo na pokraji smrti. Trailer vypadá naprosto luxusně
První dvě epizody seriálu budou mít na Apple TV+ premiéru 5. května.


klmonkaa
02.02.2023 5 z 5

marketa3815 nevynechávajte Turnus, sú tam celkom dôležité veci, ktoré do skladačky zapadnú až v Prachu... Nevzdávajte to! Držím palce! :D

FraGyver
02.10.2021 5 z 5

14 dní po postu vyveden z omylu. :D Ale rád, musím podotknout.
Těžko říct, jak se ohledně těch novinek cítím. Scénárista Band of Brothers, Rebecca Fergusson jako Jules, Tim Robbins aka Andy Dufresne z Shawshanku jakožto Bernard - to vše jsou relativně super zprávy.
Na druhou stranu produkce Apple TV mě trošičku děsi, vzhledem k tomu, jak se zatím jeví zpracování Nadace. Opravdu doufám, že těch vlastních nápadů do toho narvou co nejmíň.
Díky za info každopádně. :)
E: Jestli všechno dobře chápu, AMC to stále spoluprodukuje, což mě trochu uklidňuje.

Lenka.Vílka
08.09.2021

Už je ohlášeno obsazení, viz fb vydavatele, takže už asi kroky budou jen dopředu a ne dozadu ;) a jelikož Apple, o finance strach nemám. Ty teď pumpujou jako o život :)

FraGyver
03.05.2021 5 z 5

Vzhledem k tomu, že o plánovaném filmu je od 2012, kdy byla prodána práva, ticho a o plánovaném seriálu bylo jen oznámeno, že by námět pro AMC měla zpracovat LaToya Morgan, což bylo v roce 2018 a od té doby je taky ticho, tak bych se moc neradoval.
Co se filmu týče, tak nakoupená práva ještě nutně neznamenají, že film vznikne.
Co se seriálu týče, tak Morgan se od té doby upsala jiným projektům a vzhledem k tichu usuzuju, že max napsala pilotní epizodu a ta už dál přes pohlaváry AMC neprošla.

whack
13.01.2020 4 z 5

Celá séria má byť sfilmovaná, tešíte sa? :D

whack
03.01.2020 4 z 5

NatyDee, možno práve pod zemou je budúcnosť...

DoDidDone
22.07.2017 3 z 5

Trochu mě mrzel ten konec... Čekal jsem, že je Juliette všechny ze sila 17 odvede do sila 18. :(

NatyDee
15.05.2016 3 z 5

Zajímavý pohled na apokalypsu, která se mohla stát na Zemi. Nikdy by mě nenapadlo vybudovat Silo do země. Udivilo mě, jak lidé běhali po schodech nahoru a dolů, museli mít opravdu fyzičku. První co mě napadlo, proč tam nebyl výtah? Knížka mi dala trochu zabrat, ale dočetla jsem jí a chystám se číst i druhý díl. Spoiler: je pravda, že v úvodu jsem si myslela, že opravdu se dá dýchat venku, ale jak se ukázalo není tomu tak. Ani mě moc nepřekvapilo, že úsek IT všechno ovládá a manipulují se vším, jak se jim to hodí.

Walsroy
04.01.2016

Kniha bez pointy a hlubší myšlenky. Konstrukt napínavosti alla Letiště nebo Hotelu od Hayleho,tzn. skákání z kapitoly do kapitoly v různých třech rozehrátých dějích,jen aby rostlo napětí na jehož konci nic není , takže nic originálního. Připraveno na další pokračování,zbývá totiž odhalit kdo za tím vším vlastně stojí. Marťani z oddělení IT to totiž nejsou tak docela. Škoda peněz,největší hodnotu má krásná vazba.

Phorbo
17.12.2015 4 z 5

Ač jsem to četl jedním dechem a chtěl jsem zjistit, jestli je to právoplatný bestseller, tak mě konec lehce zklamal. Vlastně jsem Bernarda chápal a docela jsem mu držel palce. Přece jenom revoluci si v Silu nemůže obyvatelstvo dovolit. Zničilo by se, a co by potom nastalo? Pochybuju, že zrovna to, co se stalo právě v našem Silu 18. Spíš by to skončilo jako v sedmnáctce. Ale je možné, že to tam vyřešili trochu jinak a Juliette to vlastně svým návratem a spálenou kůží zachránila. Stala se ikonou.... ale čeho vlastně? Sám nevím.
Juliette je sama o sobě hodně velká sebevražedkyně. Ač se jednou "proviní" a nezaslouží si jít čistit, málem nepřežije. Ale přežije, a potom jde do vody. Zase málem nepřežije. Chtějí jí zabít milého, tak hold zase vyleze ven a vezme si deku z žáruvzdorné pásky. Nejspíš na argonový piknik. Jenže si vleze do komory, zakryje sebe a potencionálního milence, ale ten stejně umře a vyklube se z něj největší mrcha v Silu. Peter a Lucas se na Bernarda domluví, to je mi jasné, ale co teda se stalo pak? Vykecali všechno lidstvu v silu 18? Komunikoval Walker s ostatními sili? Nebo co jako? Je to hodně otevřené, takže doufám, že v dalších dvou dílech budou otázky zodpovězeny...

martin6849
27.08.2015 3 z 5

První část knihy se u nás objevila jako povídka v časopise XB-1 (5/2013, končila čištěním šerifa) a velmi se mi líbila. Hlavně ta pointa na závěr. Jako román se mi to taky dobře četlo, ale už to bylo takové slabší.

!!! Pozor spoiler !!!

Trošku moc rozvláčné, chvílema trošku moc přitažené za vlasy. Chápu, že autor chce, aby lidi měli strach zvenku a nechce, aby se sebou sila komunikovala navzájem, ale nerozumím tomu, proč to tak je. Je jasné, že mají být nezávislí, ale to by i při nějaké vzájemné komunikaci byli. Další věc je, že když by se několik set let vyvíjeli (de facto) nezávisle na sobě, už by si pak navzájem ani nerozuměli, vzhledem k tomu, že by se jejich jazyky vyvinuly do (podle mě) dost různých dialektů. Takže tvůrci sil chtěli mít homogenní skupinu lidí, kde by všichni byli závislí na všech a přitom ve skutečnosti by nakonec měli 50 skupin lidí, které se ani navzájem nedomluví...

Jsem zvědavý na druhý díl.

piratmartin
23.02.2015 4 z 5

Koka: no nicméně si myslím, že autor film Sexmise určitě viděl :-)) Na druhou stranu, když pak čteš dál, tak seš aspoň překvapená.

Koka
23.02.2015

piratmartin - tak to jsem ráda, že Silo není bohapustá vykrádačka. Když tak totiž čtu některé anotace současných knih nových autorů, mívám neodbytný pocit, že "tohle jsem už někde viděla". No jo, když literatura odráži život, tak je jasné, že počet témat není nekonečný, a v životě i v literatuře se tak mnohé opakuje.

piratmartin
23.02.2015 4 z 5

Koka: Ano, viděl sem sexmisi a ze začátku mě to přišlo jako by to autor vykradl, až sem začínal být nasranej, jestli tomu tak bude, naštěstí příběh byl nakonec jiný a skvěle sem se bavil a na sexmisi zapoměl.

piratmartin
23.02.2015 4 z 5

Hláška, kterou sem si zapamatoval: "Psa bral jako stroj, který na jedné straně žere a na druhé sere."
Jinak kdo myslíte, že byly tajemné hlasy z vysílačky: "Nikdy nás nenajdete!"? Byli to ty děti nebo kdo?

Babouš
23.01.2015 5 z 5

Druhý díl vyjde v prosinci! :) http://www.bux.cz/knihy/181817-silo-2.html

kachnch
03.09.2014 5 z 5

První příběh z budoucnosti, o které bych si dokázala představit, že se jednou vážně uskuteční.
Výborně napsaná knížka s výborným příběhem. Jedno z velkých plus dávám za to, jak autor dokázal i zdlouhavější popisy podat zajímavě. Za nejlepší část považuji objevení nového Sila; celkem mě mrzelo, že v knížce bylo prakticky až ke konci a nebylo do příběhu zahrnuto více.
Asi bych čekala o něco zajímavější konec, ale zklamaná rozhodně nejsem.

Patw
07.08.2014 5 z 5

Koka: Asi na to. Zkusím se schválně - kvůli silu - po filmu poohlédnout. :)

Koka
06.08.2014

Patw: děkuji za rychlou reakci. A ten film rozhodně doporučuji, jsem totiž přesvědčena, že nějaké styčné body se Silem se tam jistě najdou. A i kdyby ne, je to skvělá zábava.

Dodatečně: Až teď jsem si přečetla všechny komentáře k Silu a zjišťuji, že ta podobnost tématu s námětem Sexmise nenapadla jenom mě, je tam podobný názor i od někoho jiného. Tak asi na tom opravdu něco bude.

Patw
06.08.2014 5 z 5

Koka: Vážně? Tohle myslíš Sexmise film jsem neviděl, jen si přečetl o čem to je na csfd. A mohu tedy říct, že se Silem to nemá nic společného.

Koka
06.08.2014

Anotace Sila mi velice převelice připomíná slavný polský film Sexmise, který mám hrozně ráda. Prosím, je tady někdo, kdo zná ten film a četl i tuto knížku, aby mi to mohl potvrdit či vyvrátit?

Patw
06.08.2014 5 z 5

Jsem zvědav jak dopadne film, protože natočit ty pocity, nabudit atmosféru a prostě zahrát to tak přesvědčivě jak je to napsané... to bude pořádný oříšek. Naprosto strhující kniha ještě líp napsaná.

Petrasuvicka
04.07.2014

No...takhle, on natáčí film High Rise, věžák, kde lidi žijí jako ve vlastním světě, kde je úplně všechno. Jen není podzemí jako Silo, ale nad zemí a já ty dva filmy zaměnila. Myslela jsem si, že Silo je připravovaný film High Rise. Ale v podstatě jde o totéž, jen s trochou odlišnosti. Proto jsem ten příspěvek pak smazala, když jsem si všimla, že jsem si spletla dvě různé knížky znějící stejně, takže i proto to nemůžeš najít. Nechtěla jsem tu někoho mystifikovat, takže se za ty mylné informace omlouvám.

Nicméně by bylo super, kdyby do hlavní role dali někoho jako Hiddlestona. Jinak o tom Ridleym Scottovi jsem zahlídla něco jenom v komentářích tady na databázi. Nic víc k tomu taky nevím. V mým hledáčku je především zfilmovaná verze Dítě číslo 44, takže svou pozornost zaměřuji na jinou zfilmovanou knihu O:-)

petaSk
04.07.2014 3 z 5

Petrasuvicka: kde jsi to vyčetla o tom Tomovi Hiddlestonovi? Byla by to fajn volba, hlavně ve spojení se Scottem - ten už potřebuje nějaký úspěch - ale nikde tu informaci nemůžu najít

petaSk
30.06.2014 3 z 5

Mně by zajímalo, kdy budou u nás vydány další dva díly "Dust" a "Shift".

Mimochodem: myslím, že i toto půjde natočit - natočit se dá všechno. Záleží na přístupu, režisérovi, hercích a dalších stovkách lidí, co na tom budou spolupracovat.