Vlkochodci

Vlkochodci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519949/bmid_vlkochodci-kzb-519949.jpg 5 55 20

Mladá Angličanka Robyn a její otec, mistr lovčí, se vydávají do Irska, aby pomohli lordu protektorovi vyhubit poslední zdejší vlky, a zkrotit tak tuto divokou zemi. Robyn by svému otci ráda pomohla, místo toho je ale nucena zůstat za hradbami města Kilkenny a dřít se s ostatními dívkami v paláci jako služka. Jednoho dne se proto vydá do divočiny na vlastní pěst. Hned na okraji lesa ji ale přepadne vlčí smečka, a nebýt divoženky Mebh, kdo ví, jak by to dopadlo. Obě dívky se záhy skamarádí a Mebh Robyn ukáže, jak vypadá život v lese mezi divokými šelmami. Patří totiž mezi Vlkochodce – starý keltský kmen, jehož členové jsou schopni měnit se ve vlky. Mebh a její matka jsou však poslední svého druhu a angličtí okupanti pro ně představují nepřítele, se kterým se ještě nikdy nesetkaly. Pokud Robyn svým novým přátelům nepomůže, hrozí, že jejich národ navždy zmizí ze světa Komiksová adaptace stejnojmenného filmu nominovaného na Oscara využívá nádherné ilustrace převzaté přímo ze své filmové předlohy a doplňuje je o exkluzivní úvod popisující historii kmene Vlkochodců.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Bambook
Originální název:

Wolfwalkers: The Graphic Novel , 2020


více info...

Přidat komentář

šárofka
14.04.2024 5 z 5

Strašně moc hezký komiks o dvou kamarádkách.

Kobzíci
31.03.2024 5 z 5

Nádherný a zároveň opravdu napínavý příběh. Překrásné ilustrace.


martina.culik
09.03.2024 5 z 5

Filmové zpracování neznám ani jsem o něm neslyšela, ale zaujaly mě ilustrace i to, že se příběh odehrává v Irsku.
Prvních pár ilustrací mě trochu znejistilo, protože neodpovídají obálce a (naštěstí) ani zbytku knihy. Jedná se jen o "úvod do problematiky".
Příběh byl zajímavý a hezky zpracovaný.

smrtonos4157
17.02.2024 5 z 5

Tady jsem film neviděl ale o to víc se na něj těším. Opět dobrý převod do komiksové podoby a kvalitní vydání..

Adam84
17.02.2024 4 z 5

Kouzelné keltské dobrodružství je zde převedeno do komiksové formy a nabízí étericko-epické fantasy vyprávění, které je sice prvoplánově určeno dětem, ale dle mého vhodné pro všechny bez omezení věku.

Filmová předloha dá přeci jen o něco více vyniknout atmosféře podmanivých animací, ale s trochou fantazie i tohle zpracování za předlohou o mnoho nezaostává.

trudoš
26.11.2023 4 z 5

Na to, že jde o sestříhanou verzi stejnojmenného animovaného filmu do komiksové podoby, funguje příběh bez jediného škobrtnutí. A to mluvím jako člověk, který původní snímek neviděl. Ale kromě akčních scén, u nichž občas není úplně jasné, co se na panelech děje, působí práce Samuela Sattina velmi profesionálně. Kazí to pouze finální podoba knihy, za kterou je zodpovědné nakladatelství Grada Publishing – ono dát do brože komiks pro mládež za takřka pět stovek si říká pouze o to, že skončí s rozpadlou vazbou ve sběrně papíru. Bohužel.
Každopádně obsah perfektní, tvůrci pracují s dojemným motivem dívčího přátelství a touhy po celistvé rodině v zajímavých časech, přičemž prim hraje stará osvědčená revolta dětí vůči pravidlům dospělých. Napětí je pak v závěru vygradováno do takové míry, že i když víte, co bude následovat (logicky dobrý konec, ne?), přesto trnete v očekávání, jak daleko autoři zajdou. U Tomma Mooreho a Rosse Stewarta totiž nikdy netušíte, koho si připíšou na seznam padlých.

Sančez
26.10.2023 5 z 5

Tak tohle bylo ňuňu naprosto úžasná komiksová pohádka. Tohle prostě musíš mít.

veruptackova
16.10.2023 4 z 5

Komiksová adaptace filmu nominovaného na Oscara je plná krásných ilustrací, napětí, irské historie a legend. I přesto, že je tu poměrně hodně stran a celkem málo textu, klade velký důraz na význam přátelství, rodiny a svobody. Svižný děj, krásné ilustrace a akční závěr vám toho na grafický román předá opravdu hodně.

Vlkochodci jsou doporučováni pro čtenáře od 11 let, ale já bych se nebála knihu darovat i starším milovníkům komiksů. Je to zase něco trochu jiného než běžné komiksy a rozhodně má co čtenářům předat. Pro mě byl tento příběh velmi milým překvapením. Rozhodně doporučuju!

Prokrastinuji
13.10.2023 5 z 5

Tohle byla neuvěřitelně BOŽÍ záležitost Pokud milujete legendy, Irsko, a animáky, věřím, že si tenhle příběh zamilujete. Hlavní hrdinka Robyn je dcerou lovce, kterého si najmou angličtí okupanti, aby zbavil lesy vlků, jenže legenda mluví i o Vlkochodcích - lidech, kteří se mění ve vlky. Robyn se skamarádí s divoženkou Mebh, která právě mezi Vlkochodce patří, a se svou maminkou jsou jedni z posledních.

Jedná se o adaptaci stejnojmenného filmu, který byl nominovaný na Oscary. Já se na něj teprve chystám, ale věřím, že si ho užiju stejně moc jako tuhle kouzelnou grafickou novelku. Na podzim je to za mě úplně ideální počteníčko, protože se příběh odehrává z velké části v lese, a dominují v něm krásné zemité barvy Plus ta legenda, magie a síla přátelství Opravdu to má svoje kouzlo

fvalek
07.10.2023 5 z 5

Opravdu moc hezká fantasy pohádka, která čerpá z irského folkloru a dokáže čtenáře přenést přesně do takové nálady. Možná to dělají zrzavé vlasy hlavní hrdinky nebo to kouzelné prostředí, ale vážně jsem cítil takovou tu divokou Britskou historickou atmosféru. Kniha je navíc moc hezky nakreslená, a i když to je hlavně efekt papíru a čte se rychle, tak je i celkem obsáhlá.

Po dějové stránce je to v podstatě klasická pohádka, která trošku spadá do schématu Disneyho pohádek typu Rebelka apod. Dvě sympatické postavy vymykající se dobovému očekávání se setkávají a společně zažívají dobrodružství, do toho se pletou rodiče, kteří jsou nakonec dobří, no a samozřejmě nesmí chybět opravdový záporák, který nakonec chystá horší věci, než se zpočátku zdají. Asi to není příliš originální, ale to ani nemusí být, v tom je kouzlo pohádek. Originálním prvkem jsou Vlkochodci a jejich mytologie a schopnosti, to mě bavilo.

Cílová skupina jsou spíš mladší čtenáři, ale i jako dospělý jsem si čtení užil a setkal se se zajímavými literárními jevy i dějovými zvraty. Na konci knihy se ukazuje nějaká chystaná kniha v podobném stylu nebo možná celé edici, takže se na ni určitě chystám. :)

spencer
05.10.2023 5 z 5

Vlkochodci jsou překrásným grafickým románem, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Nejenže obsahují rozmanitě barvité ilustrace, ale taky zajímavý příběh. Ten sleduje Robyn, mladou dívku žijící s otcem, jenž je lovec vlků. Když se mu Robyn jednoho dne snaží pomoci, potká v lese divoženku Mebh s její vlčí smečkou, čímž započne velmi nečekané přátelství, které dá do pohybu dost událostí.

Jak už jsem naznačila, děj se hodně zaměřuje na přátelství, rodinu a na to, jak dokáže laskavost a lidskost budovat vztahy mezi lidmi. Mimoto se věnuje porozumění a významu slova svoboda. Vyprávění je nasáklé irskou historií a foklorem, což je téma, jenž osobně mám moc ráda a v tomto případě bylo opravdu dobře zpracováno.

Těším se, až si pustím animovanou předlohu. Pokud máte rádi irské pohádky, rozhodně se čtením neváhejte.

veriszv
02.10.2023 5 z 5

Opravdu krásný příběh a krásné grafické provedení!

Vruznychsvetech
23.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Ve dne dívkou, v noci vlkem. Ve dne knihomolkou, v noci bojovníkem. Každý z nás ať už vědomě, či nevědomě určitě po něčem toužil. Možná jste si přáli stát se někým jiným? Možná jste si přáli stát lepší verzí sebe samého. Anebo se vám něčí charakter, superschopnost líbila natolik, že jste se po ní též zatoužili. Vždy to, ale vedlo k nějakému kladu.

Hlavní hrdinka Mebh má taky svou zvláštnost, svou superschopnost, kterou ona sama bere jako výhodu. Váží si jí a neměnila by, je hrdá na to kým je a je hrdá i na své lehce specifické přátele. Díky ní, můžeme sledovat, že být jiný není špatné a může nám pomoci uvědomit si, že každá naše výjimečnost nás dělá o něco více důležitějšími pro tuto společnost. Na druhé straně máme pohled, tolik typický pro většinovou společnost. Cokoliv je jiné se stává automaticky děsivým, nechtěným a něčím navíc. Jak to tak bývá neexistují kompromisi a autorita si potřebuje nutně dokázat, že je něčím více než ve skutečnosti je.

Po celou dobu můžeme sledovat i jeden velký sen. Sen mladé dívky, co byla vytržena z vlastního prostředí, které jí bylo tak známo. Vidíme pohled dítěte, co netouží po ničem více než trávit čas se svým otcem, jako tomu bylo dříve. Sledujeme dítě po kterém chtějí ať se přizpůsobí jiným pravidlům a jiným podmínkám víceméně ze dne na den. Slibují jí za to, že zde pak v bezpečí bude moc zůstat i nadále. Nikoho nezajímá, že potom vlastně vůbec netouží, že netouží být vojáčkem v jejich hře a mnohem raději rozjede svojí vlastní i když se z počátku zdá býti skoro nemožnou, či velmi obtížnou.

Dostáváme náhled na to, jak dospělá duše přihlíží na tu dětskou. I když se tváří, že je chápavá opak je pravdou. Jakmile jde do tuhého věří raději jiným dospělým než, aby si připustil že dětská fantazie sice je kolikrát velká a plná neexistujících příšer, ale mnohokrát, že se v ní skrývají i ty příšery až příliš reálné.

Vlkochodci jsou svojí grafikou naprosto nádherným dílem. Na první pohled vhodným pro děti, svým skrytým poselstvím si myslím, že zaujme i ty starší.
Za mě bezpochyby 5 z 5 a velké doporučení!

_Brunetka_
22.09.2023 5 z 5

V žánru komiksů je tohle opravdová dokonalost. Graficky se jedná o pastvu pro oči vážně tomuhle jde jen těžko konkurovat (stane se to jedním z mnoha pokladů vaší knihovny). Příběh je originální díky zapojení legend a mě moc bavil. Obrázky jsou seskládány v jakémsi řádu a já se nikdy neztratila. Jediné, co snad můžu zkritizovat, je, že to celé uběhlo až příliš rychle. Jinak se tu objevily i nějaké zvraty, vtipné a smutné momenty, S koncem jsem moc spokojená. Pokud si rádi přečtete nádherný komiks s nadupaným obsahem, tady máte můj tip! Já se rozhodně chystám i na další, který má od této dvojice autorů vyjít.

nela3812
21.09.2023 4 z 5

S filmovým zpracováním nemám zkušenost, ale zaujala mě anotace a graficky dechberoucí obálka. Očekávala jsem tedy, že se to samé skrývá uvnitř. A kresby mě rozhodně nezklamaly. Je to barevné, hravé a vypadá to na pohled opravdu moc hezky. Užila jsem si tedy nejen čtení, ale také kochání se obrázky.

Samotný příběh hezky graduje, je vtipný a smutný zároveň. Ale díky hlavním postavám je především neuvěřitelně hravý a i přes zmíněné smutnější scény se do příběhu zamilujete a budete se usmívat od ucha k uchu. V příběhu nejsou žádné morbidnosti, sex a nebo jakékoliv násilí. Určitě bych jej doporučila jakékoliv generaci a všem čtenářům, které na první pohled zaujme. Pusťte se do něj a nebudete litovat!

V příběhu mi chybělo trochu více textu. Jedná se sice o komiks, Ale i přesto si myslím, že jsme byli ochuzeni o zajímavé konverzace či popisy. Osobně bych jich tam ráda měla více, protože ačkoliv řeknou obrázky mnohé, dialogy nám nepředají. To je pro mě drobným mínusem celého komiksu.

No, já jdu mrknout na film! Jsem na předlohu neskutečně zvědavá!

Hodnocení: 4,5/5

eva3992
16.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Robyn a její otec se vydávají do Irska, aby pomohli vyhubit poslední vlky. Robyn by ráda otci pomohla, ale musí zůstat za hradbami a pracovat v paláci. Volání divočiny je však silnější a sama se vydá do lesa. Tam ji přepadne vlčí smečka, naštěstí je poblíž divoženka Mebh, která ji zachrání. Sama totiž patří mezi Vlkochodce, starý keltský kmen, jehož lidé se dokáží proměnit ve vlky. Robyn se jim rozhodne pomoci, aby spolu s vlky nezmizeli ze světa.

To byla nádhera! Nevěděla jsem, co mám očekávat a dostala jsem krásný příběh plný emocí. Zároveň i akční, dobrodružný, milý, dojemný, ale hlavně silný příběh. Vůbec jsem netušila, kam se příběh bude ubírat, byla jsem tak překvapena a místy jsem při čtení ani nedýchala. A to i přesto, že je to komiks, kde máte více obrázků než textu. Opravdu to na mě zapůsobilo.

Jakmile komiks uviděla moje desetiletá dcera, byla nadšená. Okamžitě mi knihu zabavila a pustila se sama do čtení. Bylo skvělé ji při tom pozorovat, jak vnímá jednotlivé obrázky jinak než dospělý. Všímá si jiných detailů, zaujmou ji i jiné věci.

Kniha pro všechny generace a za nás ji můžeme doporučit jak pro dospělé, tak i pro děti. Stojí to za to.

Kni-holka
21.08.2023 5 z 5

Máte rádi legendy a mýty starého Irska? Navštívili jste někdy tuto kouzelně zelenou zemi? Jste fanoušci grafického zpracování filmu Norman a duchové?

Fadó, fadó... (Bylo, nebylo...)
Dle staré legendy chrání irské lesy Vlkochodci - napůl lidé, napůl vlci - kteří vládnou léčivou mocí. Když do irského království Osraighe přišel Naomh Pádraig (svatý Patrik) kázat o víře, tento kmen na rozdíl od ostatních lidí neposlouchal a odmítal se vzdát starých zvyklostí. Někteří tvrdí, že je svatý Patrik proklel. Jiní zase, že jim požehnal. Buď jak buď, od té doby chodí světem v lidské a v noci ve vlčí kůži a udržují mír mezi člověkem a přírodou.

Až doteď...

Vlkochodci, v originálu Wolfwalkers, je magickým příběhem o přátelství, rodinných vztazích a lásce k lesu a přírodě vůbec.

Na tuhle knížku jsem se opravdu moc těšila. Při jejím čtení jsem poslouchala i písničky ze stejnojmenného filmu a přenesla jsem se tak na kouzelné místo a proháněla jsem se s Robyn a Mebh po zelených lesích.

Laxik
11.08.2023 5 z 5

Abych řekl pravdu, filmu jsem na chuť úplně nepřišel. Ale v komiksové formě nabírá příběh Robyn a Mebh nového rozměru. Přijde mi upřímnější, syrovější, opravdovější. Víc se soustředí na obě hrdinky na jejich sny, obavy a zklamání, a hlavně na jejich vzájemné přátelství. A taky lépe vyniknou jednotlivé obrazy, díky kterým mají Vlkochodci jedinečnou atmosféru. V knize je hned několik ilustrací, ze kterých mám pokaždé husinu (Robyn s vlajícími vlasy stojící před klecí je naprostá pecka).

Potěší také textový prolog, který nás ve zkratce uvede do toho, co jsou vlastně ti Vlkochodci zač. Ten ve filmu chyběl.

rarášek
10.08.2023 5 z 5

Animák miluji a s komiksem to cítím stejně! Přečteno v originále už před pár lety, protože jsem prostě nemohla odolat :D Miluji vlky nade vše, takže tenhle příběh je pro mě jako dělaný. Taky bych chtěla patřit mezi Wolfwalkers. Robyn a Mebh jsou nejlepší!!

ladyfromskye
10.08.2023 5 z 5

Na Vlkochodce jsem netrpělivě čekala od první chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že tato komiksová verze mé oblíbené animované pohádky, bude v ČR vydána. A dostala jsem přesně to, o čem jsem snila.
Vlkochodci jsou precizně zpracovanou knihou, od začátku do konce, na první pohled i v detailu. Jsem moc ráda, že odteď si budu moci vychutnávat nezapomenutelný příběh anglické dívky a irské cácorky, která se ve spánku mění ve vlka, i v knižní podobě.
Nakladatelství Bambook za tenhle povedený počin patří obrovský dík!