plamínek21 plamínek21 komentáře u knih

☰ menu

Osamělá noc Osamělá noc Charlotte Link

Houževnatá, intuitivní a stále osamělá Kate stojí spolu se svou novou nadřízenou Pamelou před vskutku zapeklitým případem. Musí přijít na to, zda tolik mrtvých spolu souvisí nebo je to jen souběh několika zločinů. Zkrátka zda je tam "červená nit". Autorka spisovatelské řemeslo ovládá dokonale - v tomto ohledu nelze vytknout vůbec nic. Na mne ovšem těch mrtvých bylo moc a trocha méně překombinovanosti by také neškodila. A Caleb ? Tak to už si musíte přečíst sami :-)

22.02.2024 4 z 5


Loft Loft Linus Geschke

Milenecký pár Sara a Mark a Markův přítel Henning sdílejí společné bydlení v luxusním loftu v Hamburku. Pak Henning zmizí a všechny indicie napovídají tomu, že byl zavražděn a to rukou Sary, Marka nebo jejich společnou. Během vyšetřování, kterého se ujímá zádumčivá vyšetřovatelka vychází najevo jejich skutečné vztahy, ale i temná tajemství z minulosti. Co se tedy ve skutečnosti stalo ? A mne to bavilo, je to psychologicky kvalitně propracovaný příběh i když ani jeden z hlavních aktérů ve mně sympatie nevzbuzoval - spíše naopak
(s výjimkou vyšetřovatelky).
Rafinovaný závěr byl pro mne překvapením.

07.02.2024 5 z 5


Podivná Sally Diamondová Podivná Sally Diamondová Liz Nugent

Když zemře její otec, odnese dle jeho instrukcí Sally jeho ostatky spolu s ostatními odpadky ke spálení. Tak začíná kniha o podivínské, emočně nepřiléhavé a sociálně neobratné dospělé ženě, která svůj dosavadní život prožila víceméně v izolaci. Proč je Sally taková ? Stalo se jí něco nebo se už tak narodila ? Spolu s příběhem Sally je zde popisován i osud dalších lidí, kteří se potkali s jednou lidskou zrůdou. Souvisí jejich příběh nějak se Sally ? Přečtěte si....kniha je dobře napsaná, zajímavá, avšak velmi velmi neveselá...

25.01.2024 4 z 5


Podnikavá dívka Podnikavá dívka Ruth Warburton

Román odehrávající se ve dvou dějových linkách je čtivý......
"Předtím" dojde k vraždě bohaté a krásné studentky na Oxfordské koleji a linka současná se odehrává 10 let poté, kdy ve vězení umírá údajný pachatel zločinu. Spolužačka zesnulé a zároveň korunní svědkyně se nyní musí utkat se svými vzpomínkami i faktem, že možná označila nesprávného vraha. A mne to bavilo a kdyby hlavní hrdinka nebyla taková ublížená a přihlouplá fňukna, dala bych i plný počet. A skutečný pachatel ? Tak toho jsem fakt nedala ani náhodou....takže paráda :-)

15.01.2024 4 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Příběh se odehrává v době nedávno minulé - zemí naplno duní ty nejpřísnější covidové restrikce a v malé příhraniční vesničce jsou právě Velikonoce. Betyna je starousedlice a tyto svátky jsou pro ni spojeny s velkou rodinnou tragédií, která se přihodila v minulosti. Její sousedka Tamara zde tráví lockdown u svého bohatého přítele a prožívá příšerné chvíle - postrádá syna, přítele a má totální alkoholové okno. Životy obou žen se během tři dnů proplétají, není nouze o dramatické zápletky a zvraty. Čtivě napsané.

11.01.2024 4 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Notně přitažené za vlasy, trochu praštěné a překombinované, jakoby tam autorka měla potřebu narvat všechno možné patologické. Čtivé, krátké kapitoly, ale žádný zázrak tedy.....

13.11.2023 3 z 5


Vše temné a nebezpečné Vše temné a nebezpečné Stacy Willingham

Maličký Mason je během noci unesen ze své postýlky, ze zamčeného domu, kdy o pokoj dál spí nic netušící rodiče. Po roce, kdy po něm není ani stopy se jeho insomnií a zoufalstvím sužovaná matka snaží neúnavně vypátrat, co se s jejím synem ve skutečnosti stalo. Musí se ale vypořádat i se svou minulostí, která je zahalená nejasnostmi a doléhá na ni v zlověstných záblescích nejasných vzpomínek. Anebo je lepší všechno nechat být ? Čtivá a nápaditá kniha, kterou určitě doporučím.

13.11.2023 5 z 5


Krvavý motýl Krvavý motýl Martta Kaukonen

Rafinovaný, ponurý a neotřelý je tento román, kdy sledujete vyprávění sériové vražedkyně, její psychoterapeutky, terapeutčina manžela a novináře. A skládáte si obrázek.....je ten obrázek ale správný? Kam až vás aktéři jsou ochotní pustit? A co vy jste vlastně schopni vidět? A já byla nadšená i když si mě autorka povodila jako slepého koně..
.

03.11.2023 5 z 5


Jeho poslední slova Jeho poslední slova Laura Dave

Kniha mi nesedla. Námět není špatný, autorka píše vcelku dobře. Přesto bych četbu přirovnala k polykání, když máte v krku zapíchlou rybí kost.

08.10.2023 2 z 5


Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Kdysi jsem knihy této autorky hltala, to se ovšem změnilo. Tato novinka je velmi předvídatelná.... opět je zde "těžce zkoušená" hlavní hrdinka (lezla mi neskutečně na nervy), sebestředná sestra, nechybí zlý otec a darebácký manžel. Přidáme sociopatickou manipulátorku a máme skoro upečeno. Spisovatelka má léty vybroušený čtivý styl, takže se to slupne dobře. Ideální na válecí dovolenou. Ale vlastně už ničím nepřekvapí. Njn...

04.09.2023 3 z 5


Všichni lžou Všichni lžou Camilla Grebe

Psychologická detektivka, která je zajímavá především proto, že nabízí popis a interpretaci proběhlých událostí z pohledu několika zúčastněných. A tak se stane, že po výpovědi první aktérky si uděláte nějaký obrázek/závěr a pak jste najednou nuceni přehodnocovat - a to nejen vlastní postoj, ale i sympatie k daným osobám. A to děláme v běžném životě stále (bohužel).

14.06.2023 5 z 5


Devět křížů Devět křížů Roman Kulich

Legendu místa znám a byla jsem zvědavá na její zakomponování do románu/literární zpracování. To ale povedené není - když pominu historické přešlapy (např. samozřejmá gramotnost lidí na vesničce), tak je vyprávění obou linek toporné, těžkopádné, jakoby neumětelské - prostě divné a nesedlo mi.
Celkově velké zklamání a dvě hvězdy maluji pouze za překvapivý konec.
Njn.

01.06.2023 2 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Otřesný a neuvěřitelně silný příběh jednoho lidského osudu a zmaru, kdy autorka natolik autenticky vtahuje čtenáře do děje, že jsem až s Cácorou cítila jehličí.
A co mne opravdu nesmírně štve, je mediální přetřásání spisovatelčina údajného plagiátorství, které prozrazuje celou pointu a odkrývá tvář "Lesa". A které se ke mně bohužel dostalo dříve než román. Z toho mi bylo opravdu moc smutno.

30.05.2023 5 z 5


Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Nezkušená horolezkyně a novinářka Cecily je trochu nepochopitelně přizvána k výstupu na jednu z osmitisícovek. A tam uprostřed sněhu a ledu číhá nejen na ni smrtelné nebezpečí. Zabíjí hora, zima, nedostatek kyslíku nebo člověk ?
Četbu bych přirovnala k výstupu na himalájský vrchol - dlouhá příprava, aklimitizace, výstup do vyššího tábora, návrat zpět a tak dokolečka.
Ale to finále, kdy už jdete na samotný vrchol stálo opravdu za to - přečetla jsem jedním zmrzlým dechem a klobouk dolů před mladou horolezkyní/spisovatelkou.

09.05.2023 5 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

K slepému rameni a mokřadům řeky Dyje přivádí Bergmana vyšetřování dvou vražd a jedné starší, nevyřešené, která s nimi možná souvisí. Přidanou hodnotou je překrásný popis místní fauny a flóry a nad vším se vznáší štiplavá vůně medvědího česneku. Prima počtení do jarních dnů.

07.05.2023 5 z 5


Zavři oči Zavři oči Michael Robotham

Nadšení, dojetí, smutek, ale také radost, že existují takoví mistři slova, příběhu.
Ne... tady nestačí ani slova ani pět pochvalných hvězdiček.

20.04.2023 5 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Čím dál lepší je tato mladinká autorka, která mne baví víc a víc. V tomto románu komisařka Laura řeší násilnou smrt celé jedné rodiny, zároveň se Lauřin a Adamův příběh uzavírá. Vraždilo se pro peníze nebo z vášně ? Spisovatelka píše poutavě a vyzrále a četbu jsem si opravdu užila. Za mne jednoznačné doporučení.

11.04.2023 5 z 5


Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

Nevím čím to je, ale při četbě knih této autorky na mne vždy hodně doléhá pomíjivost vztahů a věcí, které máme nebo si myslíme že máme. Co se týče spisovatelčiny záliby v neobvyklých jménech/příjmeních, tak nyní u mne o několik délek vítězí "Klovrza" .-)

11.04.2023 4 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Hollywoodská limonáda ala Jackie Collins. Po pravdě vůbec nechápu, proč je kolem knihy takový wow humbuk.

21.03.2023 3 z 5


Nadia Nadia Elizabeth Norebäck

Pochmurná kniha povětšinou líčící hrdinčin pobyt ve vězení, kde si odpykává doživotní trest za vraždu, o které je přesvědčena, že ji nespáchala - jenže inkriminované okamžiky si nepamatuje.....a tak se musí pokusit vzpomenout.
Velmi nečekané rozuzlení.

28.02.2023 3 z 5