Vraní oko

Vraní oko https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510620/bmid_vrani-oko-tIT-510620.png 5 1114 271

Josef Bergman série

< 8. díl

Dvojnásobná držitelka ceny za nejlepší českou detektivku Michaela Klevisová se vrací k oblíbenému kriminalistovi Josefu Bergmanovi. Vyšetřování ho tentokrát zavede do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. V okolních mokřadech vzniká nová ptačí rezervace, kterou tam ovšem místní nechtějí. Lidé tak mají spoustu důvodů vzájemně se nenávidět a podezřívat. Bergman musí přijít na to, jak vražda podivínského ornitologa souvisí s nedávnou smrtí pražské profesorky a dalšími podezřelými okolnostmi. Pravdu znají snad jen ptáci, kteří nerušeně poletují nad hlavami obětí i těch, kteří před druhými něco skrývají.... celý text

Přidat komentář

Iva095
21.04.2024 5 z 5

U autorčiných knih jsem si zvykla na to, že jsou hodně o rodiných vztazích a celkem dlouho trvá než se začne pořádně něco dít.
I přesto že né každý díl mě bavil tak jsem si tuto sérii oblíbila.
Vraní oko patří rozhodně mezi ty lepší díly. Příběh jsem si moc užila.
Doufám, že se dočkáme dalšího dílu

ellypusik
21.04.2024 5 z 5

Opravdu vynikající detektivka. Už dlouho jsem tak dobrou nečetla. Krásné a velice realistické popisy přírody, propracované postavy i celkový příběh. Zaujalo mě, že první vražda se neodehrávala hned na začátku, jak je tomu často zvykem, ale čtenář se mohl seznámit se všemi postavami a když už si myslel, že půjde spíš o rodinné drama, stal se nečekaný zvrat.
Obětí mi bylo vlastně líto, protože už jsem si k některým z nich vytvořila vztah a zajímal mě jejich vývoj ve knize.


Zdenas5
18.04.2024 4 z 5

Dobrá detektivka s krásnými popisy přírody.

soupik2012
15.04.2024 audiokniha 5 z 5

Mám ráda způsob vyprávění, který ve svých knihách paní Klevisová používá. Umí perfektně popsat prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Navodí správnou atmosféru a detailně nám popíše každou důležitou postavu, která je součástí děje. Možná je jenom škoda, že jí do perfektního příběhu skočí pokaždé nějaký ten zločin. Myslím si, že samotné vyšetřování všech případů, které jsem zatím měla možnost poslouchat, jsou drobnou slabinou. Prokletý kraj tak pro mne zůstává i nadále, tou nevydařenější autorčinou knihou. Audioknihu, kterou velice dobře načetla paní Jana Stryková, mohu označit za velice vydařenou. A to také díky ozvučení ptačím zpěvem, který se k této audioknize náramně hodil.

Pavouček2
10.04.2024 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a musím říct, že mi chyběl hlas Kristýny Kociánové, už mi nějak k tý Klevisový patří. Jinak za mě opět dobrá detektivečka, poklidná, vesnická, nic přehnaného. Těším se na další.

Edona
06.04.2024 5 z 5

Pokračování detektivní série s Josefem Bergmanem opět nezklamalo. Napínavá detektivka přináší atraktivní prostředí, zajímavé charaktery, napětí, spoustu podezřelých a nečekaného vraha. Doporučuji všem! A nyní přichází dlouhé čekání na další díl. :-)

Han-nah
02.04.2024 4 z 5

Sérii nečtu za sebou. Kriminalistu J. Bergmana a jeho skvělou kolegyni jsem si velmi oblíbila. Tentokrát jsou vysláni do krásného prostředí chatové oblasti jižní Moravy.
A mě u autorky fascinuje, jak dovede skvěle napsat detektivku a ještě čtenáře popisem nádherné přírody vtáhne čtenáře do děje tak, jako by tam byl. Ten pocit klidu, narušen vraždami, plynoucí řeka, mokřady, tůně, připravovaná rezervace pro chráněné ptáky, což někomu moc vadí, louky a na nich voňavé květiny a pasoucí se koně. Přes tuto krásu se vždy najde někdo, kdo má jiné priority a neváhá vraždit.

kikies
28.03.2024 4 z 5

Další skvělý díl skvělé série. Běžné české prostředí, obyčejné české postavičky a přesto velká tajemství a velké zločiny. Tleskám.

koki.veru
25.03.2024

Miluju tuhle sérii. A opět byl toto velice povedený díl a zajímavý příběh. Úžasná zápletka a popravdě jsem vůbec netušila, kdo bude vrah. Doufám, že bude pokračování této série.

haWranka
24.03.2024 5 z 5

Marně přemýšlím, co bych vytkla, nenapadá mě naprosto nic. Kniha byla ohromně čtivá, zhltla jsem ji za 3 dny a neprokoukla jsem skoro nic. Prostě paní Klevisová je paní Spisovatelka a já se těším na další její počin.

framil
22.03.2024 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem. Výborná detektivka od výborné spisovatelky. Paní umí perfektně vyprávět. I obyčejný popis místa a života na něm, podá tak, že čtenář nemá potřebu přeskakovat odstavce, aby už už překonal hluché místo. Žádné tam není. Nemá zapotřebí se vyžívat v krvi a brutálním násilí, protože to nepotřebuje. Ona zkrátka umí psát tak, že dokáže zaujmout. A píše tak nějak žensky. Jsou tam slova a úsloví, která by muž spisovatel zkrátka nepoužil. Prostě umí a detektivka mě tak zaujala, že rozhodně jdu na všechny její jnihy. Paní Klevisová jste fantastická a děkuji Vám.

Kortez
21.03.2024 4 z 5

Audiokniha.
Jelikož bydlím na jižní Moravě, tento díl jsem si užil na pohodu. A na pohodu se odvíjí i celý příběh s Bergmanem v lužních lesích, mokřadech a Novomlýnských nádržích.

Vatter83
17.03.2024 5 z 5

S touto českou autorkou vím, že nesáhnu vedle. Líbí se mi její styl psaní, její pojetí zápletky a mordu bez krvavých scén.

Mandlevest
14.03.2024 5 z 5

Tak tentokrát s Josefem Bergmanem a jeho kolegyní výletujeme na jižní Moravu do chatové osady, kde se daří všemožnému ptactvu v přilehlých mokřinách, na loukách zase najdete spoustu bylinek a také potkáte několik starousedlíků i náplav, kterým všelicos vadí, chybí anebo naopak přebývá. A také se zde začne vraždit a zdánlivý poklid je ten tam a tajemství, která, zdá se, odvál čas, znovu vyplouvají na povrch. Michaela Klevisová opět ve výborné formě, tak jak ji znám a mám ráda. Odpočinková detektivka v tom nejlepším slova smyslu s adekvátním napětím a pěkně vysvětleným rozuzlením.

Maky78
21.02.2024 4 z 5

Dobrá detektivka.
Bez nechutností, krve ..
Bylinky, ptáci a koně, prostě hezký.

VladiKlaisner
18.02.2024 4 z 5

Krásné mokřady, vůně bylinek a jedno staré tajemství zavedou komisaře Bergmana k dalšímu případu.
Klevisová píše trochu jiné detektivky, prostředí je tím, proč se k nim tak ráda vracím.

sakro
18.02.2024 4 z 5

Před časem jsem četl a hodnotil autorčinu knihu Prokletý kraj. Bylo to mé první setkání s její tvorbou a asi ne to nejšťastnější. Myslel jsem si, že po jejich knihách již nesáhnu, ale nakonec jsem jí dal ještě jednu šanci. A myslím, že jsem udělal dobře. Chvílemi se měl pocit, že ty dvě knihy psali různí autoři. Vraní oko má poklidnou atmosféru (což koresponduje s jimoravským krajem), ale přitom slušný spád a postupně poměrně nečekaná odhalení. Samozřejmě, že i tady se jedná o knihu, ke které bych se asi nikdy nevrátil. To ale zřejmě není u detektivního románu nic divného. Beru tedy paní Klevisovou na milost, a nejen to. Velmi rád sáhnu po některé z jejich dalších knih a dokonce mám nutkání projít všechny případy Josefa Jungmana od prvního.

Emik87
17.02.2024 5 z 5

Tenhle příběh je opravdu výborný. Že jsem neodhalila vraha, tak to jsem celkem zvyklá, takže nevadí. Četlo se výborně.

Galadwen
17.02.2024 4 z 5

Promyšlená detektivka odehrávající se na jižní Moravě, i přes tři vraždy fungující bez přehnaných nechutností či psychopatů na straně vrahů a/nebo představitelů zákona (obojí je dnes v knihách běžné). Dobře se čte, vysvětlení i motivace postav dává smysl. Pachatele a jeho důvody jsem neodhalila, byť jsem uvažovala správným směrem.
Kromě samotného příběhu oceňuji i prostředí - sama mám ráda ptáky, i když se v nich vůbec nevyznám, a držím palce projektům ptačích luk, z nichž jedna hraje v příběhu velkou roli.

EvaHrky
11.02.2024 4 z 5

Hezká oddechovka, žádný krvák nebo psycho. Příjemné čtení s popisy krajiny, napínavé tak akorát. Příběh uvěřitelný, bez přestřeleného konce. Doporučuji :)