Smrt v ledu

Smrt v ledu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496266/bmid_smrt-v-ledu-mkF-496266.jpg 4 261 83

Thriller, ze kterého dostanete závrať! Novinářka Cecily se vydává se skupinou odvážlivců do Himálaje, aby pokořila jednu z nejvyšších hor světa. Plánuje o náročném výstupu napsat reportáž, která ji konečně proslaví. Kvůli této cestě se vzdala mnohého – vztahu i úspor –, ale věří, že se to vyplatí. Když jeden z horolezců zemře, všichni to považují za tragickou nehodu. Každý ví, že hory jsou nemilosrdné. Jenže poté co se najde další mrtvý, Cecily pochopí, že kromě nelítostné zimy, vichru a ledu tady číhá ještě jedno nebezpečí – vrah! V této nadmořské výšce vás policie neochrání. Nikdo vás neuslyší volat o pomoc. A když si Cecily nedá pozor, další na řadě bude ona…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Breathless , 2022


více info...

Přidat komentář

whiolet
05.04.2024 4 z 5

Od této knihy jsem moc neočekávala a snad i díky tomu jsem velmi mile překvapená, že mě to bavilo a ke konci jsem se nemohla odtrhnout od čtení.

Sigurd_Lesandi
24.02.2024 4 z 5

Od této knihy nečekejte nic jiného než horolezectví. Sama autorka podnikla výpravu na onu horu a jde to vidět. Popisuje celé dobrodružství do nejmenších detailů od prvních kroků po stanování v nebezpečném mrazivém prostředí s nedostatkem kyslíku. Dá se říci, že je z tohoto důvodu thrillerová část trošku upozaděná, což mně třeba vůbec nevadilo, ale chápu, že pokud vám je horolezectví proti srsti, tak vás kniha asi úplně nezaujme.
Začátek byl trošku tužší a místy bylo vidět, že se jedná o autorčin první pokus o knihu pro dospělé publikum, ale ve finále se to fakt povedlo. Po cca prvních 100 stranách chytl příběh spád, dostanete se do čistě horského prostředí a od té chvíle mě to velmi bavilo.
Konec jako takový se mi taky líbil, klidně bych u něj trochu ubral ve všech kombinacích, které autorka vymyslela, ale pořád za mě super.
Jedná se svým způsobem o takovou zimní jednohubku, ale mě nadchla. Sám se v horolezectví vůbec neorientuju, a o to víc mě to bavilo. Pokud ale hledáte napínavý a akcí nabitý detektivní příběh, kniha vám asi nesedne. Já však doporučuju!


Bety.Černická
18.02.2024 5 z 5

Po dlouhé době knížka, která mě chytila a nepustila. Musela jsem ji číst, i když mě čekala ohromná spousta práce. Netradiční prostředí velehor a k tomu vraždy! Ano, příběh kulhal, hlavní postava se chovala zvláštně Ale proč čteme knihy? Abychom se dostali do míst, kde jsme nikdy nebyli a prožili něco, co nikdy neprožijeme. V tomto směru mi to příběh přinesl. Chtěla jsem vědět, jestli se mé prvotní domněnky ohledně vraha potvrdí, i když se mě autorka snažila po celou dobu zmást. Zkuste sami, jak se to podaří vám :)

janina66
12.02.2024 4 z 5

Líbilo se mi to.
Skvěle načtená audiokniha Jitkou Ježkovou.
Napínavé, dobrodružné, nedostatek kyslíku a vrah v pozadí výstupu na 8tisícovku. Sice málo pravděpodobné, ale konec byl skvělý.

jan0504
04.02.2024 4 z 5

Autorka sama vystúpila Manáslu, takže čo sa týka opisu výstupu a s tým spojených vecí nemám čo vytknúť, máme to z prvej ruky.
Ale čo sa týka príbehu, bohužiaľ, ma to nejak nedokázalo vtiahnuť do deja, až v poslednej tretine knihy to začalo mať ten správny drajv :-) čiže ten celkový dojem bol fajn, ale celkovo to chcelo viac napätia a atmosféry strachu... LuckaDea to vystihla na jedničku ;-)

LuckaDea
22.01.2024 3 z 5

V této knize je skvěle popsaná příroda i celý průběh výstupu na nebezpečnou horu. Díky tomu, že autorka sama výstup absolvovala, popisy jsou opravdu uvěřitelné. Co se týká příběhu, čekala jsem trochu víc. Především jsem čekala větší dávku napětí. Přeci jen jde o výstup na horu (už tady se dá očekávat napínavý příběh), a navíc i o thrillerovou zápletku, kdy se ve skupině horolezců ukrývá vrah. Napětí ale nakonec nebylo tak velké. Děj mi přišel poměrně předvídatelný a občas mně vadilo jednání hlavní hrdinky. Přesto se ale jedná o celkem originální zimní knížku, která mě bavila. Knize tedy dávám 3 a půl hvězdičky.

vercatko20
09.01.2024 5 z 5

Překvapilo mě, že mě to bavilo. Hory a horská turistika nebo výstupy mě nezajímaj, ale tohle se mi líbilo, mělo to spád a i když jsem už od cca poloviny knihy tušila, kdo je pachatel, stejně to byl celkem zvrat :)

Janadvorackova
27.12.2023 1 z 5

Cecily je taková ambiciozní, ale na druhou stranu děsně sockovitá novinářka, které má článek o známém horolezci doslova zachránit život. V práci jí dají dostatečně najevo, že pokud nevyleze na osmitisícovku a nepřinese o tom článek, nemá už v práci co dělat.
A tak si na googlu najde, co do hor potřebuje, děsně se zadluží a doufá.
Cecily s doposud nic moc zkušenostmi z horolezením, jedním tajemstvím a odhodláním se vydá do mrazivých končin.
S horolezcem a partou jeho druhů si projdou cestičkou aklimatizací, podivných nehod a tajemných úmrtí.
Fajn bych její šerpa a náznak budhistického mysticismu.

Uf. Autorka v doslovu píše, žd ona sama dokonce na nějakou horu vylezla a právě tento zážitek ji donutil už nad hranicí osmi tisíc metrů vzít notýsek a začít dělat poznámky. Ale podle toho, jak děsně se mi příběh nelíbil, jsem měla dojem, že trpěla hypoxií i doma u pc.

Asi bych si raději přečetla její skutečný příběh, než za vlasy přitažený podivný chaos.

KatyM.
10.11.2023 4 z 5

Kniha napínavá, prostředí Himalájí a výstupu expedice věrohodně popsán. Ačkoliv mi bylo jasné, kdo je vrah brzo, konec byl moc fajn.

konicekbily
09.11.2023 3 z 5

Příběh ve mne prudké a obrovské nadšení nevyvolal. Nereálná zápletka a její provedení mě nezaujalo. Ale hodně informací jsem dostal od autorky: jak to vypadá s organizací a provádění horolezeckých výstupů na osmitisícovky. Mám za to, že to není horolezectví, ale volnočasová aktivita. Celkový dojem: průměr.

Rade
04.11.2023 4 z 5

Tady jsem byla moc spokojená, ale vůbec ne kvůli vlastní detektivní zápletce nebo rozuzlení, tady jsem se těšila na něco úplně jiného, knihu jsem si půjčila kvůli autorce, která vyšplhala na osmitisícovku Manaslu a to mě moc zaujalo, jinak sám o sobě by mě himálajský thriller asi nezlákal. Co já se načetla literatury faktu o dobývání himálajských vrcholů, knihy Arnošta Černíka byly kdysi dávno mou biblí, a i když se od těch dob v dobývání osmitisícovek dost změnilo, stále je to pro mě moc atraktivní prostředí; z doby pozdější doporučuji aspoň Krakauerovo „Peklo blízko nebe“ a na to navazující Bukrejevův „Výstup – ctižádost pohřbená na Everestu“ o tragických událostech na Mount Everestu v roce 1996.
Takže atmosféra, popis výstupu na osmitisícovku expediční metodou, podrobnosti okolo výstupu, věrohodně popsané pocity hlavní postavy Cecily, do které autorka promítla své vlastní zkušenosti a zážitky, to ve mně prostě vyvolávalo nadšení, to, co jsem očekávala, jsem dostala. Ocenila jsem autorčin jednoznačně vstřícný a pozitivní pohled na šerpy.
Že byl vlastní detektivní příběh možná trochu nepravděpodobný, že bylo vše psáno poněkud jednodušším polopatickým způsobem, to mě vlastně ani nevadilo; pohybovala jsem se s Cecily mezi základním táborem a výškovými tábory, stoupala po fixních lanech, brodila se sněhem a tu himálajskou výšku v mrazu a s nedostatkem kyslíku jsem si užívala. Vlastní detektivka byla jen takovou malou třešničkou, kterou jsem nutně nepotřebovala, někdo si stěžoval, že té vaty s horolezeckými detaily okolo bylo moc, mě to těšilo...

cukrovka
01.11.2023 4 z 5

Posloucháno jako audio kniha, která je skvěle načtena Jitkou Ježkovou. Začátek příběhu je pozvolný, ale postupně se rozjíždí a dramatizuje až k mrazivému závěru. Při čtení je znát, že autorka prostředí horolezců a osmitisícovek zná a čerpá z vlastní zkušenosti.

Riky01
04.10.2023 3 z 5

Příběh nás zavádí do Himaláje, konkrétně na horu Manslu, jednu z osmitisícovek... Výstup a přípravy v knize krásně popsané, avšak jí musím hodnotit jako průměr, možná lehčí nadprůměr. Jako plusové body bych bral to, že autorka zasadila thriller do netradičního prostředí, ale to bylo vše. Kniha má cca 360 stran, z toho na skoro 80% popisuje prostředí Himalájí a přípravu výstupu na vrchol, vraha jsem osobně věděl už v cca 1/5 knihy, avšak i tak jsem jí dal šanci, pořád si mě dokázala udržet. Hlavní věcí, která byla zklamáním, aspoň podle mě, byl závěr => rychlý a předvídatelný, veškerá akce se nám uskutečnila na posledních asi 20 stranách.

lucisa.n
15.09.2023 4 z 5

Cecily je novinářkou v časopise Wild Outdoors a byla přizvána k závěrečnému výstupu na osmitisícovku Manáslu, který organizuje Charles, věhlasný horolezec, který už za rok zvládl překonat 13 osmitisícovek a chce k nim přidat i tu poslední. Charles je známý tím, že není příliš sdílný a získat s ním rozhovor se v podstatě rovná nemožnosti. Charles ale Cecily přizve právě kvůli tomu. Když s ním vystoupá až na vrchol Manáslu, bude jí pak odměnou právě rozhovor. Jenže Cecily nemá příliš zkušeností, naopak, její poslední lezení po horách nedopadlo vůbec dobře.. I tak se ale kousne a jde do toho! Jenže společně s Cecily a ostatními je na hoře zřejmě i vrah..

Když jsem tuto knihu rozbalila v tajné štafetě, byla jsem nadšená. Protože jsem se na ni rozhodně chystala! Téma horolezectví je v knize rozhodně originální a mě to tak nějak vždy zajímalo. Jak byl v TV nějaký dokument, tak jsem ho viděla. I čtení tohoto thrilleru mě moc bavilo. I když opět jsem měla problém s velkým počtem mužských postav (asi už si je budu muset začít rozlišovat na papírek). Taky je v knize spousta horolezeckých termínů, které si asi my, normální smrtelníci, vůbec nedovedeme představit. Jinak ale hlavní zápletka super! Já jsem si sice tak nějak tušila, ale zklamaná jsem nebyla. Doporučuji všem, které zajímá horolezectví, nebo těm, kteří hledají neokoukané thrillerové prostředí. A taky těm, kteří se chtějí ochladit, z této knihy vyloženě chlad sálá.

Danago
04.09.2023 2 z 5

Zajímavý thriller, až možno klidně říct vyvražďovačka. Vše se odehrává pří náročném výstupu horolezců v Himalájích.
Z knihy na vás dýchne chlad temno náročnost výstupu, nedostatek kyslíku, zima a mráz.
Pachatele jsem dlouho neodhalila takže a to tleskám.
Ale horolezecké prostředí není nic pro mě. Takže mi to připadalo místy nezáživné, ale to bude asi můj vlastní problém s tématem. Věřím, že tato kniha bude mít mnoho nadšených čtenářů.

ninano
07.08.2023 5 z 5

Kniha mě neskutečně bavila, přečetla jsem ji téměř na jeden zátah. Velmi oceňuji i autorčinu znalost prostředí.

Tereza137
29.07.2023 2 z 5

No, tak já nevím... Já od knihy čekala úplně něco jiného a jsem celkem zklamaná a znuděná k tomu, jelikož se příběh tak neskutečně vlekl, že jsem dlouho nic takového nečetla.

Autorce se musí nechat, že opravdu umí vykreslit skvělou atmosféru a že tu krajinu, kde se příběh odehrává, napsala do detailního puntíku a měli jste pocit, že jste v příběhu se samotnou hl. hrdinkou.

Co mě opravdu zklamalo bylo to, že jsem vraha odhadla po prvních 50 stránkách a že tam žádné napětí nebo akční scény skoro nebyly. Autorka jenom neustále popisovala horolezectví, to, jak se slaňuje, výbavu na hory atd. a kdybyste to náhodou zapomněli, tak za 30 stran vám to popíše znovu.

Myslím si, že kdyby autorka udělala dobrodružný příběh, bez nějakého thrilleru atd., tak by udělala o hodně lépe.

Suma sumárum, knihu doporučuji těm, kteří hledají něco dobrodružného, pohodového a s detailními popisy všeho možného.

MartinProtschke
26.06.2023 3 z 5

Na knížce mě zaujaly hlavně popisy hory, lezení a světa serpu a Himálaje. Příběh byl trochu pritazeny za vlasy, závěr nevyjímaje. Oddechovka dobrá.

Magdyla.8
02.06.2023 4 z 5

Poslední dobou čtu o hojně navštěvované hoře Mount Everest a vzpomenu si přitom i na Manáslu. Jak lehce by vám mohla projít vražda na místě, kde smrt číhá za každým rohem? Zajímavý úhel pohledu. Velký plus dávám za popis celé výpravy na horu, který byl jedinečný i díky tomu, že autorka sama tuto horu vylezla. Nečekala jsem tolik vražd a bohužel mi konec nepřišel realný. Tady by se hodil spíše otevřený konec nebo nedopadení vraha a více by jste o příběhu po dočtění přemýšleli.

Merlinit
28.05.2023 3 z 5

Prostředí horolezeckých táborů, pro mě nové a zajímavé. Škoda, že mě autorčin neosobní styl nevtáhl více do děje, pořád jako bych cítila zacílení na mladší, o hodně mladší, skupinu čtenářů. Věřím, že žánr young adult je autorce bližší.