Straky

Straky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500780/bmid_straky-Onp-500780.jpg 4 98 38

Stračí společenství série

1. díl

Ty budeš další! MRTVÁ STUDENTKA NA PLÁŽI. SÉRIE OTÁZEK BEZ ODPOVĚDÍ. TAJEMNÉ STRAČÍ TETOVÁNÍ. Audrey přijíždí z Ameriky na prestižní anglickou internátní školu, aby utekla své minulosti. Nic se ale neděje podle očekávání – spolubydlící Ivy ji ignoruje a nad celou školou se vznáší mrak v podobě nejasné smrti sedmnáctileté spolužačky na konci předešlého školního roku. Když začne kdosi vysílat anonymní podcast s názvem „Kdo zabil Lolu?“, celá škola už nemluví o ničem jiném. Co znamenal obrázek straky vytetovaný na jejím těle? Existuje snad stále tajné Stračí společenství a má něco společného se smrtí studentky? Nebo to byla opravdu jen nešťastná nehoda? Děsivý a napínavý příběh z místa, nad nímž se vznáší hejna zlověstných strak, vám nedá spát.... celý text

Detektivky, krimi Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

One for Sorrow , 2020


více info...

Přidat komentář

Áža707
26.01.2024 4 z 5

"Jedna je zármutek,
dvě radost nosí,
tři nesou děvčátko,
čtyři hošíka, o něhož matka marně prosí,
pět stříbro, šest zlato značí,
sedm pak hluboké tajemství stračí"

Příběh je vyprávěn z pohledu dvou dívek Audrey a Ivy, které společně studují na prestižní Illumenské střední škole. Obě dvě postavy z počátku vypadají nafoukaně, každá z jiného důvodu. Jedna si myslí, že je v podstatě královnou školy a druhá je rozmazlená princeznička, které tatínek vždy dovolil vše. Shodou okolností tyto dvě slečny společně musí sdílet pokoj a vypadá to na velké peklo z obou stran. Že bych si je přímo oblíbila se říct nedá, ale zase mi nijak zvlášť nevadily. Pobavila mě okolnost, jak se vlastně skamarádily, ale naprosto jsem nepochopila jednání Audrey na konci příběhu.

Děj mi ubíhal poměrně dobře a stránky mizely pod prsty a rozhodně jsem se nenudila. Podání je takové jednodušší a někdy jednání až moc zrychlené a ukvapené, je patrné že kniha má být pro mladší čtenáře. Byla jsem doopravdy zvědavá, co vlastně skrývá Audrey (což vlastně nebylo nějaký wow asi jsem od toho čekala trochu víc) a jaká tajemství školy se ještě dozvíme. Takže když jsem otočila na poslední stránku nechápala jsem, proč kniha nepokračuje, když se to právě tak skvěle rozjelo. Upřímně řečeno doufám, že druhý dil přeloží velmi brzy, protože by mě hodně zajímalo kam až příběh zajde.

Musím přiznat, že se mi líbilo prostředí Anglické školy a dobře příběh oživovaly části podcastu, který byl na škole vysílán, aby odhalilo vraha loňského roku. Osobně mě docela fascinoval ten kontrast mezi starou školou a moderním vybavením: ipady v knihovně, kamery všude a přístupové karty. Na této škole bych rozhodně studovat nechtěla, protože některá pravidla mi přišla přitažená za vlasy - např: během výuky nesmíte na pokoj, takže když si zapomenete úkol dostanete pětku jen protože pro něj nemůžete dojít? Nebo horší případ - polejete se a nebudete se moc převléct? Zamykání telefonů a neposlušných dívek už raději více nekomentuji.

Pravdou je, že i přes napětí v kterém jsem byla a mojí zvědavost, tak konec nesplnil přesně moje představy. Strašně moc mě naštvalo, že jsem nedostala aspoň nějaké odpovědi a nebo by nevyvstaly další a zajímavé otázky. Na druhý díl se rozhodně chystám.

4/5

whiolet
20.12.2023 2 z 5

Tohle mě nebavilo.
Příběh měl,tak plytký děj, že mě, ani za nic nedokázal vtáhnout do sebe.
Obě hlavní hrdinky mi přišly nesympatické a takové hmm- nezajímavé.
Nečekala jsem od toho moc,ale tohle bylo pro mě o ničem.


Rosse
22.08.2023 4 z 5

Trochu jsem se bála, zda autorky zvládnou do knihy vnést potřebné napětí, aby udrželi čtenářovu pozornost, ale obávala jsem se zbytečně.

I když nám autorky část příběhu poodhalily, věřím, že to nejlepší nás ještě čeká!

Audrey ani Ivy mi nepadly do noty hned od začátku, ale postupem času jsem si je oblíbila - Audrey možná trochu víc.
Děj byl zajímavý a plynul bez jakéhokoliv zádrhelu či hluchého místa.

Za sebe mohu tedy vřele doporučit. :-)

Ačkoliv teď budeme muset čekat nějaký čas na pokračování, věřím, že to bude stát za to! :)

SáraR.
13.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Tenhle příběh mě neskutečně bavil. Sice mi trval déle, ale to bylo proto, že jsem neměla náladu na čtení. Kniha za to nemohla. Posledních 100 stran jsem doslova hltala každé slovo. Otevřené konce mi u takovýchto knížek moc nevyhovují, ale kniha by měla být součástí série, takže snad dostaneme i pokračování. Příběh a prostředí zatím opouštět nechci. Dozvěděli jsme se o Ilumenské střední spousty věcí, ale máme tam nevyřízené účty, včetně totožnosti vraha. A postavy taky ještě nechci pustit ze srdíčka. Audrey se tam začala zabydlovat vlastně od začátku. Zato Ivy jsem tam moc neplánovala pustit, jenže ta mrška se tam stejně dostala. S Audrey se staly skvělými kamarádkami a prostě jim nešlo nedržet palečky! Konec nutně potřebuju znát. I kdyby byli vrahy nakonec zahradník a uklízečka, chci to vědět!

adela.hol
05.08.2023 3 z 5

Příběh je vyprávěn z pohledu dvou hlavních hrdinek. Audrey se přestěhovala z Ameriky a nastupuje na prestižní anglickou internátní školu. Stěhováním chce zapomenout na minulost a začít úplně znovu. Se svou spolubydlící Ivy nemohou být rozdílnější a od prvního momentu si nesednou. Zatímco Audrey je taková bohatá rozmazlená princezna, Ivy si své studium musí poctivě oddřít. Zadarmo nikdy nic nedostala.
Kromě vzájemných nesympatií jim ale ke klidnějšímu životu brání i jedno neštěstí. Na oslavě konce školního roku zemřela jedna studentka. Vyšetřování se uzavřelo jako nešťastná nehoda, ale když někdo v prvních měsících nového roku začne vysílat podcast ohledně této "nehody", začnou vyplouvat na povrch tajemství, která by některým mohla uškodit.

Knihu jsem měla přečtenou na dvě otevření, bavila mě forma podcastu a postupné odhalování vodítek k Lolině smrti. Celou dobu jsem při čtení měla pocit, že jsem se ocitla v moderních Bradavicích. Ten nádech Harryho Pottera jsem tam všude viděla, takže vám, co budete číst po mně a nejste zrovna potterheadi, se omlouvám, že si budete pročítat mé fanouškovské výlevy.

Ze začátku jsem trochu zápasila s oběma hrdinkami. Zlomilo se to až v moment, kdy je spojila pomsta jednomu "nepříteli", poté si začaly rozumět a i já si k nim našla cestu.
Co se týče pátrání toho, co se stalo, jednu věc jsem správně odhalila téměř okamžitě a to hlavní ohledně Stračího společenství jsme se vlastně nedozvěděli. Na to bude potřeba další díl.

V průběhu čtení jsem také byla zvědavá, co skrývá Audrey. Před jakou minulostí vlastně utekla. Bohužel forma, jakou to bylo podané, byla pro mě zklamáním. Náznaky během knihy nebyly prakticky žádné, ke konci se tedy Ivy svěřila, ta ji na chvíli politovala a vyrazily na párty. To mě nepřišlo šťastně udělané a nemělo šanci mě to nějak zasáhnout.

Mamka_cte
30.07.2023 4 z 5

První polovina knihy se mi trochu vlekla, ale druhá polovina stála za to! Konec mě totálně dostal a otevřený konec naštval, ale zároveň i navnadil na další díl!

Kniha je popisována jako děsivá a napínavá, ale já byla "napnutá" jen jednou. A to když byli v podzemí. Jinak je to spíše čtení pro mladší čtenáře.

Postavy byly neutrální a k žádné jsem si pouto neudělala. Líbil se mi kamarádský vztah mezi Audrey a Ivy, který nakonec vyvršil.

Zprvu jsem byla zklamaná, že autor podcastu byl odhalený už tak brzo, ale nakonec to bylo i k něčemu dobré. Začalo to správné pátrání a akce.

Atmosféra staré školy a deštivé Anglie dodalo knížce čtivost, i když autorky mohly popisy míst a děje více rozvinout.

Knihu doporučuji a jak jsem psala, tak se moc těším na pokračování!

Duchoslp
08.07.2023 3 z 5

Takové spíš teeneagers čtení. Neurazí, ale ani nenadchne. Nicméně se čte dobře a pokud nepotřebujete překvapivé zvraty, určitě budete spokojení.

KnihománieN
29.06.2023 4 z 5

Kdo zabil Lolu? Stejnojmenný podcast právě rezonuje prestižní střední školou v Anglii a rozvíjí teorii o vraždě jedné ze studentek, která byla uzavřena jako nešťastná náhoda. Do víru událostí je vhozena Audrey, která si od přechodu na novou školu slibovala nalezení klidu a útěk minulosti. Štěstí jí evidentně nepřeje. Kromě té tajemné události je nucena sdílet pokoj s Ivy, která nevypadá, že by se chtěla přátelit, a dodržovat striktní pravidla školy. Osud si ale dělá co chce, proto je náhle zapojena do pátrání po boku Ivy. Společně odkrývají detaily ze života Loly, objevují prastaré Stračí společenství a nachází mezi sebou pevné pouto přátelství. Mnohokrát se se svými odhady netrefí, a mnohokrát zjišťují šokující informace. Ivy chce znát odpovědi a Audrey ji ochotně následuje. Ve svém hledání se dostávají daleko, ale něco jim stále uniká. Kdo jsou to Straky? Co je čeká dál? A kdo zabil Lolu?
Příběh vyprávěn z dvou pohledů Audrey a Ivy, se nese ve vážnějším duchu. Nastíněna jsou témata šikany a smrti, ale to krásně vyvažuje pomalu se rozvíjející realistické přátelství. Nejdříve jsem si k netradičním hrdinkám hledala cestu, ale nakonec jsem si je oblíbila. Audrey se zpočátku zdá snobská, Ivy zase arogantní, ale z obou se vyvine někdo jiný, hned jak rozbijí clonu prvního dojmu. Autorky skvěle udržely tajemnou atmosféru po celou knihu, a zato jsem moc ráda. Atmosféra byla první věc, která mě okouzlila a dostala se mi pod kůži. Chvílemi jsem si připadala jako v Bradavicích z 21. století. S rukou v ruce jde také mrazivé napětí s čtivostí. Přečtení první stránky znamená upsání se k tomu, že knihu dočtete po pár dnech. Obdivuhodná je i práce s napětím. Zprvu jsem byla zklamaná, když autor podcastu se odhalil už v polovině knihy, ale poté následovalo teprve to správné pátrání a akce. Překvapením pro mě ovšem bylo, že se nejedná o stand alone knihu. Ale jelikož jsem si čtení užila, dejme tomu, na sto padesát procent, a otevřený konec ve mně probudil další zvědavost, budu netrpělivě vyčkávat na pokračování.

Áňa 998
28.05.2023 4 z 5

Straky mi ležely na poličce docela dlouho. Nechápu, že na knihu přišla řada až v dubnu. Ale když už jsem se do ní pustila, šlo to rychle. Dost mi pomáhala i aplikace @bookport_cz , kde je kniha dostupná, a když jsem ji zapomněla doma, mohla jsem si ji v klidu číst tam
.
Příběh knihy Straky se odehrává na internátní škole, kde za zvláštních událostí zemřela studentka. Skočila z útesu, nebo spadla? Nikdo neví. A ještě to společenství Strak...
.
Ve vyprávění se střídají dvě dívky, Audrey, nová studentka z Ameriky a Ivy, ostřílená mazačka a zároveň kamarádka zesnulé.
.
Já sama bych prostředí internátní školy přirovnala k Bradavicím a modernímu Harry Potterovi s podcastem a mobily Sedla mi ta detektivní linka, která se snažila rozplést okolnosti smrti studentky, i když musím uznat, že místy se malinko táhla
.
Celkově se mi kniha četla moc pěkně. Rychlé popisy, neštvoucí postavy, zajímavý nápad... Ale vždycky mi přišlo, že tajemno bylo rychle utnuto. Kdo vysílá podcast? Bum, vyřešeno. Co se stalo oběti? Bum, hotovo. Konec? Bum, ať je to za námi. Trochu mě mrzí, že se čtenář v těch záhadách nemohl trochu... Plácat. Chybělo mi to gradující napětí.
.
Co čtivosti textu přidalo, tak to byly různé smsky, maily... Bylo to příjemné obzvláštnění
.
Pokud se nepletu, tato kniha by měla být prvním dílem série Stračí společenství. Upřímně jsem na další díly zvědavá, protože ten celý nápad má rozhodně potenciál

ninano
28.04.2023 3 z 5

Tato kniha se mi dostala do rukou omylem. Očekávala jsem něco jiného, tohle je určeno mladším čtenářům, kteří tento druh literatury údajně v poslední době vyhledávají. Ale přečíst se to i tak dalo.

pandaK
19.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Mysteriózní thriller Straky kráčí ve stopách svých slavnějších (a kvalitnějších) předchůdců v dnes tolik populárním žánru young adult detektivek. Pokud nejste v tomto oboru nováčci, nic nového od knihy ani nečekejte. Příběh kombinuje prvky ze sérií Jeden z nás lže, Křiváci a Návod na vraždu pro hodné holky, které autorky musely číst a silně se jimi inspirovat, protože podoba zápletek a stylu vyprávění je někdy až neuvěřitelná. Anonyma, který veřejně vypouští informace o případu a zainteresovaných osobách, už známe ze série Jeden z nás lže, téma internátní školy plné záhad, únosů a tajných chodeb se objevilo v Křivácích, neobjasněná smrt spolužačky kromě Křiváků a Návodu na vraždu ještě třeba ve stand alone Dva tajemství neudrží. Straky ale nejvíc kopírují právě Návod na vraždu, z něhož si půjčují třeba využití podcastu, vyhrožování skrz vzkazy a ničení důkazů neznámým, grafické zpracování a dokonce i tu zmínku, že auto zavražděné zachytily kamery tam a tam v tu a tu hodinu - nezbývá než doufat, že zde nebude využita stejným způsobem. Za daných okolností nezbývá, než se zmiňovanými knihami dílo srovnávat. Straky trochu působí, jako by byly napsány od teenagerů pro teenagery - jazyk je jednoduchý a strohý, věty osekané, popisy na minimu, vše se soustředí hlavně na děj. Postavy se chovají místy dost afektovaně, nelogicky a naivně, mluví, jen aby se mluvilo, protože kniha stojí na dějových scénách a dialozích, což by možná fungovalo, kdyby šlo o scénář k filmu. V této podobě to ale působí uspěchaně a nepořádně, jako by autorky nevěděly, jak lépe poslepovat klíčové okamžiky k sobě a chtěly knihu co nejvíce zkrátit, převyprávět hlavní příběh co nejrychleji. Přes mladistvost autorek se přitom postavy nechovají vůbec jako dnešní dospívající. Obě hlavní postavy jsou navíc v první polovině knihy značně nesympatické - Audrey působí jako taková hodná verze Reginy George z Mean Girls, prostě přeslazená bohatá holčička co miluje růžovou, svůj telefon a makeup a přesně tak je i záměrně vyobrazována. Ivy má zase asi působit jako chladná tvrďačka lpící na své škole, ve skutečnosti ale vyzní jako zapšklá potvora. Sympatie si holky jakž takž získají až časem, kdy se vzájemně otevřou a spřátelí, i tak ale zůstávají značně plochými náladovými puberťačkami, které se chovají jako kterákoli jiná stereotypní knižní teenagerka - mstí se klukovi, co to s nimi hraje na obě strany, jen aby měl stejně u obou šanci, řeší sociální sítě, do jaké patří skupiny, co jim kamarádi tají a každá mužská postava je okamžitým adeptem na románek v dalších dílech série. Backstories a motivy Audrey i Ivy jsou vypracovány pouze v základních rozměrech a žádné velké odhalení se nekoná - vše lze odhadnout dopředu. Lepší už to je se základní zápletkou, která se sice někdy vyřeší až příliš rychle (jako kdo a proč tvoří podcast), na druhou stranu je zápletka pěkně rozvětvená. Část zápletek se na konci knihy rozuzlí, dost jich ale pořád zbývá a poslední kapitola navíc končí otevřeně, začínajíc několik nových zápletek. To působí nepříjemně a odbytě. Nemám tyhle otevřené konce ráda, což je vlastně důvod, proč jsem dosud nepřečetla zbývající dva díly Křiváků - když věnuji knize hodiny a hodiny četby, ráda bych byla odměněna smysluplným rozuzlením, na které se celou dobu tak těším. Radši bych četla knihu dvakrát tak tlustou, než takhle rozdělenou v půli. Než se napíše a přeloží další díl, dávno ztratím nit z toho prvního, a pokud mě vyloženě nenadchl, už se mi ani nechce znovu číst první knihu a kupovat bůhví kolik dalších. Nicméně děj je rozehraný dobře, takže stejně jako u Křiváků počítám, že se ke knize i jejímu (zatím jedinému a údajně poslednímu) pokračování vrátím. Co mě na knize kromě nádherné obálky a grafického zpracování zaujalo, bylo především prostředí. Autorky se sice moc nevěnovaly popisům, i tak jsem ale při četbě cítila atmosféru místa - mé milované a deštivé Anglie, i starobylého a tajemného sídla internátní školy, to vše navíc prodchnuté podzimem. Byla bych ráda, kdyby místa a příroda byly popisovány častěji a podrobněji, ale i takhle to bylo příjemné čtení. Straky jsou nenáročná jednohubka, která neurazí, ale mnohem radši sáhnu právě po Návodu na vraždu, YA thrillerech Karen McManusové, plodné autorky Jeden z nás lže, nebo rozsáhlých dílech Křiváků. Straky jsou taková jednoduchá jednorázovka, s níž se dá strávit příjemné odpoledne - pro navození atmosféry nejlépe podzimní a pořádně deštivé.

martina.culik
23.03.2023 3 z 5

Kniha samotná je dobře psaná a zajímavá - dobře se četla.
Vím, že se jedná o první díl série, přesto jsem čekala, že bude kniha alespoň trochu uzavřená, ale to jsem byla bohužel zklamaná. Za mě kniha končí uprostřed kapitoly, takže se nedozvíte, co se vlastně stalo. Za to dávám určitě nižší hodnocení.
Sice jsem zvědavá, jak bude série pokračovat, nevím ale, jestli budu další díly číst, dokud nebude jisté, že je série kompletní. Protože takhle neuzavřené knihy opravdu nemám ráda.

dam.si.knihu
18.03.2023 4 z 5

Tajemný příběh, který se odehrává v anglické škole, na kterou přichází nová studentka Audrey, která se snaží utéct před svojí minulosti. Nicméně nová škola je plna tajemství a záhad. Kdo miluje Harryho Pottera tak ten si zamiluje to prostředí, protože já jsem si místy připadala trochu jako v Bradavicích.

Tohle byla vynikají YA thrillerovka, která mohla být opravdu topka, kdyby autorky tak trochu nezabily ten konec. Knize se nesmí upřít čtivost a tajemno, které nutí čtenáře číst dál a dál, aby se dozvěděl, co se ve škole opravdu děje.

marina4088
28.02.2023 4 z 5

Jedna je zármutek, Dvě radost nosí, Tři nesou děvčátko, Čtyři hošíka, o něhož matka marně prosí, Pět stříbro, šest zlato značí, Sedm pak hluboké tajemství stračí.

Straky nás ze začátku hodí do příběhu na prestižní, tajemné škole, což je jako téma prostě super, když se to dobře napíše.

Jako hlavní postavy tu máme hlavně Audrey a Ivy. Audrey na školu přestoupila, aby utekla od své minulosti a traumatu a Ivy je jedničkářka se vším všudy. Shodou náhod se ocitnou ve společném pokoji, kde spolu budou následující semestr bydlet. Ivy to ze začátku nesla dost těžce (ale nedivím se jí) a Audrey byla ze začátku hodně nesympatická. Ale s ubíhajícími stránkami se mi obě začaly líbit mnohem více a i z nich se postupem času staly kamarádky.

Tahle knížka měla něco do sebe - strašně rychle a příjemně se četla a opravdu odsípala, jenže.. přišlo mi, že podcast, který měl být jedním z větších tajemství, se vyřešilo strašně lehko, moc rychle a celkově mi to vyřešení přišlo trošku odbytější, byla bych radši, kdyby bylo zjišťování pomalejší.. ale zase rozumím tomu, že by pak nemohl příběh navazovat s tím, čím pokračoval.

Bylo tu i pár vedlejších postav, ze kterých mi byla sympatická max. jedna, zbytek mi přišel nepříjemný a asi bych je za své spolužáky nechtěla. :D

Úmrtí Loly a postupné gradování bylo fajn. Autorky sice některé věci odhalily poměrně rychle, za to ale nechyběla akce a pár nezodpovězených otázek do dalšího dílu, který si moc ráda přečtu, protože příběh byl hodně poutavý, vzhledem k tomu, že se jedná o ya se znaky thrilleru.

Rozhodně doporučuji si knihu přečíst a udělat si vlastní názor, hodí se mi tak nějak pro široké spektrum věkových kategorií. :)

3,5/5

LucyEcstasy
18.02.2023 4 z 5

Straky - Zoe Sugg & Amy McCulloch (Stračí společenství 1)

Audrey utíká z Ameriky před svou minulostí do anglické internátní školy. Za spolubydlící dostane bručouna Ivy, která ji úspěšně ignoruje. Zároveň je celá škola nesvá kvůli nedávné podivné smrti jedné studentky. Byla to nešťastná náhoda či se děje na škole něco zlého?

Knihu jsem četla v rámci společného čtení a všichni jsme de shodli, že začátek připomíná trochu film Divoška.

Audrey je totiž zprvu rozmazlená dceruška z bohaté rodiny, pro kterou neplatí žádná pravidla. Časem se ale začne zžívat s místním řádem a řekla bych, že se jí nakonec ve škole líbí. Najde si zde kamarády a pustí se do jednoho velkého dobrodružství.

Všechny postavy se chovají jako typičtí puberťáci. Občas jsem si přišla už stará, na takové chování, ale chápu, že je to vzhledem k věku postav adekvátní a do žánru young adult rozhodně patří.

Celá kniha na vás dýchá typickou anglickou atmosférou a já si užívala nejvíce právě to. Prostředí se opravdu povedlo popsat.

Sama škola je typickou britskou internátní školou. Má své kouzlo a samozřejmě i bohatou historii plnou tajemství. Žáci nosí uniformy a jsou i takovým spolkem nebo jak to lépe popsat. Prostě je škola taková, jaké jsou anglické internátní školy vidět ve filmech.

Kniha samotná je psaná čtivě a svěže. Vše se odehrává bez jakýkoli zbytečných průtahů a tak vám stránky rychle odsýpají. Střídá se tu klasické vyprávění s přepisem podcastu, což celý příběh krásně ozvláštní. Děj je nenáročný, ale zároveň napínavý. Je to takový oddechový thriller. Závěr vás pak naláká na další díl po jednom velkém zvratu. I já se tedy těším na rozuzlení celého příběhu a doufám, že zjistíme více o historii školy.

Mám ke knize, ale jednu výhradu. Na Databázi knih jsou Straky zařazené do hororů, což opravdu nečekejte. Jedná se o YA thriller.

Hodnotím 4/5⭐️

Kate3003
16.02.2023 3 z 5

"Nic není těžké pro ty, kdož mají křídla"

Dlouho jsem přemýšlela jak tuhle knihu vlastně hodnotit. Na jednu stranu byl příběh velmi čtivý a měl zajímavou zápletku, ale na druhou byli některé části moc uspěchané a naopak jiné trochu zdlouhavé.
Velmi se mi líbilo prostředí ve kterém se kniha odehrávala. Nejspíše i proto že Illumenská škola působila trochu jako Bradavice z Harryho Pottera. Také hlavní postavy jsou velmi dobře napsané a baví mě na tom jak moc jsou jedna od druhé odlišné. Bylo zajimavé sledovat jak se jejich počáteční nevraživost změnila v přátelství.
Velmi příjemně působilo i proložení příběhu podcastem KZL. Přesto že kniha byla čtivá, první polovinu knihu se až zas tak moc nic nedělo. Pak najednou začali hlavní postavy svoje vyšetřování a vše šlo ráz na ráz. Místo aby nás autorky nechali trochu tápat a napínali nás tak hlavní postavy dostali odhalení vpodstatě zadarmo.
Nejvíce mě, ale zklamal konec kde jsem místo odpovědí na své otázky dostala ještě více otázek. Čekala jsem nějaké vyvrcholení příběhu, ale nedostala jsem nid. Příběh byl tak nějak useklý v půlce a zbytek nejspíš dostaneme až v dalším díle.
Jelikož jsem zvědavá jak se bude děj dál vyvíjet tak si další díl nejspíše přečtu.

ELENtheKNIHOMOL
13.02.2023 4 z 5

Pokud hledáte něco napínavého,ale zároveň nenáročného, tak tohle je přesně pro vás. Vzhledem k tomu, že se jedná o YA thriller, není příběh tak děsivý, jak by se vám mohlo z obálky či anotace zdát. Přestože nejsem cílová věková skupina, tak se mi to dost líbilo.
Prostředí historické školy v Anglii je moc dobře popsáno, tak trochu mi připomínala Bradavice z Pottera.
Kniha se čte lehce, autorky nás napínají a vedou čtenáře od stopy k stopě. Vzhledem ke střídání pohledů obou hlavních postav,Audrey a Ivy, a vloženým epizodám podcastů, mnoha drobným zvratům či překvapením, chcete prostě pokračovat ve čtení dál a dál.
Moc oceňuji nápad, že si každá autorka psala svou postavu, byly tak každá úplně jiná. Nenechte se zmást poněkud nesympatickými začátky hlavní dvojky- s oběma se v průběhu příběhu lépe seznámíte a vlastně se s nimi postupně i skamarádíte.
Je to první kniha ze série, takže se v ní nedozvíte odpovědi na všechny otázky, ty nám budou nejspíš odhaleny až ve druhém díle na který budu netrpělivě čekat, protože tento skončil v tom nejzajímavějším okamžiku, což mě trochu frustruje a je to má jediná výtka co ke knize mám... aspoň jednu kapitolu kdyby ještě přidaly než ukončí první díl.

Knihomolka97
10.02.2023 4 z 5

V rámci žánru, tedy YA thriller, se jedná o velmi povedený kousek.
Líbilo prostředí a zázemí školy, které bylo hezky popsané, ale chodit bych tam nechtěla. Dodržování některých pravidel by byl oříšek. Viděli jste film Puberťačka s Emmou Roberts? Hned jsem si na něj vzpomněla.
Máme vyprávěno v ich-formě z pohledu Ivy a Audrey. Každá úplně jiná, obě sympatické, ale vyloženě oblíbit jsem si ani jednu moc nedokázala.
Skvělé zpestření byly části psané jako podcast "KZL" (kdo zabil Lolu?).
Trochu mě ale mrzelo, že kdo za podcastem stojí, jsem se dozvěděla poměrně brzy. Čekala jsem, že autorky budou napínat déle.
Nicméně atmosféra příběhu byla výborná. Ve vzduchu visí několik otázek ohledně Loly, oblíbené studentky, která zemřela na konci předešlého školního roku. Opravdu šlo o nešťastnou náhodu, jak případ uzavřela policie? Nebo to byla sebevražda či snad vražda? A co je pravda na společenství Strak? Existuje? Má něco společného se smrtí Loly? Tolik otázek!
Audrey s Ivy se pouští do vlastního vyšetřování a postupně odhalují zajímavá tajemství. Také mezi nimi vzniká přátelství, ve které jsem ze začátku ani nedoufala.
Některá odhalení byla opravdu překvapivá, jiná se naopak čekat dala.
Jedná se o první díl série, takže můžu s klidem říct: vím, že nic nevím. :D Zkrátka ten konec mi vzal trošku vítr z plachet a budou doufat, že se brzo dočkáme dalšího dílu.

Local_Bunny
09.02.2023 4 z 5

Straky jsou další příběh, který se odehrává na prestižní škole a řeší se zde smrt spolužačky za podivných události. Možná vám přijde, že toto téma je ohrané, ale ne každý jej umí dobře napsat. Tady se to naštěstí povedlo.
Pro mě je u takovýchto příběhu vždy důležité, aby mi sedly postavy, jelikož nás přeci jen budou provádět celým příběhem. S Audrey jsem zpočátku trošku problém měla, ale jde vidět její vývoj. Co mi nicméně vadilo byl ten oblak tajemna ohledně její minulosti. Oproti tomu jsem si ihned oblíbila Ivy. Její charakter možná nesedne všem, ale mě si získala skrze svojí odhodlanost.
Nejvíce mě bavilo samotné pátrání a rozplétání tajemství kolem Stračího společenství. Kniha je krátká, takže děj ubíhá hezky plynule a navíc přinese i pár zvratů, na které jako pozorný čtenář možná již v průběhu bohužel přijdete. Jelikož se má jednat o sérii, konec přinese hromadu otázek a jsem zvědavá, kterým směrem se bude příběh dále ubírat, jelikož pár teorií již mám.
-
za knihu děkuji @cosmopolis_cz #spoluprace

nela3812
05.02.2023 4 z 5

Tato knížka je nekustečně čtivá a jen těžko se odkládá. Máme tu svým způsobem zajímavé a tajemné prostředí prestižní školy, a s tím spojenou zajímavou zápletku...ALE!

Kde jsou nějaká šokující odhalení a nějaký napínavý závěr, kde se dozvíme něco, co nás naláká k dalšímu dílu? Mám víc otázek, než odpovědí a upřímně mi tam chybí nějaký epický konec u kterého bych si (s prominutím) řekla "no tyvole, to jsem fakt nečekala". ‍️

Musím ale vyzdvihnout charakterově rozdílné hlavní postavy, které dělají příběh zajímavější. Z počátku nenávistné prostředí se změnilo v přátelské a vyklubala se z toho super dvojka, kterou stmelila naprostá klasika. (Kdo četl, bude vědět). Postavy mě skutečně baví a v dalším díle se na ně opět těším.

Hodnotím nakonec 3,75/5⭐️, a ráda bych si přečetla další díl, protože mě vážně zajímá kdo to udělal. Mám pár náhodných tipů, spíš na základě zkušeností než indicií (kvuli tomu i to nižší hodnocení), takže jsem na to opravdu hodně zvědavá

Za knihu děkuji @cosmopolis_cz (#spoluprace)