Učitelka angličtiny

Učitelka angličtiny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508952/bmid_ucitelka-anglictiny-bHB-508952.jpeg 4 126 42

Člověk kvůli svému štěstí udělá cokoliv, aby si ho udržel, dokonce si vytvoří proti ztrátě iluzí a nešťastným událostem kolem sebe obranný val, přes který k němu ale nemůže znovu přijít ani štěstí. Román o štěstí, které se zlomyslně mění ve ztráty a zklamání. Ninel má takovou zkušenost od dětství, kdy si začala představovat, co by ji udělalo šťastnou, ale když tomu chtěla napomoct, vždy se její snažení zvrtlo a skončilo špatně. Dokonce musela kvůli tomu odejít z domova k tetě do Prahy, ale tahle životní změna v patnácti letech ji konečně ke štěstí přiblížila. Teta byla poloviční Angličanka, naučila Ninel perfektně anglicky, a když dostudovala, přenechala jí své žáky. Výuku angličtiny provází řada humorných příběhů a do některých dobrodružných zápletek svých žáků se Ninel osobně zapojí, ale nikdo z nich neví o jejím životě poznamenaném hlubokým rozčarováním z partnerských vztahů. O něm Ninel vždycky mlčí, jako by v něm nebylo skryto jen její neštěstí, ale i touha po štěstí a obojí raději drží pod zámkem.... celý text

Přidat komentář

Marci70
20.02.2024 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha. Moje první od této autorky a už se chystám na další..

martini.ce
07.01.2024 3 z 5

První půlka mě bavila tak, že jsem knížku nemohla odložit. Úplně jiný styl psaní než znám, zajímavé zápletky a rychlé zvraty. Ale od doby, kdy Ninel odešla do Prahy to bylo slabší. Místo dřívějších zvratů se děj táhl popisem dalších a dalších postav a studentů. Občas mě překvapil skok v čase, přemýšlela jsem, kolik teď Ninel zrovna je. Linka s Maxem pro mě byla nepochopitelná a závěrečné prozření jsem Ninel nevěřila. Asi jedinou pozitivní postavou pro mě byl soused Josef.

Přijde mi, že popis knihy obsahu neodpovídá, podle něj bych čekala něco jiného. A chyb bylo v knize zbytečně moc.


Beina
24.12.2023 3 z 5

Za mě byla kniha v některých částech zbytečně zdlouhavá, jindy se děj odehrával zázračně rychle. Příběh a nápad chválím.

S.H.
23.12.2023 3 z 5

Čtení celkem fajn,i když by mě víc než osudy žáků zajímaly osudové okamžiky dějin v očích hrdinky. A teda nejhorší byla redakce knihy,to snad dělalo dítě ze ZŠ, tolik překlepů a chyb jsem nikdy v žádné knize neviděla. Paní autorka by příště měla svěřit knihu do jiných rukou.

Januli
21.12.2023 4 z 5

Po delší pauze další kniha paní Váňové a četla se mi dobře. Možná tak bylo na můj vkus hodně smrti, není to přece detektivka. A někomu možná vadilo popisování různých odvětvích, ale mě ne. Něco jsem se přiucila ;-)

Allla9
26.11.2023 5 z 5

Na rozdíl od mnoha komentářů jsem s knihou naprosto spokojená. Moc dobře se četla a děj byl neotřelý a zajímavý. Smutný i veselý, jako sám život.

Marcik7
10.11.2023 3 z 5

Kniha je doslova napěchovaná, stránky potištěné od okraje k okraji. Je v ní hodně postav, každá má nějaké problémy, špatné zkušenosti, podivné neřesti, zážitky. Navíc se dočteme spoustu nepotřebných fakt o tai-či, druzích čaje a čokolády, soustu rad do života, prostě je toho zbytečně moc. Už jsem chtěla knihu odložit, ale dočetla jsem, i když to stálo trochu přemáhání a přeskakování řádek. Škoda, tvorbu paní Váňové mám jinak ráda.

Čtenářka73
01.11.2023 3 z 5

Tahle knížka mě nenadchla tak, jako většinu ostatních čtenářů. Čte se dobře, ale jen málo postav mi bylo sympatických a celkově mi děj přišel dost nelogický a neuvěřitelný.

knihovniceS
26.10.2023 4 z 5

Učitelka angličtiny
Zajímavé, čtivé, ale mnoho osob až jsem se trochu ztrácela. Čtení místy neveselé, plné zápletek, které provází Ninel od dětství po stáří. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

mnohoknih
16.10.2023 4 z 5

Ninelin život od dětství až po stáří aneb co zaviní jeden exkrement. Ačkoliv se příběh četl poměrně špatně, text mi přišel hodně hutný, naňahňaný, nedal se odložit. A ačkoliv je Ninel nesympatická od první věty, stejně vás zajímá, jak to s ní dopadne. Sledujeme, jak se z ní stane učitelka angličtiny. Od té chvíle si příběh odbíhá i k životům žáků. To mě dost bavilo, taková drbárna. Sledujeme Nineliny vztahové peripetie a to je taky dost síla. V příběhu je dost úmrtí, ale vzhledem k délce popisovaného období, to nijak nerušilo. Někomu ten život umí naložit. Konec má takové pomalejší tempo, ale myslím, že to je autorčin záměr. Na stará kolena se už nekvaltuje a příběh se podle toho zařídil.

ropotamo
13.10.2023 2 z 5

Kniha mě nezaujala, dočetla jsem silou vůle. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická už od malé holky a vydržela to až do konce knihy. Námět mi přišel zpracován povrchně.

Safrika
22.09.2023 4 z 5

Zaujalo me temer od zacatku, byla tam jedna bomba za druhou. Hodne mi lezela v hlave, ale konec mi prisel takovy utahany.

mysterygirl
19.09.2023 4 z 5

Kniha se četla dobre, ale bylo tam na můj vkus nějak moc úmrtí

AndreaP.
06.09.2023 3 z 5

Moje první setkání s touto autorkou. Těžko se mi hodnotí. Kniha je čtivá, popisuje dlouhý časový úsek, na můj vkus je tam ale na jeden lidský život vneseno až moc pohrom. Co mě velmi překvapilo, byl konec příběhu. Za ten palec nahoru. Největší problém jsem asi měla s hlavní hrdinkou samotnou, nemůžu si pomoci, ale byla mi nesympatická - a to jako dítě, tak i jako dospělá. Nicméně, jak už jsem psala, kniha jako taková je čtivá a určitě nezklame.

Mandlevest
01.09.2023 4 z 5

Musím souhlasit s komentářem níže od Jana283, první půle knihy mě bavila o dost více než ta druhá, potom se mi to také trochu vleklo a osudy žáků Ninel mě až tak nezaujaly. Kdo knihy autorky čte pravidelně, ví, že si libuje v nezvyklých jménech svých hrdinů a že jim nakládá životních pohrom co to dá :-). A tak tomu bylo i v této knize, dějově velmi bohaté, gradující k docela překvapivému finále, ale ..... nějak mě to s počtem stran a dalšími ranami osudu, které hrdiny knihy provázely, přestávalo bavit. Určitě bych o pár desítek stran krátila a přivítala bych, kdyby Ninel z první půle knihy se v té druhé půli "neztratila v překladu". Ale to už by nebyla kniha od paní Váňové, ona prostě takto píše :-). Slabší čtyři *.

intelektuálka
27.08.2023 4 z 5

Knihy Magdy Váňové mne provázejí už několik let - a jsou to příběhy zajímavé, čtivé ....

V této knize je vyprávěn život jedné ženy - Ninel /zajímavé jméno .... /

Problémy v rodinném zázemí dovedou dívku k tetě Angele - a ta se stává pragmatickou a osudovou přítelkyní ....

Ninel musí prožít hodně zklamání ..... ale i zásadních okamžiků, než dojde k podzimu svého života .... a vyrovnání ....

.... moje láska voní a chutná podzimem .... její barvy a chutě jsou tlumené ..... plyne pozvolna jako řeka .....

A zakončení se zdá být jakousi satisfakcí v jejím životě .....

Ráda jsem strávila 2 dny s touto ženou - a doporučím.

Kasty
19.08.2023 5 z 5

Příběh Ninel, které osud naloží víc, než si kdy mohla představit. Společné sní strávíme její dětství, dospělost a střední věk. Jak název napovídá, celým životem ji provází angličtina. Životem, který je jako na houpačce. Jednou nahoře. Podruhé dole.
Knihy MV mě provázejí bezmála dvacet let. Těším se na každou novinku. A nikdy mě nepřestane udivovat výběr jmen hlavních postav. Klovrzu a Ninel si budu pamatovat hodně dlouho :-)

regulax
08.08.2023 5 z 5

Bohatý děj, dlouhá časová osa hlavní postavy, široký záběr vedlejších vztahů a postav, košatý popis situací, to vše najdete v 400 stránkovém románu.

knihoLenka82
08.08.2023 5 z 5

Další z mé štafety přečíst co nejvíc českých autorů. Za mě super kniha, velmi dobře se čte. První od Magdy Váňové, určitě se poohlédnu i po další.

Jana283
07.08.2023 3 z 5

První půlka kniha lepší než druhá. Pak to nějak začalo drhnout a táhnout se. Autorka si zase neodpustila encyklopedické výklady (stejně jako v předchozí knize). Působí to šroubovaně a do příběhu to nezapadá. A směšné je to obzvláště v situaci, kdy jedna z milenek jde sdělit tragickou informaci druhé a ta začne mlít informace o čaji jako by ožila Wikipedie. V této části je rovněž chyba, Ninele vysvětluje cestu k sobě domů a Ester odtuší, že ví, že ví, že její manžel kdysi vezl Ninel domů. Ale přitom sama v bytě už byla, když předstírala zájem o studium angličtiny (ale to je jen drobnost, která pozornému čtenáři neunikne).
Zápletky jsou někdy dost přitažené za vlasy . O dvou úmrtích blízkých osob (respektive vraždách) se konverzuje v duch to máme dnes krásné počasí . Žádné emoce, lítost... Finále předvídatelné a hodně v duchu červené knihovny. Ale kdo by si nepřál, aby mu dal osud druhou, třetí šanci
Celkem mě ale knihy Magdy Váňové víc baví než štvou, takže nějaké další příště nezavrhuji