Podnikavá dívka

Podnikavá dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521213/bmid_podnikava-divka-6518260cac398.jpg 4 62 16

VŠICHNI TOUŽILI PO JEJÍM ŽIVOTĚ. JEN JEDEN SI PŘÁL JEJÍ SMRT. Hanna poznala April během studií na Oxfordské univerzitě. Bystrá, akční a bohatá, ale také zlomyslná dívka Hannu okamžitě okouzlila nejen svým sebevědomím, ale i oslnivým životním stylem horních vrstev. Ještě s hrstkou dalších studentů – Willem, Hughem, Ryanem a Emily – pak tvořili nerozlučnou partu… alespoň dokud Hanna na konci prvního ročníku nenašla April mrtvou. O deset let později John Neville, oxfordský vrátný odsouzený za Aprilinu vraždu, umírá ve vězení, a Hanna se konečně chystá na dávné trauma zapomenout. Jenže současně vyplouvá na světlo zcela nová skutečnost, možná svědčící o Nevillově nevině, a s ní i hrozivá myšlenka: pomohla tenkrát Hanna usvědčit nepravého? Jestli chce ještě někdy najít klid, musí se Hanna znovu sejít se starými přáteli a ponořit se hluboko do tajemství Apriliny smrti. Přitom však zjišťuje, že její bývalí spolužáci toho mají mnoho co skrývat. Možná dokonce i vraždu... ___ Strhující psychologický thriller z univerzitního prostředí od autorky bestsellerů Chata v horách a Otočení klíčem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The It Girl , 2022


více info...

Přidat komentář

alnahu
16.02.2024 3 z 5

Příběh z Univerzitního prostředí,kde tvoří partu šest nerozlučných studentů,do doby než dojde k vraždě ,jedné z oblíbených dívek.Děj odehrávající se ve dvou časových linkách-předtím a poté,vypadal docela slibně.Nebylo to špatné čtení, ale docela jsem se knihou prokousávala,vraha jsem neodhadla.Příběh mi připadal za mě takový natažený.

bookwoman
08.02.2024 3 z 5

Knihu jsem poměrně dlouho neuměla dočíst z toho důvodu, že podle mého názoru autorka příběh "natahovala" na více stran než bylo třeba, a tak jsem měla chvílemi pocit, že se příběh neposouvá. Avšak moc mě překvapil konec, který byl celkem napínavý, vraha jsem neodhalila dříve v průběhu knihy, ani by mě tato osoba nenapadla. Když přejdu to, že se v knize docela dlouho nic nedělo, zajímavé byly dvě dějové linie, a to před, když Hanna a její spolužáci studovali a poté, když bylo deset let od vraždy April. Dávám tři hvězdičky, protože mi přišlo zajímavé, jak se případ řešil zpětně po deseti letech a hledal se "opravdový" pachatel, nicméně jsem už četla lepší příběhy, které mě více vtáhly do děje a více mě zaujaly.


plamínek21
15.01.2024 4 z 5

Román odehrávající se ve dvou dějových linkách je čtivý......
"Předtím" dojde k vraždě bohaté a krásné studentky na Oxfordské koleji a linka současná se odehrává 10 let poté, kdy ve vězení umírá údajný pachatel zločinu. Spolužačka zesnulé a zároveň korunní svědkyně se nyní musí utkat se svými vzpomínkami i faktem, že možná označila nesprávného vraha. A mne to bavilo a kdyby hlavní hrdinka nebyla taková ublížená a přihlouplá fňukna, dala bych i plný počet. A skutečný pachatel ? Tak toho jsem fakt nedala ani náhodou....takže paráda :-)

čef
02.01.2024 3 z 5

Pro mne to byl takový nijaký guláš, sice spousta ingrediencí, ale moc málo výživy. Detailů ze života studentů Oxfordu zde tedy moc nebylo, ale i ty co se zde řídce vyskytovaly, nemohou nijak nikoho ohromit, resp. alespoň přitáhnout pozornost. Nesmyslné pátrání těhule po vrahovi, po úmrtí odsouzeného pachatele ve vězení deset let po činu, je prostě nepochopitelné. Závěr je plný uklohněných zvratů a tak musím knihu bohužel, ač nerad, jenom poplivat, asi jsem nic nepochopil.

MiskaMa
01.01.2024 4 z 5

Knížka byla vcelku čtivá, více se mi líbila dějová linka "Předtím", když byli ještě všichni studenti na Oxfordu. Dějová linka "Poté" už mě tolik nebavila. Co čtenáři podle mě pokazí radost ze čtení, tak stejně, jak tomu bylo už u předchozí autorčiny knížky Otočení klíčem, většina příběhu je v kostce prozrazena v anotaci.

Více se mi líbily knížky Všude kolem černý les nebo Smrt paní Westawayové.

mikika
27.12.2023 5 z 5

nové zpracování oblíbeného tématu "skvělí kamarádi na univerzitě, ale všechno bylo trochu jinak" tentokrát zasazené do Oxfordu. Hanna jako správná naivka na všechno naletěla, až na to, že i já jsem naletěla autorce, sedla jí na návnadu a už už jsem věřila, že správného vraha tentokrát mám dřív než hlavní postava. a ono zase prd...
Ale upřímně, asi bych byla zklamaná, kdyby řešení bylo až moc průhledné...

JustWomen
26.12.2023 3 z 5

Začátek knihy byl slibný, líbilo se mi jak prostředí Oxfordu, tak vztahy mezi studenty a vše vypadalo slibně. Potom se děj začal vléct a nic moc se nedělo a Hanna byla fakt nesympatická a vyvozovala z každé informace nového pachatele. Styl psaními taky nesedl, takže sotva průměr.

iška
25.12.2023 4 z 5

To přehodnocování detailů a úhlů pohledů, tak jak jde čas, věci se mění a hrdinka si s odstupem času snaží vybavit věci znovu a možná přesněji, bylo zajímavé a rozhodně se mi to dobře četlo.

Jen mi opět vadila, což samozřejmě není chyba autorky ani překladatelky, vynechaná písmenka, překlepy a rozhodně mě zarazilo rozdělení slova vž - dyť (str. 272).

zazvorka
24.12.2023 3 z 5

Líbila se mi linka z minulosti, zejména prostředí Oxfordu, současný děj cca do poloviny, pak už méně. Hannino “vyšetřování" mi příliš nesedělo a současná Hanna vlastně také ne. S knihami autorky, které jsem prozatím četla, to mám tak, že se mi hodně líbí cca do půlky, pak můj zájem klesá. Časem zkusím další knížku, špatné čtení to nebylo.

Pavlína2019
18.12.2023 5 z 5

Fantastické čtení.
Moc se mi kniha líbila, četla se hrozně dobře a úplně sama, dva dny a bylo, bohužel, po ní.
Je ohromně napínavá, téma mě bavilo, prostředí se mi líbilo - zkrátka mohu jen doporučit.
Navíc, když jsem si říkala, aha, tak tahle to je - omyl a úplně jinak. Takže taky fajn.
Tuhle autorku mám prostě ráda!

ArwenAragorn
16.12.2023 4 z 5

80%

Ne, takhle uvažovat nesmí. Jistě se nabídne škvírka, příležitost, cokoliv, co by mohla využít. Hanna je odhodlaná přežít i se svým dítětem. Mysli, Hanno, mysli.
____________________________________________________________________________
Výborný promyšlený psychothriller.
Po pomalém začátku se tento psychologický thriller postupně rozjíždí, druhou polovinu už jsem přečetla naráz. Tušila jsem, kdo je vrah April, ale nevěděla jsem motiv a jak to provedl. To se v docela akčním závěru dozvíme. Z úplného závěru jsem byla docela rozčarovaná, ale pak mě to rychle přešlo, dozvíte se proč.
Knížka určitě stojí za přečtení. Musím si jenom postěžovat na přemíru Uch, Och a Ach, což je věc překladu. Já vím, že vypadám jako hrozný rejpal, ale při čtení mě to fakt rušilo.

zdehan
29.11.2023 5 z 5

Supr kniha přečteno za dva dny nešlo se odtrhnout doporučuji.

Hvězdinka
26.11.2023 3 z 5

Dvě třetiny knihy se nic neděje, vše víte z anotace, táhne se to jako rozteklý sýr. Poslední stovka je akční, ale už to nezachrání. Průměr, do čtení jsem se musela nutit.

kneslova
19.11.2023 5 z 5

Tak za mne velice dobra detektivka, moc mě to bavilo, tuhle spisovatelku mám v oblibě . Hlavní hrdinka byla sice taková fňukna, ale kniha napinavá - proste 5 hvězdiček

Renatecka
16.11.2023 2 z 5

Za mě je tedy tato knížka docela velké zklamání. Dlouho se nic nedělo a najednou suchopárný konec. Bohužel nic moc.

trudoš
29.10.2023 4 z 5

Ruth Ware je s každý románem lepší a především jiná, třebaže se v základě drží pořád svého. Což je z mého pohledu jediná slabina jinak dobře promyšleného psychothrilleru. Všechno to uvažování nad lecjakou prkotinou, jako třeba co si kdo myslí na základě do vteřiny neodepsané esemesky mě uvádějí spíše v zuřivost, než v detektivní euforii.
Ale k Podnikavé dívce. Tentokrát se vracíme k deset let starému zločinu, o jehož zpochybnitelnosti hrdinka nikdy ani na vteřinu neuvažovala. Jenže nové skutečnosti a nevysvětlené detaily ji nutí přehodnotit vše, o čem si dosud myslela, že jsou pravé vzpomínky na jedinou přítelkyni, jakou kdy měla.
Příběh je rozvržen právě tak důmyslně, aby s každou kapitolou čtenáře nutil nad vším přemýšlet a kombinovat možné varianty, přičemž je samozřejmě jasné, že ta, co se nabízí sama, musí být zákonitě mylná. Středoškolské prostředí, zpětná rekapitulace událostí a finální překvapení pak dává vyprávění právě ten záhadný drajv, který detektivky dělá detektivkami.