Hra na lháře

Hra na lháře https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383306/bmid_hra-na-lhare-7gt-383306.jpg 3 210 76

HRA NA LHÁŘE MÁ JEDNODUCHÁ PRAVIDLA: 1. VYSLOV LEŽ! 2. NA SVÉM VÝMYSLU TRVEJ! 3. NENECH SE NAČAPAT! V chladném červnovém ránu se na anglickém pobřeží prochází kdosi z místních lidí se psem. Zvíře vyhrabe věc, kterou jeho paní zpočátku považuje za trouchnivou větev, po chvíli ale zjistí, že se jedná o cosi podstatně zlověstnějšího. Hned nazítří dostanou tři mladé ženy žijící v Londýně – Fatima, Thea a Isa – textovku, kde stojí pouze dvě slova: „Potřebuju tě!“ Isa a její kamarádky kdysi v internátní škole hrávaly takzvanou hru na lháře: vykládaly smyšlené historky spolužačkám, učitelkám a vlastně kdekomu. Jenomže jejich poťouchlá zábava se neobešla bez následků, a tak dívky vyloučili ze školy. Po téměř dvou desetiletích je volá zpět Kate, poslední ze čtveřice nerozlučných přítelkyň. Nebude to ale sentimentální setkání po letech. Roky bájného lhaní si vyžádaly svou daň a teď je třeba uvést věci na pravou míru – hra na lháře má totiž ještě tahle dvě pravidla: 4. NIKDY SI NELŽEME NAVZÁJEM! 5. POZNEJ, KDY S LHANÍM PŘESTAT! „V umění napsat strašidelný příběh bez nadpřirozených prvků dnes Ruth Ware nikdo nepředčí.“ - NEW YORK JOURNAL OF BOOKS „Spousta zvratů a překvapení v detektivním románu klasického střihu!“ - R. L. STINE, THRILLIST „Fanoušci Agathy Christie se od téhle napínavé detektivky neodtrhnou!“ - BUSTLE „Strašidelné, neodolatelné a chytré!“ - DAILY EXPRESS... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Záhady

Vydáno: , Leda
Originální název:

The Lying Game , 2017


více info...

beruska
beruska
25.11.2023 1 z 5

Tak s touhle knihou jsem opravdu trpěla.... Zdlouhavé, spoustu "omáčky" okolo, po 200 stranách jsem čtení vzdala....
Přitom mám autorku ráda, před časem jsem četla " Otočení klíčem " a ta se jí opravdu povedla ....
Je to škoda.....

ninano
ninano
05.11.2023 3 z 5

Knihy Ruth Ware mají mnoho společného. Jsou čtivé, mají originální zápletku, líbí se mi i autorčinu styl, ale negativem je takové podivně nedotažené rozuzlení příběhu. Řekla bych, že by jejím knihám prospělo nevydávat každý rok jednu, ale dát si s každou zvlášt více práce.


Niu
Niu
30.10.2023 3 z 5

Od autorky pár knih přečtených už mám a je to takové - všehochuť a zároveň máte chuť s tím praštit. Na můj vkus na tenhle žánr až moc stran a táhlo se to sáhodlouze. Člověk si už už myslí, že se něco dozví, a ono zas nic. Obvykle mám ráda prolínání časových linií, ale tady mě to rušilo. A - asi můj velký problém - nemám ráda, když se lže, takže celou knihu jsem trpěla jak zvíře :o) Hlavní hrdinka totálně nesympatická, vlastně všechny ženské byly divné. Normální snad Owen a koukejte na chudáka, kam to dopracoval. V celé knize mě nesnesitelně štvala Freya - neberte to zle, ale autorka z ní udělala panenku Chucky a upíra v jednom. A úplně jsem si nemohla představit, jak se s ní všude kodrcá. Ten konec až moc přitažený, skoro skalp. Líbilo se mi prostředí, ale mohlo být popsáno ještě více.

Mabie
Mabie
28.09.2023 1 z 5

Bože, to byla ale ptákovina! Nereálné, překombinované.
Poslouchala jsem jako audio a jenom díky dlouhým procházkám při venčení jsem doposlouchala.

Jiho226
Jiho226
02.09.2023 1 z 5

Přijde sms a svět se obrátí... Už tento úvod předznamenává,co bude dál. Nereálný, přehnaný, nepravděpodobný příběh. Navíc mně nepříjemné chování hrdinek knihy s negativním bonusem neustálých "kojících pasáží".

Luigi1
Luigi1
31.03.2023 3 z 5

Nebylo to špatné čtení ale moc se sto zbytečně protahovalo

vlasta88
vlasta88
11.01.2023 odpad!

Knihu jsem začala číst v domnění, že se jedná o detektivku, a ona je to přitom kniha o kojení s postranními historkami... Do čtení jsem se po pár desítkách stránek už pouze nutila a po mléčné slině a růžích napěchovaných do popelnice jsem knihu definitivně zaklapla.

Opatov
Opatov
09.12.2022 5 z 5

Místy trochu stěží uvěřitelné, především scény s dítětem..... Ale jinak docela dobrý příběh o dávném tajemství s překvapivým koncem. Styl je podobný další knize od Ruth Ware "Všude kolem černý les", která se mi líbila.

Pavlína2019
Pavlína2019
20.11.2022 5 z 5

Já knihu nehledě na některá nižší hodnocení určitě doporučuji.
Mě se líbila.

Čte se velmi dobře, lehce, je napínavá a zápletka je dobrá.

Mám ráda výpravy do minulosti a odkrývání dávných tajemství.
Zajímavé je i komplikované prostředí u moře i v soukromé škole.

Tak dlouhotrvající dívčí přátelství je pro mě poněkud nepředstavitelné, protože na tohle nejsem - ráda jsem si o něm ale přečetla.

Zajímavé a těším se na další knihu!

baji42
baji42
24.09.2022 3 z 5

Už samotná hlavní myšlenka s hrou na lháře mi přišla trochu moc uměle našroubovaná. Rovněž přátelství 4 žen, které na "písknutí" všeho nechají a okamžitě přiběhnou je trochu za hranou uvěřitelnosti. A takhle by šlo pokračovat. Přesto Ruth Ware psát umí a věřím, že další kniha bude lepší.

RMarkéta
RMarkéta
07.09.2022 4 z 5

Nikdo nemá právo o nás vědět absolutně všechno. Nicméně, tajemství může samozřejmě velmi dobře svádět ke lži a nebo nutit ke lži. Otázkou však zůstává, co na to naše svědomí. Ta hra na lháře tu opravdu být nemusela. Pokud si ji odmyslím, tak příběh stejně dobře funguje bez ní. O pár stránek méně by taky neuškodilo. Ubrat na překombinovanosti. I když to překombinuje, tak z toho nějakou logickou cestou vyleze a ve finále to ku podivu funguje. Je to letní čtení na dovolenou. Nic hlubokomyslného. Chvilkami mi to připomínalo hororový film Tajemství loňského léta.

Ava365
Ava365
05.09.2022 3 z 5

Zvláštní kniha. Hlavní hrdinka s jejím "celoknihovým" kojením mi příliš sympatická nebyla. Odjede si s malou dcerkou na sraz spolužaček, po návratu jí přijde domů kytice s výmluvným vzkazem a ještě se diví a je naštvaná na manžela, že se mu to nelíbí. Je tam poměrně dost nelogičností a málo uvěřitelných míst ( např. Ambrose a jeho úmrtí). Přesto se mi kniha četla celkem dobře a touha zjistit, jak to celé bylo, byla důvodem k jejímu dočtení.

JancaKube
JancaKube
04.04.2022 odpad!

(SPOILER) Omlouvám se autorce ale tahle kniha byla opravdu špatná. Dlouho jsem tak nudnou knihu nečetla. Celá Hra na lháře tam vicemene nemusela vubec byt. Pribeh by se odehral uplne stejne, kdyby tam hra nebyla. Knihu jsem cetla velmi dlouho, protoze jsem po precteni trí stran automaticky usnula. Strasne mi vadilo jak se hlavní hrdinka chovala k manzelovi. Opet uplne zbytecne a nezapadajici do deje. Zapletka jako takova byla zajimava, coz me asi donutilo knihu docist, nicmene na konci opet prislo zklamani. Musim se priznat, ze jsem to cele vlastne ani nepochopila. Nepochopila jsem Ambrousovo chovani, radeji zemrel nez aby spolu meli jeho nevlastni deti (ktere nebyli jakkoli pribuzne) vztah. Nechapu jak je tim zachranil. Podle me to nedava smysl. No proste uplne zbytecna kniha.

katerina2907
katerina2907
31.03.2022 2 z 5

Výborný nápad, ale slabší zpracování. Odrazuje přecitlivělá a dost hloupá hrdinka.

Šebestová3
Šebestová3
26.10.2021 4 z 5

Napsáno velmi čtivým stylem, přečteno asi za tři hodiny. Připomínalo mi to film Tajemství loňského léta.

trudoš
trudoš
17.07.2021 2 z 5

Mám rád thrillery z dívčích škol, přičemž v tom není žádná pedofilní úchylka, ale spíš fascinace rafinovaným zlem v srdcích dospívajících, notně vyšperkované literární imaginací. V tomhle ohledu se Hra na lháře zdála být ideální volbou, jenže jak už to v mém případě u Ruth Wareové bývá, dokáže i ty nejatraktivnější motivy pohřbít pod přívalem nelogických scén, emočních výlevů a nepochopitelného chování zainteresovaných postav. Tomu samozřejmě nijak nepomáhá vědomí, že už podle názvu není radno komukoliv v příběhu důvěřovat, a tak si čtenář udržuje od všeho řečeného zdravý odstup.
Opět bohužel platí, že mít román o polovinu stran méně, spád by získal na tempu a jeden by se tolik nepozastavoval nad slepými odbočkami. Ono totiž ve finále nejde o nějak důmyslnou hru, zvraty působí účelově a reakce na ně až nesmyslně vyhroceně. Anglické prostředí má sice svoje kouzlo, než se ale děj dostal k podstatnému, mé snahy sledovat důležité informace usnuly nudou a probudily se, až když bylo po všem.

čika
čika
09.05.2021 3 z 5

Vobec nie zle, malo to atmosku, celkom fajn zapletku. V niecom mi pripominala knihy Tany French. Ale ako tu uz bolo spomenute predo mnou, celkom ma tam vyrusovali veci typu - neustale dojcenie, nadavky, obcasna nelogickost jednania - i vztahov, nedotiahnutost...Nie typicka oddychovka, nie typicka detektivka/akcnak, nie bohvieako psychologizovane (hoci ambicia tam asi je). Tazko zaradit, tazko hodnotit.

bookcase
bookcase
12.12.2020 3 z 5

Jakkoli mám autorku ráda, tak tohle mi nesedlo, bohužel. Nedokázala jsem se do příběhu pořádně dostat, nevím proč. Mrzí mě to tím víc, že ostatní její knihy se mi líbily, Smrt paní Westawayové považuju za jednu z nejlepších knih, které jsem letos četla.

Stella_Reed
Stella_Reed
02.11.2020 3 z 5

Z knížek, které jsem od autorky četla (Všude kolem černý les a Žena z kajuty č. 10), byla tato nejslabší. Příběh mě bavil čím dál méně. Hlavní postava je posedlá kojením, ale přitom kouří a pije alkohol.

FerryTaz
FerryTaz
30.10.2020 2 z 5

Ke knize jsem se dostal spise nahodou, ze ji zacala cist ma pritelkyne. Popravde je z knihy znacne citit, ze je psana zenou a spise pro zeny. Tim jak byla hlavni hrdinka vuci svemu muzi "zaujata" a v nekterych momentech se chovala az podivne, zcela jasne ukazuje vecny boj mezi muzskym a zenskym svetem. Me osobne se kniha moc nelibila a mela pomaly rozjezd, kdyz jsem byl cca na 150 strane, tak jsem si jiz rikal, ze je skoda to nedocist. Nejvice se vsak vysvetlilo na poslednich cca 40 stranach, ktere alespon za neco staly. Take se mi nelibily vulgarismy, ktere se v knize objevovaly vcelku casto. Je jasne, ze muzi se temito vulgarismy netaji a jsou jim zcela prirozene, ale cist to, kdyz tyto vulgarismy pouziva zena a navic jeste matka od ditete. No, popravde jsem moc rad, ze jsem tuto knihu jiz docetl a mohu si spravit chut snad knihou jinou, ktera bude lepsi nez tato.