Krutý měsíc
Detektivka s prvky thrilleru od oceňované autorky románu Znič to jméno. Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Přesto se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čtrnáctiletý syn Ben. Vesnici v Lužických horách, kde trávila matka se synem sváteční víkend, posedne paranoia. Kam až vedou kořeny spletitého případu? A podaří se chlapce najít, než se po něm nadobro slehne zem?... celý text
Komentáře knihy Krutý měsíc
Kdo se chce vrátit do doby, na kterou by se snadno dalo zapomenout, jako že je to za námi a byl to nejspíš jen sen, tak tady se do ní vrátí velice rychle a velice živě. Zajímavé časy, kdy se nesmělo nikde nikdy nic, už se v literatuře objevují, zatím jako kulisy, ve kterých se odehrává nějaký děj. V tomto případě je to duch celé knihy. Brilantně vystižené podivné bezčasí, kdy neplatila obvyklá pravidla a mechanismy, na které se dá spolehnout a principy, podle kterých se dá žít a rozhodovat se. Dvě ženy, jedno místo a doba, která je v něm obě uvěznila - každou jinak, ale v pasti jsou obě. Příběh má i neuspěchaný a logicky vystavěný konec, což by mi v době dávné přišlo jako samozřejmost, v době současné je to příjemné překvapení.
Poslední kniha letošního roku mě vrátila do doby pandemie, kdy to vůbec nebylo jednoduché. Psychologický román je zasazen do malé vesnice, kde se dvě ženy naprosto rozdílných povah a smýšlení, musí spojit, aby vypátraly ztraceného syna jedné z nich.
Napínavý, čtivý příběh s dávným rodinným tajemstvím, který neopomíjí detektivní zápletku, je plný zvratů a atmosféra dokáže navodit, že se s příběhem sžijete.
Můj tip na vývoj děje a kdo za vším stojí, vyšel.
Doporučuji všem k přečtení.
Zpočátku se mi knížka zdála moc zdlouhavá. Brzy jsem uhodla o co půjde a kdo co udělal nebo neudělal. Ale je to dobře vystavěný thriller.
Příběh vyprávěný dvěma rozdílnými ženami, které se musí naučit spolupracovat při záchraně pohřešovaného dítěte, starostí s nemocnými matkami a životem za pandemie. Krátké kapitoly zrychlují děj. Připomněla jsem si covidovou dobu, která je přiblížená naprosto realisticky. Kdo, (pokud vůbec někdo), je mrtvý, vlastně není tak moc důležité, užila jsem si vzpomínky na minulost i charaktery jednotlivých postav. Skvělé.
Měsíc svítí drzou intenzitou, až jsem měla pocit, že si na mě dělá vlastní soukromé divadlo a nutí mě obracet stránky rychleji, než stíhám dýchat. Temnota se mísí s jemnou ironií tak přirozeně, že jsem místy skoro zapomínala, jak napjaté mám ramena, protože humor vždy přišel v tu správnou chvíli a přesně tam, kde by ho člověk nejméně čekal. Každý zvrat působil jako dobře mířený dotek na nervy, který místo paniky vyvolal zvláštní nadšení, protože elegance celé konstrukce byla jednoduše neodolatelná. Napětí se tu chová jako hladová kočka, která obchází kolem a nikdy nevíte, kdy vám skočí do klína, a právě to mě na celém dění nejvíc bavilo. Emoce jdou od jemné zvědavosti až po tichý úžas, a přesto všechno působí lehce, skoro jako by si to samo žádalo pokračování. Působivá atmosféra mě provázela ještě dlouho po dočtení a nechala ve mně příjemné mrazení, které bych si klidně zopakovala.
Od autorky jsem již četl knihu ZNIČ TO JMÉNO (60 %) a DRAVÉ ZVĚŘI NAPOSPAS (100 %).
Jedná se o detektivku s prvky thrilleru.
Hlavní postavou je žena ve středních letech TAMARA, která se uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Zmizel její 14letý syn BEN.
Tamara pracuje v charitativní společnosti. Ve svém životě neměla štěstí na muže a v současnosti žije s přítelem, který pracuje v IT. Betyna má 3 děti, její manžel je lékař, který pracuje v Německu. Pečuje o svou mamku, která má Alzheimera.
Děj příběhu se odehrává v Lužických horách během Velikonoc a během covidu. Je to období, na které nerad vzpomínám a během četby se mi hodně okamžiků vybavilo – velká úmrtnost, přísná pravidla zákusu cestování mezi jednotlivými okresy, očkování aj.
Kniha má 6 částí. Kapitoly se střídají z pohledu TAMARY a BETYNY. Jsou to sousedky, jejich domy se nacházejí blízko sebe.
Autorčiny knihy jsou docela rozvleklé, ale z předešlých knih jsem zvyklý na autorčin styl psaní.
Kniha Krutý měsíc nebyla špatná, ale z druhé strany nebyla tak napínavá jako kniha Dravé zvěři napospas. Během četby jsem odhadnul, jak to nakonec skončí a nebylo to pro mě žádné překvapení. Autorka se zabývá důležitými tématy.
Autorka má ráda zvířata, miluje knihy a filmy. Z této knihy je to určitě poznat, protože jsou zde zmíněny různé knihy a filmy.
V závěru knihy se nachází EPILOG.
Kniha má pěknou obálku.
Spíše psychologicky thriller s detektivními prvky, moc hezky se četl, krátké kapitoly, které nutily číst dál a dál. Zápletku jsem odhalila už před koncem, ale i tak mě příběh bavil a obě hlavní postavy byly sympaticke.
(SPOILER)
Nádherná "minimalistická" kniha. Celé se to odehrává během pěti dnů, ve dvou domech. Žádné vyšetřovací týmy, žádný brilantní detektiv. Jen dvě matky, které si ze začátku nemohou přijít na jméno a přesto jsou nakonec okolnostmi donuceny spolupracovat.
Nevím, jestli bych to nazval thrillerem, detektivkou, nejvýstižnější je podle mého názoru "kniha o rodinných tajemstvích".
Tahle kniha si právem odnesla Magnesii Literu za nejlepší detektivku.
Policejní vyšetřování jako v jiných detektivkách tu nehledejte. Příběh sleduje dvě ženy – Tamaru a Betynu, které by na první pohled nemohly být odlišnější, a přesto se jejich životy protnou v momentě, kdy zmizí chlapec.
Příběh je psaný z jejich pohledů a oba hlasy jsou naprosto uvěřitelné, promyšlené a silné. Tamara může zpočátku působit jako odtažitá snobka, Betyna jako „vesnická matka od plotny“ – ale čím déle je poznáváte, tím víc chápete, že nic není tak, jak se zdá. A obě vám přirostou k srdci. Měly na mě stejný účinek – respekt a soucit.
Tenhle příběh má opravdovou hloubku. Styl psaní Jany Jašové je bravurní – detailní, promyšlený, s citem pro tajemství i napětí. Když jsem zrovna nečetla, myslela jsem na knihu a chtěla se co nejdřív vrátit zpět.
Příběh je plný otázek, tajemství a temných zákoutí, a postupné odhalování pravdy je naprosto strhující. Všechny postavy jsou uvěřitelné a lidské. A celý příběh je napsaný tak silně, že máte pocit, jako by se mohl klidně stát.
Chtěla bych o knize napsat ještě mnohem víc. Sdílet všechny své postřehy a dojmy, ale bojím se, že bych vám tím nechtěně vyzradila něco zásadního. A to by byla škoda. Tenhle příběh totiž potřebujete prožít sami.
Moc doporučuju! A kdyby na mě nečekaly další knihy, hned bych sáhla po autorčině další knize Drahé zvěři napospas.
Ale vím jistě, že si ji brzy přečtu.
Psychologický thriller Krutý měsíc se odehrává během druhých covidových Velikonoc, kdy svět svírají přísná omezení a strach z nákazy. Do tohoto tísnivého prostředí zasazuje Jana Jašová temný příběh, který začíná šokujícím okamžikem – Tamara se probudí v noci v autě, celá od krve, a netuší, co se stalo. Její čtrnáctiletý syn Ben je nezvěstný.
Autorka rozvíjí děj střídavě z pohledu Tamary a Bety, dvou žen, které se navzájem příliš nemusí, ale jejich děti pojí přátelství. Postupně se tak před čtenářem skládá obraz maloměstské komunity, kde nic není tak, jak se zdá, a kde se za zdánlivým klidem skrývají dávné viny a nevyřčené tajnosti.
Jašová mistrně buduje napětí – prostředí opuštěné vesnice v Lužických horách během lockdownu působí klaustrofobicky a zároveň dokonale podtrhuje psychologickou rovinu příběhu. Postavy jsou uvěřitelné, zraněné, plné rozporů, a i když se čtenář snaží rozplést, co se doopravdy stalo, autorka jej udržuje v nejistotě až do samotného konce.
Závěr je mrazivý, šokující a přiměje čtenáře přehodnotit vše, co si o postavách myslel. Krutý měsíc není jen detektivní příběh o zmizelém dítěti, ale i silná výpověď o vině, traumatu a křehkosti lidské paměti.
Napínavý, psychologicky propracovaný thriller s výbornou atmosférou. Jana Jašová potvrzuje, že česká detektivní a thrillerová tvorba snese srovnání se zahraničím.
Třetí přečtený "thriller" od autorky a opět super. Líbil se mi asi nejvíc z dosavadních tří, ale všechny jsou dobré, čtivé, napínavé. Už se vážně těším na další.
Nádhera....Thrillerodetektivní....přečteno za 1,5 dne. Perfektní napínavost. Moc se mi to líbilo. Po delší době jsem se neskutečně románové bavila.
Děkuji paní autorce a zase něco luxusně českého!!!!
Příběh, jehož počátky spadají do minulosti, vyprávěný z pohledu dvou žen. Zápletka byla promyšlená, rozuzlení výborné, několik dobře mířených stop umožní čtenářovi rozluštit pointu chvilku před autorkou, akorát mi neříkejte, že doktor pracující v Německu, je vlastně chudinka bez peněz.
Zajímavý příběh s mystery nádechem, psaný civilním, velice příjemným stylem. Jana Jašová je pro mě nová autorka a hned první knihou si mě získala. Českých pisatelů se v poslední době hodně vyrojilo, ale málokdo píše solidně, často je styl strojený, vtipy křečovité a dialogy nepřirozené.
Po knize Znič to jméno jsem byla u této spokojená. Příběh byl napínavý a rozuzlení zajímavé :o) Jen bych též knihu neozačila thrillerem, je to hodně slušná detektivka či psychologický román.
Jak Betyna, tak i Tamara byly velice zajímavé ženské, sice s naprosto diametrálně odlišnými osudy, i povahově naprosto úplně jinde, ani jedna tu druhou úplně nemusela, avšak v okamžiku krize to dokázaly hodit za hlavu a spojit se. A celkem věrohodně podotýkám. Z toho jsem měla radost.
Více mých dojmů v záložkách recenzí od Knižních střípků.
Předvídatelná a jednoduchá kniha, která zabaví, ale zároveň se mi z hlavy za pár dní vypaří. A také mě trochu vytočilo, že když už si autorka pohrává s přirovnáním k Vasquezové, měla by mít jasno, v jakém dílu Vetřelců se vyskytuje (jednička to vážně není!).
Příběh mě okamžitě oslovil a vtáhl do děje. Kniha je vyprávěná ze dvou pohledů - úseky jsou krátké a hezky to zmocňuje napětí, jak se pomalu celý příběh rozplétá. Sedl mi styl autorčina psaní i to jak pracuje s psychologií postav, opravdu moc hezky se to četlo a do hlavních postav jsem se dokázala vžít.
Námět knihy tedy velmi závažný, autorka ho ale podle mě moc hezky (v rámci možností samozřejmě :D ) dokázala zpracovat a kniha mě bavila do poslední stránky, takže určitě doporučuji a myslím, že po některé z dalších autorčiných knih ještě určitě sáhnu.
Moc zajímavá kniha se spoustou zvratů, i když místy předvídatelných.Zajímavý námět, budu se těšit na další.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
detektivní a krimi romány Velikonoce pedofilie české detektivky a krimi rodinná tajemství Lužické hory Magnesia Litera koronavirus, covid-19 matky a děti LGBT, queerJana Jašová také napsal(a)
| 2023 | Krutý měsíc |
| 2022 | Znič to jméno |
| 2024 | Dravé zvěři napospas |
| 2024 | Srdcová desítka |
| 2020 | Psí dny |

90 %
74 %
Krutý měsíc
Ze začátku jsem byla nadšená a krásně to ubíhalo. Zhruba v půlce jsem začala vnímat, jak se děj začíná táhnout a začalo mě to nudit. Navíc nemám ráda, když je tak výrazně naznačováno, jak to ve skutečnosti bylo, ještě před tím, než se k tomu dostane hlavní hrdinka. Kromě toho mě obě hrdinky dost rozčilovaly svým chováním, že jsem z počátečního nadšení dočítala knihu s tím, ať už to mám za sebou (stejně vlastně vím, jak to bylo).