Krutý měsíc

Krutý měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521080/bmid_kruty-mesic-64ddfea4863b1.jpg 4 114 35

Detektivka s prvky thrilleru od oceňované autorky románu Znič to jméno. Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Přesto se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čtrnáctiletý syn Ben. Vesnici v Lužických horách, kde trávila matka se synem sváteční víkend, posedne paranoia. Kam až vedou kořeny spletitého případu? A podaří se chlapce najít, než se po něm nadobro slehne zem?... celý text

Přidat komentář

petrarka72
dnes 5 z 5

To byla jízda! Magnesia Litera za žánrovku zcela na místě. Nevědět do poloviny příběhu, co a jestli vůbec něco se vlastně stalo? Paráda! A lockdown jako kulisa pro temný příběh přesný. Betyna a Tamara mi sice chvílemi splývaly (totožný jazyk), ale stejně jsem jim fandila. Stejně jako jejich dětem.

Ivetaa
16.04.2024 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, kde nechybí napětí až do konce.


manteca8619
11.04.2024 5 z 5

Velikonoce v době covidové si ještě živě pamatuju... Tamara se probudí v noci v autě někde uprostřed lesa a vůbec netuší co se stalo a proč je celá od krve...a tím začíná velmi čtivá krimi, kterou čtenář vidí z pohledu dvou hlavních postav - TAMARY a BETYNY. Tamara je měšťanda, která se do vesnice někde na konci světa dostala díky partnerovi Michalovi a svým synem Benem u něj v domě tráví "covidový zákaz vycházek". Betyna je typická vesanka, která se snaží správně vychovávat své děti a starat se o matku trpící alzheimerem.
Kniha postupně odhaluje dávná tajemství a temné stránky postav. Dvě ženy které se nemusí ale snaží se spolupracovat. Příběh vás vtáhne a vy musíte číst dál a dál aby jste celé té záhadě přišli na kloub. Doporučuji

martineden
05.04.2024 3 z 5

Velmi čtivé, dobře napsané, jen prostě chvílemi nějak nevěrohodné. Chybí
už jen dovětek a žili spolu šťastně...

BetyN.
01.04.2024 5 z 5

Přečíst si tu knihu v čase Velikonoc o tři roky později, vrátit se do bezvýchodnosti a frustrace covidové doby, bylo svým způsobem magické. Možná proto jsem se od ní nedokázala odtrhnout a přehlížím všechny chyby a nelogičnosti, které v ní jsou. A že jich není málo! Je to thriller dost svérázný, odehrává se až v mučivě pomalém tempu, postavy se chovají zcela nesmyslně a celé je to šíleně přitažené za vlasy. Stejně to miluju! Tak to holt u knížek někdy bývá a důležitější než nějaké logické objektivní hodnocení jsou emoce a ty jsem u čtení pociťovala velmi silné. Napětí, zmatek, souznění s postavami, na konci úlevu...

Saranceee
24.03.2024 2 z 5

Celou dobu jsem byla napjatá, ale nějak jsem nedostala, co jsem čekala. Nefungovalo to a konec to bohužel zabil. Hodnotím lehce pod průměrem 2-3 hvězdy.

lucisa.n
19.03.2024 4 z 5

Nejpřísnější covidová opatření dělají z malé příhraniční vesničky v Lužických horách doslova konec světa. Ocitá se zde i jedna pražská rodina - Tamara se synem a přítelem. Ten tu má totiž luxusní “chatu, pro místní je to ale ohyzdná, moderní, černá kostka na kopci, která se tam vůbec nehodí. Nemají rádi tu stavbu, nemají rádi dokonce ani Michalovu rodinu. Proč?
A proč se jednu noc Tamara vzbudí za volantem auta, uprostřed lesa a je celá od krve? A proč, když přijde domů, není tam ani její syn, ani Michal. Co se sakra stalo?? Snaží se najít pomoc všude, i u sousedky Betyny, i když jí Michal přes její rodinou spíše varoval..

Když jsem zjistila, že se díky příběhu vrátím do doby covidové, vlastně mi to vůbec nevadilo. Naopak, mám ráda, když se děj odehrává v situacích, které znám nebo si je dokážu přesně představit. Tady jsem se úplně přesně ve vzpomínkách vrátila do roku 2020. Musím říct, že napětí knize nechybělo už od samotného začátku, protože kniha začíná tím hlavním - krvavou scénou. To prostě čtenáře dokáže přilákat. Úplně nevím, jestli bych knihu označila jako detektivku. Samotná vyšetřovací linka tu nebyla zase až tolik vyjádřená. Spíše šlo o vzpomínky, myšlenkové pochody a vyjasňování minulosti, která se vším velmi souvisí. Kapitoly se střídají z pohledu dvou postav - Tamary a Betyny. Skvěle to vykresluje situaci. I když jsem zápletku ve výsledku uhodla, i tak příběh dokázal překvapit. Romantická linka nechyběla ani tady, ale přišla mi naprosto zbytečná. Tohle a chování Tamary se mi moc nepozdávalo - matka od ztraceného, byť náctiletého dítěte se chová prostě jinak. Jinak je to ale velmi povedená a čtivá kniha z českého prostředí. Komu nevadí vzpomínky na lockdown, směle do ní!

iveta3689
16.03.2024 4 z 5

Výborně napsané, napínavé. Čte se samo, i když některé detaily jsou dost skličující.

veronika9761
05.03.2024 3 z 5

Pribeh zajimavej, prolozeni covidem fakt drasajici, ale celek pro me nefungoval. Konec mi prisel vylozene mimo.

jahlina
02.03.2024 4 z 5

Kapitoly jsou kratší, děj svižně ubíhá, dusivá atmosféra se stupňuje a my se pomalu dozvídáme, co se stalo. Přiznám se, že jsem v celku brzy vytušila, kterým směrem se celá zápletka ubírá. Přesto mě bavilo, jak mi to autorka postupně servírovala.
Na obálce se píše, že jde o detektivku. Tak na to pozor! O klasickou detektivku s vyšetřovatelem nejde a mohlo by vás v tomto smyslu čekat zklamání. Já jsem ale byla spokojená.

kramlinka88
28.02.2024 5 z 5

Kniha se četla skvěle. Příběh je vyprávěn během Velikonočních svátků z pohledu dvou hlavních postav - Tamary a Betyny. Dějové linky se střídají velmi rychle, opravdu po pár stranách a tím nás autorka udržuje v permanentním napětí. A ono to jednoduše funguje :-)

Tamara se probudí v autě uprostřed ničeho, celá od krve a na nic si nevzpomíná. Po příjezdu domů zjišťuje, že její syn i přítel zmizeli.

Betyna je matka tří dětí, manželka lékaře, ale díky covidu a přísnému lockdownu toho času sama, jen s dětmi a maminkou, která trpí Alzheimerem.

Jak se prolnou životy těchto dvou žen, které na první pohled nemají nic společného? Jaké kostlivce schovávají ve skříni?

Co se stalo Benovi, synovi Tamary ? Co se stalo s Michalem, jejím přítelem ? A hlavně kdo je ten, KDO VÍ, co se stalo ?

Tohle byla skvělá kniha. Styl vyprávění vás nutí číst pořád dál a dál, spoustu situací máme možnost vidět z pohledu obou žen, což je skvělý bonus. Více mě to vtáhlo do děje.

A to, že se příběh odehrává za doby covidu ? Je zvláštní, jak člověk dokáže vytěsnit nepříjemné věci ze své hlavy. Je to cca 2-3 roky, kdy jsme v tomto šílenství žili, byla to naše denní realita, a já zjistila kolik věcí jsem vytěsnila. Je dobře, že se i o tomto píše, v budoucnu by tomu nikdo nemusel uvěřit :-(

Knihu velmi doporučuji všem kdo máte rádi psychologicky laděné knihy, příběh se vám bude určitě líbit.

Evule *
18.02.2024 5 z 5

Napínavé, čtivé a místy moc smutné. Kniha se mi líbila a určitě si přečtu další od této autorky.

L.Helena
18.02.2024 3 z 5

Přišlo mi to jako takové hodně pozvolné vyprávění, což knize ve výsledku hodně ubralo na napětí. Jen sem tam unikl střípek toho, co se stalo v dávnější či bezprostřední minulosti, ke konci již samozřejmě těch odhalení bylo víc, takže ve výsledku docela dobrý a promyšlený příběh. Jen bych si jeho čtení víc užila, pokud by byl vyprávěn svižnějším tempem.

Kenan
18.02.2024 5 z 5

Krutý měsíc byl pro mně překvapením a líbil se mi. Nejdřív mně zarazil covid, který není v knize jen okrajově, ale prolíná se celým příběhem. Nakonec tam ale měl své místo a navíc vnesl do příběhu jistou dramatičnost. Střídá se vyprávění dvou hlavních postav - Tamary a Betyny. Tamara se jeví jako rozmazlená pražanda, která je podporována rodiči a Betyna, zapšklá vesničanka se třemi dětmi. Po postupném poznávání i zjišťování příčin jejich chování se z nich vyklubou fajn ženské. O ději se moc ani nedá říct, protože dlouhou dobu vlastně nic nevíme, nevíme o co jde. Ale příběh je napsán tak čtivě a napínavě, že jsem pokračovala stále dál a chtěla vědět. A i když už jsem později začala tušit k čemu vše směřuje, příběh neztratil na čtivosti, ani dramatičnosti. Za mně moc dobré. Autorčino Znič to jméno jsem ještě nečetla, ale určitě to napravím.

mnohoknih
17.02.2024 5 z 5

Detektivka s prvky thrilleru, to je naprosto trefné. A ještě odehrávající se v době druhého lockdownu, v době covidové, takže téměř všichni s nervy na pochodu. A do toho Tamaře zmizí syn. Zmizí také její přítel Michal, u něhož jsou ubytovaní. Ale to jí tak netrápí, protože má dojem, že ho zabila. Ve svižném vyprávění se s Tamarou střídá Betyna. Matka 3 dětí, kteří bydlí v domku pod Michalovým. Odděluje je od sebe pouze jabloňový sad. Jenže! V sadu se kdysi odehrála tragédie a ta nejspíš rozděluje více než sad. Ačkoliv je pohřešované dítě, policie se v příběhu téměř nevyskytuje. Tím, že se v době covidu nesmělo vycházet, se v příběhu vlastně nikdo navíc nevyskytuje. Už jen Betyny máma, Michalova máma (ať shoří!) a pumpař Jim. Téměř od začátku je jasné, kam odešel Tamařin syn, ale protože rozmazlená pražanda Tamara nechápe, proč s ní Betyna, ostrá jako břitva, nemluví, pár dní trvá než dojde k odhalení. Jejich povahy jsou vykreslené moc pěkně. Napřed jsem je nesnášela, nejsou moc sympatické. Ale když samy uznaly, že jsou jaké jsou, hned jsem náklonost k nim našla. Nevím, jak to autorka udělala, ale přestože byl příběh a průběh předvídatelný, kniha se nedala odložit. Betyna, Tamara, Betyna, Tamara a jsme v očekávaném cíli. Plus epilog, odehrávající se rok poté. Což potěšilo.

Aivlis
16.02.2024 5 z 5

Zo začiatku som sa musela sústrediť na krátke kapitoly na striedačku: Betyna - Tamara. Knihu doporučujem, dobre vystavaný príbeh, vtiahlo ma to do deja. Uveriteľné myšlienky, vnímanie života hlavných hrdiniek. Bol vidieť jasný rozdiel medzi ženou, ktorá vyrastá v tvrdších podmienkach príhraničia a rozhodne nemá dostatok finančných prostriedkov a ženu tak trochu rozmaznanú mestským životom a bohatých rodičov. Za mňa jedna z tých lepších kníh.

Eu84
13.02.2024 5 z 5

Super, nechtělo se mi vůbec knihu odkládat, rozhodně doporučuji!

BohyněKuchyně
07.02.2024 5 z 5

Už u knihy Znič to jméno, stejné autorky, jsem obdivovala a totálně se zamilovala do spisovatelčiny schopnosti krásně, pomalu a velice napínavě odhalovat minulost. Když jsem se do knihy Krutý měsíc začetla (někdy v deset večer) nemohla jsem ji odložit dřív než asi po 150 stranách. Nešlo to. Svižnému čtení nahrávají krátké kapitoly.
Tamara a Betyna, které střídavě vyprávějí příběh z malé vesnice v Lužických horách, jsou zdánlivě každá úplně jiná. Tamara je z Prahy. Do Hvozdína přišla během Velikonoc v covidovém období. Se svým dospívajícím synem Benem bydlí v luxusní vile svého přítele Michala. Betyna je její sousedka. Starý dům s jabloňovým sadem obývá se svými třemi dětmi a se stárnoucí matkou. Betyna, servírka a rebelka s drogovou minulostí musí vše zvládat bez manžela, který je lékař a díky covidovým opatřením zůstává v nemocnici na německé straně hranic.
A nám se pomalu odvíjí a rozmotává příběh z minulosti i přítomnosti. Betynin bratr, dvojče, Adam před mnoha lety spáchal sebevraždu. Oběsil se v jabloňovém sadu. Betyna dodnes neví proč to vlastně udělal. A my se postupně dozvídáme, jakou roli hrál v jeho příběhu partner Tamary, Michal Tater. Jakou roli hrál v životě Betyny? A jeho divná matka? Co ta s tím má společného?
Opravdu povedená knížka, kterou můžu všem doporučit.

cornetka
07.02.2024 5 z 5

Musím říct, že i tahle autorčina kniha mě bavila stejně jako Znič to jméno. Je psaná hovorovou češtinu, což pro mě bylo víc opravdovější a moc dobře se mi kniha četla. Postavy jsou skvěle vykresleny, včetně rodinný vztahů a jsou tak opravdu reálné. Postupně odhalujeme dávná tajemství a dovídáme se další spojitosti. Zkrátka je to kniha, kterou si určitě musíte přečíst.

ArwenAragorn
28.01.2024 5 z 5

81%
(Možný spoiler)

Výborný psychologický román s detektivní zápletkou. Odehrává se v malé vesnici poblíž německých hranic. Rozbíhá se pozvolna, i když už na začátku víme, že se něco stalo, ve druhé půlce je docela napínavý, se zvraty, a celý je poměrně uvěřitelný. Překvapil mě vrah. K vraždě tady skutečně došlo, ale policie se v knize objeví jen jakoby mimochodem.
Ve vyprávění se v knize střídají Tamara a Betyna.
Postavy jsou poutavě zobrazeny, moje sympatie měly děti, Tamara, Betyna , naprosto odlišné ženy, jejichž životy se
postupně propojí, a samozřejmě Jim.
Pomalu jsem už zapomněla, jak to tady v době covidových opatření bylo, ten čas strašně letí.
Knížku k přečtení určitě doporučím.