Znič to jméno

Znič to jméno https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501183/bmid_znic-to-jmeno-twW-501183.jpg 4 145 43

Nenávist nezapomíná, křivdy nestárnou. Brilantně vystavěný psychologický thriller. Před osmnácti lety se Klára rozhodla přetrhat všechny vazby s rodným městečkem ve východních Čechách a odjet do Německa. Teď žije a pracuje v Hamburku, kde má zdánlivě všechno, co může chtít: milujícího partnera, místo na univerzitě, přátele, byt v bohémské čtvrti St. Pauli Když jí ale jedné horké srpnové noci zavolá otec, že ho chce někdo zabít, Klára má pocit, jako by se k ní nevyřešená minulost natáhla přes propast času, aby ji přivedla zpátky domů. Po otcově smrti se vydává zařídit záležitosti kolem pohřbu a dědictví do „díry u Pardubic“. Pod rouškou poklidného maloměstského života nic není takové, jak se na první pohled zdá. Všichni, mezi nimiž se Klára během prvních dnů po otcově smrti pohybuje, něco skrývají: její mladší sestra Ela, kamarádka z dětství Majda, partnerka Klářina bývalého přítele Tereza, otcova první žena Milada Všechny mají svá tajemství. Všechny mají důvod Kláru nenávidět. A jedna z nich ji chce vidět mrtvou.... celý text

LeHor
LeHor
21.03.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Postupně se odkrývají staré hříchy a napětí stoupá. Už jsem tušila, jak, kdo a co.. I tak jsem nemohla knihu odložit.
Jsem ráda za české autory. Určitě si přečtu další autorčinu knihu.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
19.03.2024 4 z 5

Klára je žena před čtyřicítkou. Žije v Německu, 15 let má jednoho partnera, učí na univerzitě. Do zahraničí v podstatě utekla po dramatech doma, která vyvrcholila tragickou smrtí její matky.

Teď ale zemřel její otec a Klára se vydává do rodného domu. Setkává se se svou mladší sestrou, která si postavila byznys na Instagramu a svých třech dětech s třemi různými manžely. Zároveň je tu stále osudový muž Daniel a pošramocený vztah s kamarádkou Majdou.

A už od Klářina návratu se všechny postavy dostávají do dynamické spirály akcí a ohrožení.

První polovina knihy se trochu táhla. V průběhu každé kapitoly se střídají pohledy hlavních postav, ale part každé postavy není uvozen jejím jménem, ale jakýmsi nickem. Tam jsem si popravdě na lepík napsala, kdo je kdo, abych se neztratila.

Pak se kniha ale neuvěřitelně rozjede. A poslední třetina je prostě bum bum bum. Knihu pak máte v podstatě přilepenou k rukám, v očích sirky dlouho do noci, protože tohle se musí dočíst.

Tohle bylo skvělé. Postavy jsou trochu na facku, ale to je realita. Jen se mi teda obrací žaludek z jednoho ze "vztahů" Meluzíny. Ale k tomu nechci psát spoiler.


Evule *
Evule *
17.03.2024 4 z 5

Napínavé, čtivé, ale i smutné, co všechno je člověk schopný udělat pro peníze. Má třetí kniha od autorky a opět jsem si ji užila.

daniela1374
daniela1374
06.03.2024 3 z 5

Kniha je velmi čtivá, ale... asi jsem čekala něco víc. Nějaké překvapení, zvrat ve vývoji... Možná je to tím, že mám načteno dost detektivek, kde se snažím odhadnout chování postav, vývoj situace a kdo je vrah. U dobrých knih se mi to nedaří a pak mě náramně překvapí nečekaný konec... a to je právě super. Jenže tady překvapivý konec nepřišel. Vše bylo, tak, jak jsem v průběhu čtení odhadla. Navíc vztahy mezi některými postavami byly trochu nepřirozeně přepjaté. Také tu bylo dost nedotažených až nelogických věcí. Ale na druhou stranu - zejména jedna z postav mě opravdu velmi zaujala a pořád o ní přemýšlím, co by, kdyby... Je to strhující čtení, to každopádně.

Bubo19
Bubo19
25.02.2024 4 z 5

Mé první setkání s touto spisovatelkou dopadlo skvěle. I když tento typ knih nevyhledávám, příběh se mi líbil a výborné byly i přezdívky pěti hlavních postav. Ze začátku mi sice chvíli trvalo, než jsem se úplně zorientovala a zvykla si na hovorovou češtinu, ale pak už jsem se od knihy nemohla odtrhnout.

Magdalenkačte
Magdalenkačte
03.01.2024 4 z 5

Znič to jméno je příběh jedné rodiny a jejich velkého tajemství.
Dvě sestry Klára a Gabriela (Ela) jsou již dospělé. Klára žije v Německu s přítelem a jednoho dne ji překvapí velmi zmatený telefon od otce, který je v ústavu s Alzheimerem. Nedlouho na to otec zemře.
Ela má tři děti, každé s jiným mužem, tři svatby a tři rozvody. Žije sama a staví se do role blogerky.
Celým příběhem se prolíná vztah Kláry a Daniela, první a zřejmě i poslední lásky. Klára jede z Německa zařizovat otcův pohřeb a kolem ni se začnou dít dost podezřelé věci. Je jí vyhrožováno a ona se začíná bát. Do Klářina života a návratu do rodného města se najednou vrací osoby z jejího mladí a ona tak začíná rozplétat komplikované vztahy a události, které měly zůstat zapomenuty.
Kdo ji chce ublížit a jak to celé dopadne si přečtěte v knize Jany Jašové.

Měla jsem ze začátku problém s orientací B postavách, protože jim autorka dala celkem originální přezdívky ale jinak se to četlo skvěle a zápletka mě bavila.

karaliene
karaliene
02.01.2024 5 z 5

Když si občas nejsem jistá, zda můj bezprostřední úsudek není ovlivněný zjitřenými emocemi, nechám mezi dočtením a komentářem uplynout nějaký čas (po němž někdy zjistím, že komentář už knize ani věnovat nechci - což ovšem není případ této knihy).
Tato kniha si komentář zaslouží: Jde o úžasně strhující, dokonale propracované, milé překvapení!!!
V hodinách literatury bychom se jistě zamýšleli nad důvodem přejmenování hrdinů v názvech kapitol, a se vzpomínkou na paní profesorku musím konstatovat, že mi interpretací naskočilo víc a že tento autorčin úmysl považuju za promyšlený a výborný (a nejen proto,že si dnes vybavuji hrdinky právě jen pod jejich přezdívkami, přičemž jména už jsem dávno zapomněla).

ArwenAragorn
ArwenAragorn
02.01.2024 5 z 5

81%

Poutavý a netradiční český psychologický thriller. Je tam všechno - lež, láska, nenávist, touha, křivda, nevěra, rodinné a ostatní vztahy, domácí násilí, chtivost po penězích, ale i pokusy o vraždy a vraždy. Až do poslední chvíle jsem netušila, kdo spáchal dvě vraždy v knize a byla jsem hodně překvapená. Nakonec, o překvapení tady skutečně nouze není. Co všechno se může odehrát na malém městě, nedaleko Pardubic.
I já jsem se bála, že budu bojovat s postavami Rusalka, Meluzína, Sudička, Bludička, Nymfa, ale nakonec to nebylo nic obtížného.
Postavy jsou nádherně vykresleny, tak výborně, že si k nim musíte vytvořit nějaký vztah.
Reakce na knížku tady na databázi nebyly jednotné, ale převládaly ty kladné. Jsem ráda, že jsem na ně dala a knížku si přečetla. Autorka mě dostala a už se těším na její Krutý měsíc.
Jednoznačně doporučuji!

markej
markej
11.12.2023 4 z 5

Klára (Rusalka) se po dlouhých letech strávených v Hamburku vrací do východočeského městečka Krounov, aby zařídila pohřeb svého otce. Musí se setkat se sestrou Elou, s níž prakticky přestala komunikovat, ubytuje se ve svém starém rodném domě, který jí připomíná to, na co by chtěla nejraději zapomenout, navíc i okolnosti otcova úmrtí se začnou jevit jako zvláštní...

Román vypráví pět ženských postav: Rusalka, Meluzína, Bludička, Nymfa a Sudička. Zpočátku se v nich možná budete trochu ztrácet, ale časem si to sedne... Díky těmto několika pohledům vzniká velmi živé a plastické vyprávění, které má navíc ještě zásluhou kratších kapitol opravdu spád...

Ačkoli mi místy vadilo, že postavy jsou poněkud černobílé (zejména Nymfa a Meluzína jsou někdy tak trochu prvoplánové blbky) a ačkoli mi konec připadal maličko překombinovaný, byla tahle de facto detektivka velice milým překvapením a svým stylem zpracování mi nejednou připomněla knížky Michaely Klevisové...

Autorce Janě Jašové nyní vyšla nová knížka, již si rozhodně hodlám přečíst...

Hodnocení: 3,75* z 5*

Kskaja
Kskaja
09.11.2023 4 z 5

Začátek slabší. Hlavně označení kapitol pojmenováním rusalka, sudicka,nymfa atd... hodně dlouho jsem nevěděla, kdo tady kapitolu vypráví.. po cca 50 stranách si zvyknete a pak začíná prava knihomolska jizda. Super thriller.

Mychaela
Mychaela
04.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Na české poměry opravdu kvalitní, propracovaný thriller, který by strčil do kapsy leckterý zahraniční "bestseller".

ALE! Označení hlavních postav a nazývaní kapitol Rusalkou, Nymfou atd. bylo podle mě a pro mě spíš na škodu než k užitku. Člověka to akorát mátlo a větší smysl jsem v tom nenašla.
První zhruba půlka knížky mě příliš neoslnila, ale pak se začaly vynořovat tajemství a začalo to nabírat na obrátkách... A poslední třetina už byla mazec.
Skoro všechny postavy mi lezly na nervy :D (jó Miládko, nech si pro sebe, že víš, že Ela v 10 umlátila mámu lopatou, dyťs to slíbila Karlovi a sliby se musí plnit že jo? O slečně světici nemluvě - ona zjistí, že ji nevlastní ségra chtěla několikrát zabít, sledovala ji na kamerách, udusila jí tátu, umlátila mámu, ale pohoda cajk, odpuštěno??) Trochu těžko uvěřitelné, ne?
Nejvíc mě vytočilo, když srovnávala svoje rozhodnutí jakožto 19leté puberťačky jít na potrat a dvojitou chladnokrevnou vraždu. Ten závěr jsem fakt nepochopila (leda snad zadní vrátka pro 2. díl).
No jó, moc to prožívám, je to jen vymyšlený příběh, ale není vůbec špatnej!

Čtenářka73
Čtenářka73
01.11.2023 5 z 5

Jana Jašová mě zaujala mě na besedě s autory detektivek na veletrhu Svět knihy, po které jsem se rozhodla, že si od ní musím něco přečíst. „Jméno“ mě moc bavilo, detektivka jak má být. Už se těším na její novou knížku.

Danago
Danago
04.10.2023 3 z 5

Zajímavá, pro mě dost komplikovaně napsaná kniha.

Ivana11
Ivana11
18.09.2023 5 z 5

Na zadní straně obálky knihy je uvedeno "brilantně vystavěný psychologický thriller", na 100% s tím souhlasím.

Lenka_S
Lenka_S
27.08.2023 5 z 5

Tak tohle bylo hodně dobré. Příběh je psaný z pohledu několika hlavních aktérek, které mají autorkou přiřazenou přezdívku. Ty mi prvních pár stránek mi dělaly problém, zorientovat se kdo je Rusalka, Meluzína, Bludička, Nymfa a Sudička mi nějakou chvíli zabralo, ale to je asi jediné mínus téhle knížky. Děj vás téměř okamžitě strhne, a i když vám celkem rychle dojde, kdo je tady ten "padouch" musíte číst dál, protože prostě potřebujete vědět jak to dopadne se sestrou, penězi, ale hlavně s dětmi....

Kopretinka784
Kopretinka784
24.07.2023 4 z 5

Nejdřív jsem se ztrácela v přiřazování si osob k přezdívkám, ale pak si to sedlo.
Stručně řečeno dost dobré čtení a vykreslení jednotlivých postav. Zvláště pak adeptky na "matku roku".
Tato kniha mě nalákala zamluvit si v knihovně něco dalšího z pera (dnes už vlastně z klávesnice) této autorky.

WaN635
WaN635
04.07.2023 4 z 5

Velmi zdařilý thriller. A musím za sebe říct, že mně se přezdívky postav a jak s nimi autorka v knize pracovala líbilo. Sice trošku červená knihovna, ale proč ne. Příběh byl uvěřitelný, pěkně svištěl a dopadl k mému obrazu :) .
Budu se opakovat, v poslední době čtu převážně české autory a ještě mě ani jeden nezklamal.

Pavčule
Pavčule
04.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Na české poměry velmi dobré . Ze začátku mi dělalo problém orientovat se kdo je kdo ( a dokonce jsem si myslela ,že to třeba nakonec bude jen jedna osoba ). Hodně mě mrzel osud Báry - taky mám doma pejska téhož jména , to mohla autorka vymyslet jinak , ale to je jen takový můj pocit . Jinak příběh , na který hned nezapomenu , takže jsem spokojená .

Beáta753
Beáta753
21.06.2023 5 z 5

Kniha, mě velmi bavila, nechybělo tam tajemství, laská, rodinné vztahy, nebezpečí.. A nic z toho mi nepřipadalo přetažené za vlasy. Přezdívky hlavních postav byly velké plus a o charakteristice postav ani nemluvím. Výborně napsané.

kacenka075
kacenka075
27.05.2023 3 z 5

Trochu zmatek. Napínavé i čtivé, nicméně celkově netuším, za co ta nominace na Literu?? Vždyť je to v podstatě červená knihovna...