Vše temné a nebezpečné

Vše temné a nebezpečné https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515189/bmid_vse-temne-a-nebezpecne-yOA-515189.jpg 4 100 27

Před rokem se Isabellin život navždy změnil: jejího synka Masona kdosi vzal z postýlky, zatímco ona a její muž spali ve vedlejším pokoji. Policie našla jen málo stop, a tak případ odložila. Isabelle však nedokáže najít klid, kromě občasného zdřímnutí či upadnutí do zvláštního stavu, kdy ztratí pojem o čase, nespala už rok. Celé její bytí se točí kolem hledání syna, ale ví, že takhle nelze žít. V naději, že se objeví nový svědek či stopa, souhlasí s rozhovorem do true-crimi podcastu, ale moderátorův podivný zájem o Isabellinu minulost ji zneklidňuje. Jeho neustálé vyptávání spolu s její těžkou nespavostí v ní probouzí nepříjemné vzpomínky na dětství, až začíná pochybovat o tom, co si pamatuje z noci, kdy Mason zmizel. Začíná pochybovat i o tom, komu vůbec věřit, včetně sebe samé. Je však odhodlaná zjistit pravdu za každou cenu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

All The Dangerous Things , 2023


více info...

Přidat komentář

85098211
16.04.2024 5 z 5

Před časem se mi dostala do rukou předchozí autorčina kniha, která se mi - přestože to byla její prvotina - líbila. O to víc jsem se těšila na tuto, už i z toho důvodu, že je zde lépe hodnocená ;-). A opravdu jsem nebyla zklamaná. Příběh je zajímavý a současně napínavý, Isabelle mi sice nebyla úplně sympatická, ale ohledně ztráty dítěte jsem ji plně dokázala pochopit - což bylo asi samozřejmé, protože sama děti mám a podobnou situaci si nedokážu a ani nechci představit... Jinak příběh jako takový je vyprávěný ve dvou, případně třech časových rovinách, kdy se Isabelle vrací do své vlastní minulosti a potom v té ze současnosti, a kromě toho ještě i z doby, kdy došlo ke zmizení maličkého Masona. Tím autorka vytváří dokonalé napětí, protože na světlo přicházejí do té doby neznámé skutečnosti z Isabellina dětství. A později, kdy se pomalu, ale jistě to, co bylo zahaleno mlhou, začíná objasňovat a vysvětlovat, se všechno otočí o (minimálně) sto osmdesát stupnů a já jsem nestačila žasnout, jak jsem se ve svých domněnkách mýlila... Závěr knihy je tedy nejen dokonale překvapivý, ale také jedna velká jízda, kdy dochází k jednomu zvratu za druhým. S knihou jako takovou jsem tedy byla opět velice spokojená, proto hodnotím plným počtem a pokud autorka napíše něco dalšího, já u toho rozhodně chybět nebudu ;-).

Aires
09.04.2024 4 z 5

Když nerozlišíš sen a skutečnost, lehce můžeš vraždit...
...a sny své tak budeš těly mrtvých dláždit...

Když vám unesou synka přímo z dětské postýlky, ve vašem domě a za vašeho poklidného spánku, nejspíš už si nikdy v klidu nezdřímnete. Přesně tak je na tom Isabelle, v podstatě troska se zlomeným srdcem matky a těžkou spánkovou deprivací. Nevzdává se však naděje že svého synka najde. Rojí se okolí ní však spousta otázek. Proč má o ni najednou enormní zájem tvůrce podcastu o zločinech? Jelikož se nenalezly žádné stopy vloupání, je možné že únosce byl někdo koho znali? A nejděsivější otázka nakonec. Můžeme ve spánku, kdy je naše racionální část mozku vypnutá, provést i temné věci, které vycházejí hluboko z naší mysli?

Mistrně napsaný thriller, který si pohrává s vaší myslí. Jsou to jen přeludy? Jak nebezpečná je insomnie nebo naopak náměsíčnost? Vše zabalené v chytlavém a velmi čtivém balíčku, který téměř neztrácí tempo. Možná o pár stránek méně by knize neuškodilo, ale jinak velmi povedený ,,true crime příběh,, z kterého mrazí v zádech. :)


Dandulka
20.03.2024 5 z 5

Skvěle napsané, úplná bomba. Už dlouho jsem nic tak skvělého nečetla.

micha-ella
19.03.2024 4 z 5

Velmi dobře napsaný příběh, bohužel zase pomíchaný děj, takže jsem jako obvykle přečetla nejdřív kapitoly TEHDY a pak teprve TEĎ. Až na straně 105 jsem se dozvěděla věk dítěte, to na začátku rozhodně chybělo. Je vidět, že autorka sama ještě neměla děti, jinak by se vyvarovala drobných chyb (dítě v roce a půl už není bezzubé, v době, kdy chůvička fungovala, nebyl žádný záznam, že dítě pláče a nespí a rodiče ho chodí utěšovat, atp.) Ale bylo to napínavé.

Damaj
17.03.2024 4 z 5

Zajímavé čtení, i když první polovina knihy byla zbytečně zdlouhavá, pak už děj začal nabírat na obrátkách a příběh plynout. Nicméně do poslední chvíle čtenář neví, co se stalo v minulosti ani nyní, možností je hned několik a pak přijde překvapení.

gordon13
11.03.2024 4 z 5

Knihu bych určitě zařadila mezi těžší psychologické thrillery. Musím
přiznat, že z dlouhých, psychologických úvah jsem byla trochu "unavena"
a trochu mě nudily :-)....pěkný a nápaditý konec!

VeruHoráková
12.02.2024 4 z 5

Vše temné a nebezpečné je za mě jeden z těch lepších psychologických thrillerů, u kterého se nudit nebudete a můžu jej tak určitě doporučit.

Začátek knihy byl teda pomalejší a přiznám se, že zpočátku jsem si říkala, jestli to nebude zas další nereálná blbost. Příběh začíná tím, jak se Isabell, které před rokem unesli syna, účastní pravidelně přednášek s širokým publikem, kde o únosu syna vypráví a v ten moment jsem si právě říkala, který rodič by tohle dělal. Nicméně následně se příběh začíná rozbíhat a postupně je vysvětleno, proč se těchto přednášek účastní a zároveň se dozvídáme víc o její minulosti a o jejím manželství. Souběžně s tím se na povrch začaly pomalu dostávat různé zvláštní události a čím víc jsem měla přečteno, tím víc mě ten příběh zajímal.

Líbilo se mi, jak si autorka se čtenáři hrála. Stín je vrhán postupně na různé osoby, ale nic není takový, jak se na první pohled může zdát a vy do poslední stránky nevíte, kdo Masona unesl, jestli žije a každou chvíli podezdříváte někoho jiného.

Ke konci jsem už stránky zuřivě obracela, jak jsem dychtivě chtěla vědět, jak to celý dopadne, což se mi běžně nestává a závěr mě teda hodně překvapil, takže za mě spokojenost.

Kekik
21.01.2024 4 z 5

Skvělý thriller, který mně občas připadal zdlouhavý a pomalý, neboť hlavní postava Isabelle povětšinou jen vypráví své myšlenky a domněnky. Přesto mě to bavilo.

Chválím autorku za skvělé použití detailů. A také za to, že je výborně vysvětlila.

Konec je neuvěřitelný, ale to vůbec není na škodu. Tak to bývá téměř v každé knize. A já ten konec chválím. Autorce se kniha fakt povedla. Jen bych ubrala několik stran a přidala tempo.

Rozhodně se chystám na další autorčinu knihu Záblesk ve tmě.

stesti.s.knihou
15.12.2023 4 z 5

Vše temné a nebezpečné je fajn thriller, u kterého se rozhodně nebudete nudit.
Začátek má možná trochu pomalejší rozjezd - seznamujeme se s Isabelle, jíž bylo přesně před rokem uneseno dítě. Zajímavý je na tom fakt, že dům, ve kterém rodina spala, byl uzamčen zevnitř a nenašly se žádné důkazy nasvědčující únosu. Případ je tedy u ledu, policie je v koncích a proto se Isabelle snaží po celou dobu brát iniciativu do vlastních rukou. Účastní se různých rozhovorů a true crime festivalů; když se objeví příležitost o únosu dítěte povyprávět v podcastu, Isabelle souhlasí. A právě tato událost dá věci do pohybu; moderátor podcastu je o případu informován víc, než by Isabelle bylo příjemné, do toho se sama musí potýkat s insomnií a děsivými zážitky z dětství, které ji donutí přemýšlet o tom, zda za zmizení syna nenese odpovědnost sama.
Autorka si se čtenáři po celou dobu hraje a směřuje jejich pozornost na různé osoby, nic ale ve finále není tak, jak to vypadá. Oceňuji také přesah týkající se poporodní psychózy, který kniha a má (a víc už nebudu prozrazovat).
4/5 a za mne doporučení :)

Allegrant
05.12.2023 4 z 5

V první řadě je neuvěřitelné, jak autorka barvitě popisuje mateřství, když sama ještě matkou není. V tomto ohledu jsem hltala každé její slovo a naprosto jsem se vcítila do role hlavní hrdinky. Celou dobu Vám autorka servíruje, kdo je tedy tím hlavním záporákem, ve spletitosti schválně mate, aby čtenář dospěl k závěru, který opravdu nečekal. Jazykově úžasný styl psaní (a překladu), třeba přirovnání, která bezvadně sednou k ději a popisu postav.

Renatecka
05.12.2023 4 z 5

Super čtení a překvapivé rozuzlení.

Bara52
03.12.2023 5 z 5

Zacatek me moc nezaujal, ale jak uz se mi parkrat stalo, na zaklade zdejsich komentaru jsem neohrozene pokracovala a ... vubec nelituju. Knizka se krasne rozbehla, jeste par stranek pred koncem me nenapadalo rozuzleni. Melo to spad, at uz linie Isabellina detstvi, tak linie Isabellina manzelstvi. A kdyz jsem na konci jeste precetla poznamku autorky, o co se snazila, vystoupily ty emoce a osudy z te knizky jeste vic.

Hella
25.11.2023 3 z 5

První dvě třetiny knihy mi připadaly poměrně zdlouhavé, ale konec to vynahradil a i když jsem si byla skoro jistá, že znám rozuzlení, byla jsem vedle jak ta jedle.

martina2540
20.11.2023 4 z 5

Kniha byla čtivá, závěr mě překvapil. Hvězdičku ubírám za to, že mi úplně chyběly emoce související se ztrátou dítěte, i když mám malé děti, vůbec jsem ze ztráty necítila nějaký smutek, jako v jiných knihách.

xena2711
19.11.2023 4 z 5

Psychologický thriller, který má pomalejší rozjezd, ale konec stojí za to. Na konci je i pěkně vše vysvětlené. Doporučuji.

plamínek21
13.11.2023 5 z 5

Maličký Mason je během noci unesen ze své postýlky, ze zamčeného domu, kdy o pokoj dál spí nic netušící rodiče. Po roce, kdy po něm není ani stopy se jeho insomnií a zoufalstvím sužovaná matka snaží neúnavně vypátrat, co se s jejím synem ve skutečnosti stalo. Musí se ale vypořádat i se svou minulostí, která je zahalená nejasnostmi a doléhá na ni v zlověstných záblescích nejasných vzpomínek. Anebo je lepší všechno nechat být ? Čtivá a nápaditá kniha, kterou určitě doporučím.

zazvorka
28.10.2023 5 z 5

Americké thrillery nejsou moje srdcovka, mám raději místo děje v jiných koutech světa. Tato kniha mi ale velmi sedla. Příběh se nejdříve vyvíjel pomalu, což mám ráda. Postupně napětí přibývalo a závěr všechny zamotané nitky krásně rozuzlil - i když na můj vkus příliš stručně. Vychutnala bych si konec více, kdyby byl košatěji podaný. Ale bylo to prima čtení!

nada3314
17.10.2023 5 z 5

NOČNÍ MŮRA VŠECH RODIČŮ – takto bych popsala tento psychologický román. A to do slova! Při čtení jsem měla místy husí kůži a nebylo mi 2x dobře. Nevím a ani nechci vědět jaké to je, když Vám někdo unese dítě. Je to již rok, co manželé Isabelle a Ben ztratili svého syna – byl jim unesen z postýlky. Manželství nevydrželo a každý si svou bolest prožívá po svém. Isabella je hodně vidět o únosu svého syna mluví den co den a modlí se, aby nastal nějaký zvrat. Věří, že by svého syna mohla ještě vidět – dokud si nebude jistá, že je mrtvý, nepřestane hledat.

Mohlo by se zdát, že toto téma není originální, že už to tady bylo hodně krát, ale autorka nám ukázala, že toto tady ještě nebylo. Moc se mi líbilo, jak to uchopila, jak se dokázala propojit na dnešní dobu a využila tolik oblíbených podcastů.

Myslím, že se to moc povedlo, a až se mi zahojí okousané nehty, tak si moc ráda přečtu něco dalšího.

Šánka
08.10.2023 4 z 5

Psychologicky thriller, který je od začátku zahalený takovým tajemným oparem, co je fikce a co realita. Vše se zdá temné a nebezpečné :-). Téma ztraceného dítěte je samo o sobě děsivé a když k tomu začnete pochybovat i o příčetnosti jeho matky, tak je na dobré a napínavé čtení zaděláno.
Začátek se rozbíhá v pomalejším tempu, pochybností přibývá a s postupným odhalováním minulosti stoupá i napětí. Závěr překvapil, i když jsem popravdě něco podobného čekala a i někde již četla.
Z toho množství současných psychothrillerů, které teď vychází, ale tato kniha patří k tomu lepšímu, aspoň podle mne...

chrudas
01.10.2023 5 z 5

Kniha je velmi napínavá se zajímavou zápletkou. Líbilo se mi to, i když je příběh nervy drásající plný pochyb.

Štítky knihy

zmizení dětí

Autorovy další knížky

2022  79%Záblesk ve tmě
2023  84%Vše temné a nebezpečné

Kniha Vše temné a nebezpečné je v

Právě čtených3x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce103x
Chystám se číst134x
Chci si koupit36x
dalších seznamech3x