pavlina3016 pavlina3016 komentáře u knih

☰ menu

Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Výborná literární předloha k neméně vydařenému seriálu. Jen ten závěr mohl být méně uspěchaný. :)

08.08.2020 5 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Tak tohle mě opravdu nebavilo. Za mě nejslabší díl série. Podle mě už to s předchozími díly nemá moc společného a pan Boček trochu vaří z vody. Situace s nedůvtipnými zloději působí spíš trapně, než že by byly úsměvné. Nejspíš to bude tím, že se pan autor tak snažil být vtipný, až to celé trochu předimenzoval.

25.06.2020 2 z 5


Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Opět příjemná oddechovka.

17.06.2020 3 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Možná, že teď trochu vybočím z davu, ale mě to bavilo. Dokonce snad i více než první díl. To je možná způsobeno tím, že jsem učitelka a zároveň i bývalá průvodkyně. Takže pasáž o školních výletech za mě velmi trefná. Souhrně jak již bylo řečeno, je to příjemná oddechovka. :)

08.06.2020 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Knihu jsem četla po zhlédnutí filmu. Jelikož jsem neznala předlohu, film mě v kině nijak neurazil a nechápala jsem rozhořčení těch, kteří knihu četli. Teď musím připustit, že kniha a film toho moc společného nemají. Od knihy se nedá očekávat, že bude mít nějaký hlubokomyslný příběh, jejím cílem je pobavit a to také splňuje. Je třeba podotknout, že některé situace jsou přehnané a místy je humor až nucený, takže pak nevyzní ani moc vtipně, ale mě si kniha získala svou tématikou. Pruvodcovani na zámku znám z vlastní zkušenosti, takže jsem se místy nad "muflony'' pobavila.

05.06.2020 3 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Ani já se mezi fanynky této série nezařadím. Vůbec mě to nechytlo a k dočtení knihy jsem se musela donutit. Seriál jsem neviděla a po přečtení knihy po tom ani netoužím.

30.05.2020 2 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knihu jsem plně docenila, až když jsem jí četla podruhé v dospělosti. Jako dítě člověk nevnímá zajímavé myšlenky, které se v knize nachází. Moc mě bavilo knihu číst s dětmi a rozebírat, jak oni chápu některé vybrané myšlenky. Ještě více tak vynikl kontrast mezi myšlením dospělých a dětí, který je i v knize jedním z hlavních témat.

30.05.2020 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Protože je Harry Potter pro mě srdcová záležitost, s chutí jsem se vrhla na další dílo z kouzelnického světa. Možná jsem měla příliš vysoká očekávání, protože následovalo okamžité zklamání. Příběh mi přijde naprosto prázdný. Pro mě úplně ztratil kouzlo, které v sobě měla předešlá série. Nevím, ale prostě mě to neoslovilo.

30.05.2020 2 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Společenstvo jsem četla nejvíckrát z celé trilogie a musím říct, že mě bavilo nejvíce. Na Tolkienovi jsem vyrostla a příběhy Stredozemě mají pro mě neopakovatelné kouzlo.

30.05.2020 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Srdcová záležitost. Hobita jsem jako dítě přečetla několikrát a i v dospělosti se k němu ráda vracím. Tolkien prostě byl pan Spisovatel.

30.05.2020 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Pro mě srdcová záležitost. Knihu jsem dostala od své tety v roce 2000, kdy mi bylo 11 let, stejně jako hlavnímu hrdinovi. Takže jsem s Harrym doslovně vyrůstala. Dodnes si pamatuji na ten krásný pocit, kdy jsem dočetla knihu a těšila se na vydání dalšího dílu.

30.05.2020 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Knihu jsem četla na fakultě v angličtině, ale i tak to nepoznamenalo dojem, který ve mně zanechala. Právem patří mezi klasiku a každý, kdo se zajímá o literaturu a chce mít všeobecný přehled, by si ji rozhodně měl přečíst.

30.05.2020 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Knihu jsem si velmi užila a nemůžu říct, že by mě nebavila. Přestože nejsem technický typ, nenudily mě ani pasáže, kde převažoval vědecký popis toho kterého postupu. Knihu jsem přečetla jedním dechem a oceňuji i humor. Filmové zpracování je také povedené.

30.05.2020 4 z 5


Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Jedna z knih, která ve mě zanechala silné dojmy ještě po letech, co jsem jí četla v rámci studia Českého jazyka a literatury. Drsné příběhy plné emocí, které mě nejednou během četby rozplakaly.

25.05.2020 5 z 5


Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Knihu jsem četla již před několika lety jako součást doporučené četby na Ped. fakultě a musím říct, že na mě udělala dojem. Svým způsobem jsem byla konsternovana z vykreslene reality a postavení žen v Mongolsku. Člověk se musí zamyslet nad lidskými hodnotami a četba ho donutí vykouknout ze své bubliny pohodlí, které má v naší západní společnosti.

25.05.2020 4 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Nedá se říct, že by to byla klasická detektivka. Koncept knihy mě velmi bavil a až do konce mě příběh držel v napětí, jak vše dopadne.

25.05.2020 3 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

Četla se mi hůře než Bábovky. Vůbec jsem si k ní nemohla najít vztah a celou knihou jsem se musela ,,prokousat".

25.05.2020 1 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Příjemná oddechovka.

25.05.2020 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Knihu jsem četla až po shlédnutí seriálu a musím říct, že mě rozhodně nezklamala. Geralt je prostě sympaťák a leckdy mě svou hláškou dokázal rozesmát. Rozhodně vřele doporučuji.

25.05.2020


Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Už dlouho jsem nečetla knihu, která by mě takto zasáhla. Fandila jsem Taře při její cestě za vzděláním a snaze překonat traumata z dětství. Na jedné straně jsem ji obdivovala, jak se dokázala vypracovat a na druhé mě neustále rozčilovala svou neschopností vymanit se z vlivu své rodiny, který ji neustále vracel o kus zpět. Ale je pochopitelné, že dítě touží po uznání rodičů a chce se jim zavděčit, ať už jsou jacíkoli...

22.05.2020 5 z 5