Osm
Příběh o několika láskách s jednou detektivní zápletkou. Začíná nečekaně skoro koncem a končí začátkem. Hlavní hrdinka Míša je následkem střelného poranění v bezvědomí. Kdo jí chtěl ublížit a proč, když ji všichni měli rádi? A co se stane, až se Míša probudí a ze svého života si bude pamatovat jenom něco?... celý text
Komentáře knihy Osm
Knížku jsem začala číst v nemocnici, jako oddechovou knihu a účel splnilo. :)
Nejprve jsem byla zmatená ze všech těch postav, které se tam objevili snad hned v první kapitole.
Postupně, jak jsem četla, jsem se začala orientovat i v postavách a chápat jejich osudy. Chvílemi je kniha i dost napínavá. Téma je dost zajímavé a zprvu nečekané. Rozhodně doporučuji. :)
*audio
Tak tohle mě bavilo! Myslela jsem, že Bábovky nic z tvorby Radky nepřekoná, ale dost jsem se spletla, protože Osm řadím mezi hrstku knížek, který bych si přečetla ještě jednou.
Mám ji v knihovně roky a furt jsem ji odkládala - asi proto, že jsem věděla, že bude jinačí než ty ostatní - a když jsem 2 roky dozadu přelouskala Foukneš do pěny (to mi vůbec nesedlo), odradila jsem se úplně. Nakonec jsem sáhla po audioknize, která byla skvěle načtená - doporučuju, pokud si Radkou nejste jistý - tohle budete milovat.
Začátek knížky se nese v detektivním duchu, což jsem očekávala a stejně mě to překvapilo. O to víc mě překvapilo, když se potom detektivka táhla jenom po pozadí a byla tu zas ta stará dobrá Radka se svýma vztahovkama (představte si, že vymyslíte situaci nebo pozadí postav, které jsou už tak dost - dost vtipný, dost šílený, dost jiný, dost nepříjemný - a pak to všechno ještě o laťku povýšíte něčím, co by vás na první dobrou nenapadlo, ale přitom to skvěle zapadá do příběhu a může se to vopravdicky stát = to je to, co na autorce obdivuju), bravurně zmáknutýma slovníma obratama a postavama, který z hlavy nedostanu ještě dlouho. Navíc, pokud nemáte rádi knížky, ve kterých jsou děti (protože je těžký napsat dětskou postavu), tady budete nadšený. Já byla! Meda s Brunem jsou naprosto parádní smrádci. Jako chůvě mi přišlo, že jsem je určitě někdy hlídala … a velmi často jsem se smála nahlas - nejenom s nima, ale i s celou knížkou.
Ke konci knížky byla lehce utahanější hodinka, možná hodinka a půl, ale za toho pilota na úplným konci to Radce prominu a zvolám jenom: pane bože, já chci pokračování!!!!
Moje první kniha od autorky (určitě ne poslední).
Zajímavě řešená, začíná skoro koncem a na konci je téměř začátek příběhu.
Opravdu pěkně napsáno a četlo se téměř samo.
Vřele doporučuji všem, kdo mají rádi romantiku.
Zajímavý nápad, ne úplně tradiční styl vyprávění, ale chvílemi mi to přišlo až moc roztříštěné. Postavy mě moc nechytly a ke konci už mě to spíš unavovalo než napínalo. Oceňuju snahu o něco jiného, ale nesedlo mi to tolik, jak jsem doufala.
Trochu netypická detektivka, která mě zaujala. Dýchalo z ní napětí, nechyběla láska a skvělá je i charakteristika dnešní doby.
Radcin styl si bud zamilujete a nebo Vam nesedne. Ja jsem rozhodne tym “zamilujete.
Jeji styl psani mi hodne sedi. Doslova zeru ty pasaze, u kterych se od srdce zasmeju. Asi mame stejnej humor.
Kniha Osm neni klasicka detektivka, sama autorka na tuto skutecnost avizovala. Byl to predevsim pribeh o spouste lasek, at uz spatnych a nebo dobrych…a me neskutecne bavil.
Proto davam i odpovidajici hodnoceni a priste zas :))
Autorku na sítích ani v bulváru nesleduji, ale občas se mi nějaká její kniha dostane do ruky a tato se mi líbila.
Styl psaní paní Třeštíkové mi narozdíl od některých recenzentů přede mnou vyhovuje. Vypravěčský jazyk je poměrně úsporný, ale přesný a hlavně čtivý. Moc se mi líbilo prolínání myšlenky s přímou řečí. Tak totiž v komunikaci funguje naprostá většina z nás. Nevyřčená myšlenka se někdy více a někdy méně liší od toho, co svému protějšku nakonec sdělíme. Také mě zaujaly postupné změny pohledu na jednotlivé postavy, změny jejich uvažování a chování. Děj byl zajímavý, ale přece jen mi trošku vadilo jeho překombinování. To by tak ale bylo to jediné, co by za mne stálo za výtku. Závěrečná slova švédského kapitána letadla nechala příjemně otevřený závěr a rozproudila fantazii každého čtenáře pro vytvoření vlastního konce příběhu. Trochu se rozptýlím jiným žánrem a brzy určitě sáhnu po autorčině další knize.
Dovedu pochopit, že autorčin styl psaní, nemusí každému sednout. Pro mě to bylo první seznámení s autorkou a určitě nebylo poslední. Mně ten její styl vyhovuje i když je potřeba dopředu vědět, do čeho jdu. Lehce utahané, ale je to vyvážené humorem, který v jiných knihách tolik postrádám. Příběh začíná jako obyčejná detektivka. Ale naštěstí je to jenom zdání. Hned z kraje vyšetřování, se detektivní linka utne a je nám předkládán příběh, který vyvrcholil až trestným činem. Humor v knize lehce připomíná styl, jakým píše pan Hartl. Ale zatím co u pana Hartla se občas usměji, u této knihy jsem se smála prakticky nepřetržitě. Audiokniha je načtena velice dobře a načetl ji pan Jakub Saic.
Na stupnici 1/10 (8)
Napad mela autorka skvely, zpracovani uz trosku horsi. Misty byla kniha trosku prekombinovana a nabrala zbytecne rychly spad. Cetlo se to ale dobre a konec me mile prekvapil.
Dobře napsané. Zajímavě vystavěný příběh. Trochu mi vadila ta rozhozená posloupnost děje. Nevím, jak ostatní čtenáři, ale já v druhé části knížky pořád listovala dopředu, abych si ujasnila, kdo je kdo. Chápu autorčin záměr a kdyby to byl film a zapamatovala bych si tváře hlavních aktérů, tak bych to brala jako super nápad, v knížce to moc nefunguje.
Knížka se četla dobře. Čekala jsem, jak příběh dopadne. Ale nějak mě to nenadchlo. Za mě průměr.
Neni to detektivka, ale typicka knizka o vztazich vhodna na dovolenou. Knizky teto autorky jsou si tak nejak podobne, mne se libi, fakt je, ze tato chvilema trosku lacine pusobila i na me, ale zase tam byla ta detektivni zapletka, takze to jde zas do plusu. Zaver podle me genialni a trosku tu knizku povysil zase na jiny level. Kdo pusobil jako magor na zacatku, je mozna nejvic normalni, a neni nakonec nejvetsi problem Misa sama?
Profesionálně napsané, příběh fajn , konec mi připadal vykonstruovaný, , nelíbil se mi. Vcelku bych knížku moc nedoporučoval.
Paní Třeštíková má dar vytvořit hlavní postavu (nebo dokonce postavy), které mě šíleně štvou od začátku a tak je celé čtení provázené rostoucí antipatií. Kniha je čtivá, příběh pro mě asi trochu přitažený za vlasy - zvláštní vztahy a poměry mezi postavami, které mi přišly až zbytečné a nic by se nestalo, kdyby se vynechaly.
Velmi svižně napsané. Začíná koncem a vyprávění postupně odkrývá, co se vlastně stalo. Myslím si, že do detektivky to má hodně daleko, ale moc se podařilo vybarvit emoce ve vztazích. Myšlenky jednotlivých postav a jejich charakter. Moc mě to bavilo a líbil se mi jakoby otevřený konec.
Dle mého názoru asi nejlepší knížka autorky. Je to svižné, čtivé a napínavé. Vývoj událostí mě kolikrát překvapil a detektivní zápletka příběh zpestřila.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
pro ženy partnerské vztahy česká literatura rodina rodinné vztahy domácí násilí ztráta paměti, amnézie mezilidské vztahy české detektivky a krimi rományRadka Třeštíková také napsal(a)
| 2016 | Bábovky |
| 2017 | Osm |
| 2018 | Veselí |
| 2023 | Kde jsi, když nejsi |
| 2020 | Foukneš do pěny |

92 %
77 %

Od Radky Třeštíkové jsem do teď nic nečetla.
Tenhle román s detektivní zápletkou bylo zajímavé čtení. V průběhu postupně zjišťujete, že každá z postav měla motiv Míše ublížit.
Konec knihy mě zklamal, je za mě až moc otevřený.
Určitě nesmím opomenout určitou čtivost, kdy jsem chtěla vědět jak to celé dopadne a kdo je pachatelem. Přesto mi úplně nevyhovoval styl psaní autorky, který je dost specifický. Proto si nejsem jistá, jestli mám zájem číst od ní ještě něco jiného, ale nikdy neříkej nikdy. Nechám si otevřená vrátka, třeba jednou.