Dobrá znamení

Dobrá znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15681/bmid_dobra-znameni-vVv-15681.png 4 1746 246

Děti, zahrávat si s Armagedonem může být nebezpečné! Nezkoušejte to ve vlastním bytě! Crowley je padlý anděl, teoreticky tedy ďábel, prakticky však člověk. Celé stovky let je naturalizovaný na Zemi, kam byl nasazen jako "spící" agent. Miluje staré automobily a populární hudbu a všeobecně dvacáté století, protože to je mnohem lepší než století sedmnácté, a to zase bylo mnohem přijatelnější než to čtrnácté. Žije si skvěle, může si to totiž dovolit. Jistě tímto dalším příběhem T. Pratchetta a N. Gaimana nebudete zklamáni. Čeká vás setkání s Ním. Nastal totiž čas narození nového Satana. Jenom rozpoznat, který z těch dvou roztomilých novorozených chlapečku to je. Dotisk vyšel v roce 2008.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch , 1990


více info...

Kaduri
Kaduri
04.02.2024 5 z 5

Audiokniha. Výborne načítaná Janom Zadražilom.
Doteraz som nič od Neila Gaimana a Terryho Pratchetta nečítala. Chyba.
Apokalypsu, ktorú (ne)riadi podarená dvojica v podaní anjela Azirafala a diabla Crowleyho, si žiadny správny čitateľ nemôže nechať ujsť.
A v príbehu vystupuje celá ďalšia plejáda svojráznych postavičiek.
Bolo to vtipné, zábavné a duchaplné počúvanie. Až na tú apokalypsu:).
A ako teda dopadne predpovedaný stret neba a pekla, štyroch jazdcov apokalypsy, adolescentného Antikrista a jeho kamošov, roztržitej čarodejnice, zapáleného lovca čarodejníc a ďalších pochybných indivíduí?
Nastane koniec sveta?
Uvidíme:).

"Za španělskou inkvizici dostal Crowley pochvalu. Ano, byl v té době ve Španělsku, ale zdržoval se především v kantýnách a na podobných příjemných místech a o inkvizici neměl ani tušení, dokud nepřišla ta pochvala. Pak se šel podívat co a jak, a když se vrátil, celý týden se opíjel.
A přesně ve chvíli, kdy dojdete k názoru, že jsou lidé mnohem horší, než by dokázalo samo Peklo, zachovají se najednou tak vznešeně a velkoryse, že se o tom ani Nebi nesnilo. A to často jeden a tentýž člověk. Je to samozřejmě tou věcičkou, o které jsme mluvili, tou svobodnou vůlí."

BooksBibi
BooksBibi
12.01.2024 5 z 5

Přečteno teprve nedávno, ale dříve viděn seriál. Tedy je to úžasné. Fakt neskutečně úžasné. Vlastně ani nevím, zda je to fantasy či prostě román o světě mimo náš svět. Je to vtipné, ale hluboké. Je to světové, ale tak britské... Krása.


M.C.SMITH
M.C.SMITH
11.01.2024 5 z 5

Skvěle jsem se bavila. Kniha byla napsána naprosto dokonale, plná humoru a přesto se člověk musel i zamyslet.
Jako první jsem viděla seriál, který mne bavil a mám ho moc ráda. Proto jsem se rozhodla, že by nebylo od věci přečíst si knihu a jsem nadšená.
Pro mne topovka, kterou si ráda přečtu znovu.
Tato kniha mi neuvěřitelně sedla!

evismaior
evismaior
18.12.2023 5 z 5

90% - "V posledním tisíciletí byly časy, kdy měl Crowley pocit, že by nejlépe udělal, kdyby těm dole poslal vzkaz zhruba ve smyslu: Podívejte, nejlepší by bylo, kdybychom se tady do toho vůbec nepletli, ukončili projekt, zapomněli na Gehennu, Peklo i Pandemonium a přestěhovali se sem, nedokážeme jim udělat nic, co by si nedokázali udělat sami, a na druhé straně oni dokážou věci, které by nás nikdy nenapadly, a často k tomu používají elektrody. Mají totiž něco, co my postrádáme. Představivost, fantazii. A navíc ještě elektřinu."
Po letech se vracím k téhle jedinečné, neotřelé spolupráci svých oblíbených autorů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana a zjišťuji, že je to pořád stejně čtivé, vtipné a dost často i hodné zamyšlení. Anděl Azirafal a démon Crowley, kteří se v uplynulých tisíciletích na světě docela příjemně zabydleli a vidina blížícího se Armageddonu jim proto není moc po chuti - ty si člověk hned zamiluje. A stejně tak i další postavičky tohoto příběhu - Antikrista, zplozence ďábla a Ničitele světů, z něhož záměna udělala celkem fajn vesnického kluka, Adama Younga a jeho partičku, dále pak Anatému Novotrikovou, jinak též nositelku odkazu nejlepší věštkyně Agnes Magorésové, nebo třeba rádoby lovce čarodějnic Newtona Pulsifera. A čtyři motorkáři Apokalypsy, ti prostě mají styl.
S ohledem na ten realistický pohled na lidskou rasu z úvodu knihy mi to ve finále sice přijde nějak moc smířlivé, uvědomělé a optimistické, ale koneckonců ono stačí se v poslední době podívat na zprávy a člověk je v realitě hned. Tak je asi fajn, že alespoň v té literatuře může lidstvo ještě dostat šanci.
P.S. Doporučuji rozhodně i seriál s výbornými Michaelem Sheenem a Davidem Tennantem, na němž se významně podílí Neil Gaiman. Televizní produkci věrnější předloze jsem snad nikdy neviděla, místy to jede podle knihy prakticky slovo od slova a často příběh ještě dál rozvíjí.

tereza5675
tereza5675
20.10.2023 4 z 5

Na tuto knížku jsem se chystala už delší dobu. Rozhodně mě to bavilo, ale je pravda, že občas mi to přišlo super vtipný a občas mi ten humor nedocházel. Po přečtení komentářů tady, si myslím, že mi humor od jednoho ze spisovatelů nesedl, ale vzhledem k tomu, že je to má prvotina od obou, tak to nedokážu objektivně posoudit.

peneznik
peneznik
15.10.2023 4 z 5

Od Neila Gaimana jsem četl pouze jednu knihu a Terryho Pratchetta jsem vůbec neznal, tudíž jsem od knihy neměl přehnaná očekávání. O to víc jsem byl mile překvapen. Kniha se mi velmi líbila a mohu vřele doporučit. Popřípadě kdyby se někomu nechtěla číst je možnost podívat se na stejnojmenný seriál, který příběh vypráví rovněž velmi pěkně

kuky921
kuky921
22.08.2023 2 z 5

Knížka mě nebavila, nedokázala jsem se začíst. Vyzkouším později jiný titul, možná to bude lepší.

Ticiana
Ticiana
07.08.2023 4 z 5

Kniha je skvělá. Od Gaimana jsem toho cetla vic, Terry je neprozkoumane území, i kdyz se na nej chystám. Kniha me chytla, jen těch postav na me bylo trosku vic. Skvělý humor a taky k zamyšlení, ze ne vse je černé nebo bile a každá věc ma dvě strany. A ilustrace jsou krasne.

bravefox
bravefox
05.08.2023 5 z 5

Další z mých milovaných knih a jediná kterou jsem četla hned po dočtení znovu. A opět byla skvělá! Na jednu stranu je to tak neskutečně trhlé, že si říkám, že už je to příliš. A potom čtu dál a sama se utvrzuji, že je to přesně tak akorát a zbožňuji všechnu tu hru se slovy a fantazií.

Thalin
Thalin
03.07.2023 3 z 5

Začátek mě opravdu bavil. Jak pojetí, tak vysvětlování, i kočkování mezi démonem a andělem. Jenže zhruba tak od strany sto padesát se něco změnilo a já se prostě začala nudit a do čtení jsem se místy musela až nutit. Občas vtipná poznámka autora nebo nějaký hlod to už nezachránil. Začalo to na mě totiž působit na sílu a ani ne tak vtipně. Přitom seriál mě bavil, ale tam to asi spíš bylo ztvárněním postav a taky tam nebylo tolik nudné omáčky, jako v knize. Asi jsem měla moc veliká očekávání, která nebyla splněna ani z poloviny.

Vera Silent
Vera Silent
22.06.2023 2 z 5

Tak na mě kniha také nefunguje a fakt nevím proč. Fantazii příběhu oceňuji, knihy jednoho z autorů mám velmi ráda a ze seriálu jsem byla nadšená, tak proč jsem se do čtení musela nutit?
Nepamatuji se, že bych se smála. Jsou tam sice dobré formulace, ale i blbosti a poznámky pod čarou většinou nestaly za to. Seriál pro mě zvládl několik věcí lépe: zredukoval nudné pasáže, přidal vtip a vyladil postavy a přátelství Crawleyho a Aziraphela. Má oblíbená scéna záměny těl v knize není, stejně jako scéna z kostela, scéna po vyhoření antikvariátu a další detaily. To co je v knize navíc, akorát zpomaluje děj.

Po knize jsem sáhla jako po odpočinkové, která mě bude stopro bavit, ale že to byl takový boj je pro mě fakt zklamání.

burg
burg
08.06.2023 2 z 5

Výzva 2023 - kniha od dvou autorů. Bohužel se asi fanouškem nestanu - něco tak nudného, zmatečného a zbytečného jsem už dlouho nečetl. Dal jsem zhruba polovinu knihy a zbytek se znechucením odložil.

Atuin
Atuin
04.06.2023 5 z 5

Můžete užívat v opakovaných dávkách, hrozí jen to že se vám kniha rozpadne neustálým čtením v rukách, čtu po několikáté a je to sakra jízda. Opravdu, člověk se nestačí divit jak skvěle se baví.

Poklona a poděkování.... škoda že se jim nepovedlo takových sztuczek víc, bylo by to k nezaplacení, ti dva spolu....

Douška: Nedoporučuji číst u jídla

asam
asam
26.05.2023 5 z 5

Čtu už podruhé a opět se směji i nahlas.

olga8832
olga8832
24.04.2023 5 z 5

Neskutečná pecka.

uzivatel1305
uzivatel1305
18.04.2023 5 z 5

Špička. Ostatně i seriál se velice povedl.

regazzoni
regazzoni
17.04.2023 5 z 5

Neil Gaiman a Terry Pratchett. Pecka. Suchý humor, jaký mám rád. Obdivuhodná fantazie obou. Škoda, že už spolu nic nenapíší.

Anor505
Anor505
23.03.2023 5 z 5

Knihy Terryho Pratchetta mám moc ráda, s Neilem Gaimanem jsem se naopak setkala poprvé (a určitě ne naposledy). Příběh o konci světa, který společně vytvořili, je geniální, často jsem se u knihy usmívala a občas jsem se smála i nahlas.
Oba dva autoři se svým britským humorem s naprostou lehkostí strefují do všech možných společenských témat od otázek víry, přes ekologii až po fastfoody a studenou válku. Překvapilo mě, jak je kniha i po 30ti letech stále aktuální a moc jsem si ji užila.

katerina3502
katerina3502
15.03.2023 2 z 5

Až do půlky mě kniha vůbec nebavila, přeskakování z jedné postavy na druhou, pak vše do sebe zapadlo, ale dle zdejšího hodnocení jsem čekala asi něco víc. Všichni tu píšou o vtipné knize, což mi nějak uniklo, moc jsem se tedy nezasmála. Kniha vybrána hlavně do čtenářské výzvy a měla jsem co dělat ji dočíst celou.

mataj
mataj
15.03.2023 5 z 5

Při spojení takových dvou výjimečných autorů se dalo očekávat, že příběh bude mít šmrnc, neuvěřitelnou zápletku a kouzlo. A to vše okořeněné dostatečnou dávkou humoru. Narození nového Satana a s tím související záměna dětí v porodnice, andělé a ďáblové cobi nasazení agenti na zemi, čtyři jezdci apokalypsy a v neposlední řadě čarodějnice a jejich lovci, a zápletka plná absurdních situací a omylů je na světě. Takže já jsem si nadcházející Armagedon v podání Terryho Pratchetta a Neila Gaimana neskutečně užila.

Štítky knihy

konec světa zfilmováno – TV seriál

Autoři knihy

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
Neil Gaiman
britská, 1960

Kniha Dobrá znamení je v

Právě čtených68x
Přečtených2 567x
Čtenářské výzvě431x
Doporučených256x
Knihotéce796x
Chystám se číst605x
Chci si koupit184x
dalších seznamech20x