Poslední přání

Andrzej Sapkowski

Zaklínač série

1. díl >

Zaklínač 1 Zaklínač - Ošlehaný muž bez věku, jehož bílé vlasy nejsou znakem stáří, ale mutace, kterou musel podstoupit. Placený i dobrovolný likvidátor prapodivných tvorů: mantichor, trollů, vidlohonů, strig, amfisbain - pokud ovšem ohrožují lidský rod; v takovém případě zabíjí i bytost zvanou člověk. Prvotřídní, skvělý bojovník, který není neporazitelný ani nezranitelný - naopak, téměř z každého dobrodružství si odnáší další šrámy na těle i na duši. * Nově přeložené geraltovské povídky ze Stříbrného meče, něco z Věčného ohně a Meče osudu + kompletní povídka Hlas rozumu kde Geralt vysvětluje, jak to všechno začalo. * Povídky: Cesta z níž není návratu * Hlas rozumu 1 * Zaklínač * Hlas rozumu 2 * Zrno pravdy * Hlas rozumu 3 * Menší zlo * Hlas rozumu 4 * Otázka ceny * Hlas rozumu 5 * Konec světa * Hlas rozumu 6 * Poslední přání * Hlas rozumu 7... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2007 , Leonardo
Originální název: Ostatnie życzenie, 1993

Komentáře knihy Poslední přání

Kalima206
včera

Zacatek je takovy plochy. Ale jakmile se prokousate 1.kapitolou a do knihy vstupuje Geralt, najednou zacne vse davat smysl.
Kniha obsahuje i krasne ilustrace :-) uz se tesim na dalsi dil

pastelka53
04.12.2025

Dlouho jsem četbu tohoto skvostu odkládala... Já hlupaňa!
Chvíli mi trvalo se začíst, pak ale stránky utíkali rychlostí světla.

mantikora
02.12.2025

Já se ke knihám dostala až po dohrání počítačové hry a to jsem navíc hrála jen ten 3. díl vydaných her z prostředí jeho světa.

Ale natolik mě to vzalo, že knížky jsem zhltnula takřka na posezení během jednoho týdne všechny.

Mám ráda trochu povídkový styl příběhů, ikdyž občas bych ocenila i souvislejší příběh.

Barakoudel
28.11.2025

Po delší době knížka, která mě dokázala vtáhnout, ač jsem zpočátku trochu tápala v dějových linkách, kterých je zde hned několik.
Těší mě, že seriál (původní, ne nově zfilmovaný) se obrovským dílem drží knížky, ba ji dost možná použil jako scénář.
Líbí se mi také, že jsou v ději vtipné momenty, a že bohatství a platidla v příběhu vychází z "lokálních" středoevropských zdrojů.
Moc příjemné čtení, jdu rovnou na druhý díl.

Adam84
18.11.2025

Lehké, odpočinkové, svižné a musím seznat, že i také zatím silně přeceňované čtení, s vpravdě epickým Zaklínačem a první knihou, která se mi z tohoto světa ocitla v rukou.

Mišmaš všemožných a hlavně dobře známých, pohádkových, mytologických či jiných nestvůr, které doplňují postavy všemožných ras a povolání z těch nejvíce známých fantasy příběhů, jež zde působí jakoby náhodně roztroušené, bez jakéhokoliv ladu a skladu do povídek, ve kterých se mečem i kouzly šikovně ohání chytrý, charismatický Geralt a jeho vždy vtipný společník bard Marigold, z čehož plyne, že pokud se v jejich blízkosti objeví žena, bude jistě nesmírně krásná. Klišé k tomuto druhu fantasy asi vždy patřit budou, ale zde jsou (zdá se mi) až příliš jednoduše naservírovaná.

Čtivost a nezpochybnitelný příběhový spád je zatím to jediné co bych Andrzeji Sapkowskému pochválil a na nějaký propracovaný fantasy systém a sourodost všemožných nestvůr a postav si počkám do dalších dílů.

Belforn
11.11.2025

Kniha je skvělá. Novely se čtou skoro samy, je tam pěkný humor a úžasná práce s vulgarismy, kterých není moc a dělají text zajímavým. Propojení pohádek, tradičních báchorek a slovanských bájí je už jen třešnička na pomyslném dortu. Rozhodně doporučuji.

Annkag
05.11.2025

Ke knize jsem se dostala díky seriálu,který mě však přestal nějak bavit.Tak jsem si řekla že zkusím knihy.
A teda fakt slušný.Tak nějak se na Geralda z Rivie koukám jinými očima.
A líbí se mi zakomponování klasických pohádek a legend do děje.
Jdu se vrhnout na další díl.

misssicccka
31.10.2025

Nejsem cilova skupina. Vubec ne. Je to ma osobni vyzva. Nesoudit, pokud neprectu.
Zkusim to jeste, ale pokud me neco stahne do sveta fantasy, nebude to Zaklinac. Libily se mi jen urcite pasaze a nektere dialogy.

zuza.fr
30.10.2025

Audio kniha naprosto nemá chybu! Mnoho hlasů, doprovázejících zvuků a příběhy o Zaklínači. Oddechové pohádky pro dospělé

Kateřin-a
25.10.2025

Zhruba před dvaceti lety jsem viděla polský seriál a až o několik let později jsem se dostala ke knize. Po dlouhé době jsem četla znovu a pořád mě to nepřestává bavit. Postavy byly rozmanité a perfektně vykreslené, souboje uvěřitelné, atmosféra, emoce, dialogy, humor... Pro mě zkrátka srdcovka.

Amalberga
22.10.2025

Veskrze průměrná fantasy, kde stále vládnou muži. Ženy, pokud jsou škaredé, by se radši ani neměly ukazovat. Jako oddechová četba ujde.

BooKWorms2025
16.09.2025

Nabrusme meče, vyzbrojme se znamenímy, vemme si medailon a vydejme se po stopách temnoty! Zaklínač Poslední přání je kombinace klasických pohádek, ruských a slovanských monster a různých ras a magie. Je to perfektní temné fantasy které každého zaujme. Poslední přání je akční, dobrodružné, ftipné i romantické a dokáže vyvolat sexuální vzrušení (Ale to umí celá ta sága). Zaklínačský svět obsahuje nevídaný počet tvorů a bytostí a některé znih vůbec nenajdete na internetu pokud chcete vědět jak vypadají což je trochu problém. Hned vám řeknu proč. Když čtu knihy, tak se mi v hlavě zjeví ten příběh a já už nevidím písmena, ale ten děj. V tomhle případě vidím Geralta jak seká strigu. Pokud, se ale vyskytne věc o které nevím jak vypadá, tak je to obrovský problém, protože já potřebuju vědět jak ta věc vypadá abych si ji představil v příběhu. V případě monster mi pomohly online bestiáře, ale nepomohly vždycky. Pokud tam byly slova nebo věci, tak mi pomohl google. Každopádně, Zaklínač se pro mne stal knihou kterou nemůžu číst bez mobilu. Párkrát jsem to skusil a po chvilce jsem musel přestat, protože jsem pak ničemu nerozuměl.

Poslední přání bylo spíš soubor povídek než kompletní příběh, ale to mi vůbec nevadilo a souboj na konci příběhu byl naprosto perfektní. Doporučuji všem co chcou číst fantasy, zejména temné a propracované fantasy.

ilonaKNjF
02.09.2025

Kniha; Poslední přání je 1 díl který jsem před rokem přečetla a moc se mi děj z pohledu Jaskiera A Zaklínače Henryho Cavilla moc líbil určitě budu pokračovat v dalších dílech.

Geralt1989
28.08.2025

Sérii o Geraltovi jsem objevil už dávno a fandím jeho příběhům doteď.

Nelze na to nahlížet jako na Tolkiena, kterého také zbožňuji. Je to osobitý styl, lehce nahrublý, často celkem úsměvný.

Postavy si mě získaly a děj i když se často komplikuje mě moc baví.

Není to nejsložitější literatura, ale je to fantasy, které hodnotím kladně, protože mi dává radost.

schacco
26.08.2025

Předeslal bych, že počítačové hry o Zaklínači jsem hrál všechny, jsou skvělé a Zaklínač 3 patří mezi mé top 3 vůbec. Nicméně, při čtení knihy jsem si vzpomněl si na Saturnina a měl pocit, jako by knihu psal některý ze členů Agentury pro uvádění pohádek na pravou míru. Vskutku, odkazů na klasické pohádky, báje a pověsti je v knize velmi mnoho. Jen teď jsou "hustě a drsně dospělácké", protože se to malé dítě v duši autora musí zamaskovat. Neslučuje se s důstojností určitého věku. Strašně nerad, ale neustále podvědomě srovnávám Zaklínače s díly J.R.R. Tolkiena či George R.R. Martina a ve srovnání s nimi je to prostě takové přinejlepším juvenilní vyprávění. Silnější v dialozích, slabší v budování atmosféry a světa vůbec.

MAU256
24.08.2025

Na sérii mne navedly kolegyňky z práce. Jedné se zamlouvala knižní podoba a druhá mi říkala, že se jí více líbilo filmové zpracování. Tak jsem prvně sáhla po knížce - Poslední přání. Je to povídkový díl a přiznávám, že jsem byla ze začátku trošku ztracená. Ale postupem jsem se začetla. A teď? Mám spousty nezodpovězených otázek.

monushka
22.08.2025

Sérii o zaklínači Geraltovi z Rivie jsem měla v plánu si přečíst několik let. Konečně na něj došlo. První, povídkový díl, byl celkem náročný na hojnost jmen a změny prostředí a scény. Ale ano, chytlo mě to a hned po dočtení prvního jsem se dala do druhého.

TheMelorry
10.08.2025

Po knize jsem sáhla po dlouhém váhání a můžu říct, že jsem ráda, že jsem se se světem Zaklínače seznámila. Nebyla jsem ale tak nadšená jako ostatní. Možná to bylo kvůli povídkové formě, kterou tolik nemusím. Nebo střídáním zajímavých a méně zajímavých povídek. Každopádně k dalším knihám bych se ráda jednoho dne dostala.

ItalianManiac
09.08.2025

Celou sérii o zaklínači Geraltovi z Rivie jsem četla už před několika lety, ale po nedávném dokoukání druhé řady seriálu Zaklínač jsem dostala neodolatelnou chuť si knížky přečíst znovu.
Poslední přání je prvním dílem z knižní série, jedná se však spíše o soubor volně navazujících povídek. Kniha obsahuje prolog Cesta, z níž není návratu, povídky Zaklínač, Zrnko pravdy, Menší zlo, Otázka ceny, Konec světa, Poslední přání a povídku na pokračování Hlas rozumu, která střídavě prochází celou knihou. Jedná se o takový úvod do celého Zaklínačova univerza. Ačkoliv se povídky dají číst i samostatně, některé detaily odkazují a navazují na pozdější události.
Sapkowski je mistrem poutavého vypravěčského umění, jeho knihy se lehce čtou a provází je originální a správně přisprostlý humor. Postavy jsou propracované a mají komplexní charaktery. Také oceňuji barvitý jazyk a nádherný český překlad od Stanislava Komárka a Jiřího Pilcha.
Doporučuji nejen pro čtenáře fantasy, ale i pro všechny milovníky kvalitní odpočinkové četby a skvělého humoru!
Hodnocení: 5*

Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)

Ollie235
02.08.2025

Úvod do světa zaklínače Geralta, který jsem dokázal plně ocenit až na druhé přečtení. Teprve se znalostí pozdějších reálií vyplyne na povrch, co všechno v Posledním přání Sapkowski odkrývá a jak pokládá základy budoucích vztahů Geralta s Yen a Ciri. Jako všechny povídkové knížky i tato místy trochu naráží na kolísavou kvalitu jednotlivých dílčích příběhů, ale zejména Zrnko pravdy či titulní Poslední přání opravdu stojí za to.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi