Pýcha a předsudek přehled

Pýcha a předsudek
https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/bmid_pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg 4.5 7774 7774

Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století. Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této době jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rozmluvy , Leda

Pride and Prejudice, 1813

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pýcha a předsudek. Přihlašte se a napište ho.

Astonius
předevčírem 4 z 5

(SPOILER) Tentokrát jsem poslouchala jako audioknihu. Film jsem viděla už mnohokrát a knihu jsem četla ještě jako mladá, což jsem vnímala trochu jinak než teď. Musím říct, že mi trochu vadí úplný konec těsně před svatbou a vyprávění po ní, jako by se v Elizabeth trochu projevila hloupá a upovídaná matka, když si pana Darcyho dobírá a ptá se, proč se do ní zamiloval :-) No a dovyprávění konce kdo jak dopadl a kdo kde bydlel mi tak nějak kazí tu romantickou notu... Jinak to ale bylo moc hezké a příjemné povídání známého příběhu, který prostě plyne a člověk si ho vychutnává a nikam s ním nespěchá.

PajaC84
29.06.2025 4.5 z 5

Mám tento příběh ráda, knihu jsem četla už několikrát, jak česky, tak v originále, mám ráda i film z r. 2005 i minisérii z r. 1995, která je samozřejmě věrnější předloze. Hlavní hrdinka je sympatická a moderní, i pro dnešního čtenáře snadno pochopitelná, jednotlivé charaktery jsou skvěle popsány, zejména paní Bennetová, která mi tak lezla na nervy, protože je bohužel tak uvěřitelná, stejně tak Lydie nebo slečna Bingleyová. Celkově zejména ty zápornější nebo otravné postavy jsou velice uvěřitelné. Z kladných mi vadila snad jen Jane, jejíž naivita a neochota vidět na komkoli chybu nebo tendence tyto chyby omlouvat a úmyslně přehlížet ve mě rozhodně nevyvolávaly obdiv k jejímu dobrému srdci a laskavé povaze. Na knížce mi ale vadí, že ve chvíli, kdy bych si ráda přečetla přímý rozhovor dvou postav se všemi reakcemi, je často jen převyprávění, o čem se postavy zhruba bavily. Nejvíc mi to vadí ve chvíli, kdy v závěru konečně dojde k vyjasnění vztahů mezi Darcym a Elizabeth a přímo si přečteme jen začátek a konec jejich rozhovoru. Nicméně autorka byla očividně veliká znalkyně lidských povah, sklonů a nedostatků i předností.

Aiden888
28.06.2025 5 z 5

Tak jsem si po třiceti letech svého života doplnila vzdělání tímhle kouskem z klasické anglické literatury a paráda. Samozřejmě se to hůř soudí, pokud se na knížku díváte současným pohledem. Je to poměrně obyčejný příběh z úplně jiné doby, kdy láska, sňatky a majetky zkrátka fungovaly jinak. Ale to na jeho kouzlu vůbec nic neubírá.

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

U dam uhání fantazie mílovými kroky, v mžiku dospěje od obdivu k lásce, od lásky ke svatbě.

Kniha Pýcha a předsudek v seznamech

v Přečtených12 114x
ve Čtenářské výzvě2 595x
v Doporučených1 264x
v Mé knihovně2 797x
v Chystám se číst1 874x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)