Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29752/bmid_hobit-aneb-cesta-tam-a-zase-zpatky-Wad-29752.png 5 10299 1011

Hobit je v prvním plánu pohádkový příběh o velké cestě čaroděje Gandalfa, družiny trpaslíků a hobita Bilba Pytlíka za pokladem střeženým drakem Šmakem. V plánu druhém je to ovšem jeden z prvních kamenů rozsáhlého a světoznámého cyklu příběhů, legend a mýtů z dávné Středozemě, které svého autora proslavily po celém světě. Knihu s nezvyklým názvem Hobit vydal Tolkien v roce 1937 – vcelku bez většího zájmu. Ani on sám nejspíš netušil, že se pro něj i pro budoucí čtenáře stane vstupní branou do fascinujícího světa Středozemě, který se o dvacet let později stane dějištěm mytického souboje Dobra a Zla, války o Prsten moci, již zachytil v eposu Pán prstenů. Ten si získal miliony oddaných čtenářů, zprvu hlavně mezi mladými lidmi, a díky němu přišel ke cti i neprávem opomíjený Hobit. Svět Středozemě během těch dvaceti let získal celistvější a přesnější podobu, historii, mytologii, jazyky a písmo, písně a vyprávění, oživily ho národy i nárůdky rozličných plemen. A přece u kořenů tohoto tajemného i kouzelného světa stojí příběh, který se tváří jako pohádka: příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nikdy nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal. Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu – zachrání své druhy, unikne krvežíznivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Hobbit, or There and Back Again , 1937


více info...

ALLO_ALIgirl
ALLO_ALIgirl
včera 5 z 5

Milé, čtivé, pohádkové čtení s hezkým příběhem a sympatickým hlavním hrdinou. :)

Koty7
Koty7
13.03.2024 5 z 5

Tady asi těžko už člověk vymyslí něco nového. Tohle je prostě klenot a srdcovka. Od této knihy už nikdy nic nebylo jako dřív a svět se změnil. Díkybohu za Tolkiena a jeho úžasnou fantazii. O filmech si člověk může říkat co chce, ale mě bavily. :)


Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Neuvěřitelně čtivá a dobrodružná knížka. V určitých ohledech vhodná pro děti, ale je tam i spousta materiálu, který by dnešní optikou už nemohl obstát. Výsledkem je velmi zajímavý mix mezi pohádkou a dobrodružným románem. Naprosto zasloužená klasika, která stála u vzniku fantasy žánru, ale ani dnes rozhodně nezklame. Jen závěrečná bitva mi přišla malinko odbytá a někdy mě rušili i reference a přirovnání, která mi do fantasy světa Středozemě úplně neseděla. Každopádně reputace téhle knihy je určitě zasloužená.

nicol.nyx
nicol.nyx
03.03.2024 5 z 5

Konečně vím čím byli fanoušci tak rozhořčeni když vyšla filmová adaptace. Příběh jsem zhruba znala, přidaly se filmy a nakonec došlo i na přečtení knihy. Byla bych rozhodně spokojenější, kdyby byl film jen jeden ale za to věrnější předloze. Vedle velmi příjemného milého čtení Hobita, působí filmy jako Matějská pouť nebo Cirkus Berousek. V tomto případě za mě rozhodně platí, že méně je více.
Našroubované honičky se skřetoblbem, které v knížce vůbec nejsou... pfff
Kniha může na mnohé působit jako pohádka a možná to tak je, ale pro mě po emotivní stránce naprosto skvělá pohádka, úžasný Tolkienův svět.
Mám ve zvyku knihy, které mě osobně obohatili, číst vícekrát a už se nemůžu dočkat, až na Hobita zase přijde řada.
Plný počet hvězd! Tolkien si je zaslouží!

adelkas
adelkas
01.03.2024 5 z 5

Knihu jsem vzala z dětského oddělení v knihovně a rozhodně nelituji, že jsem ji přečetla. Teď se budu dívat na film úplně jinak.

Vjeerus
Vjeerus
01.03.2024 4 z 5

Knihu jsem už kdysi četla a byla jsem překvapená, jak moc pohádka pro děti to je, vzhledem k mému zkreslenému pohledu z filmů. Takže do rereadingu jsem šla s tím, že to bude pohádka na pár procházek po venku ve formě audioknihy.
Přednes byl skvělý, ale nějak mě nevtáhl tak, jak jsem doufala. Upřímně pod dobrodružnou fantasy si představuji trochu víc toho dobrodružství a napětí, ale tady je většina těch scén hodně osekaná a nebo úplně vynechaná (závěrečná bitva) a co se stalo se dozvídáme v pár odstavcích jako shrnutí. Věřím, že tento problém má na svědomí spíš stáří knihy, kdy se tolik nenosilo popsat i dětem každé máchnutí mečem s každým zásahem do soupeře. Ale bohužel to nic nemění na mém pocitu mírného zklamání.
Plus je rozhodně čtivost, vcelku jednoduchý jazyk a přímočarost děje bez odboček. Sledujeme cestu z bodu A do bodu B a nikdo namyslí na budoucí problémy, ale jen na ty aktuální, které se většinu času pro hobita točí kolem jídla nebo záchranně trpaslíků.
I když je autor mistr v popisování prostředí, já bych ho asi preferovala o kousek míň, protože pro navození ponurosti, nebo naopak veselosti, krajiny nepotřebuji tolik popisů a defakto by mi stačila i ta mnou použitá dvě slova. Pak by pro mě možná bylo i snažší si připustit, že se původně jedná opravdu o pohádku pro děti na pár večerů před spaním.

TessieB
TessieB
22.02.2024 4 z 5

Hobit se mi četl lépe než Pán prstenů. Příběh jsem neznala (hrůza, já vím :)), takže jsem ani neměla tendence občas něco málo přeskočit, nebo nevnímat dostatečně. Příběh byl vtipný, milý, smutný i vážný (a občas i sveřepý haha) a moc jsem si ho užila.

Hilda_
Hilda_
15.02.2024 5 z 5

2x čtené a teď doposloucháno jako audiokniha. Až při poslechu jsem si všimla, jak moc jsou všichni hrdinové "sveřepí". V namluvené verzi toto dnes už tolik nepoužívané slovo působilo nadužívaně. :D Jinak jsem si potvrdila, že tento příběh se mi nikdy neomrzí.

Kosta96
Kosta96
02.02.2024 4 z 5

Bilbo Pytlík se coby pohodlný hobit rozhodne vystoupit ze své komfortní zóny a přidat se k výpravě Thorina Pavézy a jeho trpasličích druhů. Cílem je osvobodit Erebor ze spárů mocného draka Šmaka. Kniha se velmi dobře čte, má spád a dá se přečíst za jeden večer. Je mnohem méně temná, než následující trilogie. Určitě ale doporučuji nejdřív přečíst právě Hobita. Největší událost v něm pak přímo ovlivní, co se bude dít v dalších knihách.

eva3992
eva3992
01.02.2024 4 z 5

Příběh hobita Bilba Pytlíka, který se společně s trpaslíky vydává na dobrodružnou výpravu za drakem Šmakem a uloupeným pokladem. Je třeba k tomuto příběhu říkat více? Myslím, že každý o něm alespoň někdy slyšel.

Pro mě toto bylo první setkání s Tolkienem vůbec. Nikdy mě jeho knihy nelákaly, znám pouze filmové zpracování Pána prstenů. Díky skupině Klasikomilů, kde čteme klasická literární díla, se naštěstí dostanu i k takovým knihám, které bych jinak nikdy nevzala do ruky. Jsem moc ráda, že se tak seznámím s příběhy, pro mě zatím neobjevenými.

Tentokrát jsem se však utvrdila v tom, že autorovy knihy nejsou pro mě. Nevyhledávám ani dobrodružné ani fantasy knihy, takže mě čtení jednoduše nebavilo, ale rozhodně to nebyla vina knížky ani autora. Na to, že je kniha napsána už v roce 1937, čte se velice dobře, až současně. Celkový text a „mluva“ je skvěle srozumitelný a myslím, že ho dobře vezme i dnešní mládež.

Je to prostě výborná kniha pro všechny, kteří mají tento žánr rádi.

DancerJaneBooks
DancerJaneBooks
27.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Hobit rozhodně má očekávání nepředčil. Určitě mě ale ani nezklamal. Četla jsem ho dost dlouho, ne vždycky jsem totiž na tento typ příběhu měla náladu. Jelikož mi ale už dlouho ležel v knihovně a chtěla jsem si Hobita přečíst jako první z Tolkienových knih, jsem ráda, že knihu mám přečtenou.
Asi nejsem více na svět trpaslíků, elfů, draků, skřetů, mluvících ptáků a vlků či zlobrů aj. než na kouzelnický svět Rowlingové (i když, to se ještě uvidí). Nicméně Tolkien, jako jeden z klíčových a nadčasových představitelů fantasy žánru, si zaslouží uznání za vytvoření jedinečné Středozemě. A rozhodně tyto dva autory nechci srovnávat - přece jenom jde o jinou dobu a úplně jiný příběh. Navíc si myslím, že Pán prstenů mě osloví o mnohem více než Hobit, který byl pouze takovým úvodem do Tolkienova propracovaného světa. A možná mě ještě bude mít možnost oslovit víc než Rowlingová. Ale to už předbíhám.
Jedná se o velmi dobře a do hloubky zpracovaný příběh připomínající pohádku určený spíše pro dětské čtenáře a taky o úvod k příběhům o Středozemi. Vzhledem k tomu, že jsem ji četla od léta, tak i mně se celá Bilbova cesta zdála poměrně dlouhá, i proto mě zakončení příběhu dojímalo více, než jsem předpokládala.
Ze začátku se to trošku táhlo, do příběhu jste tak nějak vhozeni stejně jako Bilbo do celého jeho dobrodružství. Postupně se zápletka komplikuje, setkáváme se s postavami, kteří trpaslíkům a hobitovi v cestě překáží, a linie se posouvá pořád dopředu. A vy mezitím pořád čekáte, kdy už se konečně dostaneme k Hoře, drakovi a pokladu a mezitím vám trpaslíci s hobitem pomalu přirůstají k srdci. Pro mě byla nejzajímavější asi poslední čtvrtina knihy - právě kvůli tomu, že už jsme se konečně dostali k tomu, na co jsme celou dobu čekali. Zároveň byla tahle část asi i nejakčnější, a tím pádem i nejzáživnější.
Bilbo se na začátku jeví nesměle, do žádné cesty se pouštět nechce a byl k ní vlastně přinucen. Trpaslíci o něj taky neměli zas takový zájem - podle toho, jak vypadal, jim připadalo, že jim nijak nebude schopen pomoct. Jediný, kdo v něj věřil, byl Gandalf. A měl pravdu - v Bilbovi opravdu bylo víc, než si on sám myslel. Jeho postavu jsem si z celé knihy oblíbila asi nejvíce. Byl takový bezelstný, vřelý a nechtěl nikomu ublížit. Až mi ho bylo někdy líto, protože trpaslíci ho vlastně svým způsobem chtěli využít ve svůj prospěch - co se týče pokladu, vše měl zařídit on. A stejně si zasloužil "pouze" stejný podíl jako oni, i když on udělal mnohem více těžké a odvážné práce. Oni absolvovali jen cestu, ze které je ještě mnohokrát i zachraňoval. Mohli jsme v průběhu příběhu vidět velkou změnu jeho osobnosti, kdy se z vystrašeného Bilba Pytlíka z nory stal rozumný, odvážný hobit s mnoha zkušenostmi. Což může znamenat, že autor měl za cíl vytvořit téma, kde hlavní hrdina, který je podceňován, dokáže velké věci a pozná sám sebe.
Konec byl melancholický - na jednu stranu jsem měla radost, že (kromě Thorina, Filiho a Kiliho a celkově války) dopadlo všechno dobře, ale na druhou stranu bylo smutné, že všechno končí a Bilbo se musí s trpaslíky rozloučit a celá cesta končí. Nějak jsem s ním v tu chvíli sdílela lehký stesk. Líbil se mi nápad toho, že si nakonec vlastně všichni pomohli (vlastně dobro proti zlu) - trpaslíci, elfové, lidé a orlové - proti skřetům a vrrkům. Vše se nakonec zalilo sluncem - většina vrrků i skřetů byli eliminováni a jejich svět byl hezčí. Taky byla zajímavá autorova hra s jazykem - např. Medděd, vrrci, Krák, ... Celkově autorův styl psaní a jeho jazykově bohaté popisy jsou moc pěkné.
Celkově to nebyl příběh, ze kterého by mi spadla brada, ale byl příjemným pohlazením po duši. Už se těším, až si přečtu Pána prstenů, který už z hlediska hloubky příběhu bude o něčem jiném a věřím, že mě osloví více. Jsem taky zvědavá na filmy o Hobitovi, ale nic si od nich neslibuju a neočekávám, že budou lepší než knižní předloha. Ale uvidíme :).

vessa
vessa
23.01.2024 5 z 5

Hobita mohu číst stále dokola, vždy si ho rád třeba s pětiletou pauzou přečtu znovu.

slay_girl
slay_girl
07.01.2024 5 z 5

Skvělý, napínavý a vtipný :).

Marfulka007
Marfulka007
31.12.2023 4 z 5

Trvalo dlouho, než jsem se k Hobitovi konečně dostala. A jo, asi to stálo za to. Příjemné, oddychové, vcelku pohádkové čtení. Jeho sláva jej ale předchází a je těžké nemít velká očekávání, která je skoro nemožné naplnit... Věřím, že se nakonec dostanu i k Pánu Prstenů, ale nemám chuť to po přečtení udělat teď hned.

AdamBookmage
AdamBookmage
23.12.2023 4 z 5

Chyba byla, že jsem nejdříve viděl film a až potom jsem četl knihu. Dle mého názoru je film dějově mnohem záživnější. V knize se sice něco sem tam něco děje, ale jinak je to jen o tom, jak se někam jde, pak se tam dojde a jde se zase dál. Samozřejmě mě tam chyběly postavy jako Bolg a Azog (je tam o nich více méně jenom zmínka). Ale zábava byla alespoň v tom, že jsem si příběh porovnával s filmovou verzí a navzájem jsem si je doplňoval. Proto 4/5 hvězdiček....Nemůžu říct, že by mě to úplně pohltilo, ale ani to nelze označit za špatnou knihu.

leny.wood
leny.wood
08.12.2023 5 z 5

Hobita jsem četla kdysi a toužila jsem si dát repete. Nakonec se mi to povedlo formou audioknihy. Skvělá záležitost, taková pohádka oproti Pánovi prstenů.

Ladis777
Ladis777
03.12.2023 3 z 5

Po dvaceti letech návrat ke knize, četli jsme si ji s dcerou. Pořád je to dobré, ale pořád tam vidím nějaké nelogičnosti, možná dané překladem, nějaké chyby tam zjevně jsou.

SáraR.
SáraR.
27.11.2023 4 z 5

Hobit aneb cesta tam a zase zpátky. Fantasy klasika která mě nesměla minout. Vzhledem k tomu, že jsem viděla filmy (a to ne jednou), tak tam pro mě nebylo nic moc překvapivého, ale čtení jsem si užila. Pán prstenů mě též rozhodně nemine, ale zatím je plánovaný až v budoucnu. Bavilo mě, že se tam objevovali starší slova jako "všecek, všickni,...". Díky nim nezapomenete, že autor toto dílo napsal v první půlce minulého století, kdy bylo fantasy, jak ho známe dnes, vesměs ještě v zárodku. Tolkienovy rozhodně patří můj obdiv. :)

klaraj093
klaraj093
27.11.2023 5 z 5

Jak jsem se čtení Tolkiena bála, tak mě velmi mile překvapil. Bylo to úžasné pohodové čtení. Viděla jsem film x krát, kniha je skvělá. A musím říct, že mě mrzí že tak krátká. Brzo se pustím do čtení LOTRa.

GLaDOS_cz
GLaDOS_cz
25.11.2023 5 z 5

Naprosto odpočinkové čtení, které je pečlivě citlivě napsáno. Mohlo by se zdát, že kniha je určená především pro děti, ale obsahuje náznaky většího celku a ve chvíly, kdy se zdá, že by měl děj skončit se odehraje ta nejduležitější část.

Jedinou výtku bych měl ke zmínce o vánocích, pro svět, který je naprosto mimo ten náš to působí pro mě nepatřičně, přišly mi zajímavé také náznaky ve vyprávění, které skoro jakoby naznačovali, že svět má s tím naším nějakou spojitost.

"Svět není v těch vašich knihách, je tam venku." - vcelku ironické, nemyslíte? :)

Štítky knihy

draci elfové kouzla zfilmováno trpaslíci putování Středozem, Středozemě (Tolkien) fantasy hobiti

Autorovy další knížky

J. R. R. Tolkien
anglická, 1892 - 1973
2006  93%Společenstvo Prstenu
1991  91%Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky
2007  95%Návrat krále
2006  94%Dvě věže
2007  88%Húrinovy děti

Kniha Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky je v

Právě čtených177x
Přečtených16 492x
Čtenářské výzvě1 632x
Doporučených1 473x
Knihotéce3 868x
Chystám se číst920x
Chci si koupit279x
dalších seznamech101x