Vzdelaná

Vzdelaná https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413886/bmid_vzdelana-Pi3-413886.jpg 4 1012 267

Silné, strhujúce, nezabudnuteľné rozprávanie, v ktorom Tara nič neprikrášľuje ani nedramatizuje. Autentický a neuveriteľne poetický životný príbeh. Príbeh rozpráva o hľadaní vlastného ja. Je to príbeh o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Príbeh Tary Westoverovej o dospievaní sa vyznačuje prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho. Tara Westoverová sa prvý raz ocitla v triede ako sedemnásťročná. Narodila sa v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Tam sa pripravovala na koniec sveta tak, že zavárala do zásoby broskyne a spávala s „plnou poľnou“. V lete s mamou, babicou a liečiteľkou, varila bylinné odvary a v zime triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. Rezné rany, otrasy mozgu, dokonca aj popáleniny po výbuchu liečili doma pomocou byliniek. Rodina bola natoľko izolovaná od bežného života, že nikto neriešil, či sa deťom dostáva vzdelanie. A nikto nezasiahol, keď sa starší brat začal správať násilnícky. Ďalší z Tariných bratov sa dostal na vysokú školu a priniesol jej novinky z ďalekého sveta. Vtedy sa rozhodla vyskúšať nový život. Vďaka samoštúdiu sa jej podarilo zvládnuť matematiku, gramatiku a vedecké predmety na takej úrovni, že spravila test ACT a prijali ju na Brigham Young University. Tam študovala psychológiu, politické vedy, filozofiu a históriu a prvý raz počula o závažných svetových udalostiach ako holokaust a hnutie za občianske práva. Túžba po vzdelaní ju zmenila, prebrázdila kvôli nej oceány, precestovala kontinenty, doviedla ju na Harvard a Cambridgeskú univerzitu. Až potom si začala klásť otázku, či nezašla priďaleko, či ešte nájde cestu domov.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Educated , 2018


více info...

Přidat komentář

jana277
dnes 2 z 5

Silný príbeh, ale číta sa ťažko, je podaný nevypísaným, "neotesaným" jazykom.

lucie.dc
15.04.2024 3 z 5

Nedá mi to a v hlavě se mi kniha srovnává s knihou Mormonka od Jessop a zdaleka nedosahuje její kvality.

První část se mi četla těžce, nudila jsem se, moc popisu, opakování, nevím, když jsem přeskočila odstavce nebo i stránky, nepřišla jsem asi o nic.

Lépe se mi četla až druhá a třetí část, mělo to lepší spád a bylo to čtivější.

Znovu ji ale asi číst nebudu.


VictorieGreen
06.04.2024

S touto knihou jsem konečně skončila a už ji nikdy nechci vidět. Z některých postav se mi dělalo fyzicky špatně. Kniha si asi nezaslouží špatné hodnocení, ale dobré jí dát prostě nemůžu.

Barbanka
05.04.2024 5 z 5

Nechápu komentář tereza0319. Odpad? To, že někdo sepíše své vzpomínky na dětství a svůj život, je odpad? Myslím si, že napsat tuto knihu pro autorku nebylo vůbec lehké a naopak si zaslouží obdiv. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a to už se mi dlouho nestalo. Rozhodně doporučuji všem, kteří si chtějí rozšířit obzory o životě mormonů..

tereza0319
07.03.2024 odpad!

Tohle je tak bezostyšná nalejvárna, že to snad nemá cenu ani dál komentovat.

Antares
23.02.2024

Silný príbeh. Vzoprieť sa rodičom a rodine vyžaduje úsilie a odvahu stáť si za svojím. A keď sa narodíte do mormonskej rodiny, platí to minimálne dvojnásobne.

Maevie
06.02.2024 4 z 5

Vzdělání rozšiřuje obzory a otevírá cestu k lepší budoucnosti. My si cenu vzdělání příliš neuvědomuje, o to víc uvědomující je číst si knížku jako je tato. Autorka projevila obrovské odhodlání a sílu, když se dokázala vzbouřit nevyhovujícím domácím podmínkám a násilí a sama se vymanila ze sekty náboženských fanatiků. Jak to v sektě funguje, si každý dokážeme jakžtakž představit, Tara Westover ale ukázala i jak je těžké se zbavit své vnitřní „klece“ a říct si o pomoc.

Libris_Na_Ex
18.01.2024 5 z 5

Tahle kniha byla síla - hlavně části, kde se Tara konfrontuje s realitou. Dlouho mi zůstane v hlavě.

adrianna
16.01.2024 5 z 5

+ silný příběh, z kterého má čtenář většinu času stísněný pocit
+ inspirativní životní cesta
+ sebereflexe autorky, ponor do vlastní psychiky
- nevyvážené

Příběh je poskládán z několika náročných životních situací, kterými si autorka prošla. Není to tedy ucelený životopis a trochu zde chybí vyváženost. Tara se povídkovou formou zpovídá ze svých největších traumat, které předznamenaly rozkol s její rodinou. Aby však bylo nějaké svědectví úplné, nestačí jen uvést seznam křivd, ale je třeba trochu je vyvážit běžnými životními situacemi, či dokonce hezkými momenty. Nicméně chápu autorčinu potřebu se z toho vypsat a uzavřít tak jednu kapitolu života, možná i získat psychickou podporu od čtenářů, která se jí nedostávala v rodině.

Každopádně musím uznat, že je její příběh výjimečný, inspirativní a stojí za přečtení.

Hodnocení: 95 %

Mychaela
08.01.2024 3 z 5

Zajímavý příběh. Inspirativní. Čeho všecho může člověk pílí a odhodláním dosáhnout... I když, bez notné dávky inteligence a nadání by asi člověk doktorát na Cambridge nezískal, i kdyby byl ctižádostivý sebevíc.
Přiznám se ale, že se mi kniha nečetla moc dobře. A první zhruba polovina mě doslova nebavila. Myšlení a způsob života ortodoxních (a zfanatizovaných) mormonů nebo třeba jehovistů a podobných "sekt" se mi příčí. Mám chuť je proplesknout, aby se vzpamatovali! A stejný problém mám i s tím, když čtu jak si někdo dobrovolně nechá ubližovat (psychicky i fyzicky) a trýznitele pak navíc ještě omlouvá a snaží se ho pochopit.
Vím, že nic není černobílé a rodina je rodina, ale zkrátka číst tento příběh pro mě bylo celkem utrpení a to ve více směrech.

LooneyCZ
31.12.2023 5 z 5

Nečekala jsem, že tahle kniha bude tak silná, tak emotivní. Je o síle vzdělání, ale hodně taky o rodině, o vztazích a vnitřním boji. O respektu a toleranci. Ačkoli to zní jako otřepaná fráze, je i o tom, co je člověk ochoten obětovat.
O mormonech toho moc nevím, ale v tomhle příběhu, jak uvádí sama autorka, nejde o náboženství. Rodina Westoverových rozhodně nepředstavuje typickou mormonskou rodinu. Když se spojí u autoritativního otce duševní porucha s fanatismem a paranoiou, je jedno v co věříte. Je to prostě složité. Jako ateistka sice některé věci nedokážu pochopit, co jsem si ale z příběhu odnesla je to, že jako vnější pozorovatel nikdy neznáte všechny detaily, a tak byste neměli soudit. Nemůžu říct, že všichni mormoni jsou blázni, co pohrdají vzděláním.
Obdivuji autorku za její odhodlání i za to, že šla s kůží na trh. Bylo opravdu těžké číst o tom, jak moc ji stálo rozhodování, zda přetrhat vazby s rodinou nebo si stát za svým. A nebylo to jen o vzdělání.
Příběh Tary Westoverové mi určitě bude ještě nějakou dobu ležet v hlavě. Je inspirativní i pro nás, kdo kvůli vzdělání nemusíme bojovat ani s rodinou, ani sami se sebou.

Luvy
29.11.2023 1 z 5

Tohle mě teda vůbec nebavilo. Děj, postavy i jazyk byly nezajímavé až nudné, žádná hloubka. Jen určitá poplatnost heslům ze sociálních sítí. Doporučit ji nemohu.

Papu1011
21.11.2023 2 z 5

Knize dávám jen dvě hvězdy. Očekávala jsem , že ji přečtu jedním dechem, (mám ráda příběhy postavené na skutečnosti), ale nestalo se. Dokonce jsem ji asi 2x odložila, přečetla si jiné knihy a pak se k ní vrátila. Spíše jen ze zvědavosti.
Osud hlavní hrdinky je neskutečný,...tolik odhodlání, odvahy, touhy. Styl psaní mi, ale nesedl. Nevím jak to popsat, ale byl takový plochý, jednoduchý, přitom takové téma!
Druhá půlka knihy je rozhodně více čtivá, (od nástupu na vysokou).
Je k neuvěření co je možné v tzv.civilizované zemi i to, jak psych.nemoc rodiče dokáže ovlivnit život a vnímání dítěte a dalších členů rodiny a taky, že dítě rodičům bezmezně důvěřuje a stále, (i v dospělosti) doufá.

lacinq
06.11.2023 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale musím srovnat s knížkou Mormonka, kterou jsem četla dříve a která Vzdělanou v mnohém převyšuje, ač kolem ní asi nebyl takový humbuk. Je víc šokující, vrstevnatá, kompaktní, lépe napsaná. Zde jsem se do čtení musela víceméně nutit. Ale podle reakcí je pro většinu lidí knížka fascinující, já ji nezatracuji, jen jsem četla "lepší", což je samozřejmě věc názoru.

Plativa
04.11.2023 5 z 5

Neuvěřitelný a silný příběh, občas místy nelze uvěřit, že se to skutečně děje v té tak dokonalé Americe. Je to retrospektivní vyprávění životního příběhu autorky, chápu, že pro někoho jsou situace a události nepřehledné a napřeskáčku, ale je to naprosto logické, že vyprávění svého života a ještě tak citlivých věcí nejde jednoduše napsat v jedné dějové lince. Obdivuju autorku za to, že zvládla vystudovat tak prestižní univerzity, muselo to být neuvěřitelné těžké i pro někoho, kdo je celý život zvyklý dřít. Úchvatný příběh, místy velmi těžký a surový ale jedním slovem inspirující.

mag097
02.11.2023 4 z 5

Mám ráda příběhy, které mě chytnou za srdce, nepustí a nakonci vyplivnou. Když ale celou dobu víte, že čtete něco, co se skutečně stalo, mrazí vás z toho ještě víc.

Tara vyrůstá v Idaho, v rodině fanaticky propadlé víře. Otec se chystá na konec světa, matka se snaží homeopatiky léčit i rakovinu a společně bojkotují celý systém. Bylo fascinující pozorovat, jak moc izolovaně od společností dokáží lidé v dnešní době vychovat své děti. Sledovat Tařino dospívání mě fascinovalo. Sledovat ale to, jak se sama pak učila zapadnout do běžné společnost, zapadnout mezi své vrstevníky mě fascinovalo ještě víc.

I když mám k příběhu několik ale, nemůžu příběh hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. Občas jsem při čtení řešila dilema, jestli je to všechno skutečně pravda a nesnažila se to autorka schválně psát skandálněji. I kdyby to ale byla pravda, dokázala dát do kupy tak silný příběh, který mě přinutil zamyslet se nad neuvěřitelnou spoustou věcí, že bych ji to neměla problém odpustit.

PetraDD
01.11.2023

Silny pribeh, ale s dobrym koncem :) moc me bavi memoary a k tomuto se urcite casem vratim.

annettka1098
22.10.2023 3 z 5

Začátek knihy byl pro mne velmi zmatený, protože nás autorka chtěla vždy seznámit s různými postavami a ukázat nám jejich osobnost na nějaké své vzpomínce. Pro mě tak utíkala z jednoho příběhu do druhého, což na mě působilo chaoticky a nedokázala jsem si text užít. Působilo to na mě jako slátanina příběhů, které na sebe časově nenavazují.
Až nastoupením Tary na univerzitu mě příběh začal bavit a zajímalo mě, jak se bude její život mimo rodinu vyvíjet.
Celý text na mne ale působil dosti neosobně a jednání mnoha postav mi přišlo nelogické. Bohužel až tak, že ve mě nevyvolalo žádné silnější emoce a měla jsem problém hodně věcem věřit.
Oceňuji, že jsem díky knize mohla poznat zase jinou kulturu a sociální vrtvu, o které jsem neměla povědomí. Bohužel mi nesedlo zpracování a v tomto případě by asi na mě mělo hlubší dopad filmové zpracování.

MilaMo
12.10.2023 4 z 5

Další z knih, která se četla jedním dechem. Pro mě je svět náboženství poněkud vzdálený, proto pro mě bylo složitější vžít se do pocitů autorky. Nicméně popisované zážitky mi připadaly dost děsivé, a to i s ohledem na fakt, že se děj neodehrává v daleké minulosti.

marieke
08.10.2023 5 z 5

Hodně silný příběh. O knize jsem slyšela už dávno, dostala se k ní až teď a nejsem zklamaná. Taře jsem celou dobu fandila a nad většinou rodiny kroutila hlavou. Otec by patřil do blázince a bratr do vězení. Každopádně je to i další příběh o tom, že každá víra dohnaná do extrému je problém.
Někteří píšou, že knize nevěří, že by tam někdo mohl tak žít nebo že Tara mohla normálně studovat, taky mě překvapilo, že se tam dá hlásit na univerzitu bez maturity a dokonce i bez ZŠ, ale mají to placené tak je to asi jiné a že tak žili bez vědomí úřadů a pojištění taky věřím, USA jsou velké a spousta míst odlehlá od civilizace, vždyť sama píše, že u té hory žili daleko široko sami.