Pan_Skala Pan_Skala komentáře u knih

Obálka knihy Půl světa Půl světa Joe Abercrombie

Bavilo mě to i když by si dali některé věci zpětně vytknout tak není potřeba. Jak Trnka tak i Bran byli super a přidávali příběhu roztomilou mladickou blbost, že to vykreslí úsměv na tváři. Takže jdu hned na další díl, abych viděl jak to kolem Moře střepů dopadne.

02.11.2025

Obálka knihy Legie Legie František Kotleta (p)

Je to krásné zakončení celé série a ano pár věcí jsem podvědomě chtěl jinak, ale to nevadí. Co vadí, že je to právě konec. Tahle parta bláznů s Kapitánem Bouchačem v čele mi totiž neskutečně přirostla k srdci a už teď mi chybí všichni. Takže nebyly by tam ještě jeden nebo dva díly navíc?

17.10.2025

Obálka knihy Cesty za šesti německými patronátními ponorkami Cesty za šesti německými patronátními ponorkami Miloslav Pajer

Téma jistě zajímavé, ale bohužel po celkovém výzkumu zase ne tak obsáhlé asi jak se pan autor domníval. Bohužel patronátní ponorky českých měst neměli nějako bohatou válečnou kariéru. Z toho důvodu asi došlo i naplnění rozsahu knih jinými tématy což výsledný dojem pro mne dost kazí. Téma nasazení britských perutí při obraně Murmansku bohužel pro mne se základem knihy nesouvisí. Takže moje hodnocení tomu odpovídá.

19.09.2025

Obálka knihy Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Knihy s dějem na jehož pozadí probíhají historické události mám vždy rád. Tady bohužel je celkový výsledek nemastný a neslaný. Místy bohužel to bylo pomalé utrpení číst jak mne kniha nedokázala pořádně udržet začteného. A ten závěr? Bohužel takhle mi to nedává smysl a je to škoda neboť by to dávalo větší smysl.

14.09.2025

Obálka knihy Kyberpunková swingers party Kyberpunková swingers party František Kotleta (p)

U Kotletových hrdinů se vždycky všechno musí pokazit, ale vždy se z toho dá dostat buď pomocí zbraní nebo pohlavních orgánů. Je to plné sexu, úchylností, magie a střílení, ale je to přesně ten mix co to činí tak zábavné na čtení a hlavně to co mě neskutečně baví. Povídky jsou 4 a každá má něco do sebe. Jen u té poslední byla škoda, že byla až tak "rychlá". Já jenom doufám, že už se další díl začíná formovat.

06.09.2025

Obálka knihy Spálená země: Kniha druhá Spálená země: Kniha druhá Jakub Hoza

Tohle je jedná velká akční jízda. Žádné připravování vrcholu, ale hezky pokračujeme, kde první díl skončil. Tempo graduje, mrtvoly přibývají a je to čím dál větší masakr. Hoza opět dokázal, proč Strašáka všichni máme rádi a jemu tenhle styl prostě sedí.

Pravděpodobnost, že udělá zbrklou hovadinu, byla o několik řádů vyšší než v mém případě. Já zpravidla dělám dobře promyšlené hovadiny.

30.08.2025

Obálka knihy Spálená země: Kniha první Spálená země: Kniha první Jakub Hoza

Strašák je zpět, aby v postapokalyptické Zemi České a Moravské musel řešit problémy s ekofanatiky, mutanty, nenechavými čórkami a idioty. K tomu přičtěte nečekané problémy a spoustu mrtvol, které se podezřele objevují v jeho stopách a máte tu úžasnou akční jízdu, která mne osobně na Hozových knihách baví.

24.08.2025

Obálka knihy Práh: Mezi půlnocí a ďáblem Práh: Mezi půlnocí a ďáblem Petr Urban

Pro mne to bylo hodně příjemné překvapení. Čekal jsem, že to nebude špatné, ale tohle bylo velmi dobré. Jistě je tu přehršel různých postav kvůli kterým se člověk občas ztrácí v ději respektive takové ne moc vyhraněné přeskakování mezi nimi může být trošku matoucí, ale jakmile se do toho pronikne tak se před ním otevře dobrý příběh z postapokalyptického světa respektive Prahy. Rozdělení společnosti, upravená verze náboženství a to co to udělá s lidmi. To vše tu najdeme a je to dobrý mix.

19.08.2025

Obálka knihy Mirská ruleta Mirská ruleta Kristýna Sněgoňová

Ve výsledku to nebylo úplně špatný jenom jak jsem zvyklý na akční Legii tak tady to mi přišlo občas nudnější. Ve druhé polovině už to bylo o něco lepší a závěr happyendově dokonalý, že jsem se pořádně nasmál. Teď už jenom počkat na poslední díl a co s celou Legii udělá František.

12.08.2025

Obálka knihy Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Základní myšlenka a děj knihy už tu byl ve spoustě případů takže to není nic extra očekávaného. Co, ale mne neskutečně bavilo je ten styl jak je kniha podána. Není to klasika, ale jako by jste pročítali ohromnou složku se spoustou zpráv, obrázků, výtahů, kompilací. A právě to z nějakého záhadného důvodu neskutečně dobře funguje, že mne to po pár stránkách pohltilo a neskutečně bavilo číst. Další díly mám ve čtečce a je naprosto jasné, že až zase budu otevírat čtečku a přemýšlet co z toho seznamu číst tak druhý díl bude jasnou volbou.

31.07.2025

Obálka knihy Zlatý pomeranč Zlatý pomeranč Ondřej Neff

Nebylo to zlé, ale občas mi některé dějové zvraty připadali jak nastavování, aby to bylo delší. Neberte mě zle, protože pan Neff to píše dobře jenom občas ty přechody a zvraty mi prostě neseděli k sobě, aby mi to udrželo nit. Spíše to byl takový údiv ve stylu "Proč takhle?". Určitě sérii Arkádii nezavrhuji jen asi se do dalších dílů nepohrnu po této zkušenosti, protože je spousta knih v seznamu nepřečtených na které se budu těšit víc.

25.07.2025

Obálka knihy Plameny války Plameny války František Kotleta (p)

A to jsem si myslel, že za toho "zlého" je Kristýna, ale teda František ji skoro překonal. Pravda smrt Vodičky asi nepřekoná nic, ale to co provedl tady na konci je skoro stejné hereze jak od Kristýny.
Víc už prozradit nemůžu, ale co můžu prozradit, že co se týče akce je to tady zase našlapané. Do toho kvanta hlášek a různých zamotání. Prostě standartní protokol či postup v podání našich hrdinů neboť se k nim fakt hodí heslo "Neříkej, že něco najde neboť se najde debil co neví, že to nejde a udělá to." Bavil jsem se neskutečně a už se začínám obávat toho konce Legie, když už zůstávají jen dvě knihy.

"No to mě poser," vydechl jsem a pak konečně omdlel.

21.07.2025

Obálka knihy Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

Je to taková pohodová jednohubka. Pokud v tom nechcete hledat nějaké hluboké myšlenky ale jenom hezký příběh s knihami tak je to krásný odpočinkový kousek. Lehké pohlazení duše.

15.07.2025

Obálka knihy Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

Posádka Kraksny se vydá na "konec vesmíru" na žádost rutašů. Což samo zní tajemně a možná nebezpečně. No v podání našich "talentů" to znamená, že z toho zase bude nějaký průser.

Kristýna gradování děje dobře graduje, že se to fakt čte a hltá samo. Sice jsem se v jeden moment vracel spousty stran zpět si některé věci znova přelouskat, když jsem jim na poprvé nerozuměl. Jinak je to stále dobrá jízda se spoustou zajímavostí a já si to opět hodně užil.

13.07.2025

Obálka knihy Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Ač jsem viděl švédskou filmovou verzi tak už to bylo tak dávno, že jsem si z toho pamatoval skoro úplný prd. Což byla ohromná výhoda, protože o to více jsem se mohl ponořit do knihy a užít si vývoj děje. Bylo to naprosto fascinující a ten závěr to byla hezká třešnička na dortu.

10.07.2025

Obálka knihy Operace Petragun Operace Petragun František Kotleta (p)

Kotleta je ve tvůrčím vedení a je to zase nářez. Akce jsou šílenější, zápletky bláznivé a ten závěr s odbory? To jsem přestával číst, protože jsem pro slzy smíchu ani neviděl. To se nedá popsat, protože to si musíte přečíst.

Hlas zněl jako Marilyn Monroe mixnutá Alenou Schillerovou. Úplně mi z toho přeběhl mráz po zádech. Hrůzou.

Měl pravdu, ale nikdy bych byl nečekal, že budu tak zoufalý, abych do vesmíru zkusil vypustit komunismus.

29.06.2025

Obálka knihy Smějící se bestie Smějící se bestie Vilém Koubek

Alkoholem nasátý soukromý detektiv pracující v knihovně/kostelu, který se s ničím a nikým nesere. Tohle je prostě kombinace, která vás bude buď extrémně bavit nebo nebavit. Já měl tu první verzi a neskutečně královsky jsem se u téhle knihy bavil.

"Cigára mám, pití si donesu, číst dovedu na úrovni pátý až šestý třídy na základce. Co se může posrat?"

26.06.2025

Obálka knihy Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

Po předchozím díle je tohle ohromný skok nahoru co se týče všeho. Neskutečně jsem se bavil a Země je fakt dobrá. Přišlo mi, že se Kristýna vrátila zpátky k tomu co jí jde neskutečně dobře a to rozvoj postav a zajímavé zápletky. Konec trošku naštval, ale ne tolik jak v minulém dílu. Jen tak dál, protože Kotleta má zase laťku výš pro další díly.

"Že bychom začínali mít štěstí?"
"Nevěřím, že by bylo tak unavené, že by sedlo i na nás."

22.06.2025

Obálka knihy Nejlepší den pro umírání: (Thompsonův rok) Nejlepší den pro umírání: (Thompsonův rok) Vladimír Šlechta

Blíže to má k souboru povídek jak k celému románu, ale hezky do sebe ty povídky zapadají a lehce se provazují. Šlechtovo Pohraničí mám rád a tohle také nebyl krok vedle. Ačkoliv ze začátku mi hlavní postava moc "nevoněla" tak se to pomalinku změnilo až jsem si ho celkem oblíbil ke konci knihy takže časem určitě další díl.

17.06.2025

Obálka knihy Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

Bylo to jiné, zvláštní a zběsilé. Přesto tenhle díl si svoji poctu zaslouží už jenom kvůli tomu, že lépe poznáme Vodičku a Guissepeho. Je pravda, že první polovina je taková zvláštní, ale pak se to srovná do toho co od Legie očekáváme. Jenom ten konec ... proč to muselo být tak rychlé? A zrovna oni?

Co se týče těch pár hlášek z Červeného Trpaslíka tak osobně pro mne to je velký plus, protože jsem na něm vyrostl. Stejně jako narážky na Opavu či Bruntál.

"Od doby, kdy jí Gerasim ukázal trik s mincí za uchem, věřila, že je kouzelník, stejně jako věřila, že Giuseppe umí zpívat a Moravec se rozhodovat."

10.06.2025