Železná vdova

Železná vdova https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497036/bmid_zelezna-vdova-ljQ-497036.jpg 4 155 47

Železná vdova série

1. díl

Chlapci z Huaxie sní o spárování s dívkami, aby pilotovali Chrysalises, obří transformační roboty, kteří mohou bojovat s mimozemšťany, kteří číhají za Velkou zdí. Nevadí, že dívky často umírají na psychickou zátěž. Ve světě, kde se špičková technologie snoubí s kouzly a tradicemi, Chua-sijská říše po staletí čelí invazi bojových strojů z magického kovu. Jedinou nadějí, jak se ubránit a získat zpět dobyté provincie, jsou kukly, válečné stroje, které v souladu s učením o principech jin a jang dokáže řídit jedině dvojice složená z muže a ženy. Dívky bitvu většinou nepřežijí, a přesto se hrnou z celé říše, aby se obětovaly a přinesly čest a bohatství svým rodinám a slávu pilotům, nebo přežily a staly se vzácnou výjimkou – Železnou princeznou. Wu Ce-tchien, obyčejná holka z chudého pohraničí, na vznešené ideály zvysoka kašle. Vidí, co je za nimi: stovky mrtvých dívek, které jejich rodiny mrzačí pro krásu a prodávají armádě jako dobytek na porážku. Když se sama rozhodne narukovat, má jediný cíl: zabít pilota, který zavraždil její starší sestru, a zemřít spolu s ním. Sama netuší, že existuje třetí možnost: vyjít z bitvy jako Železná vdova.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Iron Widow , 2021


více info...

katallinka
katallinka
22.02.2024 5 z 5

Neskutečně originální fantasy, u kterého čekáte klasické klišé momenty a autorka vás úplně převeze a všechno je jinak. Z knihy jsem naprosto nadšená! Bylo to čtivé a asijské prostředí mě moc bavilo, až na ty jména, které byly dost šílené na zapamatování. Doufám, že se brzo dočkáme dalšího dílu, protože ten konec

*Pájuše*
*Pájuše*
07.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Miluji asijskou kulturu - jejich zvyky, tradice, historii, jídlo, přírodu, památky, herce, zpěváky, prostě vše, co s tím souvisí včetně autorů. Trochu jsem ale narazila, protože kniha má vysoké hodnocení a mě se zdá neadekvátní. Nemůžu popřít, že první polovině knihy jsem naprosto propadla, byla jsem do ni zažraná a hltala jsem s nadšení stránku za stránkou. První zvrat, kdy jsem utrpěla šok bylo, když jsem zjistila, že hl. hrdinka má ne jednoho, ale hned dva partnery současně - polyamorie?! No, milostné trojúhelníky v YA knihách vždycky skončily tak, že se hlavní hrdinka nemohla rozhodnout pro jednoho či druhého, ale vždycky si vybrala mezi nimi. Teď najednou jsem věděla, že hlavní hrdinka se rozhodla pro oba současně! Nejspíš jsem příliš úzkoprsá, stará škola, konzerva, nazývejme to jak chcete, ale tohle bylo silný kafe. Další zvrat, ke kterému jsem se dostala postupně byl, že mezi ženami a muži panovali fakt nepoměry a dýchalo to na vás celou knihu. Druhá polovina už tak skvělá a úchvatná a dechberoucí nebyla. Jeden boj střídal druhý, hlavní hrdinka už mi nepřišla tak sympatická jako prve a děj byl jak vystřižený z Hvězdných válek akorát s lidmi ovládajícími velké robotické stroje proti dalším robotickým strojům a všichni se řežou hlava nehlava. Kdo byl tedy vlastně ten "bad guys"? Ti, co ovládali během řízení robotických strojů konkubíny? Nebo samotná hlavní hrdinka, která měla od začátku jen jeden cíl a to pomstu? Či "mocnost", která si ze země udělala svoji malou soukromou šachovou partii? Sumasumárum první půlka mě brala, ve druhé polovině moje nadšení opadlo a já už viděla více a více chyb, které jsem v té první polovině knihy nevnímala. Nemyslím si, že by si mě druhý díl získal, proto se do něj ani pouštět nebudu.


adelact
adelact
29.01.2024 5 z 5

Naprosto boží. A ten konec!

sangreseth
sangreseth
26.01.2024 5 z 5

Po dlouhé době mohu s čistým svědomím říct, že nemám slov.
Na naprosto fenomenální konec příběhu se opravdu nešlo připravit a vůbec mě nezanechal chladnou. Také se zasloužil o hodnocení pěti hvězd, ačkoliv jsem byla skrz celou knihu nakloněna spíš čtyřem.
Prostředí příběhu je hrozně nové a zajímavé. Míšení tradičních čínských motivů s moderní společností vás asi nudit ani nemůže. Děj je nadupaný - to, co se zdá jako námět celé knihy, se vyřeší během prvních pár kapitol, a příběh poté nabírá na síle, že ani nechápete, jak jste se do takového momentu za těch 400 stran dostali.
Co se hlavních postav týče, mužské nebyly tak barvité a hluboké, jako Ce-Thien, ale to byl asi záměr. Přesto vás chytnou za srdce. Romantická linka mne zprvu spíš rozptylovala, ale od chvíle, co se rozjela, jsem byla uchvácená. Oceňuji, jak málo prostoru zabrala a přesto byla nedílnou součástí děje.
Morálka a “feminine rage“ Ce-Thien bylo něco, s čím jsem se v literatuře asi ještě nesetkala a už jen proto knihu všem doporučuju. Rozhodně nezklame.

ydnac
ydnac
15.01.2024 5 z 5

WOW!
TOHLE JSEM NEČEKALA.
FANTASTICKÁ KNIHA.

Příběh mi neskutečně rychle ubíhal, neustále se něco dělo.
Hlavní hrdinka Ce-tchien vyrostla v zapadlém pohraničí a nechtěla zemřít jako konkubína nějakého pilota.
Chtěla toho pilota zabít!
Piloti jsou privilegovaní,protože bojují proto Chun-tunům, nepřátelským strojům z jiné planety.
Dívky jsou zde jako jejich zdroj duchovní moci a jako kopilotky a většinou musí zemřít, jejich pilot jim vlastně "vysaje" jejich tchi.
Obecně ženy v tomto světě mají sloužit jako velice poslušné manželky, matky, kuchařky a povolné milenky.
Připomíná vám to něco?
Ženy tu nemají žádné právo.
Mají jen právo zemřít pro svou zem!!!

JEDNA VŠAK VŠECHNO ZMĚNÍ!
ŽELEZNÁ VDOVA!

Ce-tchien mi byla od začátku sympatická. Bojovnice tělem i duší. Chytrost, odvaha a absence strachu ze smrti.
Myslela jsem si, že vím, kam se bude příběh ubírat, ale nevěděla jsem nic.
Nechybí zde politické intriky, lži, manipulace a velký vliv médií.
Co se týče romantiky a lásky, je tu velmi zvláštní propojení :-), ale do tohoto příběhu zapadá tak přirozeně, tak plynule...
Konec mě dostal!
Někdo to možná vytušil, ale já byla tímto příběhem tak pohlcená, že na nějaké spekulace nebyl čas :-).
Nechci víc prozrazovat a tak doporučuji hlavně fanouškům fantasy, nebo možná spíše sci-fi :-)

nada3314
nada3314
12.01.2024 4 z 5

Jo tak tahle kráska mi tu ležela hodně dlouho. Napříč knižním světem ji každý chtěl mít doma. Já jsem dlouho odolávala, ale po neskutečně dobrých hodnoceních, jsem věděla, že ji prostě musím mít. Náhoda tomu chtěla a já jsem ji dostala k narozeninám. A další náhoda byla to, že jsem si ji v LOSOVAČCE vylosovala na leden.
Byl to můj první čínský fantasy příběh a byla jsem nadšená! Je vážně skvělá a těším se na druhý díl!

Shaxx
Shaxx
05.01.2024 4 z 5

Železná vdova byla příjemné překvapení. Morally grey hlavní hrdinka, netradiční romantická linka, která nezabírala moc prostoru, což bylo fajn, krutý svět (nebo spíš zavedené ideje o uspořádání lidské společnosti), mecha roboti... Pacifim Rim mě minul, nicméně sama autorka přiznává, že inspirace pro příběh je z anime Darling in the Franxx (takže i Neon Genesis Evangelion a zmíněný Pacifim Rim, kdyby někdo hledal další podobné, mecha a kaiju žánr). Co se týče hlavní hrdinky, tyhle morálně šedé postavy mě baví. Ce-tchien je poháněná zlostí a hněvem, zlobou nad nespravedlností, což eskaluje až do slepé nenávisti, která smývá smysl pro nějakou spravedlnost nebo morálku, když vygraduje. Je agresivní a má po krk toho, co jí vytyčili jako životní osud, nenechá si to jen tak líbit. Bavila mě možná i víc než Rin z Makové války. U konce mi přišlo, že si autorka trochu vypomohla s řešením krizových situací, ale zvratem, kterým se jí podařilo udělat výtečný cliffhanger, to dokonale pro mě smázla. Budu se těšit na dvojku.

Roux
Roux
22.12.2023 3 z 5

OK, po pravdě se to rychle dalo přečíst. Pacifik Rim s lotosovýma nožkama. V jednu chvíli jásáte, že snad dostanete jinou hrdinku, než tu která padá mužům k nohám, ale zhruba v polovině knihy se to zvrtne. A pak do toho marastu hodíte všechno, co vám přijde na mysl - těch spojitostí vám totiž naskočí víc, než jen z Pacifik Rim.

Fortuna7
Fortuna7
21.12.2023 4 z 5

Velmi originální námět, ale za mě trochu pokulhávalo zpracování, protože jsem se do čtení občas musela nutit. Co se mi ale neskutečně líbilo, byla psychologie hlavních postav a akční scény. Bavilo mě objevovat prostředí a celkově odkrývat historii celého příběhu. Přiznám se, že mě osobně trochu iritoval romantický trojúhelník, ale vlastně do příběhu neskutečně sedí. Za zmínku stojí I nádherná obálka a skvělý konec, díky kterému se velmi těším na pokračování.

TerryDee
TerryDee
07.11.2023 3 z 5

Tahle kniha mě lákala. Zajímalo mě její pojetí Asie a mytologie. Přece jen jsem na tohle téma moc knížek nečetla. Takže jsem si řekla, že to zkusím.

Celý příběh se odehrává ve světě, který se řídí úplně jinými pravidly, než jsme zvyklí mi. Ženy nemají žádnou hodnotu a ani žádné důležité slovo. De facto jsou vychovávany, aby poslouchaly a přizpůsobovaly se mužům. Z toho prostředí pochází naše hlavní hrdinka. Která je na tohle nespravedlivé chování naštvaná a chce to změnit. A především chce pomstít všechny dívky.

O hlavní hrdince nevím, co si mám myslet. Chápu, že chtěla něčeho docílit, ale některé její kroky byly, já nevím, trochu mimo.

Myslím si, že některé čtenáře může šokovat pojetí lásky. V této knize to není takové, jaké bychom to vnímali my.

Svým způsobem mi to připomínalo film Pacific Rim, hlavně kvůli těm kuklám a nepřátelským tvorům Chun-tonům. Proto se mi i líbilo samotné popisování bitev. To bylo působivé.

V knize mi bohužel chyběla mapa světa a ilustrace kukel. Myslím si, že by nám to čtenářům hodně pomohlo v orientaci a lepší představivosti.

Závěrem musím říct, že mě to na zadek úplně nepodasilo. Ale zase chápu, proč se to ostatním líbí. A ze zvědavosti si asi přečtu pokračování.

Áňa 998
Áňa 998
11.09.2023 4 z 5

Na Železnou vdovu jsem koukala strašně dlouho. Měla jsem pocit, že na mě ta nádherná ohnivá obálka všude kouká. A pak jsem objevila možnost štafety, a bylo jasno!
.
Velkým lákadlem na knihu pro mě byla obálka, která prostě nejde přehlédnout a pak prostředí, do kterého je příběh zasazen. Asie a její mytologie! Byla jsem moc zvědavá, žádnou podobnou knihu jsem v ruce neměla.
.
Musím říci, že mi daly zabrat jména. To jsem vlastně i očekávala. Pomalu jsem se ale začítala a s tím přišlo i zaškatulkování postav. Pak už to byla jízda až do konce.
.
Kniha je akční, něco se dozvíte, ale hlavně, opět, je to první díl série. Jsem zvědavá, jakým směrem se bude ubírat pokračování!

Pan_Skala
Pan_Skala
10.09.2023 4 z 5

Klasický YA příběh s klasickými znaky, která Vás dokáží pobavit nebo otrávit. Tady je to zasazeno do prostředí s asijskými prvky což překvapivě dobře funguje. I jiné části příběhu kupodivu fungují i když občas máte pocit, že to nějak nejde. Co, ale je naprostý plus u knihy je její závěr. Krásná epická závěrečná bitva se super rozuzlením pro druhý díl. To se musí autorce nechat, že tohle u mne zvedlo hodnocení o jednu hvězdu. Doufejme, že další díl naváže dobře a udrží si to tempo.

P.S.: V poznámce autora se píše, že příběh upravovala, protože původní verze byla moc temná na to, aby to bylo YA. Škoda. Teď se bohužel nedozvíme jestli by to bylo lepší jak tahle verze.

Besa
Besa
05.08.2023 5 z 5

Výborná kniha, som rada, že sa mi dostala do rúk. Bola som na ňu zvedavá, ešte som nečítala žiadneho čínskeho autora. Až po dočítaní som sa dozvedela, že autorka má síce čínske korene ale vyrastala v Kanade. Príbeh je posadený do čínskeho kultúrneho prostredia v rámci žánru fantasy/sci-fi/dystopia.
Mladá hrdinka si vedome zvolí smrť, aby mohla pomstiť svoju sestru. Z tohoto pohľadu je hustá celá kniha. Celý dej sa odohráva vo svete, ktorý sa riadi úplne inými pravidlami ako ten náš. Žena nemá vôbec žiadnu hodnotu, žijú tak a sú tak vychovávané, nevážia si ich, nemajú podporu vlastnej rodiny ani matky nie. Z tohto prostredia vystúpi rozhnevaná hlavná hrdinka, ktorá vyniká svojou bojovnosťou, odvahou a vnútornou silou.
Ďalšia vec, ktorá ma šokovala je iný pohľad na lásku ako máme my. Mala som pocit, že láska pre hrdinov tohto príbehu nie je až taká zásadná ako pre nás. Nerada by som rozoberala detaily, aby som nespoilerovala. Rozmýšľam, či je to ovplyvnené čínskou kultúrou alebo je to zámer.
Fascinovali ma opisy bojových scén, boli veľmi pôsobivé. Predstavovala som si, ako sa obrovské bojové stroje, ovládané pilotmi ženú do boja proti Chun-tunom. Sfilmované by to vyzeralo veľkolepo.
Kniha je napísaná veľmi dobre, dej sa vyvíja nepredvídateľne, no a koniec je veľmi prekvapivý.

krevetinka
krevetinka
25.07.2023 3 z 5

Jsem poměrně zklamaná.
První polovina knihy byla skvělá. Velmi rychle jsem se adaptovala na prostředí a tamější společensko-politické problémy. Hlavní hrdinka, poháněná touhou po pomstě, mi byla zpočátku sympatická. Potřeba sounáležitosti muže a ženy, která však v závěru nekompromisně vyžaduje smrt konkubínky byla opravdu velice zajímavá. Ale za půlkou už mi příběh přišel jako hrozná chaotická slátanina. Chyběly mi tam mapy, nebo případně ilustrace kokpitu, strojů. Z jednoduchého popisu se nic z toho nedalo úplně představit. Vadilo mi, že se spíš než na společenské problémy Zhao zaměřili na detailní popis bitev, které jsem ke konci už jednoduše přeskakovala. Nastolit tak zásadní problematiku, jako je nerovnost žen a mužů, která sahá až na hranici smrti, a nijak s tím hlouběji nepracovat je obrovské zahození potenciálu. Hlavní hrdinka se chová nelogicky, ale přesto jí všechno vychází až moc snadno, prakticky nikdy nenarazí na slepou uličku. Miluju nezdolné, odhodlané a silné ženy, ale zde to bylo až nedůvěryhodné. Velký plot twist v podobě předem plánované smrti konkubínek za pomocí sestrojení sedadla v kokpitu je zarážející, ale opět nijak dál nerozváděno, proč k tomu tak je.
Milostný trojuhelník / polyamorie / polygamie nesmyslná a nedůvěryhodná. Jediný pár, kterému jsem fandila a kterému jsem city věřila, byla Ce-Tchien a I-č'. Zbylé spojení naprosto zbytečné.
Druhý díl číst nebudu.

drakamena
drakamena
17.07.2023 4 z 5

Moc dobrá knížka, která by bývala skvělá, kdybych neměla celou dobu pocit, že čtu pamflet Ligy za svržení patriarchátu. Či spíše kultu.

Nebo jinak řečeno: Kniha měla být kombinací Pacific Rim a Příběhu služebnice. Pacific Rim miluji. Příběh služebnice nenávidím. Ne-ná-vi-dím. Nenávidím, když autorky - a kupodivu to skoro vždy jsou autorky - nechávají ženské plémě jako celek trpět, aby jedna extra spešl hrdinka mohla povstat, odvrhnout okovy ženství a rozdrtit patriarchát. Myslela jsem - doufala jsem - že podobné excesy už jsou překonané. Očividně ne.

Samotný příběh a akce se mi ale líbily, protože čínské příběhy - xianxie, wuxie atd. atd. - mám moc ráda. Kniha je čtivě napsaná a jsem rozhodně zvědavá, jak bude příběh pokračovat.

Grohlinka
Grohlinka
08.07.2023 3 z 5

,,Nepotřebuju mrkat. Ani dýchat. Může se přihnat třeba vichřice, a se mnou ani nehne. I kdyby přišel zemětřas, nezakolísám. Já jsem ta síla, která dokáže pohnout zemí.

Opravdu se mi líbily akční pasáže, úplně je vidím na plátně. To by byla podívaná. Přiznaná inspirace Pacific Rim mě nijak nepohoršila, naopak si z filmu bere to nejlepší. S Hunger games už je to horší, ale pořád nic, co by mi vyloženě vadilo.

S hlavní hrdinkou se nedokážu ztotožnit, možná je to proto, že jsem se nikdy nepovažovala za oběť čehokoli a kohokoli, ani si nepřipadala slabá jen proto, že jsem holka. Tuhle populární agitku popravdě v dnešní době, kdy mají ženy postavení a možnosti, jak nikdy dřív, alespoň u nás, nechápu. Celkově je vývoj hlavní postavy a vlastně všech nedostatečný, téměř nulový, přitom by zde bylo tolik prostoru. Milostný trojúhelník, je jeden z nejlepších, na jaký jsem v knihách narazila, konečně to někdo uchopil a pochopil správně Na druhou stranu opět tomu chybí hloubka, možná tahle část padla za oběť škatulce YA, škoda.

Co mi vadí nejvíc je promarněný potenciál, protože tohle mohlo být tak zatraceně dobrý! Skvělý a jedinečný, jen kdyby to bylo víc propracovaný, ať už jde o vývoj postav, budování světa, ,,magický systém i politický systém, jenže nic z toho se bohužel nekonalo.

Ale rozhodně si přečtu druhý díl, v tuto chvíli vím jen to, že bych ve světě, kde vládne apolitická holka, která si nevidí na špičku nosu, jedná zběsile, ale nepromyšleně, nic neplánuje a nazývá se císařovnou, nejspíš žít nechtěla.

Tamten
Tamten
23.06.2023 2 z 5

Příliš prvoplánové zaměření na to, jak jsou na tom ženy špatně a že když ale chtějí, tak mohou zvítězit nad hroznými muži. Sice to má být vymyšlený svět, ale ta autorčina frustrace z toho hrozně kouká. Navíc ke konci se některé postavy z ničeho nic začnou chovat nelogicky. A kdo nemá asijské nadšení pro transformery, godzilly a jiné obří monstra, ten si taky může přičíst mínus bod.

Veju007
Veju007
17.06.2023 4 z 5

Co říct k Železné vdově? Že něco takového jste nejspíš ještě nečetli.

Příběh vypráví o Wu Ce-tchien, dívce, které je od malá vštěpováno, že dívky jsou k tomu, aby se obětovaly. S tím se ale Wu nechce smířit, a tak když je nabídnuta jako konkubína válečníkovi, aby mu svým čchi pomohla řídit válečný stroj, rozhodne se, že ona nebude jen další z mnoha a rozhodne se bojovat. Za sebe, za všechny dívky, za život.

Příběh odehrávající se v asijském prostředí je velmi zajímavý a nápaditý. Čekejte mix fantasy a sci-fi, ale nebojte, neztratíte se. Kniha zároveň předkládá spoustu hlubších témat - o svobodě volby či o tom, jak jsou ženy vychovávané k poslušnosti, a rozhodně vás donutí k zamyšlení.
Autorka píše velmi lehce a čtivě, hlavní hrdinka je skvěle nebojácná a já si rozhodně počkám na další díl.

kvetinkovedny
kvetinkovedny
04.06.2023 4 z 5

Jaká kniha vás v poslední době příjemně překvapila? Za mě to byla Železná vdova. Neměla jsem od knihy žádná velká očekávání, ale jakmile jsem knihu rozečetla, říkala jsem si: Sakra, tohle je pecka! A drsná pecka, jakože autoři se s tím fakt nemazlí. První polovina měla slušně našlápnuto na pět hvězd, bohužel v druhé půlce to za mě už bylo trochu horší, ale pořád skvělé.

Příběh je nadupaný akcí a doslova netušíte, co na vás bude číhat na další straně. To je za mě největším plusem. Co se romantické linky týče, jsem spokojená tak napůl. Romantický trojúhelník, který jde opravdu všemi... směry? ... je za mě super nápad, ale "uzavření" mi bohužel přišlo spíš komické než abych z toho měla radost, protože to přišlo tak nějak z ničeho nic. Z konce jsem mírně zmatená, ale rozhodně o to víc zvědavá na další díl.

S českým překladem od Yoli jsem byla také spokojená, jen jsem teda chvílema byla trochu kyselá, že se překládala i jména. Je to příběh inspirovaný Čínou, takže chápu, že čínská transkripce dává smysl, ale originál je anglicky a musím říct, že v té formě, v jaké to bylo teď, jsem často netušila, o kom se mluví. Toť jenom taková poznámka, ať na ty jména dáváte pozor a nejste pak zmatení jak já.

Každopádně doporučuju, pokud chcete drsnější YA/NA sci-fi s prvky čínské kultury.

sArKa236
sArKa236
21.05.2023 2 z 5

Asi jsem od toho čekala něco jiného. Jsou zmatenost a zájem si ověřím ve druhém díle.
Má to roboty a polyamorii.

Štítky knihy

Čína mimozemšťané pro děti od 15 let dark fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Xiran Jay Zhao
čínská, 1997
2022  84%Železná vdova
2024  0%Zachary Jing a Dračí císař

Kniha Železná vdova je v

Právě čtených5x
Přečtených171x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených17x
Knihotéce154x
Chystám se číst172x
Chci si koupit67x
dalších seznamech9x