Hra o přežití
Z nevinné zábavy se stává nebezpečná posedlost... Rodiče ji nechápou, děti ji milují. Lovci monster jsou hra, s níž školáci tráví celé dny. Musí pochytat imaginární nestvůry, aby pokročili do dalších levelů a překonali spolužáky. Jenomže k tomu je zapotřebí být v určitý čas na určitém místě. I kdyby to mělo být uprostřed noci v temném lese. Ale co když mezi stromy číhá něco víc než jen malovaná postavička? Tutéž otázku si začnou klást kriminalisté, když v Klánovickém lese najdou uříznutou nohu. Po zbytku těla není ani stopa, ale pak se začnou ztrácet další lidé...... celý text
Komentáře knihy Hra o přežití
AUDIOKNIHA
Tybrďo, pro mě moc příjemné překvapení a objev velmi čtivého českého autora!
Musím teda říct, že jsem hravá a takovou appku bych si určitě sama do mobilu stáhla a vyzkoušela :-)
Přiznávám, že mě navnadila už pěkná obálka knihy a ani uvnitř mi vlastně nechybělo vůbec nic. Děj pěkně odsýpal, celý příběh byl napínavý a víceméně uvěřitelný, hlavně co se týká popisů policejní práce, je vidět, že autor prostě ví. A ten závěr... Pořád jsem se nemohla rozhodnout, kterému z podezřelých fandím víc a kdo za tím vším stojí, ale doufám, že kdyby to byla realita, tak že toto nebude konec, ufff :-)
Davida Urbana si píšu do wishlistu :-)
Naše děti sedí s mobily v rukou a hrají hry… scéna, kterou známe všichni, ale David Urban ji obrací naruby a přidává pořádnou dávku hrůzy.
Když se objeví hra Lovci monster, pohltí děti a dospívající jako lavina. Chytají imaginární nestvůry, aby postoupili dál a ulovili krále – ale postupem času se ukazuje, že hra nezná hranice. Každé místo, každá hodina a každý krok se stává nebezpečným. Děti se přestávají ovládat, hranice mezi realitou a hrou mizí a nikdo neví, co je ještě hra a co už smrtící past.
V Klánovickém lese policie objeví uříznutou nohu a s ní se otevře Pandořina skříň. Mizí další děti, puberťáci podléhají temným impulsům a vyšetřovatelé se motají v bludném kruhu, z něhož není úniku. Hra se stává lovem na živé, kde každý špatný krok může znamenat konec.
Urban mistrně míchá napětí, krimi a psychologický horor. Čtenář sleduje nejen nebezpečí, které číhá v lese, ale i to, jak technologie a posedlost hrou pronikají do mysli mladých hráčů. Hra Lovci monster není jen zábava – je návnadou, pastí a zlem, které roste a dusí vše kolem.
Tahle kniha je temná, drsná, napínavá od první do poslední stránky a přitom děsivě realistická. A musím přiznat – tahle jízda byla naprosto fenomenální a pár nocí po dočtení jsem měl chuť zkontrolovat, zda moje dcera opravdu hraje jen nevinnou hru.
První kniha od autora a hned takový hrůzostrašný příběh. Četl se jedním dechem. Co dokáže závislost na hrách, mobilech a počítačích. Kniha byla dost drastická, ale napínavá. Skoro by se zdálo až neskutečná. Ale v dnešní době je možné vše. Bohužel konec mě překvapil a zklamal. Takové rozuzlení nemám ráda. Přesto dávám plný počet hvězdiček.
„Když se kácí les, lítají třísky"… jenže v tomhle lese třísky nestačí. Někdo v něm zanechal mnohem temnější stopu. A tak zůstává jediná otázka: kdo je ten, kdo se ve stínu směje?
Hra o přežití mě příjemně překvapila a četla se mi mnohem lépe, než jsem čekala. Autor pracuje s tématem mobilní hry, která vytahuje děti ven na lov monster, ale zároveň se ptá, jak hluboko je vlastně bezpečné do takové hry proniknout.
Mordparta mě bavila a styl mi sedl. Vraha jsem sice odhadla už na začátku, protože se musí v knize zmínit vícekrát,aby to čtenář přešel bez podezření, nicméně i přesto mě příběh držel a bavil. David Urban mě překvapil a rozhodně si ho nechám v hledáčku.
Ďalšia skvela kniha českého autora.
Tentoraz zabrdneme do mobilnej aplikacie - Lovci monster - pamätáte si keď deti behali po mestách a hľadali Pokemonov? Tu deti ale aj teenegeri, či dospelý hľadajú rôzne monštrá.
Ako to vsak začalo? Nalezom nohy - koho ta noha je? Kto sa stratil a viac nenašiel? Keď da policajny zbor výzvu - najde sa hneď niekoľko matiek, ktoré hľadajú svoje deti a bohužiaľ nie len jedno dieťa a teeneger sú stratený.
"šťastnou" nahodou najdu to spojenie a tym je hra, lenže otázkou stále ostáva, kam sa všetci podeli?
Pomedzi to tu máme aj samotné deti, ktoré hľadajú.
Pri popise cesty malého chlapca, ktorá ma svoj koniec mi zamrelo srdce - autor sa s tým jednoducho nesere!
Bez servítky a bez zábran kántri dieťa či dospelého tým najohavnejším spôsobom a preto sa mi jeho knihy páčia, neštíti sa ničoho! Klobuk dole!!!
Teším sa na ďalšiu knihu
Velmi povedená krimi. A konec sice překvapivý, ale vadilo mi, jak to dopadlo. Hlavně Kratiny by bylo moc líto.
Zajímavý námět, zajímavé provedení a asi i zajímavý závěr. To vše přinesla tato kniha. Počítačové hry hýbou světem, a když je někdo umí zneužít pro své zvrhlé úmysly... Bohužel se tomu nedá zabránit. Virtuální realita v hrách a mobilech je velké lákadlo a lidé, a tím spíš děti, si neuvědomují riziko, které s tím může být spojeno.
Dávám jednu hvězdu dolů za některé zbytečně dlouhé a rozvláčné pasáže, které příběh brzdily. Jinak to asi chybu nemělo.
Kniha byla dobře napsaná, hodně napínavá, zajímavý příběh, trochu brutální, ale to už vraždy jsou... Autor dobře spojil psaní knihy s praxí kriminalisty. Konec byl hodně překvapivý.
Tak nevím, jestli chci, aby knihy tohoto žánru končily takhle. Spíš nechci. Nicméně musím uznat, že je to v mnoha ohledech neotřelé a to nejen co se toho konce týče.
Tak ten konec, to byla tresnicka na dortu!
Kazdopadne me se kniha moc libila, zajimava myslenka, do dnesni doby se urcite hodi, vede k zamysleni.
Kazdopadne po precteni je mi trosku smutno, ale hold, takovy je nekdy zivot.....
Přiznávám, že mé povědomí o mobilních či počítačových hrách je asi takové, jako měla jedna z postav příběhu - detektiv kapitán Brázda, proto mi chvíli trvalo, než jsem se do děje zabral. Pak to ale dostalo spád a napětí a už se kniha nedala odložit. A korunu tomu dal překvapivý epilog.
Tak já půjdu opět proti většině. Za mne by knihy tohoto typu měly dostat nějaký štítek, nebo jiné varování, protože pak bych se na to rovnou vy víte co, a to nas.... nakonec bych si ušetřila.
POZOR SPOILER:
Tak nechutně zvrácený pachatel a unikne bez podezření a bez poskvrny?! Při svém zaměstnání s dětmi?! A to má být zase co?! Tvrdá realita ze života? Jasně, chápu, že se to děje, ALE pak o tom nepotřebuju a hlavně nechci číst ve volném čase pro radost! Ještě chybělo, aby se chudák Kratina oběsil, nebo podřezal v cele, ať to máme kompletní ne!?! Do háje, to mě fakt vytočilo! Nemyslím si, že autor chystá pokračování, protože pokud by bylo v plánu, mělo by být rozhodně uvedeno, že jde o první díl a já bych mohla doufat, že alespoň ve fikci zvítězí spravedlnost...
Nebudu hodnotit a od autora už nebudu ani dál číst, páč mě velmi slučně řečeno nebetyčně dožral a smutné reality mám kolem sebe dost i bez jeho přičinění!
KONEC SPOILERU.
Co se týče knihy, za mne o žádný literární skvost nejde, ale špatné to také úplně nebylo - prostě průměr. Postup policie? Možná někdy diskutabilní, ale nedělám si zase takové iluze o reálných lidech a praxi, takže ani s tím bych větší problém neměla. Zkraje se mi pletly postavy policistů, ale sedlo si a ačkoliv mě někdy v půlce kniha přestávala bavit, konec to rapidně zlepšil (protože jsem ještě nevěděla, co mě čeká...).
Shrnuto a podtrženo neděkuji, ani nehodnotím hvězdičkami, protože namíchnout se umím i bez knížek tohoto typu.
Opět skvělá kniha od autora, který nejenže skvěle píše, ale také zná policejní práci a postupy. Bravurně se vcítil do nadšených chlapců, které pohltila online hra.
Popisy jsou sice místy brutální, ale tak to je i realitě. Něžných vrahů je jako šafránu.
Kniha se mi líbila. Konec byl parádní a dává prostor pro další díl. Já se rozhodně těším a pokud bude, tak ho hned musím mít.
No tedy, to nešlo nečíst dál a dál. Hrozný příběh, ale úžasná kniha. Víc nemůžu, jsem ještě pod dojmy a jdu hledat navazující knihu... Půl hvězdy dolů za moje totální zničení z toho, co se tam dělo..
Kniha se mi líbila, jen mi chvíli trvalo se začíst..příběh byl po celou dobu tajemstvím jak to všechno dopadne a kdo je pachatelem..
Těším se na další knihu od autora..
Velice solidní příběh, který mě bavil a těšil jsem se na každý další poslech, ale některé pasáže dojem z něj dost zhoršovaly. Je mi jasné, že jako polo-vědoucí čtenář toho vím víc, než postavy vyšetřovatelů a operativců, ale sakra, copak první logický krok není oslovení provozovatele hry? Copak opravdu nedává smysl tu hru začít hrát hned, jak se začne prolínat více než jedním případem zmizení? Víceméně tradiční - a možná s ohledem na čtivost nezbytné - zkreslování pravomocí policie stran vyžadování všemožných informací o mobilních telefonech a jejich provozu rád odpustím, stejně jako zcela opomenutou roli státního zástupce a soudce v přípravném řízení, ale u knihy, která má ambice a potenciál dopodrobna mapovat postup policejního vyšetřování to přece jen zamrzí. O něco níž jdu s hodnocením i kvůli - pro mě - až sadisticky popisované ubližování dětem, bez kterého by se podle mě příběh bez problémů obešel.
Asi od poloviny jsem měl tip na zlosyna, který se mi nakonec potvrdil, přesto jsem závěr, jaký Urban připravil, nečekal. A na uvěřitelnosti mu neubralo vůbec nic. Jako moje první čtená kniha od autora fajn, a rád se podívám na další, přesto je pro mě třeba Goffa nebo Kopřiva o něco výš.
Mám tady rozporuplné pocity. Chvílema jsem si připadala, že čtu nějakou "tínejdžrovskou" slátaninu (možná proto, že obětmi byli teenageři a že námětem byla mobilní hra... ale, nemyslím si, že je to ten důvod) a do toho až nechutná brutalita a pak to jednání policistů jak ze Zemanových případů. Pravdou ovšem je, že mě to nutilo zjistit konec, nápad byl docela dobrý a knihu jsem dočetla. A ten konec!! Líbí se mi, když knihy nekončí happyendem, ale toto! Tolik jsem se těšila na nového českého autora, ale za mě více převládá zklamání.
Dobře napsaná detektivka. Nesouhlasím s komentáři níže, že se příběh vlekl. Za mě to odsýpalo. Moc se líbil popis policejní práce a také hierarchie. Hodně se to podobá seriálovým Případům 1.oddělení. Až ten konec byl překombinovaný a vlastně z pohledu čtenáře nic nevyřešil. Že by bylo pokračování? Proto jen 4*. Ráda určitě ale zkusím další knihy.
Moje první setkání s autorem. České spisovatele popravdě moc nevyhledávám, ale musím uznat, že tato kniha byla opravdu hodně zajímavá.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy děti detektivní a krimi romány česká literatura thrillery sérioví vrazi pomsta české detektivky a krimi pohřešovaní Magnesia Litera Cena Jiřího MarkaDavid Urban také napsal(a)
| 2021 | Rozsudek smrti |
- Hra o přežití / Krajské listy
- Novinky.cz / Novinky.cz

91 %
61 %

Po čtyřech knížkách Davida Urbana jsem si vypěstoval slušnou alergii na slovo "transportér".
Protože shodou okolností taky jednoho vlastním (T3), bezpečně vím, že je to transporter (e...ne é).
Nerozumím dělení do tolika kapitol, když ve spoustě případů děj nové přímo navazuje na konec té předchozí...
Celé mi to trochu připomíná spíš slohovou práci než knihu, nicméně krom občasné pražštiny, užívání podivných slov nebo slovních spojení a za vlasy trochu přitažených konců jsou to vesměs čtivé knížky.
Všem shodně 75%, další knize se jistě bránit nebudu.