Nad mraky

Nad mraky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492624/bmid_nad-mraky-Gz5-492624.jpg 5 15 4

Kniha se zabývá obrazem každodenního života československých bombardovacích osádek (nejen) ve Velké Británii od založení 311. perutě až po konec války. Nezapomíná na bojové mise nad okupovanou Evropou ani nad moři a oceány, přesto její těžiště leží spíše v objevování toho, jak piloti, navigátoři a palubní střelci žili, co jedli, jak trávili volný čas a jak moc či jak málo jim přirostlo ostrovní království k srdci. Jejich hrdinství, pro ně většinou tak samozřejmé, se zde sráží se strachem a konečně se smrtí. Kniha by měla ukázat, že i ve válce existuje něco jako všední den a o hrdinství se nemusí vždy jen nahlas mluvit.... celý text

Přidat komentář

Pan_Skala
28.10.2023 4 z 5

Pokud budete očekávat knihu plnou hrdinných výkonů našich letců budete zklamáni, ale místo toho dostanete něco co tu v knihách o naší 311. peruti chybělo. Budete se moct podívat do "všedního" života našich letců a jak jsem za to rád. Pan autor si dal velkou práci, aby to všechno sepsal a stojí za to.

dpxcz
06.10.2023 4 z 5

Bylo fajn si přečíst trochu něco jiného, než obvykle čtu a nahlídnout tak do každodenních životů válečných letců.


dan-sam
01.02.2023 5 z 5

Od pana Váchy už jsem pár knih četl, ale tahle byla, myslím, nejhezčí. Možná paradoxně spíš faktická než románová, místy víc hořká než sladká (ledaskdy víc než podobná Když nelétali... o československých stíhačích). A tak jsem ukrajoval kapitoly jednu za druhou, tu se s "našimi" radoval, tu smutnil, ale celkově strávil velmi příjemný čas. Konec...inu, takový, jaký byl i pro ně, dobře popsaný, skoro jako návrat Svěrákova Františka Slámy na nádraží v Konicích.
Zvláštní zmínku si zaslouží zdrojování - velmi obsáhlé (včetně odkazů do Paměti národa!) a přitom neobtěžující nekončícím listováním na konec knihy.
Těším se, až lehce natrhnutý přebal zalepím a uložím do knihovny, kde bude čekat na zájem mého syna - nepochybuji, že ji nemine.

jan.para
13.11.2022 5 z 5

Kniha sestavená hlavně ze vzpomínek letců 311. peruti. Autor se v ní zabývá velmi širokou škálou činností našich letců od jídla, humoru až třeba po to, jak vnímali smrt. V knize nenaleznete historii, nebo popis operací, ale nahlédnete pod pokličku života našich letců.