Ownkai Ownkai komentáře u knih

☰ menu

Chlad Chlad Michael Koryta

Námět knihy opravdu zajímavý a první polovina se četla jedním dechem, pak ale přišel obrat, děj začal být neskutečně rozvleklý, dialogy a vnitřní monology se pořád opakovaly a posledních pár desítek stran už nešlo než přeskakovat. Z původního nadšení se stalo zklamání.

18.02.2024 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Jen tři slova. Krásné, vtipné a smutné.

12.01.2018 4 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Knihu jsem vyhlížela už nějaký ten měsíc a pořád přemýšlela, jestli ji koupit nebo ne. Pak jsem se jednoho krásného prosincového odpoledne rozhodla, že si Milk and Honey nakonec koupím. A to okamžitě. Problémem ale bylo, že kniha byla všude vyprodána – jak v anglické, tak i v české verzi, což mě opravdu zamrzelo a k M&H jsem se konečně dostala až nyní o vánočních prázdninách, kdy mi kamarádka ze srdce darovala českou verzi s posláním, že až ji dočtu, mám ji zase předat dál. Skvělý nápad.
Milk and Honey mě opravdu překvapila, zamilovala jsem si ji. Dílu bych nevyčetla vůbec nic, bylo to krásné, pravdivé, upřímné, motivační a měla by si ho přečíst každá dívka/žena. Naprosto chápu, že je okolo něj takový poprask.

03.01.2018 5 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Skvělá a až neuvěřitelně čtivá kniha. Těším se na další díly.

14.10.2017 5 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Do vody mě vážně moc překvapila. Věděla jsem, že si hodně lidí stěžovalo, kolik se v knize vyskytuje postav, jak je to celé zamotané a těžko se to čte, tak jsem nějaký ten čas otálela, než se do čtení vůbec pustila. Ale mně se to moc líbilo a to, že v knize vystupovalo asi 10 postav, mi vůbec nevadilo, naopak, všechno bylo tak propojené a příběh do sebe hezky zapadal. (Pravda, zezačátku mě trochu mátlo, proč jsou některé kapitoly psané v ich a jiné zase v er formě, ale myslím, že se na to dá zvyknout poměrně rychle.) Bavilo mě dávat si dvě a dvě dohromady, postupně zjišťovat jaký vztah panuje mezi tím a tím a každou chvilku jsem podezřívala někoho jiného.
Knihu nemohu posoudit s autorčinou prvotinou – Dívkou ve vlaku, kterou jsem snad jako jedna z mála ještě nečetla, a která je všemi tak vychvalovaná. No, hodlám to co nejdříve napravit.

Oceňuji skvělou autorčinu práci.

26.08.2017 5 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Skvělá a promyšlená kniha s nepředvídatelným koncem, která mě donutila přemýšlet dlouho po jejím dočtení. Velmi se mi zamlouvá způsob, jakým Nesbø píše a mám chuť se hned vrhnout do některého z jeho dalších děl. Jediným (malým) mínusem je pro mě délka knihy - 151 stran, takže Krev na sněhu jsem přečetla téměř hned, ale samozřejmě platí, že každý čtenář je jiný.
Za mě 5 hvězd a doporučuji.

19.08.2017 5 z 5


Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

Krátká oddychovka na večer.

31.07.2017 3 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Knize jsem chtěla dát původně pět hvězd, ale nedalo mi to. Stále tam bylo na mě pár ne moc čtivých pasáží, které mě úplně odnášely pryč od knihy a dlouho mi trvalo, než jsem je zvládla přelouskat.
Nic to ale nemění na tom, že kniha se mi opravdu líbila a určitě předčila všechna moje očekávání, příběh je velmi dobře promyšlený, donutí vás přemýšlet a konec překvapí. Nepochybuji, že si v budoucnu přečtu další Wildova díla a Obraz Doriana Graye určitě doporučuji.

31.07.2017 4 z 5


Mluv Mluv Laurie Halse Anderson

I v případě, že kniha nese označení bestseller, neznamená to, že musí být skvělá. Tak tomu bohužel (alespoň dle mého názoru) bylo i v tomto případě. Kniha sice nijak neurazila, ale ani nenadchla, takový průměr, nezanechala ve mně téměř žádný dojem, což mě docela zklamalo. Jsem schopná o knize přemýšlet i několik dní po dočtení, ovšem v tomto případě tomu tak nebylo.

03.06.2017 3 z 5


Roztomilá malá tajemství Roztomilá malá tajemství Sara Shepard

Zatím nadchla nejvíc z celé série

08.02.2017 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Má první zkušenost s Jonasem Jonassonem asi nedopadla tak, jak bych si představovala. Určitě jsem od Analfabetky čekala víc, mírně mě zklamala. Příběh byl sice vtipný, vcelku čtivý, ze začátku vypadal slibně a hlavní hrdinka byla sympatická, bohužel posledních 100 stránek jsem se už musela nutit do čtení. Na mě moc politiky, postav a nesmyslně zdlouhavých a nudných pasáží, ačkoli nepochybuji o znalostech a fantazii tohoto autora.
Možná dám Jonassonovi v budoucnu ještě šanci :)

28.01.2017 3 z 5


Z pamětí císařova antikváře Z pamětí císařova antikváře Hana Parkánová-Whitton

Tak tohle se vážně povedlo, kniha mě nadchla, přestože historický žánr moc často nevyhledávám a četla se téměř sama. Příběh byl poutavý, přinesl mi dost zajímavých poznatků o Rudolfu II. a o tehdejším způsobu života. Určitě všem vřele doporučuji a už teď se nemůžu dočkat, až si přečtu další z autorčiných knih.

06.01.2017 5 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Za sebe jen mohu říct, že jsem snad nic krásnějšího a milejšího ještě nečetla. Je to opravdu krásná kniha o životě. Člověk se úplně začte, knihu zhltne naráz a já už teď doufám, že Aňa vydá ještě pár takových knížek, jako byla P.S. Nenudila jsem se, upřímně se u čtení smála a kolikrát i zasnila. Myslím, že se v té knize najde spousta lidí, určitě si to přečtěte.

05.12.2016 5 z 5


Will Grayson, Will Grayson Will Grayson, Will Grayson John Green

Od Johna Greena jsem zatím četla 5 knih (když počítám i Sněží, sněží...) a tato mi přišla asi jako jedna z těch slabších. Neříkám, že to bylo špatné, vlastně to bylo docela čtivé a vtipné, jen myslím, že jsem očekávala víc a hlavně promyšlenější děj. Kniha mě bavila hlavně zezačátku, ale ke konci už to takové bohužel nebylo. I přesto oceňuji práci obou autorů.

03.11.2016 3 z 5


Nevinné Nevinné Sara Shepard

Ve druhém díle Roztomilých malých lhářek se začíná projevovat odlišnost knihy od seriálu a abych pravdu řekla, vůbec mi to nevadí. Pokračování mě zaujalo možná i o trochu víc než díl první. Poutavé čtení, těším se na další díly.

03.11.2016 5 z 5


Roztomilé malé lhářky Roztomilé malé lhářky Sara Shepard

Miluji PLL jako seriál, a tak jsem si nemohla odpustit ani přečtení této knihy. Kniha u mě určitě zabodovala a svým způsobem si mě i získala. Nejlepší na tom je, že se čte úplně sama a je to skvělé odpočinkové čtení na léto. Jediné, co moc nechápu je fakt, že téměř všechny hlavní postavy mají blond vlasy. No, budiž. Bohužel, i tak je pro mě seriál lepší než kniha.

16.08.2016 4 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Kniha byla pěkná, emocionální, zábavná. Na konci knihy překvapil samotný příběh autorky. Jediné, co mě mrzí je, že jsem z knihy neměla takový prožitek a k postavám si tak nevytvořila silné pouto. Četla jsem ji po kouskách přibližně měsíc, zkrátka bylo málo času. Ale určitě si mám v plánu přečíst ATBP znovu.

31.07.2016 4 z 5


Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Krásná kniha. Colleen opět dokázala, jak skvělá autorka je. Sice se mi Odvrácená tvář lásky nečetla tak dobře jako jiné autorčiny knihy, ale minimálně 4 hvězdy si určitě zaslouží!

22.05.2016 4 z 5


Ztracená naděje Ztracená naděje Colleen Hoover

Jestli jsem si u minulého dílu stěžovala na ufňukanost postav, tomuhle dílu bych nevytkla naprosto nic. Čte se mi o hodně líp, než díl první a přijde mi po všech stránkách lepší, navíc je vše dobře vysvětlené. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Poklona autorce.

10.05.2016 5 z 5


Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Skvěle napsaná kniha, která se četla jedním dechem. Dle mého názoru jeden z nejlepších románů, co jsem doposud četla. Sice to byla místy celkem slaďárna a nelíbilo se mi, jak se neustále buď Sky nebo Holder litovali, ale musím autorce pochválit skvěle promyšlený děj a konec hodně překvapil.

14.04.2016 5 z 5