Strašidlo cantervillské
kniha od: Oscar Wilde
KoupitKoupit eknihu
Duch sira Simona je vytržen z poklidné existence na anglickém zámku Canterville, kde už po staletí osvědčenými metodami úspěšně děsí generace svých potomků. Nový majitel, vyslanec Spojených států amerických, je osvícený muž, který nemá pro astrální jevy nejmenší pochopení. Strašidlo, vtělení evropské romantiky a nostalgie, je konfrontováno s představiteli Nového světa, kteří byli tehdejšími Brity vnímáni jako vulgární, přízemní zbohatlíci. Rubáš tečkovaný hřbitovní prstí, rezavá dýka a krvavá skvrna svádějí marný hoj s Pinkertonovým nedostižným cídičem a Tinkturou doktora Dobella. Naštěstí je tu ještě vyslancova dcerka, půvabná a laskavá Virginie, která příběh dovede až ke smírnému konci....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/3404/big_strasidlo-cantervillske-XTx-3404.jpg 4.21181Literatura světová, Dobrodružné, Romány
Vydáno: 2004, Albatros (ČR)
The Canterville Ghost, 1887
Komentáře (176)
Kniha Strašidlo cantervillské

Moc milý a nadčasový příběh, který byl po Obrazu Doriana Graye takovou třešničkou na dortu. Navíc mě opravdu překvapil autorův smysl pro humor, který se v Obrazu zas tolik neprojevil.

Krásná pohádka, vtipná a laskavá. Strašidlo mi bylo sympatické od samého začátku stejně, jako celá rodina.

Povedená povídka o duchu sira Simona de Canterville. Nový majitelé domu nemají žádné slitování se strašlivým duchem, ten už jen vzpomíná na to jak dříve každého vyděsil.. I temnota se ho štítila, když se jí plížil... Nakonec se mu dostalo vysvobození z prokletí. "Ach smrt! Smrt musí být překrásná. Ležet v měkké, hnědé hlíně, nad hlavou mít vlnící se trávu a naslouchat tichu. Být bez včerejška a bez zítra. Odpustit životu." Můžu doporučit trošku upravenou předlohu v českém tv filmu z r. 1989 :-)

Tak tohle bylo ještě lepší než Obraz! Boží boží boží příběh, který se mi neskutečně líbil! Vřele doporučuji! :)

Za mě tak trochu jiný Oscar Wilde. Jakoby víc romantičtější a nostalgičtější... Snad to bylo i tou dobou, která sebou přinášela tolik změn... Značně dobře využil starých, anglických tradic, myšlení tamních lidí, i prostředí, kde se tento příběh odehrává.
Číst tuhle kouzelnou knížku, je jako číst o dvou sestrách. O už velké, zkušené Anglii, se vším co dospělost a ,,zralost" sebou přináší, ale i odnáší... A o její, mnoho let mladší sestřičce Americe, která je plná sebevědomí, neohroženosti, naivních snů a ideálů...
To vše se výtečně a vtipně o sebe v knize tře, jako dvě ,,tektonické desky..." ; )
Chvílemi jsem se smála a fandila duchu sira Simona v jeho urputnosti, udržet a obhájit si to své... A párkrát jsem se přistihla, že mu už přeji ten ,,zasloužený, blažený, věčný klid a spánek..." ; ) To se díky krásné Virginii opravdu i stane.
Knížku k pobavení a odpočinku, mohu jen doporučit.
Štítky
Anglie duchové a přízraky zfilmováno viktoriánská fantastika
Autor a jeho další knihy
1910 | ![]() |
1999 | ![]() |