Komentáře knihy Strašidlo cantervillské

Niu
11.12.2025
Niu

Vynikající, srandovní, útlá knížečka, kterou bych si mohla přečíst znova jako jednohubku.

Koka
04.11.2025

Kdyby dnes žil O.W., ten by se vyřádil! Vždyť už před 140 lety dovedl vtipně a kousavě zhodnotit roli uvalených amerických cel a okomentovat "přísné a nesmrtelné zásady republikánské prostoty". Ve Wildově díle ještě Američan odmítne staré drahocenné šperky, má je za cetky a tretky, dnes Republikánům žádné zlacení a pozlátko není dost.
K čtenému příběhu (vyd. 1957) skvěle ladí ilustrace Cyrila Boudy.

Nailo
19.08.2025

(Přečteno v originále i překladu.)

Strašidlo cantervillské patří dnes mezi klasická díla z konce 19. století, a je většinou doporučováno spíš pro Wildův věhlas, než pro samotný obsah. Modernímu čtenáři budete tento svérázný příběh o střetu dvou kultur s kulisami prastaré kletby a platonické lásky nejspíš připadat jako nepovedený pokus o pohádku. Původně se však jednalo o gotickou parodii, přesněji satiru na tehdejší společnost, a to, jak na zkostnatělou britskou aristokracii, tak i rozpínající se americký pragmatismus, který i v tomto díle bojuje se starou érou úcty a strachu, "moderními zbraněmi" tj. hlukem a výsměchem.
Oscar měl možnost poznat obojí na vlastní kůži, neboť hojně přednášel ve Spojených státech a Kanadě, odkud se poté vrátil zpět do Anglie.

Wildův styl psaní je typický svou kousavostí a v tomto díle staví rovněž i na situačním humoru, leč bez znalosti tehdejší doby či stylu života, čtenáři spousta nuancí (a zvláště v překladu) unikne.
"Hvězdy a pruhy" se nepochybně dají pochopit, avšak český čtenář s tímto výrazem asi nebude sžit tolik jako čtenář západní se "Stars and Stripes". Už jen protože, tento název nesou i americké noviny publikované ministerstvem obrany od roku 1861.
Každopádně, i přes kritiku obou kultur, se Wilde nesnižuje k otevřeným vulgaritám (tak typickým pro současnou dobu) a věrný své poetické duši, vyvažuje satiru dramatickými scénami a barvitou atmosférou hodnou divadelní hry.

S ohledem na dobu vzniku, budeme ve Strašidlu jen těžko hledat "silný ženský character", leč zatímco většina postav slouží jako stereotypní figurka, Virginia má i jinou roli - je tou, kdo drží klíč k vykoupení duše sira Simona.

Knihu jsem si užil víc v anglickém jazyce, v němž mi spousta vtipů a pasáží dávala větší smysl. V českém překladu jsem měl pocit, jako by tuto novelu autor napsal, když zrovna neměl svůj den.
I přes příjemné počtení, však toto dílo vnímám spíš jako roztomilou kuriozitu, než hlubokomyslnou četbu. A proto bych ji doporučil jen těm, kteří se zajímají o Wildovu ranou tvorbu nebo o anglickou literaturu 19. století. Pokud čekáte mrazivou duchařinu či fantasy romanci, vůbec knihu neotevírejte.

katerina3502
20.07.2025

Sice kraťoučká kniha, ale super příběh, vtipné i filozofické pasáže a super strašidlo, co se jen tak nevzdává, ale na rodinku přistěhovalců holt nevyzraje. I přes jeho zločin jsem mu konečné usmíření přála.

Timkim
26.04.2025

Dal jsem si po ránu jednu klasiku v podobě audia. Příběh jsem v obrysech znal a jeho připomenutí mě mile překvapilo. Chudák strašidlo, setkání s pragmatickou Americkou rodinou nepřežilo. :-D Dobré to bylo. 80%

Sahalea
25.03.2025

Kniha originálně propojuje tradice s moderním světem a nabízí netradiční pohled na strašidla – místo aby budila hrůzu, sama se stávají obětí změn. Kombinace humoru a melancholie dává příběhu zajímavou dynamiku, která vrcholí nečekaným, ale osvobozujícím závěrem.

martianekk
23.03.2025

Klasická novela Oscara Wildea o střetu světa fantazie a tajemna s racionalitou, kde je znatelná síla lásky. Krátká, rychle ubíhající knížka.

milovnice_knih_
10.03.2025

Milé odpočinkové čtení na jedno odpoledne.
Příběh je velmi jednoduchý, ale krásný.
Tím jak je knížka krátká, tak jsem si k postavám nevytvořila nějak extra silný vztah, ale musím říct, že byly fajn a nejlepší bylo samozřejmě to strašidlo.
Styl autorova psaní je čtivý a poutavý. Kapitoly jsou ideálně dlouhé. A vše nádherně doplňují dokonalé ilustrace.
Určitě můžu doporučit.

TanevaneEf
22.08.2024

Čtivá povídka plná vtipu.

LadyCharlene
13.08.2024

Během četby jsem se celkem bavila, ale bohužel je to jedna z knih, která nezanechá dlouhodobější pocit. Objevilo se tam i pár zajímavých myšlenek, satira na společnost také nebyla špatná, ale to prostě "jen" povídka. Ale jsem ráda, že jsem si to přečetla. A je to jeden z mála případů, kdy fandíte tomu strašidlu. :D

verka5083
01.08.2024

Strašidlo cantervillské" je brilantní dílo Oscara Wilda, které nejenže zaujme svou originální zápletkou, ale také vyniká svým jemným humorem a kritikou viktoriánské společnosti. Příběh duchu sira Simona, který po staletí straší na zámku Canterville, je nezapomenutelný.

Sir Simon je typický anglický duch, který si s oblibou užívá děšení obyvatel svého zámku. Jeho klidnou existenci však naruší příchod nových majitelů – amerického vyslance Hiram B. Otise a jeho rodiny. Pan Otis, osvícený a praktický muž, nemá pro nadpřirozené jevy nejmenší pochopení, což vytváří komické a ironické situace. Wilde zde mistrně využívá střet kultur mezi starým anglickým a novým americkým světem.

Kniha, i když krátká, je naplněna bohatým dějem a hlubokými myšlenkami. Wildeův styl je lehký a svižný, což činí četbu velmi příjemnou. Duch sira Simona, ačkoliv by měl být hrozivý, se stává postavou, kterou si čtenář snadno oblíbí díky jeho lidským slabostem a tragickému příběhu.

Jedním z nejsilnějších aspektů této knihy je Wildeova schopnost spojit prvky hororu s komedií. Strašidelné scény jsou vyváženy humornými momenty, které zesměšňují nejen samotného ducha, ale i lidskou povahu a společenské zvyklosti. Díky tomu je "Strašidlo cantervillské" více než jen jednoduchý hororový příběh; je to také satira na lidskou povahu a společenské normy.

I přesto, že příběh byl napsán a převyprávěn na mnoho způsobů, originální kniha zůstává nejoblíbenější variantou pro mnoho čtenářů. Její nadčasový humor a hluboké poselství činí z "Strašidla cantervillského" dílo, ke kterému se čtenáři rádi vracejí.

Adaptace této knihy do filmové podoby také stojí za zmínku. Filmové zpracování přináší vizuální potěšení a umožňuje divákům vidět Wildovu vizi v novém světle. Nicméně, jak už to bývá, kniha často nabízí hlubší zážitek a prostor pro fantazii, než je tomu u filmových adaptací.

Aribana
27.07.2024

Opravdu krátká rádoby strašidelná pohádka. Ani nenadchne ani neurazí

theozijenamarsu
07.07.2024

"Ach, smrt! Smrt musí být překrásná. Ležet v měkké, hnědé hlíně, nad hlavou mít vlnící se trávu a naslouchat tichu. Být bez včerejška a bez zítřka. Zapomenout na vše, odpustit životu, poznat mír a klid."

Humoristický příběh, do kterého se autorovi podařilo "vecpat" i několik krásných a smutných pasáží. Přišlo mi, že si celá kniha dělá legraci z Ameriky, což vždy dokážu ocenit!

JointlieKat94
03.07.2024

EKNIHA
Taková milá jednohubka k přečtení do práce. :)

Netušila jsem, že je knížka tak pohádková a krátká. Tohle bych vážně od autora nečekala. A líbilo se, uvítala bych i delší verzi.
Takhle to bylo jen v rychlosti, kolem a kolem..

No ale určitě vyzkouším i další knihy autora. A tuhle zkusím možná i v papírové verzi, protože chci vidět obrázky!

Naďa2411
16.05.2024

Velmi vtipný příběh v aknize, ve které straší hrůzostrašné strašidlo na zámku Canterville. Pěkné, milé, doporučuji.

_Andrew_
24.03.2024

Výborná a vtipná jednohubka.

Pebra
21.02.2024

"Musím strašit!" Vtipné.

SoňkaSoník
12.01.2024

Moc hezký příběh, sice starším jazykem, nebo respektive se starší slovní zásobou, přechodníky a archaismy, ale ideální čtení do vlaku.

eeeLiška
30.12.2023

Myslela jsem, že je to pohádka pro děti, co mě nenadchne. Opak je pravdou! Mnoho hezkých motivů, nenudila jsem se. Knížka je univerzální, menší i větší si z toho něco vezmou.
Téma je nápadité, opravdu miloučké.

Karabach
24.08.2023

Poutavá, skvěle napsaná pohádka.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi