Strašidlo cantervillské
Komentáře knihy Strašidlo cantervillské
Kdyby dnes žil O.W., ten by se vyřádil! Vždyť už před 140 lety dovedl vtipně a kousavě zhodnotit roli uvalených amerických cel a okomentovat "přísné a nesmrtelné zásady republikánské prostoty". Ve Wildově díle ještě Američan odmítne staré drahocenné šperky, má je za cetky a tretky, dnes Republikánům žádné zlacení a pozlátko není dost.
K čtenému příběhu (vyd. 1957) skvěle ladí ilustrace Cyrila Boudy.
(Přečteno v originále i překladu.)
Strašidlo cantervillské patří dnes mezi klasická díla z konce 19. století, a je většinou doporučováno spíš pro Wildův věhlas, než pro samotný obsah. Modernímu čtenáři budete tento svérázný příběh o střetu dvou kultur s kulisami prastaré kletby a platonické lásky nejspíš připadat jako nepovedený pokus o pohádku. Původně se však jednalo o gotickou parodii, přesněji satiru na tehdejší společnost, a to, jak na zkostnatělou britskou aristokracii, tak i rozpínající se americký pragmatismus, který i v tomto díle bojuje se starou érou úcty a strachu, "moderními zbraněmi" tj. hlukem a výsměchem.
Oscar měl možnost poznat obojí na vlastní kůži, neboť hojně přednášel ve Spojených státech a Kanadě, odkud se poté vrátil zpět do Anglie.
Wildův styl psaní je typický svou kousavostí a v tomto díle staví rovněž i na situačním humoru, leč bez znalosti tehdejší doby či stylu života, čtenáři spousta nuancí (a zvláště v překladu) unikne.
"Hvězdy a pruhy" se nepochybně dají pochopit, avšak český čtenář s tímto výrazem asi nebude sžit tolik jako čtenář západní se "Stars and Stripes". Už jen protože, tento název nesou i americké noviny publikované ministerstvem obrany od roku 1861.
Každopádně, i přes kritiku obou kultur, se Wilde nesnižuje k otevřeným vulgaritám (tak typickým pro současnou dobu) a věrný své poetické duši, vyvažuje satiru dramatickými scénami a barvitou atmosférou hodnou divadelní hry.
S ohledem na dobu vzniku, budeme ve Strašidlu jen těžko hledat "silný ženský character", leč zatímco většina postav slouží jako stereotypní figurka, Virginia má i jinou roli - je tou, kdo drží klíč k vykoupení duše sira Simona.
Knihu jsem si užil víc v anglickém jazyce, v němž mi spousta vtipů a pasáží dávala větší smysl. V českém překladu jsem měl pocit, jako by tuto novelu autor napsal, když zrovna neměl svůj den.
I přes příjemné počtení, však toto dílo vnímám spíš jako roztomilou kuriozitu, než hlubokomyslnou četbu. A proto bych ji doporučil jen těm, kteří se zajímají o Wildovu ranou tvorbu nebo o anglickou literaturu 19. století. Pokud čekáte mrazivou duchařinu či fantasy romanci, vůbec knihu neotevírejte.
Sice kraťoučká kniha, ale super příběh, vtipné i filozofické pasáže a super strašidlo, co se jen tak nevzdává, ale na rodinku přistěhovalců holt nevyzraje. I přes jeho zločin jsem mu konečné usmíření přála.
Dal jsem si po ránu jednu klasiku v podobě audia. Příběh jsem v obrysech znal a jeho připomenutí mě mile překvapilo. Chudák strašidlo, setkání s pragmatickou Americkou rodinou nepřežilo. :-D Dobré to bylo. 80%
Kniha originálně propojuje tradice s moderním světem a nabízí netradiční pohled na strašidla – místo aby budila hrůzu, sama se stávají obětí změn. Kombinace humoru a melancholie dává příběhu zajímavou dynamiku, která vrcholí nečekaným, ale osvobozujícím závěrem.
Klasická novela Oscara Wildea o střetu světa fantazie a tajemna s racionalitou, kde je znatelná síla lásky. Krátká, rychle ubíhající knížka.
Milé odpočinkové čtení na jedno odpoledne.
Příběh je velmi jednoduchý, ale krásný.
Tím jak je knížka krátká, tak jsem si k postavám nevytvořila nějak extra silný vztah, ale musím říct, že byly fajn a nejlepší bylo samozřejmě to strašidlo.
Styl autorova psaní je čtivý a poutavý. Kapitoly jsou ideálně dlouhé. A vše nádherně doplňují dokonalé ilustrace.
Určitě můžu doporučit.
Během četby jsem se celkem bavila, ale bohužel je to jedna z knih, která nezanechá dlouhodobější pocit. Objevilo se tam i pár zajímavých myšlenek, satira na společnost také nebyla špatná, ale to prostě "jen" povídka. Ale jsem ráda, že jsem si to přečetla. A je to jeden z mála případů, kdy fandíte tomu strašidlu. :D
Strašidlo cantervillské" je brilantní dílo Oscara Wilda, které nejenže zaujme svou originální zápletkou, ale také vyniká svým jemným humorem a kritikou viktoriánské společnosti. Příběh duchu sira Simona, který po staletí straší na zámku Canterville, je nezapomenutelný.
Sir Simon je typický anglický duch, který si s oblibou užívá děšení obyvatel svého zámku. Jeho klidnou existenci však naruší příchod nových majitelů – amerického vyslance Hiram B. Otise a jeho rodiny. Pan Otis, osvícený a praktický muž, nemá pro nadpřirozené jevy nejmenší pochopení, což vytváří komické a ironické situace. Wilde zde mistrně využívá střet kultur mezi starým anglickým a novým americkým světem.
Kniha, i když krátká, je naplněna bohatým dějem a hlubokými myšlenkami. Wildeův styl je lehký a svižný, což činí četbu velmi příjemnou. Duch sira Simona, ačkoliv by měl být hrozivý, se stává postavou, kterou si čtenář snadno oblíbí díky jeho lidským slabostem a tragickému příběhu.
Jedním z nejsilnějších aspektů této knihy je Wildeova schopnost spojit prvky hororu s komedií. Strašidelné scény jsou vyváženy humornými momenty, které zesměšňují nejen samotného ducha, ale i lidskou povahu a společenské zvyklosti. Díky tomu je "Strašidlo cantervillské" více než jen jednoduchý hororový příběh; je to také satira na lidskou povahu a společenské normy.
I přesto, že příběh byl napsán a převyprávěn na mnoho způsobů, originální kniha zůstává nejoblíbenější variantou pro mnoho čtenářů. Její nadčasový humor a hluboké poselství činí z "Strašidla cantervillského" dílo, ke kterému se čtenáři rádi vracejí.
Adaptace této knihy do filmové podoby také stojí za zmínku. Filmové zpracování přináší vizuální potěšení a umožňuje divákům vidět Wildovu vizi v novém světle. Nicméně, jak už to bývá, kniha často nabízí hlubší zážitek a prostor pro fantazii, než je tomu u filmových adaptací.
"Ach, smrt! Smrt musí být překrásná. Ležet v měkké, hnědé hlíně, nad hlavou mít vlnící se trávu a naslouchat tichu. Být bez včerejška a bez zítřka. Zapomenout na vše, odpustit životu, poznat mír a klid."
Humoristický příběh, do kterého se autorovi podařilo "vecpat" i několik krásných a smutných pasáží. Přišlo mi, že si celá kniha dělá legraci z Ameriky, což vždy dokážu ocenit!
EKNIHA
Taková milá jednohubka k přečtení do práce. :)
Netušila jsem, že je knížka tak pohádková a krátká. Tohle bych vážně od autora nečekala. A líbilo se, uvítala bych i delší verzi.
Takhle to bylo jen v rychlosti, kolem a kolem..
No ale určitě vyzkouším i další knihy autora. A tuhle zkusím možná i v papírové verzi, protože chci vidět obrázky!
Velmi vtipný příběh v aknize, ve které straší hrůzostrašné strašidlo na zámku Canterville. Pěkné, milé, doporučuji.
Moc hezký příběh, sice starším jazykem, nebo respektive se starší slovní zásobou, přechodníky a archaismy, ale ideální čtení do vlaku.
Myslela jsem, že je to pohádka pro děti, co mě nenadchne. Opak je pravdou! Mnoho hezkých motivů, nenudila jsem se. Knížka je univerzální, menší i větší si z toho něco vezmou.
Téma je nápadité, opravdu miloučké.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Oscar Wilde také napsal(a)
| 1999 | Obraz Doriana Graye |
| 1999 | Lady Fuckingham |
| 2005 | Jak je důležité míti Filipa |
| 2004 | Strašidlo cantervillské |
| 1919 | Slavík a růže |

93 %
76 %

Vynikající, srandovní, útlá knížečka, kterou bych si mohla přečíst znova jako jednohubku.