lerozka lerozka komentáře u knih

☰ menu

Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Knihu jsem neěkolik let netrpělivě vyhlížela. Hrozně jsem se na ni těšila. Backman je můj nejoblíbenějších současný autor.jenže vůbec mi nešlo se jí prokousat, přišla mi strašně zdlouhavá a pasáže o politice, které mi přišli dost přitažené za vlasy bych vynechala. I styl psaní mi tentokrát přišel až takový mazlavý, přemoudřelý. Už jsem to chtěla odložit. ALE, autor umí hrát na city fest, nakonec mě nostalgie stejně přemohla a po postavách se mi bude stýskat jak po vlastní rodině. Ještě jsem nečetla kllnihu, ke které bych měla takový ambivalentní postoj, na jednu stranu jsem byla straně zklamaná z velkého očekávaní a chtěla to mrsknout do kouta, na druhou stranu, Medvědím a Hed mi tak moc přirostly k srdci, že úplně toužím se tam vydat hned zítra, lehnout si na led a zavřít oči.

17.09.2023 4 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Dobře se to četlo, občas to trochu dřelo. Jako vždy u Hartla celé hodné přitažené za vlasy. Občas nefalšovaně dojímavé. Ten konec to vytáhl na 4*.

25.02.2022 4 z 5


Slavík Slavík Kristin Hannah

to, že jsem si na konci jako matka poplakala, což se mi u většiny knížek nestává, bohužel neni měřítkem literární kvality díla. Jedná se spíše o průnik míry líbivého patosu a mého současného rozpoložení. Kniha je čtivá, nicméně plná nereálných, kostrbatých a nelkgických situací.

18.10.2021 3 z 5


Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Tak dlouho jsem na její novou knihu čekala, a teď se zmítám mezi tím, dát knize dvě nebo pět hvězd...ale asi to mělo něco do sebe, když na ní myslím, ještě měsíc po přečtení. Mrzí mě, že jsem jí četla s tak velkým odstupem od předešlé, neb zde byla mnohem jasnější návaznost než mezi prvními dvěma knihami. Atmosféra knihy byla opět úplně jiná, chvílemi se mi příběh až bytostně příčil, zároveň ve mě stále rezonuje....a bulgur už asi nikdy nebudu jíst, ale novou knihu budu určitě vyhlížet:-)

17.05.2021 4 z 5


Radost z obyčejnosti Radost z obyčejnosti Roland Merullo

Tak toto mě nezaujalo

23.05.2020 2 z 5


Toulavý autobus Toulavý autobus John Steinbeck

Skvělá kniha

23.05.2020 5 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Když se odmyslím od faktu, že mi ani jedna postava nebyla vůbec sympatická... Tak napsané to je skvělé, ale žádné lehké téma

23.05.2020 4 z 5


Ochráním tě Ochráním tě Peter May

Tak krásně napsána kniha a tak hloupý konec, o to víc, že jsem obě stěžejní vyústění očekávala tak max. od poloviny knihy. Jenom jsem si říkala, to přece nemůže udělat, to takhle zprznit...tak bohužel Petr May tomu zase neodolal a je to čím dál tím horší. Já snad ty jeho knihy budu číst s vynecháním posledních deseti stran. Ale stejně to příště budu zkoušet znova už kvůli té atmosféře a vykreslení postav.

05.05.2020 3 z 5


Světlo pod hladinou Světlo pod hladinou Diane Chamberlain

Celkem čtivé, ale hodně přitažené za vlasy. Taková červená knihovna co si trochu hraje a triler. za mě dost slabé

18.08.2019 3 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Skvělá jako vždy

09.08.2019 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Velmi čtivé, často k zamyšlení. Postava Hany mi byla strašně nesympatická. Dále nevím proč měla autorka potřebu na poslední stránce ve zkratce vylíčit udalosti dalších x-let? Navíc zcela klišojdně a předvídatelně? Mírně otevřený konec by tomu slušel víc.

30.09.2018 4 z 5


Svátosti sadistického boha Svátosti sadistického boha Marek Přibil

Knihu jsem přečetla jenom asi týden před vypuknutím skandálu s odposlechama... tím tedy rozhodně dostává jiný rozměr, nevím co si myslet

05.05.2017


Stehlík Stehlík Donna Tartt

už je to delší dobu co jsem četla, ale pořád vzpomínám. Výjimečné dílo, hlavně atmosferou a autentičností. Je znát, že jeho psaním autirka stravila hodne času.

11.03.2017 5 z 5


Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Na tuto knihu nikdy nezapomenu. Koláž osudů, které se Vám vryjí pod kůži. Je to přesně ta kniha, kterou čtete jedním dechem, ale zároveň si přejete aby nikdy neskončila. Přála bych si, aby autor byl produktivnější co do knih, ale asi je to přesně o tom, že kvalita převišuje kvantitu:-)

07.11.2016 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Hodnotím s odstupem měsíce a dvou dalších knih,a pořád ve mně zanechává hluboký dojem. Rozhodně to není lehké čtení a pro osoby, kterým není lhostejný běh světa mírně depresivní. Sci-fi není zrovna můj žánr, ale tato kniha se ale zcela vymyká běžnému škatulkování. Některé pasáže mě trochu nudily, přesto vřele doporučuji k přečtení a zamyšlení.

17.10.2016 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

S přihlédnutím k tomu, jaké má tato kniha PR a že jsem na ni v knihovně čekala frontu 50ti! rezervací, jsem spíše zklamaná. Ano je to čtivé, dala jsem to za dva dny. Bohužel je to vykoupeno tím, že napínavost je trochu uměle vytvořena tím, že se záměrně identita jedné jediné postavy zamlčí, přesto alespoň mně bylo téměř od začátku jasné o koho jde. Dobrý námět ušitý horkou jehlou. Drobné časově a logické nesrovnalosti ani nekomentuji. Jo a hlavní hrdinka mi byla spíš velmi nesimpatická, než že bych ji fandila:(

17.10.2016 3 z 5


Vysněný život Ernesta G. Vysněný život Ernesta G. Jean-Michel Guenassia

V mém soukromém žebříčku zaujímá jedno z předních míst. Ještě dlouho po přečtení a vlastně stále si některé pasáže připomínám. Až neuvěřitelně rozmanitý příběh z několika velice odlišných prostředí. Jenom jsem si měla přečíst v kratší návaznosti na Klub.

23.09.2016 5 z 5


Zamilovaná hypnotizérka Zamilovaná hypnotizérka Liane Moriarty

Autorka opět nezklamala. Pro mě to rozhodně nebyl jen humor a nefandila jsem jednoznačně jedné straně. I když se to tváří jako oddechovka na letní dovolenou, já jsem v tom viděla spíš dobře zvládnutý psychologický román (novelu?)

23.09.2016 4 z 5


Není zač Není zač Daniel Glattauer

Pro mě možná nejlepší od tohoto autpra. Taková lidská a i přes nápaditost děje uvěřitelná.

27.12.2015 3 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kniha je velmi zajímavá, velmi poutavě napsaná. ALE: Trváří jako literatura faktu, nicméně se jedná o beletrii, kde cokoliv může být úplně smyšlené. A mě trochu vadí, že nakonec není moc jasné, co se opravdu stalo, nebo alespoň mohlo reálně stát a co se víceméně hodilo pro větší atraktivnost příběhu. A ten závěr...ten je tedy graduje dost laciným způsobem. I tak jsem ráda, že jsem četla a chťela bych se o tomto fenomenu dozvědět víc.

11.10.2015 4 z 5