Slavík

Slavík https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294841/mid_slavik-Zjy-294841.jpg 5 1414 450

Francie 1939. V tiché vesničce jménem Carriveau se Vianne Mauriacová loučí se svým manželem Antoinem, který byl povolán do zbraně. Vianne nevěří, že by skutečně mohlo dojít k válce, jenomže Němci vpadnou do Francie a země je rázem plná nepřátel, tanků a bojových letadel. Když se pak ve Viannině domě usadí německý kapitán, musí osamělá žena vycházet nepříteli vstříc, jinak přijde o vše. Bez jídla i naděje čelí nelehkým rozhodnutím, v nichž jde o život či smrt nejen její a jejích blízkých.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Nightingale , 2015


více info...

lenkavildomcova
lenkavildomcova
16.03.2024 5 z 5

Tak to byla jízda, přečteno za dva dny. Nemohla jsem přestat číst.

Evar88
Evar88
09.03.2024 4 z 5

Kniha Slavík se mi do ruky dostala náhodou a úplně jsem nevěděla, co od ní můžu čekat. Příběh dvou sester, které jsou odlišné jako voda a oheň, a které zasáhla válka je plný ztráty, bolesti, smutku, ale také naděje, lásky a touhy po životě. Autorčin styl je však trochu povrchní. První polovina knihy se víceméně vleče a Isabelle jsem její přesvědčení nedokázala uvěřit. Stále mi přišla jako mladší umanutá sestřička a ne někdo, kdo by byl schopný partyzánské činnosti. Naproti tomu Vianne pro mě byla reálnější a uchopitelnější hrdinkou... Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale zároveň vím, že se k ní už nevrátím.


katynais
katynais
01.02.2024 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala, proč má ta kniha tak vysoké hodnocení..ale pak jsem to pochopila. Dlouho mě kniha nerozbrečela, ale konec Slavíka ano

niknikita
niknikita
28.01.2024 5 z 5

Ani po druhém přečtení nezměním názor, že Slavík je nevšední a skvěle sestavený příběh.

MarceD.
MarceD.
16.01.2024 3 z 5

Rozhodně působivé čtení. Ale nepohltilo mě to tak jako Velká samota. Ale přesto rozhodně nelituji času, který jsem čtením strávila. Fandila jsem hlavním hrdinkám, nejen v jejich válečném úsilí, ale hlavně v jejich rodinném boji.

Alienn
Alienn
28.12.2023 5 z 5

Tak to byla síla. Pro mě pět hvězd málo. Příběh mě úplně pohltil a rozhodně mi ještě dlouho zůstane v hlavě. Knih o válce už mám načteno hodně, ale tento příběh odehrávající se v okupované Francii je zase trochu jiný. Nádherná kniha.

Kiikuus
Kiikuus
21.12.2023 5 z 5

Nádherná kniha, skvělé naprosto odlišné hlavní hrdinky, mrazivé příběhy, ale i láska a krásná rodinná pouta. Dala mi nový náhled na život ve válce, děsila mě, ale i hřála. Autorku pasuji na jednu z mých nejoblíbenějších a už se těším, až si od ní přečtu další knihy.

mufimuf
mufimuf
18.12.2023 5 z 5

Neskutečná kniha o neskutečných lidech. Nemám moc ráda knihy z války, ale tuhle jsem přečetla jedním dechem.

Nerissa
Nerissa
12.12.2023 3 z 5

Já jsem byla trošku zklamaná. Asi jsem v rámci celkového hodnocení čekala víc. Moc se mi líbil námět knihy, dvě sestry a jejich odlišný přístup k životu během války, kdy hlavním rozdílem mezi nimi je mateřství. Kniha se velmi dobře a rychle četla, ale právě ta jednoduchost vyprávění mi nesedla. Bylo to velmi povrchní, děj často nelogický a hnaný od extrému k extrému. Na to kolik stránek kniha má, tak se autorka točila stále kolem toho, že v létě bylo horko a hlad a v zimě hlad a zima. Chápu, že když je člověk v této situaci, má právě tyto priority, ale od knihy takového rozsahu bych čekala víc... Např. by mě mnohem víc zajímalo, jak se vyvíjela společnost v městečku během celé okupace, jak Francouzi pohlíželi na Židy, jestli si navzájem pomáhali, jak pohlíželi na ženy, které ubytovávaly důstojníky a jak na kolaboranty. Nic z toho se v podstatě nedozvíme nebo je to jen naznačené a to je hrozná škoda. Ale o frontách na jídlo víme v podstatě vše :)... V knize bylo i pár vynikajících pasážích. Na druhou stranu také pasáže, které byly tak na sílu dojemné, až mě ten patos znechutil. Shrnula bych to tak, že příběh výborný, ale styl jakým byl napsaný se mi nelíbil a od autorky po dalších knihách nesáhnu.

dlabikk
dlabikk
11.12.2023 4 z 5

Jsem čtenář začátečník co se historických románů týká a jsem ráda, že po jakýmkoliv příběhu sáhnu, to perla. Ono nejde u těchto příběhů z válek a dalších zvěrstvech hodnotit jinak. Každý normální člověk si musí říct, že postavy těchto knih jsou hrdinové už jen proto, že přežili a o to víc, když se jakýmkoliv způsobem snažili proti tomu peklu bojovat. Jsem ráda, že mne tato doba minula, nejsem si jistá, zda bych já takovou hrdinkou dokázala být.

princesse
princesse
24.11.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco. Skvěle napsáno, nemohla jsem se odtrhnout a kdykoliv to šlo, tak jsem četla. Velmi silný příběh. Podlehla jsem emocím a na konci jsem si opravdu pobrečela. Rozhodně doporučuji přečíst.

boxas
boxas
08.11.2023 5 z 5

Moc krásná kniha o moc ošklivé době...
V souvislosti (nejen) s druhou světovou válkou čteme v knihách především o hrdinství bojujících mužů.
Tato kniha však popisuje nevšední hrdinství žen, které často nenápadně, ale o to přesvědčivěji bojovaly vedle mužů za lepší budoucnost pro svoji zemi a svoje děti. A že takových Vianne a Isabel nejen ve Francii bylo!

Luigi1
Luigi1
31.10.2023 3 z 5

Dalo to číst nebylo tošpatný

katerina3502
katerina3502
24.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha, která se četla jedním dechem. Neuvěřitelné, co vše lidi za války prožívali a dokázali přežít. Kniha ve mě zanechala mnoho emocí a pocitů, jako většina knih tohoto žánru. Od autorky je moje druhá kniha a opět se potvrdily její kvality, coby vypravěčky.

marwinmh
marwinmh
23.10.2023 5 z 5

Dvě sestry, jedna klidná a rozvážná, druhá energická, nespoutaná, vrhající se do věcí po hlavě. Každá jiná, přesto obě odvážné a odhodlané bojovat způsobem sobě vlastním za sebe a své blízké, za druhé, za svobodu a život bez války. Velmi krásný příběh ukazující, jak "obyčejní" lidé mohou konat neobyčejné věci.

betička
betička
17.10.2023 5 z 5

Moc mě kniha bavila. I když slovo bavila je u tohoto tématu velmi nevhodné, ale tak zkusím napsat zaujala. Téma 2. světové války pojato zase jinak, z jiného úhlu pohledu. Je tu nádherně popsáno jaký úděl připadl na ženy v tomto strašlivém čase a je zcela jedno jestli ve Francii a nebo v jakékoliv jiné zemi. Jak jedna ze sester se aktivně zapojuje v odboji a druhá vlastně jen tak zůstává doma a stará se o dceru a dům ... ale jen zdánlivě. A která z nich je větší hrdinka? Která z nich je odvážnější?

Kacatko86
Kacatko86
01.10.2023 5 z 5

Kristin Hannah opět potvrdila svoje kvality (přečtena již Velká samota). Začátek knihy se trochu táhl, ale zato na dalších stránkách člověk nalezne skvěle vystavěný příběh.

Micha-Él
Micha-Él
30.09.2023 4 z 5

Dočetla jsem Slavíka a mám z něj trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně to byla fantastická, emocemi nabitá kniha, na kterou určitě hned tak nezapomenu. Ukázala mi válku ve Francii zase z jiného úhlu pohledu - jednak z pohledu obyčejných lidí, kteří za neuvěřitelně krutých a beznadějných podmínek "přežívali", jednak z pohledu členů odboje. Isabelle mi jako hrdinka sedla na první dobrou. Její odvaha a odhodlání mi imponovaly, i když někdy to s tou svojí impulzivností opravdu přeháněla. K Vianne jsem si cestu hledala postupně, ale nakonec jsem si ji taky oblíbila. Rozhodně zajímavou postavou byl kapitán Beck, na němž autorka ukázala, že ani Němci nebyli všichni stejně špatní. Přiznávám, že téměř do konce jsem váhala, kdo je onou starou paní v roce 1995. Nicméně na druhou stranu pár kritických poznámek mám. Moc se mi líbilo, že hned na začátku knížka nabrala dynamický děj. Prostě jsem okamžitě věděla, že tohle bude silné čtení, psané lidsky a čtivě. V tom jsem se vůbec nezmýlila, to ne, ale navzdory dramatickému začátku se celá první půle hodně táhla. Většinu napětí, smutku, bezmoci, bolesti a všech možných pocitů autorka scvrkla do druhé poloviny. Tady se mi naopak zdálo, že je těch událostí až příliš. Zatřetí mi román v některých momentech (hlavně při zdůrazňování vzhledu žen a mužů) připomínal naivní románek pro ženy, které autorka také píše. Což je opravdu podivné vzhledem k množství popsaných krutostí... Musím však podotknout, že mě milostná linka a celkově důraz na lásku všeho druhu hluboce dojímaly. Souhrnně řečeno, román je to skvělý, krásně podaný, ale asi jsem čekala malinko víc. Možná kvůli tak vysokému hodnocení.

Nieroccoon
Nieroccoon
19.07.2023

Těším, se na film ať můžu porovnávat. Za mě skvělé - má to to, co si člověk od knihy přeje...

Susan94
Susan94
20.06.2023 4 z 5

Kniha mi otevřela nové obzory a potvrdila mi, že autorka je velká vypravěčka. Ikdyž mohla mít klidně o 100 stran méně... Byl to krásný a smutný příběh. Čeho jsem se opět dočkala bylo to, že na posledních stránkách mě dojala kniha tak, jako u Velké samoty.