15 roků lásky

15 roků lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481656/bmid_15-roku-lasky-jwH-481656.png 4 2314 2314

Realita umí být neuvěřitelná a skutečné události někdy působí nepravděpodobně. Aleš by do svých třiceti dvou let nevěřil, že jeho život bude vypadat takhle. Představoval si ho úplně jinak. Jednoho dubnového odpoledne roku 2001 se zamiloval do ženy, která na něj naložila takovou porci lásky, že by to porazilo i vola. Tento román vypráví o všem, co musel zvládnout, aby se s tou láskou naučil žít.... celý text

Přidat komentář

Kristýnka_28
včera

moje první knížka od Patrika hartla a nelituji … sice mi trochu vadilo, ze knížka byla psaná v er-formě , protože mám raději ich-formu, ale to je jen drobný detail, který lze navíc lehce přehlédnout když je kniha minimálně stejně dobre napsána jako byla tato…. Jsem rada , ze jsem si ji mohla přečíst a určite mám v plánu další autorovi knihy.
Co se týká samotného deje , tak si myslím , ze byl opravdu krásne promyšlený a napsaný. nechci tady dávám spoilery, ale když umřela jistá postava, neměla jsem tušení jak by dej mohl pokračovat, ale presto pokračoval a to navíc tak dokonale , ze zvratu a zápletek tam bylo hned několik .
No a co se týká postav , tak začnu asi Alešem jakožto hlavní postavou. Od začátku mi přišel takový strašně jednoduchý a snadno manipulovatelny, ale stejně jsem si ho v průběhu knihy dokázala oblíbit. Radek uz mi nepřišel tak jednoduchý , ale stejně jsem ho měla z nějakého důvodu méně rada než Aleše . Jelena na me působila od zacatku strašně depresivnim dojmem, nemůžu si pomoct, celkove mi ta postava vůbec nesedla. Kdežto saru s ellou jsem si zamilovala uz když tam vystupovali ještě jako miminka a strašně me bavilo pozorovat jejich postupný vývoj. Jen si myslím , ze by neuskodilo dat více prostoru napr. Sarinym úzkostnem a rozjíždějící se obsedantně-kompulzivní poruše , ale to je opět jen drobný detail .
Celkove knihu doporučuji všem , ale asi tak čtenářům starších čtrnácti let, protože já sama musím přiznat, ze kdybych knihu četla před par lety, asi bych ji tolik nechápala…

Christo
23.07.2024 5 z 5

Za mě je to nejvyzralejší Hartlovina...


pidalka777
18.07.2024 5 z 5

Krásně a vtipně napsaná. Jelikoz mám malé děti tak mě bavilo jak to s nimi prožíval. Hračky všude ve školce problémy atd.

Valentine
04.07.2024 3 z 5

Moje první kniha od Hartla. Sympatický, přímý a nevtíravý styl psaní který příjemně odsýpá a dobře se čte. S postavami člověk snadno soucítí, v situacích se pozná (a nebo je rád, že se v nich nepozná) a často se při čtení hořce uchechtne. Jen jsem pořád čekala nějaký "plot twist" nebo nečekané vyústění procesů, které se děly v pozadí celého příběhu. Buď jsem si ho nevšimla, nebo se ho nedočkala, každopáně na mě kniha působila po dočtení mělce.
Fajn jako oddechové čtení na léto.

katasukivasukim
24.06.2024 2 z 5

Já se strašně omlouvám, ale tuto byla strašná nuda. Možná, jako filmový seriál by to vyznělo jinak, ale k čtení, to moc nebylo. Asi největší nuda od pana Hartla.Zklamání.

Erys
22.06.2024 2 z 5

Nějak jsem se tím prolouskala, ale asi to ve mně nic nezanechá.

Pořád to stejné dokola. Zamilovanost, očekávání, š...kání, zklamání.

CarollDashie
20.06.2024 4 z 5

Asi půjdu proti proudu, ale mne se tahle knížka, ze všech knih od Patrika Hartla, líbila zatím nejvíce. Necelých 500 stran jsem zhltla neuvěřitelnou rychlostí.

Kniha se čte dobře, svižně. Postavy jsou vykreslené skvěle a mají propracovaný charakter. Průřez patnácti lety mi nepřišel nějak utahaný.

Jedno velké mínus tato kniha má. Konkrétně v určitých letech se popisují věci/filmy, které v daném roce neexistovaly. Jelena a Aleš koukali na film "Ďábel nosí Pradu", který vyšel až v roce 2006. Aleš v prvních týdnech přemýšlí, že dá dvojčata do Babyboxu, přitom první se v České republice otevřel v půlce roku 2005. Těchto chyb jsem napočítala zhruba 6.

Za mne rozhodně jedno velké doporučení, a už se těším na jeho další knihu.

jaroiva
04.06.2024

Tahle kniha má všechno, co má mít ... scénář nekonečného seriálu na TV (doplňte si libovolnou komerční televizi), včetně podsunutých reklam v textu. Budiž přičteno k dobru, že product placement je tentokrát méně debilní, než byl v Nejlepším víkendu.

Máme tu dobře zajištěného chlápka, který hledá, kde by mohl mít problém, děj se odehrává v trestuhodně malém městě, jako je Praha, a je totálně mimo realitu. (Nebo jsem mimo já, protože žiju jen na vesnici s 400 tis. obyvateli a nechápu ten velký svět celebrit a cizozemských ideálů). Nedokázala jsem vlastně pochopit ani jednu postavu, neměla jsem se s kým ztotožnit. Jejich problémy mě nedojaly ani nijak nepřekvapily.

Ale tradičně se to čte dobře, jako konzumní čtivo, když máte zrovna hlad po čtení. Nenadchne, ale neurazí, nemusíte u toho vůbec přemýšlet. Naopak, myšlení by bylo spíš na škodu. Jestli jste fandové Ordinace v růžové zahradě nebo takového typu seriálu, asi budete nadšení.

pige
31.05.2024 5 z 5

Velice milé překvapení. Ani jsem nečekala, že bych se mohla tak rychle začíst do knihy P. Hartla.

Četla jsem komentářích, že byla kniha zdlouhavá. S tím nesouhlasím.
Na Alešových vztazích bylo vidět, jaké opakuje vzorce, a neví, jak k kruhu ven. Zdálo se, že chce, ale byl moc pohodlný/starý na vystoupení z komfortní zóny. (To Lenka byla právě opakem.)

A jinými komentáři souhlasím - holky byly asi svým způsobem rozmazlené, ale mně nepřišlo na rozum, kde bere Aleš peníze jen tak letí do Japonska, hned jede na dovolenou k moři tam či onam
Takže jo, je fajn, že jako chlap zvládl "výchovu" dvojčat, ale zajímalo by mě, co by dělal, kdyby neměl po ruce tolika nápomocných žen. Což už je spíš pohádka...

432830
27.05.2024 3 z 5

Nejvic se mi na knize libil vcelku prekvapivy konec.

Vic bylo ale bohuzel veci, ktere se mi nelibily. Cim vic knih od Hartla ctu, tim vic mi lezou na nervy nektere jeho STALE SE OPAKUJICI vyrazy, jako "vymezit se", "krasava", veskere novotvary s predponou "vele-", v teto knize me privadelo k silenstvi slovo "divocaci", kterym castoval Soviny kluky vic, nez je zdravo, a podobne.
Krome jazyka me dost stvaly obe Alesovy holky, ktere byly tak rozmazlene, ze jsem si strasne prala, aby se do londynskych skol nedostaly. Hruza, des ta jeho vychova. Ale co cekat, kdyz vzesly ze vztahu s Jelenou, kterou Ales vlastne ani poradne neznal, ale straaasne ji miloval. Nepletu-li se, spali spolu tak mozna jednou, byli spolu od listopadu do unora? Ale uzasna laska, uzasna zena, perfektni romance...

Zatim od Hartka vede jednoznacne Erotikon.

michaelaIQFK
22.05.2024 4 z 5

Taková pohodová oddechovka. Neurazí ani nijak zvlášť nenadchne. Začátek byl super. Líbil se mi ten styl psaní. Asi zkusím ještě nějakou knihu od něj.

Buchtičkajani
20.05.2024 3 z 5

Začátek knihy byl super, možná kdyby měla kniha o trochu kratší, hodnotila bych lépe, konec knihy se vlekl.

MoniMonika
05.05.2024 5 z 5

"15 roků lásky" od Patrika Hartla je poutavý román, který prochází celou škálou lidských emocí. Sleduje životní cestu Aleše, jeho lásky a vztahů, s mnoha nečekanými zvraty a překvapeními. Hartl dokáže v knize kombinovat komické a dojemné okamžiky, což vytváří autentický obraz skutečného života. Čtenáři budou prožívat smích, smutek, naději i zklamání, a to díky tomu, jak silně je kniha emocionálně nabitá.

Autor mistrně vykresluje postavy, které se zdají být jako opravdoví lidé se svými radostmi i starostmi. Tento realistický přístup dává románu hloubku a umožňuje čtenářům vcítit se do životů postav. Celkově je "15 roků lásky" kniha, která vás chytne za srdce a nepustí až do poslední stránky. Je to osvěžující směs humoru, romantiky a dramatických situací, které vás přimějí zamyslet se nad krásou i složitostí lidských vztahů. Pokud hledáte příběh, který vás pobaví, dojme a zároveň vás přiměje přemýšlet o životě, "15 roků lásky" je ideální volbou.

kob
02.05.2024 4 z 5

Prima oddechovka, bavila mě.

LucindaD
27.04.2024 5 z 5

Knihy Patrika Hartla mě vždy pohltily a tahle nebyla výjimkou. Od začátku do konce jsem byla napnutá, co se ještě stane a nemohla jsem přestat číst, vždy s velkým sebezapřením. Alešův příběh může mladším čtenářům vyvolat lehké úzkosti z nadcházejícího dospělého života s dětmi, ale stále to převažuje fakt, že je to krásně a napínavě napsané.

Luca86
12.04.2024 4 z 5

Knížky tohoto autora mám moc ráda, když se potřebuju odreagovat, ale u této jsem už v druhé půlce trošku vypouštěla a už už jsem to chtěla mít odbyté. Nápad výborný, kniha se skvěle čte a je vtipná, ale zkrátila bych ji. Na můj vkus se autor na hlavním hrdinovi dost vyřádil a když už to vypadalo, že konečně bude mít klid, tak se ukázalo, že nebude.

MarceD.
27.03.2024 4 z 5

Zatím asi nejlepší, co jsem od Hartla četla. Narozdíl od Nejlepšího víkendu nebo Okamžiků štěstí ve mě tohle nějakým způsobem zarezonovalo a zůstalo.

orson
22.03.2024 5 z 5

Líbilo se mi to hodně. Nevím jak je to možné, ale zase jsem se v té knize místy nacházel. Patrik Hartl o naší generaci prostě umí psát.

cukrovka
03.03.2024 5 z 5

Velmi příjemné a oddechové čtení. Zajímavý a místy úsměvný příběh Aleše, který si zadělal na několikaletý životní průšvih (nebo ne?). Trochu pohádka, ale rozhodně čtivé a uvěřitelné.

Nelička
19.02.2024 5 z 5

Skvělé, skvělé! Jsem velká fanynka Patrika Hartla a celé jeho tvorby. Tohle rozhodně nebylo výjimkou. Perfektně čtivý výkus relativně normálního života, který si přejete číst dál a dál. PH je prostě geniální....

Štítky knihy

láska dvojčata otcovství

Autorovy další knížky

Patrik Hartl
česká, 1976
2016  76%Okamžiky štěstí
2014  83%Malý pražský erotikon
2018  73%Nejlepší víkend
2021  76%15 roků lásky
2023  80%Gazely