Knihomolkaa Knihomolkaa komentáře u knih

☰ menu

Čas psychopatů Čas psychopatů František Honzák

Od této knihy jsem měla vysoká očekávání a bohužel přišlo také poměrně velké zklamání. První část z pera Radkina Honzáka skvělá, poučná, vtipně a poutavě psaná, i když nutno dodat, že mnoho poznámek se opakuje víckrát. K dočtení druhé části jsem se musela nutit (a to historii studuji), k vybraným osobnostem našich dějin je uveden spíše stručný nástin jejich činů, než důkazy o tom, že by (ne)byl dotyčný psychopat a proč. Bohužel hvězdička dolů také za politické narážky, některé trefné, některé trapné, každopádně jsou většinou velice specifické, ale zároveň nepříliš konkretizované, takže čtenář dnešní doby pochopí a pousměje se, protože se jedná o události nedávné, ale postrádá to nadčasovost. Za 50 let může být čtenář poměrně zmaten. :)

01.02.2022 3 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Povedený literární experiment, jenž si našel místo v mé TOP5!

21.08.2020 5 z 5


Opravář osudů Opravář osudů Robert Fulghum

Kniha je mile napsána, jak jsem už od autora zvyklí. Pěkný příběh, zajímavý nápad. "Když vám dá život citróny, udělejte citronádu. A najděte někoho, komu dává vodku a udělejte mejdan." Rozhodně doporučuji :)

18.01.2018 4 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Z této knihy jsem naprosto nadšená. Už Muž jménem Ove na mě velmi zapůsobil a Babička je ještě level výše. Neskutečně zajímavý příběh, který člověka rozesměje a hned v následující větě rozpláče. Miluji autorův styl psaní a doporučuji na 1000 pohádkových věčností!

18.01.2018 5 z 5


Dům ozvěn Dům ozvěn Barbara Erskine

Úžasná, napínavá, skvěle napsaná kniha. Zajímavý příběh, líbilo se mi prolínání současnosti se středověkým příběhem.

20.09.2017 4 z 5


Smrt a jiné vrcholy mého života Smrt a jiné vrcholy mého života Sebastian Niedlich

Úžasná kniha! Humorná, zábavná a přitom k zamyšlení :) Doporučuji!

29.06.2017 5 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Nádherná kniha obsahující nespočet nádherných myšlenek. Knihy čtete s úsměvem na rtech a zamýšlíte se při tom nad svým vlastním životem, který se po přečtení této knihy určitě bude zdát trošku barevnější. :)

31.01.2017 5 z 5


Noc s Audrey Hepburnovou Noc s Audrey Hepburnovou Lucy Holliday

Když jsem viděla název a obal knihy, řekla jsem si, že tu prostě musím mít. Jako velká milovnice Audrey jsem se těšila, jak se o ní dozvím ještě více a myslela si, že román, ve kterém má Audrey vystupovat musí být přece úžasný. No, zas tak moc nebyl.
Spisovatelka toto téma neproměnila v nic závratného. A to by se ta kniha mohla psát sama. Audrey se objevovala jen velmi málo a to působila jako naprostá naivka. Zápletka nic moc, konec nic moc. Celkově prostě spíše nic, než moc.

01.01.2017 3 z 5


Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Prvních sto stránek jsem si říkala, že knihu asi odložím nedočtenou na dlouhé zimní večery. Nakonec jsem se "přemohla" a vytrvala. Nelitovala jsem, postupně krásný příběh začíná nabírat na obrátkách. :) Některé části knihy se ale (alespoň pro mě) neskutečně vlekly. Celkový pocit z knihy takový lepší průměr. :) Stojí za přečtení, ale stačí jen jednou :)

14.10.2016 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Po této knížce jsem pokukovala opravdu dlouho a nevěděla, jestli si ji pořídit. Něco mě k ní táhlo, ale vždy jsem si vzpomněla, jak ji všichni srovnávají se Stoletým staříkem. S tímto názorem silně nesouhlasím. Tato kniha čtenáře pobaví a zároveň dojde. Nakonec to dojde do toho, že jsem se usmívala se slzami v očích. Kdežto Stařík mě naprosto zklamal.
Byla to nádherná kniha, kterou doporučuji přečíst.

15.08.2016 5 z 5


Anna a Vlaštovčí muž Anna a Vlaštovčí muž Gavriel Savit

Mám z knihy velmi smíšené pocity. Abych pravdu řekla z počátku knihy jsem byla více než nadšená. Použité metafory, přirovnání a myšlenky mě naprosto oslnily. Děj taktéž velmi zajímavý a charakteru postav se také nedá mnoho upřít. Příjemná kniha, přesto mi zde něco scházelo.

06.08.2016 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Tuto knihu jsem si chtěla koupit, nakonec jsem odolala a shodou náhodou se mi stejně do knihovničky dostala. Dílo osudu, jak jinak. Díky kladným recenzím jsem si tuto knihu opravdu přečíst chtěla, upřímně ale musím říct, že má očekávání nenaplnila.
Rozhodně musím ocenit tu provázanost osudů jednotlivých postav. Přišlo mi to skutečně zajímavé. Ze začátku. Ke konci už mě to možná i trošku rozčilovalo. Stejně tak ty věčné náhody.
Dalším zklamáním byl konec. Nevím proč, ale očekávala jsem něco obrovského. Marně.

28.07.2016 3 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Dokonalé pohlazení po duši. Nádherné ilustrace, úsměvné myšlenky, nad kterými se člověk chvilkama pozastaví a řekne si, že je to vlastně skrz naskrz pravda. Knihu jsem si koupila především kvůli tomu přenádhernému obalu a ilustracím, ale nezklamala mě ani obsahem. Jak už jsem psala, milé, lehce psané oddechové příběhy ze života :)

19.05.2016 5 z 5


Vražda potřebuje reklamu Vražda potřebuje reklamu Dorothy L. Sayers

Od této autorky je to již má druhá knížka a rozhodně nezklamala. Miluji tento typ detektivek, kdy se prolínají dva případy a navíc (pro mě velké plus) je to detektivka založená spíše na logice, než na krváku. Což se od doby, ve které byla napsaná samozřejmě očekává, přesto mě to v souvislosti s dnešním světem tak nějak uklidňuje. Určitě se chystám na další její knížky. :)

23.04.2016 4 z 5


Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

Já jsem se do této série prostě naprosto zamilovala. Nemůžu se dočkat pondělí, až si skočím do knihovny pro zbývající díly. Kniha mě okouzluje stále více a více. Miluji autorův humor. A líbí se mi, že v knize se člověk něčemu zasměje a potom si uvědomí, že je to stejná absurdita jako se vlastně skutečně děje. Je to úžasná kniha nejen k zasmání, ale sem tam i k zamyšlení. Tedy alespoň na mě tak působí :))

23.04.2016 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

No abych byla naprosto upřímná, od knihy jsem si asi slibovala o něco více. Nejspíše je to právě tím očekávání, jelikož všichni tuto knihu vyzdvihují jako pomalu druhou Bibli. Samozřejmě nepopírám, že jsem ráda, že jsem měla možnost tuto knihu dostat do rukou a předala mi určitě nějakou tu moudrost. Nad touto knihou se člověk musí skutečně zamyslet. Příběh na jednu stranu krásný, na druhou mi připomínal jednu českou pohádku (samozřejmě název nevím) okořeněnou jen moudrostí navíc.
Určitě doporučuji k přečtení, jelikož patří mezi knihy, které vás obohatí. Že bych si ji ale musela přečíst znovu se říct nedá.

04.04.2016 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Úžasné vtipná kniha, která mě v místech skutečně rozesmála a vzbudila jsem svým smíchem pozornost i ve vlaku. Konec knihy už byl trošičku nudnější než začátek, přesto jsem si ho skvěle vychutnala a užila. Mám v plánu se co možná nejdříve pustit do dalších dílů. :)

23.03.2016 5 z 5


Deník 1942 - 1945 Deník 1942 - 1945 Michal Kraus

Tato kniha mě opravdu zasáhla. Občas jsem se ztrácela v některých nepřesnostech, ale o to víc je patrné, že je to deník patnáctiletého chlapce, který si tím skutečně prochází.

13.03.2016 3 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Tak nádherná kniha plná lásky a romance v pozadí hrůzné války. Neskutečně se mi líbilo, jak se hrdinové pokoušejí vytěsnit válku z jejich života a chtějí žít krásný život naplněn jen a pouze láskou, i když tak nějak ví, že to není možné. Přenádherné.

Celá kniha je tak krásná, že každou chvíli čekáte, až se něco pokazí. Čekáte tak dlouho, až jste na poslední stránce a ono je stále všechno "dokonalé". A potom to přijde. Ta poslední věta, která Vás raní.

13.03.2016 4 z 5


Pekařova dcera Pekařova dcera Sarah McCoy

Krásná kniha, velmi se mi líbilo prolínání přítomnosti s minulostí. Vřele doporučuji :)

03.03.2016 5 z 5