Vražda potřebuje reklamu

Vražda potřebuje reklamu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23320/vrazda-potrebuje-rek-23320.jpg 4 159 38

Lord Petr Wimsey série

< 9. díl >

V této detektivce autorka zúročila své zkušenosti nabyté v reklamní agentuře.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

Murder Must Advertise , 1933


více info...

Přidat komentář

giraffe
25.03.2024 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších detektivek s lordem Petrem. Stále se k ní vracím, i když už jsem ji přečetla mockrát. Příběh je perfektně zpracovaný, s propracovanými postavami a udrží pozornost čtenáře od začátku až do konce.

drakamena
01.03.2024 4 z 5

Na knihách Dorothy L. Sayersové se mi líbí, že to nejsou jenom detektivky, jsou to zároveň i situační komedie a tak trochu charakterové studie. V této knize nám představila osazenstvo reklamní agentury tak skvěle, že jsem si je všechny zamilovala. A když došlo na odhalení vraha a jeho konečný osud, tak jsem z toho nakonec byla celá naměkko. Vrah mi nebyl nijak sympatický, a přesto mi způsob, jakým autorka napsala scénu, ve které se rozhodne o jeho osudu, zahrál na city.


snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Starosvětské a anglicky vtipné. Lord Petr Wimsey je okouzlující týpek. Je ale samozřejmě nutno to brát s nadsázkou.
Vyslechnuto jako audio v podání O. Brouska. Príma odechovka.

kurama45
20.03.2023 3 z 5

Reklama ma zjavne nezaujme nikdy a ani zasadenie do zaujímavého knižného prostredia tomu nepomôže. Príbeh mi prišiel ako snaha o napodobnenie klasických detektívkach typu Christie, ktoré tak veľmi všetci milujeme. Bohužiaľ bol však neprehľadnejší, menej nápaditý, žiadne veľké odhalenie sa nekonalo a vtip tomu dodával iba prejav rozprávača (počúvala som audioknihu), aj to nie vždy, keďže to občas so snahou až prestrelil. Nie veľmi sympatického hlavného hrdinu som si často mýlila s jeho ešte menej sympatickým príbuzným a občas (resp. skôr často) som sa pristihla, že som už nejaký čas vypla.
Zhrnuté a podčiarknuté, úplná oddychovka, ktorá nenadchne, ale ani neurazí. Ale koniec koncov je možno chyba vo mne, som príliš vynervovaná, aby som si to užila a potrebujem Nutrax (zasvätení vedia :D).

kačaboušek
06.02.2023 5 z 5

Už jsem četla mnohokrát, zrovna jsem se k ní vrátila, čtu si jen některé oblíbené úryvky a pořád mě to baví

Broukodrak
06.01.2023 5 z 5

Důkaz, že detektivky mohou být velice zábavné. Příběh byl velmi čtivý, rychle ubíhal, ale bylo tam postav jak na orloji :) Aby se v tom čert vyznal. Dobrá knížka, pět hvězdiček, doporučuji.

mar.jir
03.03.2022 4 z 5

AUDIOKNIHA

Po přečtení pár nelichotivých recenzí jsem se lekla, že jsem s koupí udělala chybu, ale mohu jen říct, že naopak. Děj plynul přijemně a styl vyprávění mi připomínal detektivky od Agathy Christie. Občas jsem se musela více soustředit, abych ae vyznala ve všemožných postavách, ale děj mě pohltil a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Mám ráda detektivní přiběhy bez zbytečných krvavých scén a z období po válce. Interpretace pana Brouska byla opět vynikající a dodala knize na svižnosti.

haki34
16.01.2022 3 z 5

Podrobný koment viď "dvojromán" Vražda Rogera Ackroyda/ Vražda potrebuje reklamu.

tygřík2
02.01.2022 3 z 5

Detektivka? Zdoláno jen díky tomu, že jsem poslouchala jako audioknihu, kterou namluvil pan Brousek ml. tak, jak si zasloužila - jemně ironicky. Ale další díly série o lordu Petrovi mě určitě minou nebo spíš já je. Komentář Vesmich - trefa do černého.

Vesmich
31.12.2021 3 z 5

Jako příručka pro marketingového pracovníka jistě pozoruhodné. Pro nemarketingového místy zábavné a vtipné. Také retro náhled do doby předdigitální, kdy většinu činností vykonávali nějací lidé, každý tu svou a kanceláře se jimi jen hemžily, je zajímavý. Jako detektivka je to mizérie, cholera a černý kašel k tomu!

chamyl
03.12.2021 2 z 5

Poslouchal jsem audioknihu v podání Ondřeje Brouska ml., který této knize svojí přepálenou interpretací na hranici parodie nepomohl.
Bohužel to není ani čtivé jako Doylův Holmes, ani důmyslné jako Poirot od Agathy Christie a už vůbec vtipné, jako třeba díla Oscara Wilda. Zde dostáváme pouze nekonečně rozkecanou banální historku plnou bizarních postaviček, která je vzhledem k celkové rozvláčnosti díla nakonec překvapivě vyřešena prakticky na jedné stránce. Hlavní hrdina na mne působil jako hodně nepovedená britská varianta Supermana, ovšem bez jakéhokoliv kouzla či sympatií.
Vzhledem k relativně vysokému hodnocení od ostatních uživatelů ovšem vnímám, že chyba je zřejmě spíše na mém přijímači.

IreneP
13.09.2021 4 z 5

Velice vtipné, hlavně ty reklamní slogany. Já bych trošku krátila, ale jinak jsem spokojená. Napínavé, vtipné a lord Peter je sympaťák.

RogiS
11.07.2021 5 z 5

Asi má nejoblíbenější detektivka, takže co k tomu dodat. Inzerujte nebo zhyňte

kopeceli
15.03.2021 5 z 5

Náramné počtení! Inteligentní zápletka, humor a konverzace, prostředí reklamní agentury se všemi těžkostmi vytvořit úderný reklamní slogan a přežít v kolektivu. A právě krafání ve spisovně a po místnostech oceňuji jako bývalá členka velkého kolektivu snad nejvýš. Já se tak bavila, že jsem zapomněla i na epidemii. Jdu na další knihu s Lordem Petrem!

vodovodnice
22.10.2020 5 z 5

Ač nejsem detektivkomil, tak tako detektivka mi přišla velmi neobvyklá, zajímavá z prostředí, které neznám.
Detektivka je z prostředí reklamní agentury, do které se dostane nový zaměstnanec se šlechtickou krví :-) .
Bylo to velmi příjemné počtení.

Avinea
22.09.2020 5 z 5

Autorčin styl se mi líbil moc. Je to psáno s lehkým nádechem humoru a promyšleně. Bavilo mě to a ocenila jsem hloubku jednotlivých literárních obrazů.

Karly
28.07.2020 3 z 5

Zápletka detektivky se mi moc líbila. Škoda, že děj nevyprávěl hl. hrdina v první osobě. Na začátku jsem měla velký problém se v tom zorientovat. Některé úseky se podle mě mohly vynechat nebo alespoň zkrátit.
Prostředí reklamní agentury mě zaujalo, bylo krásně popsané.
I když uplynulo od vydání této knihy skoro 100 let kniha se mi moc líbila. Určitě si v budoucnu od autorky zase něco přečtu.

pismenkovyJoe
21.07.2020 5 z 5

Naprosto skvělá anglická detektivka, autorčin styl se mi velmi zalíbil, spousta postav, dějových linek i humoru.

maryzka
06.12.2019 2 z 5

Odpočinková detektivní kniha se suchým anglickým humorem

4444913
11.05.2019 5 z 5

Pro mě super,miluju styl anglických detektivek.Spousta postav které se nabízejí jako pachatelé,atraktivní prostředí reklamní agentury s legračními odbočkami a-la spotřebitelský test(napíše-li se šťáva výhradně z hrušek musí být výhradně hrušková,je-li z hrušek rozumí se že je hlavně z hrušek a je-li s hruškami či s chutí hrušek rozumí se že výrobce použil pár hrušek na tunu řípy a nikdo na něj nemůže,takže nekupovat nic co není z a výhradně),pro mě senzační čtení.Četla jsem ji už mockrát a ráda se k ní vždy vracím.