Mandolína kapitána Corelliho
kniha od: Louis De Bernières
KoupitKoupit eknihu
Příběh o lásce, cti a pomstě, jenž je neobyčejně vtipný a zároveň hluboce tragický, zdařile absurdní, uměřeně sentimentální a laskavý, ale v popisech italského tažení až bezděčně naturalistický. Tento román získal Cenu spisovatelů Britského společenství za nejlepší knihu roku 1995 euroasijského regionu.
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/5165/big_mandolina-kapitana-corelliho-200-5165.jpg 4.6538Literatura světová, Romány, Válečné
Vydáno: 2002, BB art
Captain Corelli's Mandolin, 1994
Komentáře (131)
Kniha Mandolína kapitána Corelliho

Vlastně je to pořád to samé jako jihoamerická trilogie, jen tentokrát v Jihoevropě.
A tak mě to zas bavilo i stejně. Zas ani těsně po skončení knihy nevím, o čem to bylo. :)
Takže možná už nepotřebuju číst další knihy autora...
Ale určitě ještě po nějaké sáhnu.

Zas po delší době jsem sebrala sílu a pustila se po několikáté do poslechu audioknihy, fantasticky načtené Ladislavem Mrkvičkou. A zas mě příběh plný lásky, utrpení, bolesti a touhy rozsekal. Jako pokaždé...

Už třikrát jsem se vrátila k této knize a prostě ne a ne se začíst.
Podle hodnocení bych řekla, že to musí být skvělé čtení, ale nevím čím to je, že se nemůžu chytit.
Asi už se nebudu ani pokoušet.

Krásná a hluboká.
Mandolína kapitána Corelliho je kniha o lidskosti, v tom pozitivním i negativním co toto slovo obsáhne.
Děj se odehrává v Řecku kolem druhé světové války a po ní. Ve válce platí jediný zákon - pravidlo silnějšího, které spolu s válečnými následky představuje největší zatěžkávací zkoušku toho dobrého v člověku.
Autor nás přesvědčí, ze ať se jedna o mladou dívku, která sedíc v kadibudce, premita o svém věnu nebo o předního státníka, jenž svým rozhodnutím ovlivní světové dějiny, oba jsou to “jen” lidé. Každý z nás je nejprve člověk a potom všechno ostatní.
Osudy lidí jsou popisovány s odlehčeným humorným nadhledem, což zvyšuje čtivost, alespoň pro mě - zarytého odpůrce válečné literatury. I když jsou osudy hrdinu neradostné, příběh končí optimisticky.
Kniha obsahuje spoustu informací z historie, literatury, filozofie, lékařství, politiky. Zajímavá je i po stránce jazykové.
Jediné co jaksi autorovi nevěřím, je ten kozel.
Buď to si ho vymyslel nebo mají v Řecku zvláštní druh přežvýkavců.
Naše kozy by papir nesežraly, ani kdyby na něm byly zapsány bůhvíjaké zásadní myšlenky :)

Docela nečekaná souvislost – protože text je hodně válečný, podobný článek jsem četl na téma Proč jsou Rusové tak brutální na Ukrajině: str. 68/ „Také jsme zjistili, že jakmile je napětí z čekání u konce, přichází divoké vzrušení, které někdy po boji přechází do slaboduchého sadismu. Vojáci nejsou vždycky zodpovědní za zvěrstva, která spáchali – z vlastní zkušenosti vám můžu říct, že podobné výstřelky jsou přirozeným důsledkem pekelné úlevy pramenící z toho, že člověk už nemusí myslet. Ukrutnosti nejsou někdy ničím jiným než pomstou zmučených. Katarze, to je to slovo, po kterém jsem pátral.“
Slaboduchého sadismu si v téhle knížce užijete.
Jsou ho plné dějiny.

Film som videla už dávno. Kniha však je pestrá, postavy a emócie, miestami som sa smiala, miestami som bola smutná. Ako v živote. Čítala som aj Partizánovu dcéru, ktorá sa mi tiež veľmi páčila.

Z knihovny jsem si na služebku vypůjčil několik knih a zrovna tahle byla fakt hodně dobrá. Četla se dobře, ale je trochu smutná.

Opravdu pozoruhodná kniha. Ta směsice pocitů, emocí a rozpoložení, které dokáže se střídáním ve čtenáři probouzet, je opravdu velice pestrá a intenzivní.
Ještě v první třetině jsem si nebyl ještě úplně jist, plným počtem, ale ve druhé půli dávám zasloužený plný počet strun...tedy ehm, hvězd samozřejmě.
Štítky
druhá světová válka (1939–1945) Řecko války zfilmováno ostrovy romance otcové a dcery hudební nástroje
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2002 | ![]() |