Pablo70 profil

☰ menu
Pablo70

statistiky

Aktivní: 27.04.2024 10:38 (poprvé 25.05.2020)
Body:1 815
Palce za komentáře: 1 544 · 13 ostatním
Hodnocení v bazaru: 1/0

Nové knihy v seznamech

Hořčičné semínko
Hořčičné semínko
Osho
Básník (Román o Ivanu Blatném)
Básník (Román o Ivanu Blatn...
Martin Reiner
Zpěvy staré Číny (3 sbírky)
Zpěvy staré Číny (3 sbírky)
Bohumil Mathesius
Pobřežní cesta
Pobřežní cesta
Raynor Winn

Kdo jsem

Na Databázi se scházejí všelijací čtenáři, začátečníci i pokročilí. Ale úplně mě dostalo, když jsem narazil na zápis:

27.11.2017 uživatel nightlybird bohužel zemřel...


To, že si mohu přečíst jeho zápisky o knihách i po jeho smrti, mě velmi těší a skládám za to poklonu těm, kdo Databázi řídí.
Také jako on jsem přečetl kvanta knih a na všechny si nevzpomenu, ale na ty, co stojí za to, tu píšu vzpomínky a komentáře.
Moje maminka měla v pokoji knihovnu a já do ní odmala zvědavě nahlížel a na starém psacím stroji jsem pak provedl soupis jejích knih a násadkovým perem jsem modrým inkoustem nasmolil na hřbety jejich pořadová čísla. Některé z těch knih mám stále, jiných jsem pozbyl v běhu života. Ale k čtení užívám i čtečku. Ano, knihy jsou i vzpomínky. Například Vlnu zenu jsem vozil pravidelně na dovolenou k moři a za polední siesty, kdy děti spaly, jsem čítal o světě haiku a toulal se v nekonečnu. Na Databázi vidím, jak se mění čtenářské \\\"módy\\\" a tak, jak se mi maminčina knihovna zdála trochu obstarožní, možná jsou obstarožní knihy z mého mládí v 60.letech. Ale nevadí. Napíšu o nich a třeba je někdo znovu objeví, jako já objevoval Čapka, Voskovce a Wericha.

Napůl pisálek - napůl muzikant... V roce 1956 jsem se naučil číst. Kolik knih jsem od té doby přečetl? Knihy mám svázané i se vzpomínkami, snad nebude vadit, když se o ně podělím. A čtu dál.