Vládci loutek

Vládci loutek https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68340/vladci-loutek-68340.jpg 4 288 54

Nejprve přišly zprávy o přistání létajícího talíře v Iowě. Potom dorazilo oznámení prohlašující celou věc za podvrh. Konec příběhu. Případ uzavřen. Až na to, že dva agenti nejtajenější zpravodajské agentury americké vlády z místa přistání zmizeli, aniž podali nějaké hlášení. A ztratili se i další čtyři vyslaní později. Takže se do celé věci zapojil šéf rozvědky a dva jeho nejlepší agenti; zjistili, že probíhá invaze parazitických vetřelců, kteří dokážou pouhým dotykem převzít nad člověkem naprostou kontrolu. Co ví ta osoba, vědí také. Ať už si parazité přejí cokoli, lidé to udělají. A již mají pod kontrolou většinu Iowy. Jedním z agentů, kteří odhalili pravdu, je Sam Cavanaugh. Bohužel jen krátce předtím, než se ho jeden z vetřelců zmocnil a on začal nedobrovolně pracovat pro útočníky. A právě zjistil, že vysoký úředník na Ministerstvu financí je pod kontrolou mimozemšťanů. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí má pod sebou Tajnou službu, která chrání prezidenta, je porobení celého národa na dosah ruky.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Banshies
Originální název:

The Puppet Masters , 1951


více info...

Přidat komentář

RMarkéta
11.04.2024 5 z 5

Hrozivé nebezpečí přiletělo z vesmíru v opuštěném kosmickém tělěse a snaží se plíživě ovládnout svět. Takový námět je hojně využíván. Je to klasika, která nikdy neomrzí. Asi budu mít trošku problém se slimáky v zahradě. Po technické stránce je už tento příběh zastaralý, ale mě to vůbec navadilo. Heinlein je moc dobrý vyprávěč. Velká inspirace pro pozdější sci-fi příběhy.

thorir
21.02.2024 5 z 5

„„Hoši, potřebujem pohnojit tenhle dub. Skočte do té jámy u kořenů a já vás zasypu hlínou.“ Udělali bychom to. Kdokoliv z nás. A starý pán by nás pohřbil zaživa, kdyby byl přesvědčen o alespoň třiapadesátiprocentní pravděpodobnosti, že je to Strom svobody, který hnojí.“

Pro tenhle nadčasový kousek z dílny jednoho z mistrů velké trojky mám slabost. Jedno z prvních sci-fi, které jsem kdysi dávno koupil. Dá se říct, že je to typický Heinlein, svižný, akční, místy hororový, často neortodoxní, zároveň s velkým důrazem na svobodu lidí, liberalismus, libertarianismus, individualismus a ve svém konečném důsledku symbolizující boj lidstva za své svobodné a nezávislé místo ve vesmíru.

Příběh je téměř klasický, sleduje průběh mimozemské invaze na planetu Zemi a boj lidstva, tedy Ameriky, proti nezvaným a nevítaným parazitickým vetřelcům. Mimozemské potvory jsou příkladně zákeřné a způsob infiltrace a postupného ovládnutí kořisti mimořádně odpudivý, název novely prozradí mnohé. Protagonisté jsou sympatičtí, odvážní, neústupní, ale často též velmi svéhlaví. Představují naprosto typické Heinleinovské archetypy: sympatický, nadaný a nezávislý hrdina, krásná sexy rusovláska, stejně sympatická, talentovaná a nezávislá, a nakonec moudrý, zkušený a rozvážný stařec, poskytující nejen metaforické vedení. Nechybí romantická linka s parádní chemií. Nechybí hororové okamžiky a paranoia, nechybí mimozemské odpornosti, nechybí náznaky mrazivých konců pozemšťanů - průzkumníků. Motivem je boj proti tyranii, proti ovládání lidí a myslí, snadno si lze domyslet dobové paralely z tehdejší reality. Fascinující jsou události spojené s posouváním hranic, průzkumem neznáma a smrtí v černočerné temnotě studeného vesmíru – linka Mary. Technicky je novela objektivně jednoznačně zastaralá, nelze se divit, originál je z roku 1951. Úroveň techniky, objevů a představ o dalším vývoji jsou zásadně limitovány dobou vzniku, jakkoliv byl zrovna Heinlein téměř prorok ohledně mnoha společenských otázek. Přesto je to stále čtivé, zábavné, otázky a nesrovnalosti, které text dnes nevyhnutelně vyvolá – a není jich málo – lze naneštěstí snadno ignorovat a do příběhu se plně ponořit. Závěrečná kapitola je pak doslova jako z jiné doby, z jiného světa – opět téměř klasická výzva lidstvu k ovládnutí vesmíru, jakýsi apel na objevitelskou morálku a předurčenost vládnout a nebýt ovládán. Lidstvo nezdolné, nezničitelné, houževnaté, nevyvratitelné! Jak říkám – z jiné doby.

Mám tyhle starodávné příběhy ve velké oblibě. Příběhy z doby kolem zlatého věku sci-fi. Jsou psané tak nějak svobodněji, uvolněněji, bez současných útlocitných pravidel (mluvím o západní sci-fi), bez obav, že někoho urazí. Je to znát na textu, na vtipech, na celkové atmosféře. Někomu se to líbí, jinému ne, někoho to baví, jiný to nečte, a tak je to v naprostém pořádku, neboť vždy jde o svobodu volby. Lze parádně vidět, jak se postupně mění ideály.

Čte se to skvěle, text rozhodně patří mezi mistrovská díla SF. Doporučuji.

„Odpojil jsem sluch; svoboda projevu umožňuje člověku mluvit o psychologii améby, ale to ještě neznamená, že já ho musím poslouchat.“


cousin
29.01.2024

Od prvních řádků se začaly vršit nepříjemné pocity, vygradované posednutím hlavního hrdiny. Když došlo na popis chytání lidí a přikládání těch slizkých ovladatelů na záda, knihu jsem odložil a s nedobrými myšlenkami usnul. O něco později mi po zádech přeběhl kocour. Potvrzuji, hlavou zeď neprorazíš a můj pokus by měl být uznán jako platný v rámci periodického ověřování přísloví. Kocourovi jsem přislíbil, až se mi povede toho chlupatého darebáka ráno chytnout, budu ho drbat na břiše, dokud bude vrnět a neusne, a pak stejně ještě, dokud mi ruka neupadne. Knihu dál číst nebudu, brrr.

Luigi1
18.01.2024 3 z 5

Tento nápad se dobře realizoval a dal se dobře číst

Sitth
14.11.2023 3 z 5

Jó to byly časy, když jste mohli udělat invazi na Zemi a potají ovládat město za městem. Zlaté časy bez mobilů a Pavel Novák vysílá živě.... Tohle už prostě v dnešní době nejde napsat, dneska by se první přílepák vyplazil z vesmírného disku před dav natěšených influencerů s namířenými mobily a hned by o tom věděl, celý svět. A proto mám rád zápletky starých klasik z této doby.
Útlá knížka nacpaná dějem, samozřejmě některé události jsou při dnešním pohledu drobet naivní, ale to se dá odpustit. Ale jak říkám u těchto klasik - na 150 stránkách se toho stane více než u současných autorů za stran 400. A to mě na tom baví.
Dávám 4/6 a to poctivých.

Adapa
18.05.2023 4 z 5

Vládci loutek jsou klasický román od Heinleina z roku 1951, který se odehrává v roce 2007. Pro autora daleká budoucnost, pro nás už překonaná minulost. Létající auta, život na Venuši i Marsu, svět po třetí světové válce, kráter místo Manhattanu, izolované Rusko od zbytku světa, potrubní pošta, noviny se tisknou v automatech po vhození mince. Teď v roce 2023 si můžeme jen povzdechnout, že z toho téměř nic nevyšlo. Na druhou stranu stále se zde píše na psacím stroji a o PC nikdo nemá ani tušení.

A do toho roku 2007, tak odlišného od našeho, přistává v Iowě létající talíř. Obrovská senzace a najednou prohlášení, že je to vše podvrh. A tím začíná román vyprávěný supertajným agentem Samem Cavanaughem, který spolu se superkrásnou agentou Mary a šéfem celého oddělení vyráží prozkoumat létající talíř. A postupně odhalují, že se jedná o invazi mimozemšťanů, ale žádných zelených mužíků, ale tzv. Měkýšů. Přisají se člověku na krk, usadí na zádech a ovládají svého hostitele. Hned je vidět, odkud v seriálu Hvězdná brána přišla inspirace na Goualdy.

A tak přichází boj proti invazi. Někdy naivní myšlenky, někdy téměř satira na tehdejší boj proti komunistům v USA. Agentka Mary mi lezla na nervy tím, jak jako superdokonalá agentka dokázala být naivní husičkou a agenta Sama neustále oslovovat Můj drahý

Doporučuji každému, kdo má rád sci-fi romány ze zlatých 50. let.

denib
28.03.2023 4 z 5

Vypadá to, že mi Heinlein fakt sedí. Na začátku jsem si říkala: "To je nějaké divné, to asi nebude čtení pro mě." A najednou, ani nevím jak, jsem do toho byla zakousnutá a chtěla rychle číst dál :-) Tento typ mimozemšťanů mě zajímá víc než zelení mužíčkové nebo šedé postavičky. Také mi přijde hrozivější. Rozhodně se pustím do dalších jeho knížek.

Merlin_CZ
09.01.2023 5 z 5

výborně napsaná invaze mimozemšťanů :)
Henleina mám opravdu čím dál radši.

Šáfa_vole
13.10.2022 4 z 5

Já toho Heinleina asi fakt miluju. Cokoliv vezmu do ruky, je ohromně čtivý a vezmu to jedním dechem.
Taky zažil někdo u závěrečné pasáže takový kopanec pozemského patriotismu, nebo jsem to jen já?

Radovan_R
25.07.2022 4 z 5

Velmi slušný příběh, čte se jedním dechem. Má to odpich, žádné zbytečné kecy a není nouze o infarktové zvraty. Jen ta svatba hlavního představitele působila jako pěst na oko. Ale dalo se to vydržet. Je to čtení akorát tak na víkend, pokud teda zrovna nemusíte zavařovat okurky.

buitenlander
23.06.2021 2 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo pro mě hodně slabé. Připadá mi, že téměř všechny dějové zvraty byly způsobeny jejich vlastními logickými chybami, což dělalo dej dost předvídatelný. (SPOILERY) Už ví, že se na hostitele přenáší dotykem, ale přesto hlavního hrdinu nenapadne zkontrolovat své dva kolegy poté, co se na ně sesype banda nakažených sekretářek? Vláda dělá celostátní zásah bez toho, aby aspoň tušila jak to vypadá v napadených městech? Všichni okolo mají odhalená záda, jen jeho nejbližší soused ne, a on ho nezkontroluje, protože... Protože vůbec nezískali všechny jeho znalosti, a tak samozřejmě netuší, kde by mohl mít chatu? Nebudu se nijak zvlášť vyjadřovat k tomu těžko uvěřitelnému milostnému románku a chápu, že to bylo napsáno v jiné době, ale vážně může nejschopnější agentka s úkolem hlídat prezidenta říkat věci jako: "Proč se ptáš mě, drahý? Nemám analytický mozek."???

n.ezn.amy
05.04.2021 5 z 5

Na Zemi přistane létající talíř, ale po čase je vydána zpráva, že jde o podvrh. Ovšem zvláštní agent Cavanaugh zjistí, že mimozemšťané pomocí parazitů začínají ovládat lidi. Je pak otázka kdo je a kdo není ovládnutý. Na svou dobu skvělé sci-fi, které se poměrně dobře a svižně čte, ideální kniha na jeden víkend.

MilkyA
03.03.2021 3 z 5

Odpocinkova zabavna scifi, pri ktorej clovek nemusi rozmyslat len sa nechat strhnut dejom. Postavy,ich vztahy a udalosti vnimam ako zamernu parodiu a celkovo mam podozrenie, ze Heilein celu zapletku vymyslel, len aby mohol vyzliect do naha prezidenta, armadu a USA.. Niekto to chce tocit ako film??? :D :D

Johana
21.09.2020 3 z 5

Starší sci-fi román od autora, kterého miluji za některá díla (zejména "Dveře do léta") a jiné jeho knihy naprosto nemusím ("Friday"). Tohle mi připadá jako něco mezi, dalo se to číst, ale nadšení se u mne nedostavilo. Hlavním motorem díla je asi myšlenka, že okolní vesmír je hustě osídlen různou nepřátelskou havětí, se kterou budeme na Zemi muset svádět kruté boje. Podle autora je máme bojovat s nadšením, takový budovatelský duch z toho na mne vykoukl, viz ukázky, no a to nijak moc nemusím.

"Cenou za svobodu je ochota svést zničehonic bitvu kdekoli, kdykoli a naprosto bezohledně. Jestli jsme se tohle od měkkýšů nedokázali naučit, pak – dinosauři, ujměte se opět vlády, jsme připraveni k vyhynutí!"

"Jestliže se člověk bude chtít stát trpěným příslušníkem vesmírné smečky, nebo dokonce respektovaným sousedem, bude si to muset vybojovat. Překovejte pluhy zase v meče; opačný proces je dnem fantazie staropanenských tet a bláznivých snílků."

Elka252
17.04.2020 4 z 5

Kniha se mi celkem líbila. Nečekala jsem že bude až tak dobrá protože knihy tohoto tipu moc nečtu ale tahle byla taková příjemná oddychovka. Hlavní hrdinové sympatičtí (hlavně starý pán a Mary).Často se tady píše o tom,, Jak by kniha vypadala ve filmovém zpracování"a já si to tedy neumím vůbec představit. V této knize nebyli moc rozepisovány detaily bylo to spíš = příprava akce- akce - mírný oddych a zase akce... Přesto my to v téhle knize nevadilo. Titaňani mi i přes to co tropily přišly velice zajímaví.

Evus
13.04.2020 5 z 5

Toto příhodné čtení k pandemii mi doporučil kolega a... opravdu se k dnešní době hodilo.

lazarus
31.03.2020 4 z 5

I když Heinleina mám z větší části načteného, pokud bych nevěděl kdo Vládce loutek napsal, tipoval bych v prvé řadě pana Dicka.
Jack Finney nápad ukradl Heinleinovi, nebo to byla jen náhoda?
Slečna Kolombovka se níže ptá jak by mohlo vypadat filmové zpracování? No, bohužel příšerně.

Israha
30.03.2020 3 z 5

Heinleinův styl psaní mi poměrně výrazně nesedl. Strohý, stručný, až dokumentaristický popis dění, negraduje se napětí, nepracuje se s charaktery (to bylo něco šíleně plastového, ta ústřední lovestory), necharakterizují se zákonitosti fiktivního světa a na to, jak to je v důsledku toho všeho přímočaré čtení, tomu chybí čtivost, paradoxně. Na druhou stranu - námět je nosný, autorovi se tu a tam daří vytvořit slušně paranoidní atmosféru, a nemá to ani nikterak špatné myšlenky, když na ně dojde. Ale na opravdu kvalitní sci-fi thriller je podle mě potřeba hutnějšího, košatějšího psaného projevu s důslednějším popisem jak dění, tak reálií okolo. Měl jsem pocit, jako kdyby Heinlein zkoušel napsat špionážní sci-fi napínák výrazovými prostředky, vhodnými spíše pro akční military řežbu.

Kolombovka
17.10.2019 5 z 5

celkem dost napínavé, zajímalo by mě jak by vypadalo filmové zpracování... :-)

Alma.steffl
01.08.2019 5 z 5

Naprostá klasika, mnohokrát zfilmovaná.
Jen film prostě nemá charisma Heinleinovych knih.