Babička pozdravuje a omlouvá se

Fredrik Backman

Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie. Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je čiperná, i když tím myslí, že jim připadá bláznivá. Elsa je jiná, než ostatní. Nemá jiné kamarády, než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , Host
Originální název: Min mormor hälsar och säger förlåt, 2013

Komentáře knihy Babička pozdravuje a omlouvá se

Briv
03.01.2026

Rozhodně už vím, že knihy od Fredrika Backmana si postupně přečtu všechny. Tak kombinace babičky, která je tady plně pro vnučku a stvoří pro ni pohádkový svět a malá holka, kdy na svět koukáte jejíma očima byla skvělá. V knize se s velkým citem prolíná humor, láska i bolest a přitom je to tak laskavý příběh. Navíc tajemství, obálky a omluvy babičky nás zavanou do úplně jiných vod. Moc se mi to líbilo a zanechalo to ve mně zvláštní melancholický dojem. Doporučuji.

Netae
31.12.2025

Tato Backmanova kniha mě neoslovila tolik jako jeho ostatní knihy, a to i přesto, že jako vždy týká hodně vážných témat a podává je s milým humorem. Možná je to tím, že vypravěčkou je téměř osmiletá dívka nebo to způsobilo namluvení audioknihy. Prostě mi kniha tolik nesedla.

Maranta
17.12.2025

Ano, zpočátku je babiččino jednání příliš výstřední až iritující, ale kdo vytrvá a pokračuje ve čtení, odhalí, jaký to vše má smysl, a obohatí se o nesmírně lidský a poetický příběh, i když zahalený do hávu pohádek a fantazie. (Jen to krmení psa čokoládou mi tam nesedí, to máte pravdu - prý je to pro psy jed!)

Netopyr07
30.11.2025

Souhlas s PeeTee84, ovšem JÁÁÁ tuto knihu určitě NEDOČTU. Podobných příběhů jsem již pár četla - o "bláznivých" babičkách, např. Božídara, že... ale toto je pro mě silné kafe, protože tato babička má zvyky, ze kterých obracím oči v sloup a nechce se mi pokračovat... ani po asi tak 49 stranách. Prostě nemůžu, sorry... omlouvám se všem, kterým se kniha líbila.

PeeTee84
22.11.2025

Toto je jedna z knih, kterou určitě neotevřu znovu. Asi tak po 80 stranách jsem dost vážně zvažoval, že knihu odložím a to běžně nedělám. Pak se to zase zhouplo a byl to fajn příběh. Některé pasáže nebyly úplně srozumitelné a navíc...kdo píše o krmení psa čokoládou?! To mi udělalo v hlavně děsný zmatek

krny
21.11.2025

Po pár kapitolách Babičky som si prečítal Backmanovu knihu s radami pre syna a keď som hľadal čo ešte napísal, tak som s prekvapením zistil, že som videl seriál podľa Obhliadky bytu. A hneď mi bolo jasné, že mi humor bude sedieť.

A tak aj bolo. Síce na môj vkus trochu veľa fantázie (v tých kráľovstvách som sa už prestal orientovať) a prekvapivo dosť vážnych tém (nepamätám si obsahy, takže som čakal knihu pre deti :D). Každopádne ma honba za listami a pokladom, spoznávanie susedov a života dospelých, či vyrovnávanie sa so smútkom postupne vtiahlo a už som len čakal, čo ešte Elsa objaví. Idem si teraz požičať Britt-Marie, aj keď mi táto postava k srdcu veľmi neprirástla. Uvidíme, či to kniha zmení.

P.S. 1: Dúfam, že chudáka psa niekto kŕmil aj niečím normálnym. ;)
P.S. 2: Pani prekladateľka (a aj korektori) dali Storm z X-Menov nové meno - "Storma". Na to by vám Elsa povedala, že nečítate dosť kvalitnej literatúry. A musela by si hlboko vzdychnúť a prekrútiť očami. :D

artepeli
28.10.2025

Nedočetla jsem :( po Ovem jsem byla natěšená, ale tento příběh jsem nedávala. Když tak čtu recenze, možná jsem to vzdala brzy, ale bylo to na mě moc (a zároveň málo) fantazie, která se mi bohužel nepřetavila do nitra hlavní hrdinky

Ewika
27.10.2025

Naprosto souhlasím se čtenářem Gelbasinem, po přečtení první knihy Tady byla Britt-Marie jsem se tolik těšila. Nádherně popsané jednotlivé postavy s jejich charaktery - to Frederik umí mistrně. Jinak ale doposloucháno díky V.Zawadské jako audiokniha, děj mě příliš nebavil. Každopádně časem ještě šáhnu po další knize, abych si ucelila celkový pohled na spisovatele.
P.S. mrzelo mě, že nikdo neřešil hlouběji v rodině šikanu hlavní hrdinky ve škole..

kopeceli
23.10.2025

Dočetla jsem svoji první knihu od legendy Fredrika Backmana.
Babička je moudrá žena a tak vytvoří pro milovanou vnučku hru - honbu za pokladem, během níž si dítě najde přátele, pozná lépe svoji babičku a smíří se s její smrtí. Kniha je veselá i smutná, dojemná, nadějeplná. Bylo mi potěšením se takto seznámit s autorem, kterého jsem nucená si přidat do oblíbených a shánět nyní jeho další díla.

Pajapaja18
29.09.2025

Backman je moje srdcovka a tak i na Babičku došlo. Kniha se mi četla snadno, ale trochu mě tam rušilo až moc prolínání s pohádkovým světem. Na to, že Elza byla malé dítě, mi přišla občas až moc dospěle napsaná, malé dítě by se v určitých situacích chovalo prostě jinak.. taková slabší, ale stále pěkná a smutná kniha

PavlaTr
28.09.2025

Pěkné čtení...pohádka pro dospělé, veselá i smutná zároveň, přitom hladí po duši.

Gerbasin
16.09.2025 audiokniha

Popravdě řečeno, audioknihu jsem doposlouchal jen silou vůle a očarováním z bezchybného přednesu Valerie Zawadské. A také přítomností mojí milé Britt-Marie, která mě nadchla v pozdější knize. Zde je jen vedlejší hrdinkou, přesto velmi výraznou ;-) Jiná ani Britt-Marie být neumí.
Jinak co týče vlastního děje, jako mnohým mi vadilo přecházení do pohádkového světa. I když nakonec musím uznat, že to mělo přece jen něco do sebe. Malá Elsa byla fajn, přišla mi jako dětská variace na Britt-Marie. Autor umí mistrně vykreslit charaktery postavy, které si následně musíte zamilovat. Ale nevím nevím, jak by u mě pochodila tištěná kniha. To bych asi vzdal. Takto si z toho odnáším nejednu myšlenku a blahoželám audioknihám. Do auta jedinečný vynález.

Margherita_N
03.09.2025

Kniha Babička pozdravuje a omlouvá se je jako horký čaj s medem v zasněžený večer – laskavá, dojemná a plná fantazie. Přestože se dotýká témat jako ztráta, smutek nebo vyčlenění ze společnosti, působí jako vánoční příběh, který zahřeje u srdce.
Hlavní hrdinka Elsa, skoro osmiletá dívka, je podle svých slov trochu jiná než ostatní děti – miluje Harryho Pottera, má výjimečnou představivost a její nejlepší kamarádkou je její svérázná babička. Právě babička jí vypráví pohádky o kouzelném světě Miamas, který se postupně prolíná s realitou. Po babiččině smrti se Elsa vydává na dobrodružnou cestu, během níž poznává obyvatele domu, v němž žije, a odhaluje jejich příběhy, bolesti i radosti.
Backmanův styl je hravý, ale zároveň hluboký. Dokáže propojit dětskou fantazii s dospělou realitou. Příběh je plný nepravděpodobných přátelství, laskavosti a lidskosti. Je skoro škoda, že jsem ho poslouchala v srpnu, ale aspoň že ve Švédsku, kde se pravděpodobně odehrává.

synchronicity44
31.08.2025

Téměř snové čtení . Jako kdyby někdo vzal Alenku v říši divu, přidal špetku z Nekonečného příběhu a celý to zasadil do prostředí filmu Delikatesy. Chvilku mně trvalo se zorientovat, pohádkové pasáže působí trochu jako LSD výlet. Několikrát jsem se musel sám sebe ptát, jestli vůbec chápu, jak to vlastně autor myslel. S každou další stránkou jsem se do knihy zamiloval. Je to vřelé, něžné, hluboké a rafinované. Hromada jednoduchých, ale pod povrch jdoucích úvah.

MakiV
18.08.2025

Boží, boží, boží

Mayami
04.08.2025

Už začiatok vyzeral sľubne, na vtipné opisovanie deja som si časom akosi zvykla až mi to už neprišlo také zábavné. Rozprávkový svet ma nebavil a nejak mi ani nedochádzali spojitosti s tým skutočným. Na knihách mám rada, keď si z nich odnesiem nejakú myšlienku, múdrosť... a tu ich teda bolo požehnane.

Psímáma
16.07.2025

Dala bych padesát hvězd. Moc bych chtěla mít takovou babičku, která by mě připravila na život. To se už nestane, tak si alespoň pořídím tuto knihu domů, abych si mohla ta úžasná moudra připomínat.

madem
09.07.2025

Nikdy nepochopím, jak se autorovi podaří pospojovat tak pestrou paletu lidí. Nakonec se všichni znají a zároveň je však jinak, než na začátku kniha.
Nádherná kniha.

Ink-drinker
07.07.2025

Kniha nejlepší přítel člověka. Babička pozdravuje a omlouvá se tento citát rozhodně splňuje na výbornou. Mezi postavami si určitě vyberete alespoň jednu kterou si zamilujete (pro mě je to Wors). Nejvíce se mi na knize líbí pohádkové nádech reálných situací. Celá kniha se totiž odehrává na půl v našem světě a napůl v říši před procitnutím. Kdybych měla vyzdvihnout jednu skvělou vlastnost knih Fredrika Backmana, byly by to rozhodně vztahy mezi postavami a charaktery postav.
P.S.: zjistila jsem že tajný jazyk maminky Vlčího srdce, kterým Elsa mluvila s babičkou je Esparanto

Jájinka_sh
20.06.2025

Poslechnutí jako audio. Kniha mě velmi překvapila. Vůbec jsem to celé nečekala, to propojení, které vycházelo postupně na povrch...

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi