Tady byla Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275172/bmid_tady-byla-britt-marie-T4L-275172.jpg 4 1588 430

Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Nejhezčí věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. O Britt-Marii zase někdo řekl, že je pasivně agresivní, zpomalená a hašteřivá babizna. A to není hezké vůbec – i když možná ne úplně nepravdivé. Britt-Marie po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl, a přijela do Borgu. Borg zasáhla finanční krize a nechala po sobě jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerii, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když děti z fotbalového týmu v Borgu potřebují trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoliv, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu dělat kouče nechce, nezajímají. Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Britt-Marie var här , 2014


více info...

vodovodnice
vodovodnice
08.03.2024 4 z 5

Tak tohle je už druhá knížka pro mne od tohoto autora. První jsem četla Muž jménem Ove (perfektní knížka).
Tato je taky skvělé počtení, ale za ten konec utahaný jak kšandy, dám jenom čtyři hvězdičky. Kousek po tom fotbalovém zápase to bylo natahované a natahované. Ale to je jen drobnost a Ove je prostě lepší.
Ale jinak je knížka velmi příjemná a příběh je moc zajímavě udělaný.
Takže jsem spokojená s četbou v plné míře.

cllarissa
cllarissa
01.03.2024 5 z 5

Četla jsem nejdřív Muže jménem Ove a opravdu jsem nečekala, že tato kniha může být ještě lepší.
Skvěle napsaný příběh, který je tak obyčejný i neobyčejný zároveň. Dokáže být hluboký i vtipný, prostě jako život. Postava Brit-Marie nemá chybu, ze začátku ji nesnášíte a potom ji milujete. Je to opravdu příjemné čtení, které Vás místy přivede k slzám, některé pasáže se dokáží dostat hluboko do duše. Opravdu nejsem fotbalový fanoušek, ale po přečtení téhle knížky, už dokážu pochopit, proč má fotbal někdo rád. Ty fotbalové analogie jsou prostě úžasné, na ty asi nikdy nezapomenu.


ZuzanaK.
ZuzanaK.
30.01.2024 4 z 5

FB mě baví. Ač jsou jeho postavy vlastně neuvěřitelně divné, nesnesitelné a celý příběh sentimentální se všemi klišé, jsou zábavné, dojemné a postavy vlastně i uvěřitelné (ale ano, vím, že si odporuji :), což je možná právě to, co mě na tom všem baví).
Čteno v anglickém překladu, takže hodnotím možná trochu jinou knihu, ale pořád je to pro mne velmi dobrá oddechovka.

veverrka11
veverrka11
21.01.2024 3 z 5

Knížka je psaná zajímavým způsobem, který mi ale z počátku neseděl. Jméno Britt-Marie můžete najít i dvakrát na stejném řádku, což působí až rušivě.

Samotná Britt-Marie je doslova bába na zabití a to nejen kvůli tomu, že jí je přes šedesát. Stále uklízí, dbá na dochvilnost, pořádek a nemá ráda změny, což někdy vyjadřuje ne zcela milým způsobem. Naštěstí pro ni ale není imunní vůči dětem a jejich nadšení, takže se její charakter v průběhu knihy vyvíjí, např. nic neví o fotbale, ale stejně se jim velkou čas knížky zabývá

Knížka má několik zvratů, které bych úplně nečekala, na druhou stranu má i několik míst, kde se postavy chovají nelogicky. Dohromady jde ale o milé čtení, které si dámy užijí

prestiggio
prestiggio
28.12.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Myslím že od tohoto spisovateľa som inú knihu ako úžasnú asi ani necitala.

packlik
packlik
09.12.2023 4 z 5

Z této knihy si beru jasné ponaučeníjedla soda do každé rodiny! Moc pěkně napsané, musela jsem se usmívat a chvilkama mi bylo smutno. Prostě povedené, ale zatím vede Medvědín.

cotaholkacte
cotaholkacte
30.11.2023

Fredrik Backman je prostě láska. Má neskutečný dar slova a dar chytit za srdce a nepustit. Krásný dojemný přiběh o hledání vlastní hodnoty, přátelství a o tom, jak je duléžité de nevzdávat.

Nejde nevidět podobnosti s Ovem a Medvědínem - Britt-Marie je podobně nesnesitelná jako Ove a místo kocoura je tu krysa, místo hokeje se hraje fotbal a nechybí rebel s ryzí duší. (Jenom dodám, že Medvědín byl vydaný až po Britt-Marie, takže ta inspirace je opačná).

Oveho jsem milovala od začátku, Britt-Marie mi dost dlouho byla hrozně protivná a celkově mě začátek příliš nebavil. Konec mě naopak dojal opět až k slzám a byl nádherný

Britt-Marie dám 80%. Fredriku Backmanovi dávam ale 100%

IG: @cotaholkacte

mariposka
mariposka
25.11.2023 5 z 5

"Když člověk dost pevně a na dost dlouho zavře oči, vybaví si téměř všechno, co mu kdy udělalo radost.

Několik málo chvilek. Člověk, úplně každý člověk, má za život mizivě málo šancí takovou chvilku prožít. Pustit z hlavy čas a jen tak padat. Bezvýhradně něco milovat. Vybuchnout vášní. Možná párkrát v dětství, máme-li to štěstí, že jsme dětmi. Ale co potom, kolikrát se nadechneme, aniž bychom pevně vězeli v sobě samých? Kolik čistých emocí nás přiměje nahlas a beze studu jásat? Kolikrát zažijeme to požehnání, že nás postihne ztráta paměti?
Vášně jsou dětinské. Banální a naivní. Nedají se naučit, jsou instinktivní a zcela nás přemohou. Zaplaví nás. Očistí nás. Všechny ostatní emoce jsou spjaty se zemí, ale vášeň sídlí ve vesmíru. A proto je vášeň cenná, ne pro to, co nám dá, ale pro to, co nás nutí riskovat. Naši důstojnost. Nepochopení ostatních a nesouhlasné kroucení hlavou."

teeyinka
teeyinka
29.10.2023 4 z 5

Prvních 80 stran jsem si myslela, že Britt-Marie zabiju (a protože to samozřejmě u postavy z knihy nejde, tak že alespoň rituálně spálím knihu). Začala jsem uvažovat, proč mě štve do takové míry, že knihu uvažuju nedočíst. Nakonec jsem knize i Britt-Marie dala šanci a dobře jsem udělala. Backman nezklamal, opět vystavil skvělý příběh, kde vidíme vývoj postavy, která jen holt žila příliš mnoho let život někoho jiného a teď si hledá konečně svou cestu. Nakonec jsem jí fandila a konec knihy mě opět emočně rozsekal, jak už to tak s Backmanem mám. Díky ale za to, byl to opět zážitek a navíc mě to donutilo k většímu uvědomění a zamyšlení než jindy.

items
items
10.10.2023 2 z 5

Dočítané...zvládol som to iba preto, že moje predchádzajúce 3 stretnutia s Backmanom boli za 5 hviezd.
Toto bolo utrpenie. Britt Marie bola až neuveriteľne plochá postava, ktorá by zrejme neprešla ani prvým stupňom základnej školy.
Ja byť tá pracovníčka úradu práce, tak ju za tie neskutočne tupé telefonáty ("Takže som v Borgu. Niečo tu príšerne duní a vybuchlo mi auto. Ako ďaleko je pošta?") niekam nahlásim.
Neverím, že si Kent mohol túto osobu naozaj niekedy zobrať za manželku.

sgjoli
sgjoli
24.09.2023 4 z 5

Přiznám se, že jsem váhala, zda se do této knihy vůbec pouštět. Britt-Marie si pamatuju z knihy "Babička pozdravuje a omlouvá se", kde mi zrovna tahle postava k srdci moc nepřirostla, což ale přepokládám, že byl autorův záměr. Nakonec jsem se ale pustila do audioknihy. Přeci jen mám s Backmanem dobrou zkušenost - dokáže vykreslit lidské osudy dost poutavě a já si říkala, že snad i nesympatické Britt-Marie dokáže připsat nějaké osudy, díky kterým by čtenářům nakonec mohla být bližší. A ono fakt jo.
Zpočátku je Britt-Marie taková, jak si ji pamatujeme z "Babičky, která...". Protivná, pedantská, kritická, pasivně agresivní, společensky nemotorná. V této knize se ale dostává do spousty situací, na které není vůbec zvyklá. Do situací, do kterých by se nikdy nedostala, kdyby neopustila manžela kvůli jeho nevěře... a ona se najednou musí naučit reagovat na nové podněty. A díky tomu, že je příběh zaměřen přímo na Britt-Marie, člověk ji má možnost poznávat z blízka - trávit s ní ten čas. A čím víc toho času s ní trávíte, máte možnost se jí dostat do hlavy a pochopit, nebo aspoň soucítit s tím, proč se ona chová tak, jak se chová.
Ano, Britt-Marie je možná ve styku s lidmi společensky neobratná a často nechápe, proč svým chováním ostatní lidi tolik popuzuje proti sobě. Postavy, které tu potkáváme, ji ale dokázaly přijmout mezi sebe i s jejími výstřednostmi - dali jí šanci, i když to třeba občas dost skřípalo. A to si s knihy odnáším jako přidanou hodnotu - přesah. Vědomí, že když potkáte někoho "divného", tak že to hned nemusí nutně znamenat, že je to člověk zlý nebo špatný. Třeba je jen společensky neobratný a dělá mu problém zorientovat v nuancích a zvyklostech sociálních situací.
Nakonec 4,5 hvězdy z 5. Překvapivě musím říct, že mne to dost bavilo.

klara1550
klara1550
06.09.2023 3 z 5

Nebyl to špatný příběh, připomíná mi to Čechovův "smích skrze slzy", a konec je zbytečně kýčovitý. Na začátku mi přišla knížka vtipná, ale jako se všemi humornými knížkami - jak se ten humor opakuje, už to pak pro mě ani vtipné není. Motivu fotbalu jsem se bála, ale vlastně to je jen taková kulisa. Myslím, že příběh má pro ty, kteří mají tendenci zařizovat si svůj život podle druhých, biblioterapeutický potenciál. :-)

vercatko20
vercatko20
23.08.2023 1 z 5

Nevím, no. Je to spíš takové hořko-sladké, ale rozhodně bych asi neřekla, že humorné (můj subjektivní pocit).
Nebavilo mě to, čekala jsem asi něco jiného, dle anotace. Od autora si s největší pravděpodobností už nic nekoupím a ani nepřečtu.
Britt-Marie mě chvilkama pěkně štvala, hlavně na začátku. A když se nad tím zamýšlím, vlastně tam nebyla ani jedna postava, co by mi byla sympatická nebo mi přirostla k srdci. Škoda.
Jedna hvězda jen za obálku, která je celkem pěkná (na to, že je laděná do fotbalu a ten já nijak extra nemusím - ne, ani po přečtení téhle knihy).

Kaaacik
Kaaacik
15.08.2023 5 z 5

Ove mě nadchl, takže jsem sáhla i po další knize a opět nadšena !!! Je to podobný žánr, ale proste naprosto dokonalý krásný lidsky příběh plný emocí !!!!

MarceD.
MarceD.
07.08.2023 5 z 5

Další skvělá knížka od Backmana. Ha! Zase balancování na hraně mezi smíchem a pláčem. Dojemné, lidské, skvělé.

milary
milary
14.07.2023 5 z 5

Medvědín? Ne.
Úzkosti a jejich lidé? Ano!!
Muž jménem Ove? Babička pozdravuje a..? Sbírám odvahu.

Tady byla Britt-Marie? Jedno velké a nadšené ano!!
(Nerada to dělám, ale pokud se nechci dopustit plagiátorství, nebudu se pokoušet konkurovat komentáři tygřík2. Nedokázala bych dojem z téhle knížky stručně vystihnout líp).

Autor je pro mě jedna velká záhada. Jeden - bezpochyby výborný - spisovatel, a moje zaujetí? Koukám na ostatní knížky a komentáře k nim, a očividně nejsem sama, čí škála hodnocení se dá shrnout pod sofistikovaný pojem "kam kerý" :))
Co zbývá? Zkoušet číst dál.

Janizoun
Janizoun
11.07.2023 5 z 5

Nádherná knížka, která připomíná, že život není peříčko a každou vteřinu se může náš život zvrtnout a jít úplně jiným směrem, než bychom si, kdy vůbec pomysleli. Často se ohlížeme, "co by tomu řekli lidé" a pak nežijeme tak jak bychom si přáli my, neuděláme to co chceme my a život je děsně krátký... Britt - Marii a vesničku Borg se super lidičkama a dětičkama, jsem si zamilovala. Tak si říkám, že v každé z nás je kousek té, pro mě úžasné ženské Britt - Marie... Opět kniha a autor, kterého jsem objevila až teď a tady. Tak opět mé díky patří mým oblíbeným lidičkám, zde na databázi knih. Kniha má mé velké doporučení.

Pisquosus
Pisquosus
30.06.2023 2 z 5

Po knize jsem sáhla hned po dočtení Oveho. Tak nevím, zda to bylo brzy na dalšího Backmana nebo kniha byla slabá.

Začátek mě bavil, pak mě to nudilo a konec vyloženě mučil. Za mě bohužel nic moc.

cjucka
cjucka
30.06.2023 5 z 5

Mám přečtenou další knížku od Fredrika Backmana a opět byla skvělá. U čtení jsem se často smála, často se mi chtělo brečet a často obojí současně. A takhle to mám u všech jeho knih. Na začátku jsem nevěřila, že bych si mohla hlavní postavu Britt-Marii oblíbit, protože mě hrozně štvala už v knížce Babička pozdravuje a omlouvá se, ale na konci jsem ji milovala. Pokud jste od tohoto autora ještě nic nečetli, moc doporučuju. Ať si vyberete cokoliv, určitě nebudete zklamaní.

Doubravka1975
Doubravka1975
29.06.2023 5 z 5

Vtipné a smutné, pravdivé a plné emocí a životních myšlenek + úžasné fotbalové prostředí. Britt-Marie je starší dáma, která vám není vůbec sympatická a pěkně vás štve, ale postupně zjistíte, že se někdy chováte jako ona :(:) a nakonec ji budete obdivovat a fandit jí. Konec jsem si přála jiný, ale i tak SUPER !!!
Když zavřete oči. Vybaví se vám všechna vaše životní rozhodnutí. A dojde vám , že jste se při nich vždycky ohliželi na někoho jiného nebo ....co by tomu řekli lidi ??
Všechno musí mít smysl. A když nemá, je nutné najit hned řešení