Smrt a jiné vrcholy mého života

Smrt a jiné vrcholy mého života https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294105/bmid_smrt-a-jine-vrcholy-meho-zivota-OFe-294105.jpg 4 611 170

Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a raduje se, že ji konečně někdo vidí a slyší. Jedním si je jistá: Jim dvěma s Martinem je předurčeno, aby se stali nejlepšími přáteli. Tenhle kluk je opravdu milý človíček. A mimochodem, nikdo vám s jistotou nezaručí, že se nedá umřít na nudu nebo na zlomené srdce…Martin si časem zvykne, že se Smrt vynoří vždycky ve chvíli, kdy se mu to nejméně hodí. Když však potká ženu, o níž tuší, že je to ta pravá, musí si položit rozhodující otázku: Má vůbec smysl žít, milovat a toužit po štěstí, když stejně všechno skončí smrtí? Hořká i laskavá komedie oplývající nadsázkou a černým humorem... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Der Tod und andere Höhepunkte meines Lebens , 2013


více info...

Přidat komentář

gretl74
16.09.2023 3 z 5

Do poloviny knížky jsem nějak nechápala vysoké hodnocení na DK. Přišlo mi to spíš jako pubertální výplod nějakého velmi mladého autora pro young adult kategorii čtenářů. Slibovaného humoru bylo na můj vkus velmi poskrovnu. Později se přeci jen objevilo trochu citu i vážnějších témat k zamyšlení a nakonec jsem byla už i zvědavá, jak to vlastně celé skončí.
Z postavy smrti-smrtě-smrťáka jsem byla trošku zmatená, jednou on, jednou ona, nakonec ještě aby to bylo nějaké ono ... Zatím u mě v této kategorii vede Smrť od pana Pratchetta a druhého mám v paměti z muzikálu Elizabeth.
I když jsem z knížky nebyla bůhvíjak odvázaná a nadšená, nakonec jsem ráda, že jsem ji přečetla.
3,5*

zweedy
13.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Na začátku humorné, když Vás smrt navštíví v ty nejméně vhodné okamžiky a má potřebu si povídat a filozofovat. A pak Vám jednoho dne řekne, že máte 7 let života a převezmete její byznys. Zrovna když jste zamilovaný a čekáte dítko. Čím blíže je k smrti, tim více je nepříjemný, protože, čím méně budete milovat, tím méně to bude všechny bolet až odejdete. Ale, je to to správné rozhodnutí?


Mayami
26.04.2023 3 z 5

Autor mohol viac využiť potenciál knihy, pretože námet bol veľmi dobrý. Čítala sa dobre, miestami bola aj zábavná, miestami smutná. Čakala som, že kniha ponúkne viac hlbších myšlienok, bol tu na ne priestor, ale téma knihy nie je jednoduchá, takže tým sa to dá ospravedlniť. Odkaz knihy by som vyjadrila asi tak, že ,,smrť je tak prirodzená ako život sám a nestresuj sa pre ňu, aj tak ťa raz dobehne."

Slůník
17.08.2022 3 z 5

Dobrý nápad, provedení za mě pokulhává.

Rose27
04.07.2022 5 z 5

Mě tato kniha absolutně nadchla! Je to oddechové čtení plné (nejen černého) humoru, melancholie i filosofických zamyšlení. Zpracování života a smrti v této dvoudílné knižní sérii mi bylo moc sympatické. Doporučuji tuto knihu všem v mém okolí.

IVANA0123
04.11.2021 4 z 5

Knížka se mi nakonec líbila, i když k označení humorná má podle mě docela daleko. Možná filosofická, chvílemi smutná a sem tam se střípky černého humoru. Občas se mi zdálo, že příběh hlavní hrdina vypráví z určitého odstupu, tak trochu bez emocí a to mi tam nesedělo. Ale ve druhé části už příběh víc ožil a podivné přátelství i kniha nakonec dopadli jinak než jsem celou dobu čekala.... A postava smrti? Celkem zvláštní, ale mně se líbila. Hlavně její schopnost přemístit se kamkoli kdykoli. Takže, jsem ráda, že jsem knihu, kterou jsem si vybrala původně kvůli obálce - ta je opravdu na jedničku - přečetla. Rozhodně tato knížka donutí člověka k jinému pohledu na svět. Takže ... Obladi oblada...4*
(11/21)

booklover
30.09.2021 4 z 5

Taková milá jednohubka, čte se lehce, kapitoly jsou krátké, trochu k zamyšlení, trochu humoru.
4,5* mě to bavilo !

Annisem
20.07.2021 4 z 5

Kniha byla hezká, napsáno s humorem a trochu na přemýšlení. Pěkné odpočinkové čtení na letní tábor či sezení na zahradě při okopávání záhonku.

Lenadre
18.07.2021 5 z 5

Tato kniha mě vzala za srdce.Myslím, že je pro ty, kteří se zamýšlejí nad smyslem života, smrti, času, který je každému z nás určený.Co je důležité co je nevyhnutelné.Je krásně napsaná s humorem a laskavě.Doporučuji

Dani25
22.05.2021 4 z 5

Podľa mna to humorné nebolo, bolo to na zamyslenie. Žili by sme inak, keby sme vedeli deň kedy a ako zomrieme? Čítala sa veľmi dobre.

Barakoudel
29.12.2020 4 z 5

Pro mě velmi zábavné, humor mám ráda. Jednu hvězdičku ale srážím za četnost překlepů a chyb, které tak ruší čtenářský komfort.

j.nick83
02.10.2020 4 z 5

Četla se dobře, napsaná s lehkostí, humoru tam moc nebylo, spíš hodně otázek k zamyšlení... Hlavní hrdina (Martin) byl někdy nesnesitelný, Smrt to s ním neměla jednoduché :)

aydam
30.09.2020 4 z 5

Třeskutě vtipné vyprávění to tedy nebylo. Místy velice smutné.
Že by Martin se Smrtí kdovíjak kamarádil, to se říct nedá. Pořád jí nadává a snaží se jí vyhýbat. Až v závěru dochází k jakémusi smíření.

Karathen
29.08.2020 5 z 5

Dost dlouho jsem se nemohla rozhodnout, jestli se mi ta knížka líbí nebo ne, ale ta poslední čtvrtina mě příjemně překvapila a vylepšila dojem z celého díla.

Ivet1990
10.08.2020 3 z 5

Chtěla jsem si přečíst jiný žánr než co jsem do teď četla a musím říci, že s touto knihou se mi to povedlo. Kniha se velmi dobře četla, je pravda, že jsem se chvílemi i nasmála, ale i tak jsem zjistila, že to není nic pro mě

sarka8276
05.08.2020 3 z 5

Světový bestseller? Za mně ne. Nenadchne a snad neurazí. Autor připadl na neprobádané téma a jal se rozvíjet příběh. Témata vymyslí, nedopíše, nedomýšlí, občas si přímo protiřečí. Proč Smrt chytá duše ? Sama neví. Co s nimi bude? Neví. Co s těmi, které nepochytala? Neví. A co zvířecí duše? Neví. A tak jen courá neviditelná po světě, chytá celé věky duše a nudí se.

jaroiva
11.07.2020 5 z 5

Mnohem melancholičtější čtení, než jsem předpokládala. Štítek "humor" bych si dovolila rozporovat. Spíš to bylo s neuvěřitelnou lehkostí napsané i přes těžké téma smrti.
Ona např. taková rakovina slinivky se těžko dá pojmout humorně...
Přesto se mi knížka hodně líbila. Četla jsem ve slovenštině, ale od první stránky jsem se ponořila do děje a vůbec jsem nevnímala, jaký jazyk čtu. Přečetla jsem v podstatě na jeden zátah v sobotu od rána do večera. Jestli se dostanu k české verzi, s chutí si to přečtu ještě jednou, i česky.

sarekaslukova
17.06.2020 4 z 5

Kniha má v sobě hodně podnětů k zamyšlení. Postava Smrti se mi líbila na rozdíl od Martina, který od půlky děje byl opravdu nesnesitelný. Ale jedna věc mi vadila a to když byli v New Yorku a odehrával se útok na dvojčata, tak předtím slavili rok 2000. Ale možná jsem to jen špatně pochopila a slavili už rok 2001 :D

rajcatko
05.05.2020 2 z 5

Od knihy jsem čekala více humoru, už jen obálka k takové myšlence dost svádí. Bohužel. Spíše to bylo plné filozofických úvah o nevyhnutelnosti smrti a nekonečném boji o její odvrácení, zbytečně musím podotknout. Všichni chápeme, co je smrt a jak zhruba funguje. Jediný, kdo to pořád nechápal byl hlavní hrdina. A tím mi šel hrozně na nervy. Byl hádavý, nevyzrálý, nestabilní, prostě na pěst. Kniha je z knihovny a díky bohu za to.

Bája89
04.05.2020 4 z 5

Představte si dvě odlišné bytosti. Povahou, věkem, smyslem pro vnímání života a světa kolem. Jeden je neviditelný a ten druhý je jediným člověkem na světě, který ho vidí, a dokonce s ním může mluvit. Že to zní podivně? Ale jděte. Tahle kniha vám totálně změní pohled na motýly, na smrt a na síťky. Je to příběh o přátelství, o životě, o smrti, a o touze vzepřít se osudu.
Kniha je vtipná, plná životních moudrostí a humoru sobě vlastnímu. Smrt a jiné vrcholy mého života je ideální čtením v době, kdy se o vás pokouší melancholická nálada, protože po pár stránkách už se jenom bavíte a čekáte, co Smrt zase Martinovi vyvede. Je to zkrátka malý kluk, který není stavěný na dlouhé debaty o životě a smrti. A Smrt je po staletích ticha celá nadržená si povídat, filozofovat a tak.
Jednoznačně se jedná o oddychové čtení. Relax na papíře, a přesto na téhle knížce něco je. Něco, co vám uvízne v hlavě a vy převalujete myšlenku na to, jak byste se zachovali vy sami, kdybyste byli Martin.
Přestože je Smrt v názvu knihy i jednou z hlavních postav, tak je v ní i velká dávka nadsázky, černého humoru, hořkosti i rozervanosti obou hlavních postav. Na první pohled komický příběh má v sobě i velmi vážné prvky spojené se životem a jeho smyslem.

"Vždyť jsi mě k smrti vyděsila.“
„Ne, to bych věděla předem.“ str.45

Štítky knihy

prvotina smrt satira humor Berlín USA (Spojené státy americké)

Autorovy další knížky

Sebastian Niedlich
německá, 1975
2016  82%Smrt a jiné vrcholy mého života
2020  86%Přežít Smrt není legrace
2018  64%A Bůh pravil: Budiž Jonáš

Kniha Smrt a jiné vrcholy mého života je v

Právě čtených10x
Přečtených808x
Čtenářské výzvě242x
Doporučených76x
Knihotéce271x
Chystám se číst345x
Chci si koupit100x
dalších seznamech4x